fbpx
728 x 90

Амбітні стратегії захисту гарбузових в органічному землеробстві

Амбітні стратегії захисту гарбузових в органічному землеробстві

Американські дослідники отримали грант на $2 млн. для тестування біологічних методів боротьби з шкідниками

Виробники фруктів та овочів, які застосовують практику органічного землеробства, відмовилися від деяких найпоширеніших інструментів, які звичайні фермери використовують для боротьби зі шкідниками та хворобами, але науковці Університету штату Айова (Iowa State University) експериментують з новими методами, які могли би дати виробникам органічних продукції нові можливості

Дослідники отримали грант на 2 мільйони доларів від Національного інституту продовольства та сільського господарства (U.S. Department of Agriculture’s National Institute of Food and Agriculture) для тестування двох перспективних біологічних методів допомоги рослинам з групи гарбузових (дині, кабачки та огірки) у боротьбі з комахами, що переносять бактеріальні захворювання. Науковці спільно з фахівцями ще двох університетів: Корнельського та Кентуккі (Cornell University and the University of Kentucky) розроблятимуть заходи біологічного контролю та фізичні бар’єри, що захищають рослини від комах.

«Органічні виробники стикаються з безліччю шкідників і хвороб, з якими важко впоратися суто біологічними препаратами», — зазначив Марк Глісон (Mark Gleason), професор патології та мікробіології рослин університету і член наукової групи. — «Наша мета — виявити деякі інноваційні способи вирішення цих проблем, які водночас сприятимуть сталому природокористуванню».

Значна частина досліджень буде зосереджена на огіркових жуках (cucumber beetles), кабачкових клопах (squash bugs) та інших шкідливих комахах, які атакують представників гарбузових і часто переносять бактерії, що викликають захворювання. Глісон заявив, що огіркові жуки та кабачкові клопи можуть знищити врожай за органічного землеробства. Фермери можуть використовувати органічні препарати, але дозволені препарати не такі ефективні, як конвенційні пестициди.

Тестування нової стратегії тунелю

Глісон та його дослідницька група вивчатиме ефективність мезотунелей або фізичних бар’єрів, що являють собою нейлонову сітку, яка розташована на дугах на висоті майже 42 дюйми над землею, щоб запобігти проникненню шкідливих комах на посіви. Кожен мезотунель охоплює три ряди, а довжина його буде 200 футів.

Мезотунелі схожі на інструмент управління, відомий як низькі тунелі, які є фізичними бар’єрами, встановленими на висоті 18 дюймів над ґрунтом. Однак низькі тунелі не дозволяють корисним комахам запилювати рослини, що є необхідним заходом для зав’язування плодів, тому сітки потрібно розкривати, коли рослини починають квітнути, щоб відбулося запилення.

«Представники гарбузових потребують бджіл для запилення, тому з низькими тунелями потрібно розкривати сітку, щоб бджоли могли залетіти на рослини», — зазначив Глісон. — «Ви захищаєте рослини протягом декількох тижнів, але вони пошкоджуються шкідниками, як тільки захисне покриття буде знято».

Нова стратегія — мезотунелі — можуть залишатися на місці і захищати рослини протягом усього вегетаційного періоду, сказав він. У мезотунелях, в експериментах, буде встановлено коробки з джмелями, щоб забезпечити запилення. Мезотунелі успішно зарекомендували себе в Айові в менших масштабах, і новий грант дозволить дослідникам провести виробниче випробування.

Науковці також випробують кілька стратегій боротьби з бур’янами разом із мезотунелями. Ці методи включають закладання мульчування рослинними залишками та висівання «живої мульчі» (laying down crop debris and seeding “living mulch”) або рослин, таких як конюшина та жито.

Грант також дозволить оцінити потенційні методи біозахисту, які могли б допомогти органічним фермерам боротися із хворобами. Ці методи передбачають застосування біологічних агентів, таких як бактерії та віруси, які пригнічують бактеріальні захворювання. Дослідники вивчатимуть бактерії та гриби, що викликають стійкість до хвороб у гарбузових, а також віруси, які атакують бактерії, що викликають захворювання.

«Це амбітно, але добре вписується в органічне землеробство», — резюмував Глісон. — «Ці організми біологічного контролю є доброякісними для навколишнього середовища і можуть добре поєднуватися з іншими тактиками боротьби з хворобами, такими як мезотунелі».

Джерело: www.news.iastate.edu
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів