fbpx
728 x 90

Світовий ринок столового винограду

Світовий ринок столового винограду

Наведено сучасний стан кон’юнктури світового ринку столового винограду

Виноград залишається популярним сімейним фруктом у багатьох країнах, для прикладу, в Італії та Австралії понад 62% сімей купують виноград. Однак, незважаючи на свою популярність, цей ринок, як і багато інших, бореться з проблемами логістики та страждає від наслідків пандемії COVID-19. Ці проблеми вплинули як на ціни, так і на попит: ціни зростали в Нідерландах, Німеччині та Франції, але знижувалися в Іспанії. В Австралії пандемія призвела до падіння експорту винограду на 26% у грошовому еквіваленті.

Нідерланди: дефіцит винограду, високі ціни та проблеми з якістю
Величезні затримки з доставкою призвели до дефіциту винограду в останні тижні. Голландський імпортер очікує, що доступність продукту покращиться в найближчі тижні, оскільки постачання з Південної Африки та Індії збільшується. Очікується, що це також вплине на ціни, які наразі дуже гарні. Ящик білого винограду вагою 4,5 кг на ринку коштує від 13,50 до 15 євро. Проте, через дощі в Південній Африці багато винограду надходить на ринок із проблемами якості.

Німеччина: постійний високий попит на виноград з Південної Африки
Південноафриканська продукція домінувала на ринку, з новинками Sugraone і Black Gem. Перуанські Crimson Seedless і Red Globe також були представлені, але загалом втратили своє значення в Німеччині. Імпорт з Намібії відігравав досить мінорну роль. Незначний інтерес до них був задоволений без проблем. У Гамбурзі дешевше продавалися лоти зі слабкими умовами. У Кельні подешевшали перуанські партії.

Хоча кілька тижнів тому все ще існували прогалини з доставкою винограду з Південної Африки, імпортер із Північного Рейну-Вестфалії тепер спостерігає позитивний розвиток подій. Попит на виноград з Південної Африки зараз дуже високий, оскільки наразі немає іншого доступного винограду, принаймні в цьому районі. Кількість також задовільна. Йому довелося підняти ціни на 7-10%.

Франція: у Франції на 30% вищі ціни на виноград
Сезон у Перу добігає кінця, а французький ринок знаходиться в середині південноафриканського сезону. Через логістичні проблеми виноград потрапляє до Франції із затримкою від 10 до 18 днів, що може створити проблеми для якості продукту. Високі ціни на упаковку та інші витрати збільшують ціну на виноград до 30%. Це негативно впливає на споживання. Виняток становлять нові сорти, ціни на які дуже високі, а попит чудовий.

Іспанія: низькі ціни на виноград на іспанському ринку, незважаючи на високий попит
Попит на столовий виноград, особливо білий безнасінний, залишається високим в Іспанії, а також у Франції та інших країнах Середземномор’я. Проте доступність білого безнасінного винограду останніми тижнями була обмежена через затримки в експорті з Південної Африки, а також через вплив сильних опадів у двох ключових регіонах країни.

Індія доповнила пропозицію на європейських ринках, які приймають її виноград. Тим часом сезон у Перу добігає кінця, і незабаром прибуде чилійський виноград, але у менших кількостях, оскільки ринок США добре платить за нього.

Щодо чорних безнасінних сортів, то їх якість дуже різна, як для останніх поставок з Перу, так і для перших з Південної Африки, з гнилими та дрібними ягодами. Наприкінці грудня та на початку січня було також вузьке місце для червоного безнасінного винограду через логістичні затримки з Південної Африки, але ситуацію виправлено, так що тепер товар є доступним.

«Глобальні логістичні проблеми з судноплавними компаніями загострилися за останні два тижні, що ускладнило постачання достатньої кількості винограду, якого і так мало у випадку з білим безнасінним виноградом» – каже іспанський імпортер.

Незважаючи на обмежену пропозицію, ціни низькі. Витрати на виробництво та пакування зросли, а ціни в країні походження залишаються високими, але супермаркети наразі не готові платити більше.

Італія: перші ознаки нормалізації на ринку винограду
Згідно зі статистикою, за останній рік, який завершився в грудні 2021 року, столовий виноград купували 16,5 мільйонів італійських родин, що становить 63,2% усіх сімей. Як і з іншими фруктами та овочами, за останні два роки спостерігається збільшення проникнення ринку, що пов’язано з пандемією та загальним збільшенням закупівель для внутрішнього споживання. Два роки тому (до Covid-19) частка ринку винограду становила 60,1%.

Однак є ранні ознаки нормалізації ринку, коли частота купівлі (абсолютно висока для винограду) становить 6,7 середніх покупок для сім’ї за рік, що на 4,6% менше, ніж у 2020 році, але все ще трохи вище рівня 2019 року (+ 3,4%), останній рік перед пандемією.

З іншого боку, тенденція ринку органічного винограду є досить стабільною: дещо більше 2 мільйонів сімей купили органічний виноград, без змін за останні три роки.

Південна Африка: хороші прогнози для південноафриканського врожаю
Регіони вирощування річок Берг і Хекс (Berg River and Hex River) наступного тижня досягнуть свого піку плодоношення, і перспективи врожаю винограду в цих двох найбільших у Південній Африці регіонах дуже сприятливі, згідно з оцінками Південноафриканської організації з столового винограду (South African Table Grape Industry).

Продукція постачається системно, і місткість холодильних складів виглядає добре, але є відставання між надходженням і експортом через затримки у постачанні та у портах, але на даний момент товар надходять добре.

Сильний дощ у північних регіонах (Лімпопо) та хвиля спеки в регіоні вирощування річки Оліфантс (Olifants River) вимагали коригування прогнозів врожаю в бік зменшення, тоді як прогнози для регіону Оранжевої річки (Orange River) було збільшено, незважаючи на дощі у цьому районі.

Нижній поріг прогнозу було збільшено до 72,8 млн. коробок (4,5 кг), тоді як верхній поріг залишається незмінним і становить 77,7 млн. коробок по (4,5 кг).

Завдяки збільшеній кількості рефрижераторів (звичайних суден), на які завантажують виноград у Кейптауні, постачання винограду хороше. «Затримки в порту Кейптауна все ще є проблемою та викликають серйозне занепокоєння».

Розмноження винограду чубуками

Північна Америка: поставки чилійського винограду стабілізуються і з кожним днем зростають
За даними Чилійської асоціації свіжих фруктів (Chilean Fresh Fruit Association), Чилі експортувало 74 820 т, що на 15,8% менше, ніж за той самий час минулого сезону (88 836 т). Із загального обсягу експорту за сезон до Північної Америки було відправлено 59 555 т (79,6 %), або 7 262 786 ящиків.

Прогнозоване збільшення обсягу експорту зумовлене, насамперед, збільшенням нових сортів більш ніж на 73,5% по відношенню до сезону 2019-2020 років і на 49,1% у порівнянні з сезоном 2020-21.

Станом на 5 тиждень 2022 р. збір урожаю столового винограду продовжувався, як зазвичай, такими сортами, як Timco, Allison і Autumn Royal від регіонів Атакама до Кокімбо (Atacama to Coquimbo), але майже 20% обсягу все ще потрібно зібрати у цій області. У регіонах Вальпараїсо та О’Хіггінса (Valparaíso and O’Higgins) збирання врожаю вже йде повним ходом, основними сортами є Sugraone, Sable Seedless/Sugrasixteen та Queen Rose, які дають хороші обсяги оптимальної якості.

Протягом наступних кількох тижнів обсяги продовжуватимуть значно зростати. Асоціація очікує на пік постачання білого безнасінного винограду орієнтовно на 8-му тижні, а червоного та чорного безнасінного на 12-му тижні.

Північна Америка все ще залишається найбільшим цільовим ринком для чилійського винограду. У сезоні 2020-2021 Чилі експортувало 51,4% винограду до Північної Америки, 25,9% до Східної Азії та 13% до Європи.

Щоб задовольнити цей попит, Чилі продовжує дослідження та створення нових сортів винограду.

«У сезоні 2021-2022 очікується, що поставки нових сортів сягнуть 35 млн ящиків, за ними йдуть традиційні сорти (32 млн ящиків) і Red Globe з трохи більше ніж 17 млн ящиків».

10 років тому Чилі експортувало понад 27 млн ящиків винограду Red Globe.

Водночас Служба інспекції охорони здоров’я тварин і рослин Міністерства сільського господарства США (USDA’s Animal and Plant Health inspection Service, APHIS) нещодавно опублікувала оцінку ризику шкідників щодо довгоочікуваного системного підходу до імпорту чилійського столового винограду, рішення, яке значно покращить доступ до ринку Чилі. Оскільки документ очікує на громадське обговорення (з кінцевим терміном 29 березня), схвалення означатиме, що чилійські експортери столового винограду більше не будуть зобов’язані використовувати фумігацію бромистим метилом на фруктах, які надсилаються в США.

У Мексиці також спостерігається зміщення ринку у сторону нових сортів винограду.

Сезон винограду в Північній Мексиці зазвичай починається на початку травня і триває до першого або другого тижня липня, хоча зміна сортименту може спричинити складний час між переходом з чилійського сезону винограду на мексиканський. «Цього року, якщо в Чилі все буде добре, все одно може виникнути розрив через нові пізні сорти», – каже один виробник-експортер. Він зазначає, що Чилі може забезпечити постачання до 15-20 травня, а Мексика не побачить значних обсягів принаймні до 20 травня.

Звичайно, у травні-червні також почнеться виробництво раннього каліфорнійського винограду.

Усе це відбувається внаслідок сильного попиту на виноград взимку. «Але взимку більшість винограду надходить із Чилі та Перу в порти на східному узбережжі. Тому січень був важким, здебільшого через логістику, а не через брак винограду», – розповідає виробник-експортер. «І на західне узбережжя надходили обмежені партії винограду, тому що в каліфорнійських портах теж були труднощі».

Що стосується цін, то в зимовий сезон ціни на виноград підвищилися.

«Увесь січень ціни були в межах 35 доларів. Зараз вони все ще знаходяться на рівні $35. Побачимо, як довго вони триматимуться на цьому високому рівні», – каже він.

Австралія: на експорт австралійського винограду негативно вплинула пандемія COVID-19
Згідно з останніми статистичними даними, австралійський столовий виноград був найціннішою експортною садовою культурою у фінансовому році, що закінчився на червень 2021 року, вартість експорту 460,7 млн доларів.

За рік, що закінчився на червень 2021 року, в Австралії було вироблено загалом 198 389 т столового винограду (на 8% менше, ніж у попередньому) вартістю 632 млн доларів (менше на 16% рік до року). Протягом року, на який вплинула пандемія COVID-19, експорт зазнав великого удару: обсяги скоротилися на 21 % до 120 725 т, а його вартість знизилася на 26 % до 460,7 млн доларів. Китай (35%) був найбільшим експортним напрямком, незважаючи на значне скорочення з 62 930 до 43 013 т у порівнянні з попереднім роком. Статистика показала, що 62 % австралійських домогосподарств купують столовий виноград. Менінді і Томпсон (Menindee and Thompson) є найпоширенішими зеленими сортами в Австралії, на них припадає 38 відсотків виробництва, за ними йдуть Crimson, Flame, Globe — основні червоні сорти в Австралії, на які припадає 30 відсотків свіжого виробництва.

Китай: ціни на імпортний виноград знижуються, логістика залишається головною проблемою
На китайському ринку імпортний виноград є одним з найважливіших фруктів. Виноград в основному з Перу, Чилі та Австралії. Нині на ринку переважає виноград з Перу. Ціна та попит на імпортний виноград після фестивалю весни значно знизилися. Водночас, як і з багатьма іншими фруктами, логістика залишається серйозною проблемою. Перуанський виноград, як правило, доступний з грудня до кінця лютого, після чого чилійський виноград захоплює ринок з березня по червень.

Логістика все ще залишається серйозною проблемою для торговців. Відомо, що у зв’язку з епідемією цього року на митниці дуже великі скупчення контейнерів, а швидкість проходження – повільна. Контейнери затримуються майже на 14 днів, тоді як у минулому затримувалися лише на 2-3 дні.

Джерело: https://www.freshplaza.com

 

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів