fbpx
728 x 90

П’ять нових сортів суниці селекції Каліфорнійського Університету

П’ять нових сортів суниці селекції Каліфорнійського Університету

Дослідження світового рівня дають фермерам можливість збільшити прибутковість

Селекційна програма Каліфорнійського Університету у Девісі (The University of California, Davis) представила п’ять нових сортів суниці, які допоможуть фермерам управляти хворобами, контролювати витрати та виробляти багато великих, щільних ягід, використовуючи менше води, добрив та пестицидів. Два нових сорти можуть забезпечити вищу майже на 30% врожайність, а два інші придатні для органічного виробництва.

З моменту свого заснування у 1930-х роках, селекційна програма Каліфорнійського Університету у Девісі створила більш ніж 60 запатентованих сортів, перетворивши суницю на цілорічну культуру і збільшила її врожайність з 6 тонн на акр в 1950-х роках до більш ніж 30 тонн на акр сьогодні. Сполучені Штати є найбільшим у світі виробником суниці, і майже 90% вирощується у прохолодному, прибережному кліматі Каліфорнії. Майже 60 відсотків суничних полів штату посаджено сортами, створеними у Каліфорнійському Університеті.

Віктор — новий сорт для більш прохолодного клімату на південь від Санта-Марії (Santa Maria) уздовж узбережжя Каліфорнії

«Ці нові сорти відрізняються від тих, які вони замінюють», — сказав Стів Кнапп (Steve Knapp), професор і директор програми зі створення сортів суниці Каліфорнійського Університету у Девісі. «Після більш ніж трьох років польових випробувань ми відмічаємо вищу урожайність, більшу стійкість до хвороб і кращу післязбиральну якість ягід».

Нові сорти повинні також приносити користь споживачам. «Ціна та якість суниці покращуються, коли фермери мають доступ до сортів, які допомагають їм вирощувати кращі ягоди з меншими витратами коштів», — сказав Дейв Мюррей (Dave Murray), фермер і партнер у компанії Ендрю і Вільямсон Фреш Продюс (Andrew & Williamson Fresh Produce).

Ройал Ройс — утворює меншу кількість вусів

Кожен з нових сортів матиме свою власну нішу — зростатиме краще у певних кліматичних умовах за конкретних умов вирощування. Три нові сорти нейтрального світлового дня: Моксі, Ройал Ройс і Валіант (Moxie, Royal Royce and Valiant) — почуватимуться добре за довгих, теплих літніх днів. А два традиційні (червневі) сорти: Віктор і Варіор (Victor і Warrior) — підходять для більш прохолодного клімату на південь від Санта-Марії (Santa Maria) уздовж узбережжя Каліфорнії. Віктор і Валіант придатні для систем органічного землеробства. Моксі та Роял Ройс показують вищу урожайність на 29% порівняно з попередніми сортами селекції університету.

Менше «вусів», менше ручної праці

Два нові сорти: Моксі та Роял Ройс — могли б врятувати фермерам до 5000 доларів на акр у витратах на робочу силу, оскільки вони дають менше сланких пагонів (вусів), на яких утворюються дочірні рослини. Вуса потрібні для розмноження суниці, але фермери повинні постійно видаляти їх під час вегетації, щоб допомогти рослинам зберегти енергію для виробництва великих, солодких ягід.

Новий сорт Моксі показує урожайність на 29% вищу за попередні сорти університету

«Сланкі пагони (вуса) — це величезні витрати», — пояснив Грег Франс (Greg France), член суничної комісії штату Каліфорнія та фермер з Санта-Марії. «Ми повинні наймати працівників протягом усього сезону тільки для того, щоб видаляти вуса. Ці нові сорти будуть для нас великою справою».

Ягоди, стійкі до хвороб, також знизять виробничі витрати і покращать екологічну стійкість, кажуть фермери.

Відколи Кнапп очолив селекційну програму по суниці у 2015 році, він і його команда працювали над розробкою сортів з генетичною стійкістю до хвороб, щоб зменшити потребу в фумігантах. Усі п’ять нових сортів будуть менш сприйнятливі до ряду захворювань, у тому числі фузаріозного та вертицильозного в’янення та макрофоміни (Fusarium wilt, Verticillium wilt, Macrophomina).

Більше ягід на ринку

Щоб створити цінний сорт, селекціонери схрещують рослини з бажаними рисами і обирають найкраще потомство протягом декількох поколінь. Селекціонери університету продовжують працювати на тестових майданчиках і фермах вздовж «суничного поясу» Каліфорнії, від Вентури до Ватсонвіля (Ventura to Watsonville), кожна зі своїм кліматом та стратегією управління виробництвом.

«Кожен фермер має свій власний рецепт для виробництва ягід і це добре», — сказав Гленн Коул (Glenn Cole), селекціонер і польовий менеджер селекційної програми. «Це допомагає нам побачити, як сорт почувається у різних умовах».

Команда очікує реліз ще одного або двох сортів на початку 2020 року, які можна буде висаджувати влітку, щоб зібрати врожай до зимових свят.

Тим часом фермери можуть придбати новітні сорти в комерційних ліцензованих Каліфорнійським Університетом розсадниках, починаючи з осені цього року (Licensed Nurseries List). Крім того, детальні дані про те, як кожен сорт показав себе протягом селекційних випробувань доступний для всіх на сайті Каліфорнійської суничної комісії (California Strawberry Commission website).

«Великою цінністю цих сортів є те, що вони доступні для всіх виробників», сказав фермер Дейв Мюррей. «Дослідження світового класу, на яких базуються ці сорти, допомагають нам усім».

Фото: Hector Amezcua/UC Davis

Джерело: www.ucdavis.edu
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів