fbpx
728 x 90

Зміни клімату впливають на ринок картоплі ЄС

Зміни клімату впливають на ринок картоплі ЄС

Торгівля картоплею між Францією та Іспанією відбувається в реверсному режимі

Цьогоріч посуха залишила свій слід у Європі. На ринку попит на картоплю невеликий, хоча він зараз починає відновлюватися. Найбільші європейські виробники картоплі, такі як Нідерланди, Франція та Німеччина, відчувають певні складнощі зі своїм експортом, і через ціну, багато ринків нині віддають перевагу картоплі з інших європейських країн. Зокрема, Іспанія маючи гарний урожай, отримує вигоду від високих цін на ринку, а в регіоні Кастилія-Леон цьогоріч картопля взагалі є найрентабельнішою культурою.

Через цьогорічну посуху виробництво картоплі в Європі низьке. Найважливіші виробники ЄС, такі як Нідерланди, Франція та Німеччина, спостерігають падіння власного експорту.

У Голландії ціни на локальний продукт за останні тижні впали з 30 до 20 євроцентів. Трейдери очікують, що ціни впадуть ще більше через повільний експорт. Минулого року картопля в Голландії була надто дорогою, щоб експорт був гладким, але також ніхто не очікує низьких цін.

Велика пропозиція власної ранньої картоплі спричиняє тиск на ринку Німеччини. Що стосується експорту, то звичайні ринки призначення обирають продукт із сусідніх країн, оскільки він значно дешевший за ціною, ніж німецький, повідомляє трейдер. Однак слід зазначити, що до моменту початку збору основного врожаю ціни знову будуть майже тотожні з міжнародними.

На цьому фоні, врожай покращився в Іспанії, і завдяки хорошим цінам на міжнародному ринку країна експортувала більше картоплі. Зараз збирання врожаю відбувається на півночі країни в автономній області Кастилія-Леон (Castile-Leon), і в цьому році картопля тут є найрентабельнішою культурою. Після періоду дефіциту кілька тижнів тому, внаслідок якого ціни вдвічі збільшилися до 0,58 євро/кг, попит і пропозиція врівноважилися. Середня ціна в липні цього року становила близько 0,29 євро/кг, тоді як минулорічна — 0,27 євро/кг.

Цьогоріч, через погоду, Франція та Іспанія помінялися ролями. Франція зазвичай є самодостатньою по картоплі, а Іспанія є її найбільшим ринком. Проте, зараз Іспанія експортує картоплю своїй сусідці. Збір картоплі у Франції вже розпочався, але теплові хвилі можуть вплинути на врожайність та якість бульби. Це призводить до невизначеності для іспанських імпортерів.

Джерело: https://www.freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів