fbpx
728 x 90

Думка: Сезон 2019–2020 — переломний для лохини

Думка: Сезон 2019–2020 — переломний для лохини

Корт Бразельтон, співвласник Fall Creek Farm & Nursery, Inc. виклав свої думки щодо майбутнього індустрії лохини

На думку засновника Міжнародної організації виробників лохини (International Blueberry Organization) та співвласника Fall Creek Farm & Nursery, Inc., міжнародної компанії з селекції та розмноження лохини, яка постачає саджанці комерційним виробникам у всьому світі більше 40 років, — у 2019 році світова індустрія лохини розпочала нову траєкторію, а 2020 стане роком, коли ці зміни сприйматимуться усіма як «нова реальність»

Зміни в кривій постачання свіжої лохини на світовий ринок, минулого року продемонстрували новий рівень узгодженості. Як результат, більша концентрація та доступність лохини пропорційно забезпечують найвищі очікування від доставленого продукту. Оскільки зростання споживання лохини розпочалося з появи повідомлень про позитивний вплив продукту на здоров’я наприкінці 90-х, розвиток промисловості та можливості бізнесу були в основному зумовлені пропозицією.

Визнаючи значні зусилля багатьох державних та приватних організацій за останні 20 років щодо значного поліпшення якості ягідної продукції на ринку, слід пам’ятати, що більшість лохини, яку сьогодні купують споживачі, не перевищує їхніх побажань та очікувань.

Простіше кажучи, коли ми озираємося, найбільшим рушієм можливостей у цій галузі було просте постачання швидкопсувного продукту відповідно до попиту — наявність продукту, а найбільшу фінансову вигоду отримували, коли лохини було мало. Незважаючи на те, що мною та іншими експертами багато років тому, було передбачено зміну цієї ситуації, сюрпризом стало скільки часу пройшло, щоб реальність почала утверджуватися. 2019 рік став роком початку запровадження змін. У 2020 році перехід від галузі, що керується пропозицією, до галузі, яка орієнтується на якість, набуватиме все більш реальних рис.

Чому пройшло так багато часу, перш ніж зміни відбулися?

Зростання ринку: частина цього «тривалого підліткового віку» при переході від кількості до якості ягід лохини пов’язана з ринком, а частина затримки — через генетику та технології. Що стосується ринку, ті з нас, кому пощастило опинитися в цій галузі в останні десятиліття, насолоджувалися ринковою динамікою, яка кидає виклик гравітації. Насправді, часто обсяги зростали в тандемі з ціною.

Безумовно, на світовому ринку свіжої та переробленої лохини з 2000-х існували кризи. Ті з нас, хто були присутні в індустрії деякий час, пам’ятають їх дуже добре: кілька криз на ринку переробки у Північній Америці та у всьому світі; криза пов’язана з поширенням гронової листовійки (Lobesia botrana) в Чилі; і шок від іспанської пропозиції 2017 року.

Але в цілому, виробництво лохини продовжувало зростати в більшості вікон постачання та на більшості ринків, тоді як ринковий попит зростав схожими темпами і, в деяких випадках, швидше, особливо в Європі та Азії. Майте на увазі, що це узагальнення щодо сукупних тенденцій, які ігнорують багато деталей. У порівнянні з іншими продуктами — це була досить стабільна подорож для лохини.

Обмеження з боку пропозиції: стосовно технологій та генетики, хоча це не такий важливий фактор для переробного бізнесу, відмічаємо відносну незаповненість вікон ринку свіжої лохини, оскільки ринок продовжував зростати. Це було пов’язано з недосконалістю існуючих на той час агротехнологічних прийомів та фізіологічними й генетичними обмеженнями сортів. Це також змінилося.

За останні 10 років, поява нових південних сортів (low and no-chill) у поєднанні з новими технологіями та системами створення насаджень (наприклад, вирощування під накриттям, використання субстратів, підживлення, обрізування тощо) змінили правила гри; відкриття нових регіонів вирощування, нових джерел постачання та нових засобів виробництва в існуючих регіонах — все це дозволило прискорити закриття наявних вікон можливостей.

Навіть за зростання виробництва у таких регіонах, як Перу, Мексика, Марокко та південно-західний Китай, пропозиція в цей час залишається набагато нижчою, ніж у пікові періоди постачання. Зважаючи на це, доступність сьогодні на всіх світових ринках у вересні-жовтні чи березні-квітні набагато більш динамічна і менш обмежена, ніж три роки тому. Зазвичай, сторона пропозиції не потребує багато часу, щоб адаптуватися до потреб ринку.

То куди зараз йде галузь?

Ветерани аграрної галузі раніше спостерігали цю динаміку в багатьох культурах, і хоча учасники ринку лохини полюбляють вірити, що ми особливі (я, безумовно, вважаю, що лохина особлива!), є багато уроків, які можна засвоїти з циклів та історій виробництва інших цінних культур. Я вважаю, що ми ще далеко від цілорічної пропозиції свіжої лохини, вільні від помітних вершин і спадів графіку постачання. Однак, у найближчі роки вершини будуть більше схожі на пагорби, ніж на гори, а впадини почнуть більше нагадувати рови, ніж долини.

Хоча ця зміна триватиме більше 5 і менше 10 років, відбувається ще одна значна зміна. Існує суттєва відмінність в очікуваннях кінцевого споживача (B2C) та ритейлу (B2B) від виробника, стосовно пропонованої якості та затребуваної якості ягід. Хоча динаміка ринку, що керується пропозицією, все ще відчуватиметься протягом наступних 5–10 років, 2019 рік знаменує рік, коли почався перехід з галузі, орієнтованої на постачання, до галузі, орієнтованої на якість. А 2020 рік — це перший рік, коли ми, як галузь, повинні прийняти цю реальністю та визнати її неминучість.

Це важливо для конкурентоспроможності, актуальності та надійності нашого продукту та нашої галузі. Ця зміна торкнеться бізнесу всіх компаній та партнерських організацій, що займаються лохиною: настав час по-справжньому зосередитися на вимогах споживача.

Для тих, хто прочитав «Стрибни вище голови» Маршалла Ґолдсміта, (What got you here won’t get you there, Marshall Goldsmith) і для тих, хто не прочитав, це може бути вдалий час для застосування його ідей. Наша галузь переживає зміну парадигми. Правила бізнес-моделі, які працювали роками — навіть десятиліттями — постануть перед викликами цієї парадигми. Одні будуть грати в оборону, а інші шукатимуть способи рефлексії, адаптації та відтворення сильного наступу.

Останні події в Чилі — приклад зрілої галузі. Чилійська промисловість, що після США є найвідомішою та найзрілішою індустрією лохини у світі, докладає зусиль у всій галузі, щоб грати як наступально, так і оборонно.

Лідери галузі у Чилі визнають виклики своєї відстані до ринку і прагнуть скористатися своїм досвідом регіону виробництва та експорту, сприяючи новому рівню добровільних стандартів якості. Вони прагнуть допомогти виробникам покращити якість продукції, за допомогою рекомендованих процесів, сортозаміни та багатьох інших підходів, які заслуговують на увагу.

Ніхто не стоїть на місці. Нові виробничі регіони, такі як Марокко, Мексика, Перу та Південна Африка, все ще знаходяться в середині етапів створення та мають можливість зробити відповідні інвестиції в системи, сорти, інфраструктуру та технології не вчорашнього дня, а майбутнього.

Тим часом лідери та власники бізнесу в сформованих регіонах Європи, Чилі, Аргентині та Північній Америці активно реконструюють та розширюють свої потужності, замінюючи старі сорти новими, інвестуючи у нові технології на полях та сортувально-пакувальних цехах, з підвищеною увагою до потреб майбутнього.

Усі ці зусилля зосереджено на досягненні одного й того ж результату. Можливість дати споживачеві те, що він хоче. Навіть у США, який є найбільшим ринком, проникнення становить трохи вище 50%. Це дивно, враховуючи проникнення на ринок та рівень споживання у такій категорії, як суниця, яка має значно більший рівень проникнення та споживання на душу населення.

Є й інші культури та інші продукти, які б хотіли зайняти простір, який лохина заробила серед своїх відданих споживачів. Ми, як галузь, повинні захищати і поважати лояльних споживачів, яких ми маємо, постійно вкладаючи кошти, щоб доставляти товар, який вони хочуть і заслуговують, збільшуючи при цьому «частину шлунку» у споживачів, які ще не полюбили нашу продукцію, а досі чекають, коли ми дамо їм те, що вони хочуть.

Єдиного шляху для досягнення цієї мети немає; їх багато. Жодна компанія не контролює маршрут. Однак якщо ми займаємося лохиновим бізнесом, ми всі в одній вантажівці. Змішуючи метафори, можна сказати, що можливість виростити торт набагато більша, ніж можливість красти шматочки у інших.

Я дуже дбаю про галузь. Мене хвилюють деякі проблеми, з якими ми стикаємося. Я стурбований рівнем змін, необхідним для багатьох в галузі, щоб залишатися конкурентоспроможними, і я стурбований швидкістю створення та можливими «масштабними помилками», які можуть бути допущені в окремих регіонах за умов активного зростання площі насаджень.

Але мене також заохочує кількість інновацій та нових ідей, які рухаються по всьому світу та локально, що призводить до більшої ефективності та, зрештою, до вищої якості продукції. Я приємно схвильований тим, що значна кількість нових споживачів відкриває для себе лохину на зростаючих ринках Азії та Європи; можливостями для подальшого зростання у Північній Америці і взагалі тим, що покращується якість продукції, а це допоможе збільшити споживання серед існуючих покупців, а також створить нових шанувальників лохини.

2019 рік був роком істотних змін: відмінний для одних, складний для інших. Одним з моїх новорічних рішень, є таке: своєю щоденною працею зробити 2020 роком якості та досконалості лохини — краща якість у всьому, що ми робимо та підтримка кожного учасника ринку лохини у його прагненні сфокусуватися і досягти того самого.

Джерело: www.freshfruitportal.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів