fbpx
728 x 90

Дах-трансформер для захисту яблуневого саду

Дах-трансформер для захисту яблуневого саду

Науковці з Університету Вагенінген презентували інноваційне накриття у експериментальному саду Proeftuin Randwijk

Який спосіб є найкращим для захисту дерев яблуні від шкідників та грибкових хвороб, за мінімального використання пестицидів? Дослідники з Університету Вагенінген (Wageningen University & Research), можливо, мають відповідь на це запитання: «криша-кабріолет» — інноваційне накриття над садом, яке розгортається перед дощем.

Розкладне накриття є частиною системних інновацій у проекті «Захист зелених насаджень та запилювачів» (Groene Gewasbescherming en bestuivers) і була представлена 15 серпня, під час щорічного дня відкритих дверей у експериментальному саду Proeftuin Randwijk у Нідерландах.

Половина ділянки для вирощування яблуні (0,3 га) в експериментальному саду Proeftuin Randwijk була обладнана кришою, що трансформується. У разі загрози опадів, накриття закриється, що збереже дерева сухими. Криша трансформується з відкритого в закрите положення протягом 2,5 хвилин. Дослідник Ріен ван дер Маас (Rien van der Maas) зазначив: «під час вирощування рослини яблуні можуть уражуватися різними хворобами, зокрема, плодовою гниллю, паршею та збудником європейського раку (Neonectria ditissima (Tul. & C. Tul.) Samuels & Rossman), кожна з яких може завдати значної шкоди. Стає можливим збільшити стійкість рослин до ураження, зберігаючи дерева сухими. Криша кабріолет також може захищати дерева яблуні від шкідників. Наприклад, ми можемо тимчасово закрити бокові сторони, щоб уникнути поширення зеленого клопа (Lygocoris pabulinus). Тоді виробникам не потрібно буде використовувати засоби захисту, щоб захистити сад від цих грибних захворювань та шкідників».

Використання дощової води

«Криша-кабріолет» є унікальною у Європі, оскільки систему можна відкривати та закривати. У відкритому стані система забезпечує повний доступ агентам біологічного контролю, таким як паразитичні оси, які можуть продовжувати виконувати свою корисну функцію. Використання системи також максимально збільшує ефективність природних запилювачів.

«У Нідерландах фермери вже використовують стаціонарні накриття для захисту черешневих садів. Але нам відомо із зарубіжних досліджень по яблуні, що кількість яблуневої кров’яної попелиці та поширення борошнистої роси збільшуються, коли яблука вирощують під постійним укриттям. Тому дах такого накриття повинен бути відкритим більшу частину часу», — акцентував ван дер Маас.

«Резервуар для зберігання 1000 м3 води використовується разом із системою. Дощова вода, яка потрапляє на кришу, транспортується через систему жолобів та труб до резервуару. Потім ми використовуємо воду для зрошення яблунь через дві системи: закопані в ґрунт труби крапельного поливу для трави і міні-спринклери для рядів дерев. Це гарантує, що стан та склад ґрунту залишатимуться стабільними, а дощові черв’яки та вуховертки (earwigs) зможуть зробити свою корисну роботу».

Захист зелених насаджень та запилювачів

Ця плівкова «криша-кабріолет» є найважливішим аспектом інноваційної технології вирощування яблуні «Захищене вирощування яблуні» (Beschermde Appelteelt), над якою Університет Вагенінген працює з 2018 року. Дана технологія вирощування поєднує біологічний захист рослин, фізичні методи та таргетоване знищення шкідників, зокрема, яблуневого пильщика. Ван дер Маас зазначає: «Наша система вирощування є частиною більшого науково-дослідного проекту, який фінансується Міністерством сільського господарства, природи та якості продуктів харчування. У рамках проекту «Захист зелених насаджень та запилювачів» розробляються нові системи вирощування насаджень суниці, лілії, яблук чи польових культур не настільки залежні від засобів захисту рослин,але водночас гарантуючих виробникам збереження їх ринкових позицій».

Скорочення використання засобів захисту рослин: від 70 до 90%

На пізніших етапах дослідники оцінюватимуть ринкові позиції виробників, які використовують таке інноваційне накриття. Зараз система є дорогою, майже 40 євро за квадратний метр. Якщо система доведе свою ефективність очікується, що знайдуться постачальники, які зможуть виготовити накриття за менші кошти. Крім того, таке накриття може мати ширше застосування у виробництві, ніж збереження дерев сухим для запобігання захворюванням.

Дослідники також беруть до уваги вплив накриття на ландшафтний дизайн, шляхом проведення бесід із працівниками управління просторового планування. Це тому, що покриття приверне увагу в сільських ландшафтах. «Буде прийняте законодавство щодо встановлення накриттів, як це відбулося з градозахисними сітками. Це буде прискорено, якщо результати дослідницького проекту будуть позитивними, наприклад, стосовно біологічних запилювачів. Ми припускаємо, що використання захищеного вирощування яблуні зменшить використання ЗЗР на 70-90%. Таким чином ми працюємо в напрямку переходу від хімічних засобів захисту рослин до фізичних та біологічних методів боротьби зі шкідниками та грибковими хворобами».

Для більшої інформації:
Wageningen Plant Research
Rien van der Maas
Tel: +31 488473728
www.wur.nl

Джерело: www.freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів