fbpx
728 x 90

Світовий ринок часнику

Світовий ринок часнику

Наведено сучасний стан кон’юнктури світового ринку часнику

Ринок часнику зараз активний в основних регіонах, оскільки існує гарний попит на продукт у більшості країн. Основними постачальниками часнику в Європу наразі є Китай та Єгипет, водночас Франція віддає перевагу місцевому продукту. 

У Північній Америці велика частина часнику надходить з Південної Америки. Китай виробляє власний часник і зосереджується на експорті, а не на імпорті. Експорт та іспорт між континентами продовжує дорожчати, оскільки високі ціни на логістику цьому сприяють, як і високі ціни на енергоносії в країнах-виробниках збільшують витрати на виробництво.

Нідерланди: ціна на китайський часник трохи зросла
Ринок часнику стабілізувався, за словами нідерландського імпортера. Ціна на часник трохи зросла. У Китаї є багато часнику. Китайський Новий рік приніс деякі додаткові продажі минулого тижня.

Німеччина: більше німецьких виробників вирішують займатися вирощуванням часнику
Перші партії єгипетського свіжого часнику вже надходять на ринок Німеччини. Оптові ціни становлять близько 6 євро/кг і тому дуже привабливі в порівнянні з південноафриканським продуктом (9 євро/кг). Наразі більшість вантажів все ще надходить авіатранспортом і є бажання якнайшвидше перейти на морські перевезення. У порівнянні з сушеним часником, зелений часник все ще залишається нішевим продуктом, не в останню чергу через конкуренцію з боку великих гравців, таких як Китай та Іспанія. Тим не менш, єгипетський сушений часник також набуває популярності з квітня по літні місяці.

Наслідуючи Нідерланди, все більше німецьких виробників займаються вирощуванням часнику. Хоча продажі поки що обмежувалися в основному оптовикам, здається лише питанням часу, коли роздрібний сектор також залучиться.

Франція: високий попит на місцевий часник
Друга половина кампанії розпочалася дуже добре для білого та фіолетового французького часнику.

Обсяги гарні, а якість дуже висока, тому що часник на момент збору врожаю перебував у чудовому стані. Попит на французький часник також хороший. Супермаркети хочуть якомога довше мати якісний часник французького походження. Цей рік виглядає вдалим для всього французького часнику, за винятком рожевого. На якість рожевого часнику сильно вплинули погані погодні умови під час збирання врожаю. Тому цього року імпортували більше іспанського рожевого часнику.

Іспанія: хороший вегетаційний період, але виробничі витрати зростають через високі ціни на енергоносії
Щойно закінчилося висаджування фіолетового часнику. Ранній часник буде зібрано цієї весни. Здається, прогноз виявився точним і цього року площі під часником збільшаться порівняно з минулим роком. Слід зазначити, що оголошення посухи у виробничих районах Андалусії спричинило переміщення в сторону Кастилія-Ла-Манча. Так, в Андалусії помітне зменшення площі, а в Кастилії-Ла-Манчі спостерігається збільшення. Крім того, хоча в останні роки площі ярого часнику переважали над фіолетовим, цього року ця тенденція не помітна.

Як правило, зимові місяці дуже сухі у всіх виробничих районах і з вищими температурами, ніж зазвичай. Ділянки з ранніми сортами перебувають у гарному стані, хоча вони потребують зрошення, тоді як на плантаціях фіолетового часнику потреба в зрошенні ще більша. Все це збільшує витрати виробництва, оскільки зрошувальні системи працюють на електриці, а ціна на енергоносії продовжує зростати.

Водночас ціни на часник є подібними до попередніх кампаній та залишаються стабільними протягом останніх двох. Ринок активний, і торгівля звичайна для цієї пори року. З початку кризи COVID-19 сектор зберіг високий рівень торгівлі. Збільшення витрат на виробництво та пакування буде відображено в наступній маркетинговій кампанії.

Італія: стабільний ринок у січні 2022 року
Згідно зі статистикою, італійські домогосподарства купують часник у середньому 3,5 рази на рік, і, навіть якщо враховувати невелике зростання порівняно з минулим роком (3,3), цей показник залишається досить стабільним протягом останніх 3 років. У 2021 році 14 мільйонів італійських сімей (53,7%) купували часник.

Продавець із півночі Італії каже, що зараз немає особливого ентузіазму. Продажі часнику тривають, але без високо попиту. Часи 2020 року, коли під час карантину спостерігався ажіотаж у магазинах, минули. У 2020 році дійсно на 200 000 сімей купили часник більше, ніж сьогодні.

Це ускладнює порівняння сьогоднішнього сценарію з останніми роками. У січні 2022 року спостерігався застій у споживанні часнику, і навіть кейтеринг, який ще не повернувся на повну потужність, не допомагає бізнесу. Занепокоєння про майбутнє або інфляція стримують покупки.

Проте часник зберігається добре, і якщо продажі продовжаться нинішніми темпами, запасів вистачить до наступної збиральної кампанії.

Єгипет: ціни будуть знижуватися в міру зростання обсягів часнику
Загалом, часник на полі цього року дуже хорошої якості. Зараз погода дуже холодна в порівнянні з минулим роком, що сприятливо для формування цибулин. Свіжого часнику має бути більше, ніж минулого року. Зараз ціни на часник дуже високі. Очікується, що ці ціни знизяться в найближчі тижні, коли дійсно почнеться єгипетський сезон. Це має бути дуже складний рік з точки зору доставки продукції клієнтам. Фрахтові ставки все ще дуже високі на транспортування як повітряним, так і морським транспортом, що в свою чергу впливає на ціни.

Китай: попит на часник зростає з настанням Нового року
Напередодні фестивалю китайської весни (1.02.2022) обсяги замовлень за кордоном почали зростати. З підвищенням вартості робочої сили перед святковим періодом експортна ціна часнику також продемонструвала тенденцію до зростання.

Для іноземних ринків кон’юнктура на даний момент не дуже хороша. Немає ринку з величезним обсягом попиту, але попит там зростає порівняно з тим, що було кілька місяців тому. Закордонні покупці роблять запаси до того, як святкування Нового року в Китаї сповільнить активність китайської часникової промисловості. Загальний обсяг замовлень із зарубіжних ринків зростає. Ціна також демонструє невелике зростання. Поточна ціна FOB на часник №5,5 становить близько 1000 євро (1128 доларів США) за т.

Деякі європейські імпортери перейшли на іспанський часник, щоб знизити собівартість транспорту. Цей розвиток подій впливає на експорт китайського часнику. Ринок китайського часнику скорочується не тільки в Європейському Союзі, але і в Центральній і Південній Америці. Лише попит зі Східної Європи залишається стабільним. Що стосується Азії, то одним з найбільших експортних ринків є Індонезія. Проте Індонезія ще не оголосила про квоту на імпорт часнику. Більшість постачальників ще не відправили свій часник до Індонезії. Крім того, зростання вартості доставки також впливає на експорт до Південно-Східної Азії.

Вантажне місце все ще важко знайти, а плата за доставку залишається високою. А наступного місяця розпочнеться новий імбирний сезон, що робить вантажний простір ще дефіцитнішим. Деякі експортери вважають за краще відправляти свою продукцію раніше, і це створює більший тиск на порти. Діяльність у китайських портах сповільнилася, а судна часто затримуються. Поточна ціна експрес-доставки з Циндао (Qingdao) до Європи становить близько 12 500—13 000 євро за контейнер. Очікується, що вартість вантажу знизиться під час Китайського Нового року.

Протягом наступних кількох тижнів внутрішній попит буде сильним, але пропозиція не зростатиме. Ціна на часник може знизитися після святкового періоду.

Північна Америка: солідний попит на часник, але проблеми з логістикою тривають.
Хоча попит на часник у цей час дещо нижчий, ніж торік, загальний попит на цей популярний продукт залишається високим.

«Попит на часник досить високий і продовжує зростати. Очевидно, що попит на певні продукти – мед, лимон, імбир, часник – зріс через пандемію», – каже один вантажовідправник. – «Однак з кожним роком завжди з’являється все більше часникових полів».

Наразі в Перу майже завершився часниковий сезон і має завершитися до середини-кінця лютого. «Увесь часник (для постачання у лютому) із Перу вже зібраний. В основному він був висушений і підготовлений для Північної Америки», – каже експортер, який зазначає, що майже 80 відсотків часнику, що йде з Перу в США, знаходиться в розфасованих сітках. Хоча Перу мав хороший вегетаційний період, цього року йому довелося боротися з більшою кількістю дощів.

Однак доставка часнику до США займає більше часу. Як відомо у всьому світі вантажоперевезення ускладнені, а доставка дорога.

«Зазвичай з Перу потрібно близько 10 спроб, щоб відправити до США. Зараз є варіанти вантажу, які займають 3040 днів, щоб прибути до США», — каже він.

Постачають часник у США також такі країни Південної Америки як Чилі та Аргентина, які в розпалі сезону. «Вони багато доставляють у Північну Америку і мають гарний врожай цьогоріч з конкурентоспроможними цінами. Але й логістика дуже складна», — каже експортер.

Також доставка часнику здійснюється з Китаю, а Каліфорнія з’явиться в торгівельній мережі пізніше в цьому сезоні зі свіжим урожаєм. «Наразі більшість часнику із Каліфорнії це зі сховищ або холодильників», — каже він.

Що стосується ціни, то зараз ящик вагою 30 фунтів коштує 45 доларів США. «Ціна зросла в порівнянні з минулим роком. І я думаю, що на лютий ціни залишаться такими», — додає він.

Джерело: www.freshplaza.com

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів