fbpx
728 x 90

Вплив коронавірусу на світову торгівлю фруктами й овочами

Вплив коронавірусу на світову торгівлю фруктами й овочами

Останніми днями стрімко надходять повідомлення про впровадження обмежувальних заходів національними урядами багатьох країн

Заходи безпеки вживаються майже у всіх країнах: максимально люди працюють з дому; склади не функціонують на повну потужність через збільшення простору, який необхідно утримувати між працівниками, а водії повинні перебувати у своїх вантажних автомобілях; спостерігається зменшення робочих місць в офісах. Попит зосереджений на роздрібній торгівлі, хоча в деяких країнах цей бум спадає, після того, як люди вже запаслися. Попит на цитрусові збільшується завдяки вмісту вітаміну С; однак Іспанія повідомляє, що запасів майже немає, оскільки фрукти їдуть напряму на ринок. Водночас торговці авокадо, манго та ягодами побоюються падіння попиту на свою продукцію. Що стосується логістики, то дефіцит вантажних контейнерів та обмеження на авіаперевезення є головними факторами, що впливають на плодоовочевий сектор. Дорожній рух в Європі гальмується внутрішнім прикордонним контролем. Фермери також стурбовані нестачею робочої сили.

Нідерланди: суттєве зростання обороту супермаркетів, тоді як постачальники сектору громадського харчування відмічають спад

Минулими вихідними супермаркети були ареною химерних ситуацій. Незважаючи на застереження, покупці запасалися рулонами паперу, милом для рук та макаронами, а також фруктами та овочами. CBL повідомляє, що деякі споживачі купують набагато більше, ніж зазвичай. Наслідки для торгівлі фруктами та овочами дуже різноманітні. Постачальники супермаркетів побачили величезний приріст обороту. З іншого боку, постачальники підприємств громадського харчування бачать, що їх оборот випаровується. За словами СЕО компанії The Greennery Стівена Мартіна (Steven Martina), обсяги минулих вихідних перевищили показники Великодня та Різдва. З іншого боку, заклади громадського харчування закриті з вечора неділі, тому їхня ситуація є більш складною. Відчуваються певні проблеми також з боку імпорту, особливо щодо постачальників на великі відстані. Дуже важко приймати рішення щодо торгівлі продуктами, які надійдуть до замовників за три–чотири тижні. Зараз ми бачимо це в підготовці до південноафриканського сезону цитрусових. Невизначеність поширюється, — підтверджує Мішель Янсен (Michel Jansen) з компанії Total Produce.

Вочевидь, акцент робиться в основному на продуктах, які, як вважається, мають сприятливий вплив на здоров’я (імбир і часник), а також продуктах з тривалим терміном зберігання, таких як цибуля, капуста та яблука. Ринок картоплі, наразі, не відмічає переваг цієї ситуації. Ринкові трейдери відчувають себе у невигідному становищі порівняно із супермаркетами, коли багато громадських ринків закрито, але в Нідерландах все ще немає повного блокування, як в інших країнах. Фермери, які не мають можливості продавати на ринках, пропонують креативні рішення, наприклад «драйвін» (drive-in) для продажу своєї продукції. Крім того, більше людей, ніж будь-коли раніше, в торгівлі фруктами та овочами працюють з дому. Загалом, бізнес відчуває ефект від пакету заходів підтримки оголошених урядом.

Бельгія: сектор картоплі постраждав найбільше

Хоча Бельгія, безумовно, постраждала від коронавірусу, наслідки для імпорту все ще не надто відчутні. Постачання заморської продукції наразі триватиме, але це може швидко змінитися. Рейси скасовують, але імпортери сподіваються, що порти не зупиняться. Продажі в Європейському центрі фруктів і овочів (European Center for Fruit and Vegetables) тривають. Продажі більше не відбуваються в галереї, а кіоски також закриті. Галерея залишається доступною, але центр закликав розміщувати замовлення, якщо це можливо, телефоном або електронною поштою. У галузі картоплярства зараз особливо страждають компанії, які постачають картоплю та чіпси промисловим кухням та підприємствам швидкого харчування. Що стосується замовлень на оброблені овочі, спостерігається падіння попиту з боку великих підприємств громадського харчування (шкіл, лікарень тощо), хоча це компенсується більшим обсягами закупівель зі сторони ритейлу.

Сполучене Королівство: найбільшою проблемою у травні стане брак працівників

Попит на фрукти та овочі зміщується від громадського харчування до супермаркетів та лікарень. Тепер, коли люди запасаються, полки з фруктами та овочами в супермаркетах часто порожні. Зі зміною попиту все більше людей приїжджають до місцевих супермаркетів, щоб придбати велику кількість фруктів та овочів, які надійшли безпосередньо з оптових ринків. Самі оптові ринки також відкривають свої двері громадськості для прямих продажів. Основна стурбованість серед фермерів — це неминуча нестача працівників зі Східної Європи. Цей страх уже був з Brexit, але з коронавірусом він тільки погіршиться. Виробник припустив, що люди, що працюють в готелях та ресторанах, можуть, можливо, подати руку галузі, хоча він не вважає, що вони думають аналогічно.

Німеччина: неминучий дефіцит сезонних робітників та працівників логістики

У Німеччині поки що немає причин побоюватися нестачі запасів свіжих фруктів та овочів. Однак, коли йдеться про робочу силу в секторі, торгова асоціація (DFHV) передбачає великі проблеми в короткостроковій перспективі. «Нинішній дефіцит водіїв вантажних автомобілів тільки посилиться», — заявив очільник DFHV Андреас Брюггер (Dr. Andreas Brügger). Тому він висловився за послаблення запобіжних заходів, щоб логістичні працівники не були в карантині.

Сезонні працівники перебувають у подібній ситуації. Наразі є нагальна потреба у працівниках, щоб доставити на полиці першу спаржу сезону. «Вирощування фруктів і овочів не приносить прибутку, якщо їх не можна перевезти з точки А у точку Б або навіть зібрати», — йдеться в повідомленні Брюггера.

Австрія: пригнічений настрій в країні

В Австрії вживаються жорсткі заходи безпеки, щоб запобігти подальшому поширенню вірусу. Заборонено збиратися разом більш ніж п’ятьом людям, а свобода пересування обмежена. «На вулиці помітно тихо; настрій дуже пригнічений. Протягом тижня супермаркети перебувають у повному хаосі через масові закупівлі; оптові ринки все ще працюють».

Торговець, який в основному постачає підприємства громадського харчування, повідомляє про падіння обороту приблизно на 90%. «Уряд говорить про схеми компенсацій, але чи стосується це також і решти малих і середніх підприємств»? — Зараз люди намагаються якнайкраще використати ситуацію, вважає трейдер. — «Ми доставляємо фрукти приватним особам вже досить давно, і зараз ми будемо максимально розширювати цю діяльність. Зараз багато споживачів уникають громадських місць, включаючи роздрібні магазини, і вважають за краще замовляти їжу».

Швейцарія: драматичні сцени в супермаркетах

Порожні полки з фруктами та овочами щодня помічаються у швейцарських роздрібних магазинах. Щоденні обсяги замовлень приблизно на 60% перевищують звичайні, що впливає на логістичні процеси. «Докладаються зусилля, щоб вчасно доставити замовлення». Ситуація є неспокійною та невизначеною в усьому світі, але вона все ще залишається керованою.

Франція: основні продукти — це здебільшого ті, що зберігаються

Французьке суспільне життя значною мірою призупинилося. Школи, заклади гостинності та магазини, що торгують предметами першої необхідності, закрили свої двері. За появу на вулиці без поважних причин є ризик отримати штраф у розмірі 135 євро. Звичайно, все це сприймає ринок овочів та фруктів.

Як і в багатьох інших європейських країнах, у Франції спостерігалися масові закупівлі. Це призвело до порожніх полиць та значного збільшення обороту для супермаркетів. Директори супермаркетів та політики продовжують запевняти всіх, що дефіциту продукції не існує і, що немає потреби купляти із запасом, але споживачі, здається, не вірять. Найпопулярніші продукти — морква, картопля та цитрусові. З іншого боку, «лакшері» продукти, такі як спаржа, не продуються так гарно. Ті виробники, які зазвичай продають великі обсяги в школах та закладах громадського харчування, зазнали сильних ударів. Тепер їм доводиться шукати інші канали збуту.

Логістика стала набагато складнішою через карантин. «Наприклад, перевізники не хочуть ризикувати, і відмовляються їхати до Італії, тому італійці зараз, інколи, забирають свій товар на півдні Франції». Посилений прикордонний контроль призводить до затримок.

Хоча на цьому тижні оптовий ринок Rungis закрив свій квітковий відділ, торгівля фруктами, овочами та іншими продуктами харчування продовжується. Так буде і надалі, каже директор Rungis Стефан Лаяні (Stephane Layani).

На наступний сезон оптовики прогнозують зменшення обсягів фруктів та овочів; не через брак обсягів, а через те, що все-таки очікується багато затримок в усьому світі. Це пов’язано з прикордонним контролем; дотриманням суворих гігієнічних правил; та проблемою працівників, у тому числі сезонних збирачів фруктів, які можуть хворіти. Враховуючи це, а також високий попит, очікується зростання цін. Ви вже можете бачити, що це відбувається з деякими продуктами.

Італія: цитрусові реалізуються добре; дефіцит працівників напередодні збору врожаю

Уся країна перебуває у ізоляції. Ситуація на півночі дуже погана, тоді як на півдні поки що більш контрольована. За деякими винятками, італійцям доведеться залишатись у своїх помешканнях до 3 квітня. Супермаркети відкриті, але туризм зник і школи закриті, що призвело до різкого падіння споживання.

У деяких випадках роздрібна торгівля в Італії збільшила кількість замовлень на 30%, тоді як в готельному та ресторанному бізнесі за останні три тижні замовлення знизилися на 80%. Ціни, наразі сприятливі для постачальників, головним чином тому, що знизилася доступність імпортної продукції. Для декого продажі зросли на 40% і більше.

Вносяться зміни у виробничі програми на найближчі місяці. Наприклад, виробники кісточкових фруктів нормують кількість зав’язі на деревах, для зменшення урожаю, але отримання крупних плодів. На сьогодні цитрусові плоди продаються добре, але попит на такі овочі, як броколі, цвітна капуста, шпинат та артишок впав. Артишок вже навіть не збирають, через низьке споживання та закриті ринки й ресторани. Ціни на цей продукт впали в середньому на 50%. Ціна на суницю також знизилася на 40—50%. Водночас, індустріальний томатний сезон ось-ось розпочнеться.

Що стосується логістики, то в основному існують проблеми на кордонах з Австрією, Словенією та Хорватією. Наразі жодних проблем у портах не виникає. Оптові ринки відкриті, але з безліччю запобіжних заходів. Однак торговці бачать, що їхній продаж зменшився вдвічі. Основною проблемою залишається дефіцит працівників. Багато хто з сезонних працівників зараз перебувають у своїх країнах та не поїдуть до Італії, щоб допомогти зібрати врожай.

Іспанія: попит на цитрусові зростає, але склади майже порожні, оскільки продукція прямує у ритейл

Іспанія після Італії є найбільш постраждалою країною Європи, вірус поширився набагато швидше, ніж деінде за останні дні. Країна перебуває у закритому режимі з п’ятниці. Запаси було розбито на аукціонах, оскільки продуктам вдається дістатися туди, в будь-якому випадку.

Фермери намагаються зібрати якомога більше врожаю та працювати довше, щоб не відставати від попиту з боку супермаркетів. Деякі торговці обмежили продажі своїм клієнтам, а інші спекулювали на ринку. Попит на банани та картоплю особливо високий, а ціни на них зросли. В останні дні ціна знову впала, відколи іспанські споживачі стали дещо спокійнішими і не так сильно закуповуються. Це ефект «відскоку», який можна спостерігати на багатьох продуктах. Попит на цитрусові залишається високим, а ціни зростають, хоча запасів залишилося не так багато, оскільки продукція прямує на ринок. Попереду економічний спад, трейдери побоюються, що попит на продукти розкоші, такі як манго, авокадо та ягоди, впаде.

Нині складські приміщення залишаються відкритими із суворими правилами для своїх працівників, що уповільнює виробничий процес. Експорт до інших європейських країн збільшується через зростаючий попит на фрукти та овочі. Вищий попит, проблеми у виробництві та зростання витрат призвели до напруги між імпортерами та експортерами. Багато вантажівок також повертаються до Іспанії порожніми. Подальші обмеження на необроблену продукцію можуть спричинити за собою більше проблем для сектора.

Марокко: кордони з Європою закрито

Марокко закрило свої кордони з Європою. Це зупинило приїзд марокканських робітників до Іспанії, що створює проблему для збору врожаю. Забезпеченість робочою силою у країні зараз становить лише 35 відсотків, а це означає, що не весь урожай буде зібрано.

Польща: попит на яблука зростає, кордони закриваються

Польські кордони закрито, дозволено лише переміщення товарів для транспорту та польських громадян, але черги на кордоні з Німеччиною довгі. Насправді вони часто довші 20 кілометрів. Водночас попит на яблука в країні різко зростає через поведінку споживачів. Компанії повідомляють, що вони можуть продовжувати працювати, дотримуючись деяких правил безпеки. Інші торговці побоюються зниження попиту на фрукти та овочі через коротший термін зберігання, оскільки школи закриті, а канали продажу обмежено.

Угорщина: сильний дефіцит персоналу впливає на урожай капусти китайської

В Угорщині скоро розпочнеться сезон збору врожаю. Перші партії китайської капусти збиратимуть наступного тижня. «Однак я не маю уявлення, як нам це вдасться зробити, тепер, коли сезонні працівники з Румунії масово залишаються вдома, — зазначає південно-угорський трейдер. — Це, безумовно, стане проблемою й коли буде збір основних експортних продуктів Угорщини: перець, помідори, вишня та слива». Про наявність коронарної інфекції повідомлялося в угорській столиці Будапешті та навколо нього. Було анонсовано про повне закриття галузі громадського харчування. У роздрібній торгівлі, як і в інших європейських країнах, спостерігалася схожа поведінка. «Фруктові й овочеві полки не можуть бути забезпечені достатньо швидко, особливо продуктами з тривалим терміном зберігання, такими як картопля, цибуля, морква і консервовані овочі».

Греція: логістика — це найбільший виклик

Наразі, усі податкові зобов’язання для грецьких компаній припиняються. Це означає, що штрафів не буде, якщо компанії відстають у сплаті своїх податків. Проте, продажі все ще здійснюються, коли це можливо, тому що фрукти та овочі залишаються необхідними. Найбільшою проблемою для грецького експортера є можливість вчасно доставляти замовлення, через проблеми на внутрішніх кордонах ЄС.

Туреччина: кордони Ірану та Іраку закрито; ціни впали

Хоча європейський попит на цитрусові зріс втричі, кордони з Іраком та Іраном закриваються. Кордон до Сирії також закритий, хоча там відіграють роль й політичні причини. Тому фрукти та овочі у Східній Туреччині продаються зі знижкою до 90%.

Наразі деякі склади закриваються і беруть відпустку на 10 днів. Усі замовлення зараз відвантажено та продано за нижчою ціною, ніж зазвичай. Кількість інфекцій у Туреччині збільшується, і є побоювання, що країна йде шляхом Європи. Транспорт — одна з найбільших проблем наразі. Перевізники не наважуються їхати до Європи, а контроль на європейських внутрішніх кордонах не полегшує логістику.

Ізраїль: робітники не можуть дістатися на роботу через закриті кордони

У Ізраїлі все закрито. Відкриті лише супермаркети, аптеки та інші життєво важливі магазини. Населення почало накопичувати, особливо консервовані та сушені продукти, а також фрукти та овочі. Харчовій промисловості досі дозволяється працювати. Найбільша проблема, однак, стосується польових працівників, оскільки багато з них не в змозі з’явитися на роботу через закриті кордони, наприклад, із Західним берегом. Є також деякі проблеми на пакувальних станціях. Якщо у вас є дозвіл на роботу, ви повинні триматися за два метри від своїх колег, і є лише місце для третини всього персоналу. Минулого тижня в ізраїльському порту виникла проблема з італійським вантажним транспортом, оскільки були побоювання, що екіпаж заразився. Хоча справи поступово поліпшуються в питаннях впливу на працівників, все в секторі фруктів й овочів в Ізраїлі відбувається повільніше, ніж зазвичай.

Індія: логістика буде викликом

Нещодавно гранатовий сезон закінчився в Індії меншими обсягами. Однак для наступного сезону, який стартує в червні, очікується великий врожай (+30%) завдяки мусону. Основним ринком насіння граната є Західна Європа. Завдяки коронавірусу, індійці очікують більшого попиту на гранат, оскільки він багатий антиоксидантами. Однак логістика стає головним викликом, оскільки авіаперевезення навряд чи працюватимуть. Це може вплинути на логістичний ланцюг Індії.

Таїланд: коронавірус впливає на експорт помело

Незважаючи на високу якість і гарні обсяги (3 мільйони плодів) помело в цьому році, експорт, як очікується, значно скоротиться через коронавірус. Експорт цього продукту відчуває стурбованість, пов’язану з вірусом ще з початку 2020 року.

Гана: експорт до Європи повністю припинився

Хоча коронавірус ще не зафіксовано у Гані, торгівля припинилася. Європейські імпортери масово скасовують свої замовлення. Наразі експортер папай та ананасів не здійснює доставку в Європу, але сподівається, що вірус зникне до літа, коли для нього розпочнеться сезон манго, оскільки в цьому році він розширив площі. Водночас, необхідно шукати інші ринки збуту, але альтернативні канали, такі як Близький Схід, також постраждали від вірусу.

ПАР: цитрусова промисловість очікує контейнерів-рефів з Китаю

Вплив коронавірусу на яблука та груші, найбільш експортовані нині фрукти, очевидно, мінімальний. Попит хороший, і, здається, спаду немає. За 11-ий тиждень експорт яблук до Великобританії збільшився на 177%, на Близький Схід — 56, а до Східної Азії — на 34%. Сукупно, наприкінці 11-го тижня експорт яблук у Східну Азію збільшився на 42% порівняно з 2019. Те саме стосується груш, експорт яких до Великобританії та Росії збільшився, а до Східної Азії зменшився на 54%. До кінця тижня експорт до всіх регіонів збільшився порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Зараз продажі цитрусових сильні, і виробник вважає, що це хороший спосіб перевірити логістичні лінії. Потрапити на полиці європейських супермаркетів може бути складним завданням.

Південноафриканський сектор цитрусових, з тривогою очікує коли Китай звільнить порти та контейнери-рефрижератори для галузі, оскільки перші великі обсяги цитрусових Південної Африки мають потрапити на ринок у травні та червні.

Південна Африка також вжила певних заходів. Транспортні документи заповнюються електронно, багато людей працюють з дому, а склади дотримуються суворих правил. Школи закрито. Нині хвороба досить добре поширена в Південній Африці.

Китай: країна повільно повертається до звичного життя

Китай в останні місяці зробив усе, щоб тримати вірус під контролем. Протягом останніх двох тижнів більше компаній повертається у виробництво, і вірус знаходиться під кращим контролем. Сектор фруктів та овочів був винятком і вже повернувся до виробництва у складні часи, коли супермаркети мали постачати свіжу продукцію. Зараз усі дії відновлюються, а імпорт та експорт знову поволі починаються.

Північна Америка: авіаперевезення з Південної Америки та Європи ускладнено

Канада та Сполучені Штати стикаються з великою кількістю панічних закупівель, але оскільки на складах є достатня кількість фруктів та овочів, загрози нестачі немає. Перехід між сезонами та кількістю опадів у Каліфорнії зараз є викликом. Адже вони можуть призвести до менших обсягів певних видів фруктів та овочів. Дефіцит нішевої продукції також насувається, оскільки багато таких спеціальних видів їжі надходять авіатранспортом, і саме тут зараз лежать найбільші проблеми на ринку. Наприклад, на канадському ринку скорочується пропозиція золотих папай та імбиру з Бразилії. Кордони між США та Канадою закриті, але не для їжі. Імпортери та експортери насторожено ставляться до можливого закриття кордону між Мексикою та США.

Чилі: вплив вірусу на торгівлю ще не помітно

Навчання та події в країні було скасовано, але заходи ще не вплинули на торгівлю фруктами та овочами. Зараз у країні сезон яблук, і незабаром розпочнеться збір ківі. Наразі чилійці не спостерігають незвичного зростання попиту на свою продукцію. Однак уряд затамував подих з наближенням осені, яка зробить людей більш сприйнятливими до захворювань. Якщо вірус пошириться, це може стати головним викликом для виробників та пакувальних станцій країни. Проте, президент оголосив «стан катастрофи» на наступні 90 днів з далекосяжними повноваженнями для уряду.

Коста-Ріка: попит на ананаси зростає, проблеми переважно в логістиці

Збір врожаю ананасів триває, тоді як попит з боку Північної Америки та Європи різко зростає. Однією з головних проблем є пошук вантажних контейнерів для експорту. Це може підштовхнути ціни в найближчі тижні, але поки це спекуляція.

Австралія: страх через нестачу робітників

Основний вплив коронавірусу — це неминуча нестача працівників у секторі. Австралійський альянс свіжих продуктів (Australian Fresh Produce Alliance) закликає уряд продовжити візи всім працівникам сектору, щоб гарантувати постачання фруктів та овочів австралійським споживачам. Крім того, наявність експортних контейнерів та вантажних авіаперевезень для постачання їх продукції є викликом для експортерів. Уряд запевняє, що продовольча логістична мережа працює в країні добре і не наражається на небезпеку.

Нова Зеландія: працевлаштування людей з інших секторів

Як і в Австралії, найбільший виклик нині — це неминуча нестача робочої сили. Щоб запобігти цьому, сектор запропонував зайняти людей з інших галузей, таких як лісове господарство, для збору врожаю фруктів та овочів.

Джерело: www.freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів