fbpx
728 x 90

Malinowe Factory 2020 – акцент на субстратах

Malinowe Factory 2020 – акцент на субстратах

Експериментальний тунель відчинив свої двері для майже 200 виробників ягід малини й ожини

5 вересня 2020 р. на експериментальній фермі компанії Horti Team, що знаходиться у Люблінському воєводстві Польщі, з усіх куточків Польщі та з-за кордону зібралися виробники ягід малини й ожини, щоб на власні очі побачити переваги й недоліки різних сортів та систем вирощування цих ягідних культур в межах проєкту «Malinowe Factory» 2020. Проект, який з 2015 року реалізується на ягідній фермі доктора Павела Кравця (dr Paweł Krawiec) має на меті широке впровадження у виробництво інноваційних технологічних рішень, зокрема вирощування малини й ожини у тунелях, як на агротканині у ґрунті, так і контейнерне на різноманітних субстратах. 

Експериментальна ягідна ферма доктора Павела Кравця (dr Paweł Krawiec), знана у Польщі та закордоном, перш за все, завдяки науковому підходу власника до господарювання та високій культурі ведення ягідного бізнесу.

Постачальники обладнання й матеріалів для садівництва з радістю співпрацюють з фермером-дослідником, адже довіряють йому на випробування нові сорти ягідних культур, ЗЗР, добрива, субстрати тощо.

З 2015 року на фермі реалізується проєкт «Malinowe Factory». Метою якого є широке впровадження у виробництво інноваційних технологічних рішень, зокрема вирощування малини у тунелях, як на агротканині у ґрунті, так і контейнерне на різноманітних субстратах. Завдяки цьому ферма стала постійним пунктом численних навчальних візитів виробників ягід з усієї Польщі, Європи, Азії та обох Америк.

За результатами проведених наукових експериментів, кращі інноваційні рішення Павел Кравець впроваджує у своєму господарстві, а також щиро ділиться своїм багатим практичним досвідом та напрацюваннями з іншими садівниками, що часто відвідають його дослідні насадження.

Ось і сьогодні, 5 вересня 2020 р., на експериментальній фермі компанії Horti Team велелюдно. Польські та іноземні виробники малини й ожини приїхали на «Malinowe Factory» 2020!

Організаторами події виступають Павел Кравець та Маріуш Подимняк (dr Pawel Krawiec, Mariusz Podymniak).

Власник компанії Horti Team доктор Павло Кравець (dr Paweł Krawiec), — відомий польський садівник-експериментатор, провів для гостей захоплюючу екскурсію своїм ягідником, продемонструвавши експериментальні насадження малини й ожини під тунельними накриттями.

Колекційне насадження малини у досліді представлено сортами: ‘Enrosadira’, ‘Primalaba’, ‘Rosalita’, ‘Poranek’, ‘Aurora’, ‘Kwanza’, ‘AP 001’. Рослини висаджено у горщики та контейнери з різноманітним субстратом.

Зокрема, у якості субстрату для малини й ожини, у господарстві досліджують чотири різні варіанти: кокосове волокно від Agronom Plants, субстрат на основі бурого вугілля від Carbohort, спресований кокосовий субстрат від Botanicoir та ексклюзивний рецепт субстрату, що його розробив доктор Кравець з додаванням бурого вугілля.

Увагу виробничників було акцентовано на різницю у розвитку кореневої системи рослин за вирощування на різних субстратах.

Читати також: Borowkowe Factory 2020 – підсумки сезону лохини

Павел Кравець живе не лише експериментами, він займається також і промисловим вирощуванням десертних ягід для свіжого ринку. Усі бажаючі мали можливість сьогодні оцінити якість врожаю сортів малини ‘Enrosadira’, ‘Polonez’, ‘Poemat’ i ‘Mapena’, що ростуть вже п’ять років в тунелі площею 1 га із застосуванням агротканини.

На виробничому насадженні сорту Полана у відкритому ґрунті, пан Кравець нещодавно встановив опори і намагається обмежувати кількість кореневих паростків. Тож, саме тут досвідчені виробничники мали можливість подискутувати над доцільністю такого рішення.

Також учасники заходу порівняли ріст й розвиток 14 відомих та нових сортів ожини: ‘Brzezina’, ‘Orkan’, ‘Ruczaj’, ‘Polar’, ‘Chester’, ‘Triple Crown’, ‘Black Satin’, ‘Relewance’, ‘Columbia Star’, ‘Loch Ness’, ‘Asterina’, ‘Loch Tay’, ‘Gracja’, ‘R152801’, ‘R1145301’.

Саджанці ожини було висаджено у горщики з субстратом лише у 2019 р., тож перший урожай фермер планує зібрати на цій ділянці вже наступного року. А зараз усі зусилля спрямовує на те, щоб виростити якісні однорічні пагони для майбутнього плодоношення.

Власник господарства та партнери проєкту у своїх доповідях детально зупинилися на нових прикладних рішеннях для комерційних насаджень малини й ожини.

Захід закінчувався спілкуванням за лаштунками, де учасники мали можливість заключити домовленості з партнерами проекту: Timac Agro Polska, Bayer, Haygrove, Milex, Agrimpex, Carbohort, Agronom Plants, Azelis, Agrosimex, Syngenta, Szalas Agro, ICBpharma, Yara та інших.

До зустрічі через рік на «Malinowe Factory» 2021!

Контакти:

Dr Pawel Krawiec (Horti Team)

Józefowska 35

24-300 Opole Lubelskie

NIP 717-11-93-593
REGON 432682261

http://www.hortiteam.pl/index.html

e-mail: pkrawiec@hortiteam.pl

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів