fbpx
728 x 90

Закладання першого поля плодового розсадника

Головним і найбільшим складовим елементом плодового розсадника є відділення вирощування й формування саджанців (шкілка саджанців)

У структурі шкілки саджанців виділяють такі поля: перше (поле окулянтів), друге (поле однорічок) і третє (поле дворічок).

Насіннєві й клонові підщепи

У відео акцентовано увагу на ключових особливостях закладання першого (чергового) поля як вегетативними (54-118), так і насіннєвими (сіянці аличі) підщепами. Підщепи плодових культур, за способом розмноження поділяються на дві групи – насіннєві й клонові (вегетативні). Насіннєві отримують у шкілці сіянців з насіння, а клонові — у маточнику шляхом укорінення відсадків.

Чому перше поле називають полем окулянтів?

Підщепи висаджують у перше поле відділення вирощування й формування саджанців у попередньо підготовлений і розпушений ґрунт. Перше поле відділення вирощування й формування саджанців називають ще черговим полем, або полем окулянтів, тому що висаджені у ньому підщепи у подальшому (липень-серпень) окулірують.

Вимоги до підщеп та підготовка їх до садіння

 Висаджують, як правило підщепи першого товарного сорту, машинним способом або вручну по шнуру під лопату рівненькими рядами. В окремих випадках можна садити й підщепи другого товарного сорту, якщо є можливість забезпечити кращий агротехнічний догляд за ними. У насіннєвих підщеп (сіянців) перед садінням укорочують корені до 15 см, а надземну частину — до 20 см. Відсадки клонових (вегетативних) підщеп обмежують довжиною до 50 см.

Садіння підщеп

Найпоширенішими способами закладання першого поля шкілки саджанців є садіння підщеп та садіння вже щеплених (після зимового щеплення) підщеп.

За весняного садіння підщепи висаджують на початку польових робіт, а восени – за місяць до настання стійких морозів. Але у будь-якому випадку садять у попередньо підготовлений, удобрений і розпушений ґрунт.

За високого рівня агротехніки та оптимального водопостачання, схема садіння підщеп становитиме 90 х 15 см, що відповідає щільності 74 тис. рослин на 1 га.

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів