fbpx
728 x 90

Світовий ринок лохини

Світовий ринок лохини

Наведено сучасний стан кон’юнктури світового ринку лохини

Виробництво та споживання лохини продовжує зростати в усьому світі, незважаючи на несприятливі погодні умови в деяких країнах і збільшення витрат на виробництво, які спостерігаються в усьому світі. Китай залишається найбільшим у світі виробником чорниці, обігнавши Північну Америку ще у 2019 році. У деяких країнах проблема – нестача робочої сили, через яку окремі виробники у Великобританії розпочали збір врожаю із запізненням. В Італії побоюються дефіциту води, водночас австралійські виробники втратили 10% врожаю по всій країні через сильні дощі та повені. У Південній Африці виникли дебати щодо зменшення прибутковості вирощування чорниці після того, як минулого року в країні був важкий сезон. Однак, незважаючи на ці проблеми, попит на популярну ягоду продовжує зростати.

Нідерланди: збирати лохину почали обережно, хороші ягоди з Сербії також на ринку
Сезон марокканської чорниці пройшов якісно. «Протягом перших кількох тижнів встановлені ціни було дуже високими. Але з появою іспанської лохини на 15-16 тижні, ми помітили велике зниження цін на ринку та збільшення марокканських обсягів. Іспанія мала довгий сезон, тому ці ягоди були доступними більше, ніж очікувалося. Загалом два гарних вікна, які працюють безперебійно», – підсумовує голландський імпортер. Португалія розпочала сезон з 21-22 тижня. «Цей сезон був дуже важким, що стосується якості. Португальські виробники все ще сподіваються отримати дуже високі ціни, як і в минулому. На жаль, ми повинні зробити висновок, що багато португальських виробників – на щастя, не всі – не можуть гарантувати якість, а отже, ціна не відповідає їхнім очікуванням.

«Водночас розпочався сезон сербської чорниці. Наразі звідти надходять ягоди дуже хорошої якості. Ягоди тверді, хрусткі і мають гарний смак. Обсяг, який зараз починає надходити, також відображається на ціні; вона починає трохи спадати, що також впливає на інші країни, які зараз стартують. Голландські виробники чорниці почали збирати обережно цього тижня, плоди на рослині мають гарний розмір і форму. «Підготовка до сезону було доброю, жодних незвичайних погодних умов, тож нарешті це має бути ще один прекрасний сезон для голландських виробників блакитних ягід», – очікує торговець фруктами, який закінчує попередженням. – Покупцям потрібно ще усвідомити, що якість має ціну. Порівнюючи ціни південної Європи (кінець сезону, пусті холодильні склади) з цінами на свіжу ягоду (Сербія, Нідерланди, Німеччина), слід відмітити, що увагу потрібно звертати не на ціну, а на якість. Якість має свою ціну, але викличе менше проблем у покупця/кінцевого клієнта».

Бельгія: частка органічної чорниці продовжує зростати
У Бельгії розпочався сезон чорниці. «Попит на бельгійську чорницю хороший. Ми бачимо, що ще не всі перейшли на місцевий продукт, але продажі йдуть добре», – каже бельгійський трейдер. «Після певних хвилювань через несподіваний мороз та сухий березень, якість виявляється відмінною. У нас уже непоганий хід і ми почали майже на 2 тижні раніше, ніж минулого року. Тим більше, що ціни на належному рівні, тому ми будемо задоволені, якщо вони триматимуться протягом сезону».

«Що стосується органічної чорниці, то у нас надходять дуже великі обсяги», – продовжує він. – Для нас це близько 20 відсотків від усього виробництва, і попит на органічний продукт у Бельгії продовжує зростати з кожним роком. Якість також хороша, тому все більше роздрібних продавців ставлять органічну лохину на свої полиці».

Німеччина: розпочинається місцевий збір
Німецький ринок лохини наразі характеризується різноманітністю та численним походженням: «Постачання з Сербії та Румунії зараз швидко набирає обертів, тоді як на ринок надходять останні партії з Іспанії та продукти з Італії та Португалії. З 25 тижня ми також отримали першу лохину з німецьких тунелів, а за кілька днів ми також очікуємо першу ягоду сорту Duke з відкритого ґрунту. Асортимент буде розширено майже через 2-3 тижні з першими відправками з Польщі», – пояснює імпортер. Ціни дещо нижчі за минулорічний рівень, незважаючи на те, що витрати на виробництво продовжують зростати.

Основним сортом лохини у Німеччині є Дюк. Більшість обсягів надходять на ринок у першій половині сезону, оскільки Польща все більше тисне на ринок обсягами у другій половині сезону. Зазвичай основний німецький урожай продається до середини жовтня. Північна Німеччина все ще є основним районом вирощування, в той час як деякі південні регіони також набирають позиції. Їх обсяги в основному продаються на регіональних оптових ринках.

Велика Британія: Дехто затримує урожай лохини на тиждень
Один із виробників у Кенті сказав, що вони могли стартувати минулого тижня, але взяли паузу на тиждень.

«Ми зволікали через витрати на робочу силу та доступність. Замість того, щоб робити два збори, ми вирішили почекати і просто зробити один більший збір. Це не вплине на термін зберігання чи якість фруктів, оскільки вони надходять безпосередньо до роздрібних продавців».

Протягом наступних 2-3 тижнів буде відбуватися постійне нарощування обсягів, збирання різних сортів триватиме протягом літа до серпня/вересня.

Попит є розумним, але виробники загалом стурбовані зростанням вартості життя, що впливає на попит на м’які фрукти. У той час як суниця і малина вважаються британськими літніми фруктами, чорниця не є такою, її традиційно імпортували 52 тижні на рік.

Польща та Південна Європа можуть виробляти за дуже конкурентоспроможними цінами, і хоча Велика Британія не може постачати цілий рік, є можливість бути самодостатніми протягом літніх місяців.

Споживання чорниці все ще зростає у Великобританії, але для того, щоб бути конкурентоспроможними, британським виробникам доведеться перейти до збирання врожаю за допомогою машин, щоб зробити його економічно ефективним.

Франція: хороші перспективи для французької лохини
На французькому ринку все ще можна знайти іспанську чорницю. Ягоди французького походження також присутні, і виробництво буде зростати протягом найближчих тижнів. Більшість чорниці все ще упакована в лотки по 125 г. Спека останніх кількох днів спричинила зрошення. На південному заході деяких виробників лохини вразили заморозки на початку квітня, що затягнуло початок виробництва приблизно на 3 тижні. Але на відміну від минулого сезону, урожай виглядає непогано за обсягом. Щодо якості, то на даний момент вона задовільна.

Загалом ринок чорниці у Франції продовжує розвиватися з постійно зростаючим попитом.

Італія: побоювання щодо нестачі води, оскільки площа чорниці продовжує рости
Високі температури впливають на кампанію чорниці в північній Італії. Великий оператор каже, що продукт має менший розмір, ніж у попередні роки, а дозрівання через погоду пришвидшене. Крім того, існує проблема посухи: ферми з обмеженою кількістю води ризикують постраждати. На північному заході Італії урожай становить 50%. Ціни не дуже високі, оскільки вони суперечать цінам іспанських продуктів, які є більш конкурентоспроможними. Італійський оператор експортує по всьому континенту, насамперед у Великобританію та Швейцарію, а також у східні країни, до яких італійським операторам легше дістатися, ніж іспанським.

З кожним роком площі лохини в Кампанії збільшуються. «Збір урожаю розпочався кілька місяців тому, – каже директор кооперативу. – Ми впевнені в якості італійської чорниці, тому щороку збільшуємо площі виробництва на кілька гектарів, таким чином зростаємо не тільки за площами, а й за обсягом. Протягом останнього місяця у нас виникло кілька проблем через значну доступність продукту на ринках, перш за все, з наявністю конкуруючих іспанських продуктів, які заполонили ринки на деякий час, але зараз ситуація заспокоїлася.

Очікується збір чорниці Val Venosta близько 30 т.

Читати також: Sekoya – перша платформа 52-тижневого постачання чорниці

Цього року будуть перші пробні партії сортів Sekoya завдяки виробництву в П’ємонті та інших регіонах Італії, включаючи Південну Італію. Проект має досягти потужного виробництва в Італії та в усьому світі за кілька років, щоб мати можливість гарантувати сорти Sekoya 12 місяців на рік. Наразі в Італії засаджено майже 15 га Sekoya, але до 2027 року планується досягти 120 га. Доступність вітчизняної продукції очікується з кінця березня до кінця жовтня.

Іспанія: ціни на іспанську чорницю відновлюються
Ціна на іспанську чорницю значно відновилася за останні два тижні. Незважаючи на це, вона продовжує рухатися на низьких рівнях через набагато більші обсяги порівняно з попередніми кампаніями. Після піку сезону, протягом червня, обсяги чорниці швидко зменшуються. Підраховано, що понад 95% від загального обсягу, очікуваного в кампанії, було продано, і що реалізований обсяг поточної кампанії є вищим за попередню більш ніж на 20%. Очікується, що в наступних кампаніях поставки з Уельви продовжать зростати, як і в решті країн-виробників. Таким чином, галузеві експерти підрахували, що ціни продовжуватимуть коригуватися в наступних кампаніях і що це може стимулювати збільшення споживання.

Південна Африка: виробництво лохини продовжує зростати, незважаючи на зниження прибутку
З лютого по теперішній час експортовано 300 т чорниці. Основний сезон чорниці тепер переходить на вищу швидкість, оскільки північні регіони країни починають збирати врожай (у Зімбабве збирання чорниці вже триває).

Минулого року Південна Африка експортувала 20 000 т чорниці; на даний момент майбутній сезон оцінюється в 25 000 т експорту, але він може бути вищим. (Загальне виробництво минулого року становило 31 500 т).

Під час піку Південної Африки, коли виробники Західного Кейпу виставляють свої фрукти на ринок, існує сильна конкуренція з Перу, яка чинить тиск на ціни, і нещодавно точилися енергійні дебати щодо зниження прибутку після важкого минулого сезону.

У 2021 році промисловість чорниці зазнала серйозних логістичних затримок, тому фруктам на дорогу до Європи знадобилося до 60 днів. Експорт був нижчим, ніж очікувалося, і Бюро сільськогосподарської політики (Bureau for Farm and Agricultural Policy) повідомило, що експортні ціни 2021 року були на 14% нижчими, ніж роком раніше, в основному через нижчі ціни в Європі.

Капітальні витрати на створення насадження наразі є важким тягарем.

Національна ягідна організація зосередилася на встановленні точних даних галузі: наразі в Південній Африці налічується 2826 га чорниці (74% — у Західному Кейпі, 20% — у Лімпопо). У рамках становлення галузі відбулася сортозаміна. У наступному році площі під лохиною становитимуть 3208 га.

Для порівняння, Перу, прямий конкурент Південної Африки по лохині, має понад 12 000 га чорниці.

Китай: Китай обігнав США як найбільший світовий виробник лохини
Березень-липень є місяцями для місцевої лохини на китайському ринку. Внутрішній сезон починається в березні. Ціни цього року на ранні ягоди коливалися в районі 40 євро за кг. До середини квітня, коли на ринку з’явилися більші партії з провінції Юньнань (Yunnan province), ціна впала до 100 юанів (14 євро) за кг.

Згідно з статистичними даними, Китай обігнав США як найбільший виробник чорниці в світі в 2019 році. П’ятіркою найбільших регіонів з виробництва чорниці в Китаї в 2020 році є Гуйчжоу, Сичуань, Аньхой, Ляонін і Шаньдун (Guizhou, Sichuan, Anhui, Liaoning, and Shandong). Виробництво в Юньнані швидко розвивається, особливо ранньостиглих сортів.

Великими експортерами чорниці до Китаю є Чилі та Перу. За останні роки виробництво чорниці в Перу та її експорт до Китаю різко зросли; з 2010 по 2019 рік експорт до Китаю виріс з нуля до 140 мільйонів фунтів.  Китайські споживачі віддають перевагу білому нальоту, який є природною характеристикою деяких сортів.

Північна Америка: низькі пропозиції лохини підвищують ціни
Поставки чорниці в США менші, ніж зазвичай для цієї пори року.

На західному узбережжі США чорниця буде вкрай обмежена, частково через час угоди з каліфорнійською чорницею. «Каліфорнійська програма почалася трохи раніше, ніж зазвичай, і закінчується трохи раніше, ніж зазвичай. У них була сприятлива погода для вирощування, вони дали багато фруктів і мали багато рекламних акцій», – розповідає один вантажовідправник. «Як правило, Каліфорнія торгує в червні, а потім збір переходить в Орегон. А цього просто не відбувається у цьому сезоні».

Хоча терміни виробництва в Каліфорнії є однією з причин, чому поставки зменшуються, більший вплив на ринок має затримка чорниці з тихоокеанського північно-західного регіону – з Орегону, Вашингтону та Британської Колумбії. «На тихоокеанському північному заході була дуже прохолодна весна, і всі угоди в цих регіонах дещо відкладаються», – каже вантажовідправник. «Таким чином, обсяги менші, і ми, ймовірно, побачимо це протягом перших тижнів або двох липня. Тоді ми повернемося до нормального графіка виробництва, який ми звикли бачити на північному заході Тихого океану. Ми очікуємо, що у середині липня будуть великі обсяги та акційні пропозиції лохини».

Водночас на східному узбережжі триває збір лохини в Нью-Джерсі, і він говорить, що виробництво є нормальним. «Зараз на східному узбережжі та на всьому Середньому Заході досить тепло. Збір переміщується з Нью-Джерсі в Мічиган, і є ще деякі речі, які потрібно побачити про те, як розвивається врожай у Мічигані. Особливо з такою вологістю та спекою за останні п’ять днів або близько того».

Що стосується попиту на чорницю, то очікується, що він і надалі буде високим. «Ряд роздрібних продавців працювали з нами над акціями та різними речами, щоб продажі рухалися. Також у нас є низка акцій, які тривають до липня та серпня», — каже вантажовідправник. «Ми очікуємо, що попит на лохину продовжить зростати, і літня угода з чорниці не є винятком».

Однак цей високий попит і менші обсяги вплинуть на те, скільки продукції буде доступно до Дня Канади (1 липня) та вихідних у США (4 липня) – свята, яке зазвичай асоціюється з ягодами. (Липень також є національним місяцем лохини).

Загалом, цей короткий ринок зараз тримає ціни на високому рівні, і вантажовідправник очікує, що він залишиться таким протягом наступних трьох-чотирьох тижнів. «Але ми очікуємо, що це повернеться до історичного рівня, коли ми пройдемо липень і нормалізуємо ці обсяги як із північно-західної частини Тихого океану, так і з кінця угоди з Нью-Джерсі та до Мічигану, тож до кінця липня і до серпня».

Австралія: зменшення врожаю лохини на 10% через несприятливу погоду
Це був складний початок для австралійської промисловості, коли сильні зливи та повені суттєво вплинули на виробників у Північному Новому Південному Уельсі, який забезпечує майже 75% національного постачання. За оцінками галузевих організацій, через це виробництво в усій галузі скоротилося на 10%. Індустрія також розширює свою внутрішню маркетингову кампанію після того, як наслідки пандемії COVID-19 призвели до зниження споживання на два відсотки, оскільки покупці змінили свої звички на покупки в Інтернеті або зменшили кількість відвідувань роздрібних магазинів. В Австралії також ведеться робота над покращенням експортних можливостей і доступом до ринку, підтримуючи протоколи плодової мухи.

Вищезгадані погодні умови на початку цього року, імовірно, вплинуть на ріст виробництва чорниці в Австралії за останній рік. Згідно з останніми даними, за рік, що закінчився на червень 2021 року, було вироблено 23 452 т вартістю 411 мільйонів доларів. Це збільшення обсягу на 13 відсотків і збільшення вартості на 6 відсотків рік до року, а також збільшення обсягу на 9 відсотків і збільшення вартості на 15 відсотків  щодо маркетингового 2020 року.

Джерело: https://www.freshplaza.com

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів