fbpx
728 x 90

Огляд світового ринку черешні

Огляд світового ринку черешні

Наведено сучасний стан кон’юнктури світового ринку черешні

Черешнева кампанія розпочалася у Нідерландах, Бельгії та Туреччині, тоді як у Греції, Іспанії та Італії пік вже минув. У Північній Америці виробництво черешні зосереджене у Вашингтоні (США) і Британській Колумбії. Однією з найважливіших країн, коли мова йде про продаж черешні, є Китай. Через торговельну війну з США країна знаходить нові ринки імпорту, такі як Центральна Азія та Туреччина. Ринкові умови сприятливі для голландської та бельгійської продукції. У Південній та Східній Європі виробники черешні мали справу з пошкодженнями морозом та дощем навесні, негативно вплинуло цьогорічне виробництво. Якість і попит на черешню були хорошими, що призвело до зростання цін порівняно з попереднім сезоном. У штаті Вашингтон врожай помірно постраждав від дощу і вітру, але не так сильно, як у Каліфорнії навесні.

Нідерланди: попит на голландську черешню

Сьогодні можна сказати, що голландський сезон черешні дійсно почався. Багато виробників у цей період продають черешню у фермерських магазинах і обабіч доріг біля своїх угідь. Таким чином, ринкові умови для голландської продукції є сприятливими, оскільки в Європі зараз мало черешні. Греція та Іспанія вже пройшли свій пік, а постачання зі Східної Європи набагато менше через пошкодження морозом та дощем. Тільки Нідерланди та Бельгія почуваються добре, і це відображається у гарному попиті та цінах.

Бельгія: урожай черешні змістився

Завдяки високій температурі, що фіксують останнім часом, існує високий попит на бельгійську черешню. Постачання і попит добре збалансовані, почасти тому, що на ринку майже не залишилося черешні з Південної Європи. Ціни нині хороші. Через кліматичні умови постачання бельгійської черешні позитивно змістилося. Черешня мала вдалий вегетаційний період, що добре позначилося на якості плодів.

Німеччина: помірний старт внутрішнього сезону; велика пропозиція з Південної Європи

Відносно висока ціна локального продукту дала поштовх тому, що багато хто перейшов на імпортну продукцію. Це частково пояснюється помірним початком сезону в основних зонах вирощування, таких як Франконська Швейцарія (Fränkische Schweiz), на півдні та Вердер (Werder) на сході Німеччини; постачання черешні у німецьких оптовиків поступово збільшується. На додаток до власного виробництва є багато імпорту з Іспанії, Туреччини та Греції. Отже, як повідомляють трейдери, наявний обсяг достатній для задоволення попиту. Варто зазначити, що біля Гамбурга, в Альтес Ланд (Altes Land), також були втрати через недавні пошкодження градом. Трейдер вважає, що наразі місцева черешня найкращих сортів і високої якості надходить на внутрішній ринок.

Загалом  останніми тижнями у торгівлі черешнею спостерігалося затишшя. Що стосується іноземного виробництва, то італійська Ферровія (Ferrovia) втратила свої позиції, тоді як великі обсяги поставляли з Іспанії за відносно низькими цінами. Туреччина також широко присутня на ринку, хоча невеликі розміри плодів знижують ціну. Греція також робить свою справу і є цікавою альтернативою з позиції ціноутворення, особливо на оптовому ринку Південної Німеччини.

Швейцарія: у цьому році очікують хороший урожай

До недавнього часу на полицях швейцарських ритейлерів була ще іспанська черешня, що дуже обурило швейцарських споживачів. Тим не менш, швейцарці очікують хорошого врожаю цього року, виробництво якого оцінюють у 2700 тонн.

Іспанія: сезон добігає кінця; на 25% нижчий урожай

Сезон наближається до закінчення в Іспанії, і продукція тепер переважно надходить з Ель-Джерте, в Естремадурі (El Jerte, Extremadura). Валовий збір черешні був на 25% нижчим, ніж у минулому році, але розмір, якість і смак плодів були кращими. У поєднанні зі сприятливими ринковими умовами в Європі це призвело до 40% вищої середньої ціни, ніж у попередньому сезоні.

Все більше іспанських компаній зосереджують свої зусилля на вирощуванні високоякісної черешні і тому вибирають інноваційні сорти. Продукцію високої якості вони зможуть експортувати на цікаві ринки, такі як Гонконг, Сінгапур, ОАЕ, Карибський басейн та решту Європи. Основними напрямками залишаються Німеччина, Франція та Італія. Нині збирають черешню калібром 30 мм або більше. Споживачі, однак, вимагають більших і солодших плодів з хрящуватою м’якоттю.

Сорти типу гіні із соковитою м’якоттю більше не популярні, їх вибраковують. Ці сорти занадто чутливі до зміни клімату, опадів і кислотності.

Франція: довший сезон очікують на південному заході

Без урахування можливого впливу високих температур, зареєстрованих минулого тижня, урожай черешні виглядає добре. У департаменті Луаре (Loiret) буде збір урожаю до 14 липня. Дрозофіла сузукі (Suzuki fruit fly) не пошкодила плоди, оскільки вона не любить теплу погоду. Цього  шкідника не було виявлено у нових плодоносних насадженнях.

Розмір плодів невеликий, тому що дерева у цьому році рясні. Поки що попит на продукцію був хорошим, хоча на цьому тижні відчувалася нестабільність. На південному заході країни сезон може тривати довше, ніж у попередні роки. Нинішня перспектива полягає в тому, що кампанія триватиме на два тижні довше, ніж зазвичай. Як правило,  збільшення збору врожаю не перевищує 4-5 днів.

Італія: через погодні умови у травні урожай менший

Попит і пропозиція дещо вийшли з рівноваги в бік зростання першого. Погода у травні, особливо град, призвела до падіння виробництва. Отже, ринки шукають за кордоном. Окрім Італії, черешня доступна переважно з Іспанії, Греції та Туреччини. Найважливішими черешневими регіонами є Апулія, Південний Тироль, Емілія-Романья та Венеція (Apulia, South Tyrol, Emilia Romagna and Venice). Зазвичай в Апулії збирають 50 тис. тонн черешні, але внаслідок бурхливої погоди у травні зберуть лише близько 60% продукції.

На 26 тижні маркетингова кампанія черешні закінчилася у районі Барі, в Апулії. Продукцію, особливо прибутковий сорт Феровія (Ferrovia), було легко продати через зростання цін. Зазвичай, черешню продають задовільно, і це забезпечує стабільну ціну або навіть її зростання.

Туреччина: Зростаючий експорт черешні

За словами трейдера, зважаючи на погодні умови, перспективи турецької черешні гарні. Туреччині вдалося розвинути експорт черешні, переважно у Китай, Індію та країни Європи.

Китай: нові імпортні ринки потрібні через тарифну війну з США

Черешня є дуже важливим продуктом для китайського ринку. Протягом усього року, крім власного місцевого виробництва, багато черешні імпортують. Цього року Китай відкрив кілька нових ринків імпорту, таких як Киргизія, Узбекистан і Таджикистан. Черешню з цих країн добре сприймають завдяки високій якості і меншій кількості хімічних обробок ніж у китайської продукції. Єдина проблема полягає в тому, що логістичні мережі ще не є ідеальними, а це означає, що до моменту прибуття продукції на китайський ринок вона не завжди найкращої якості. Крім того, сезон цих центральноазіатських країн перекривається з китайським сезоном, тому існує певна конкуренція.

У попередні роки більшість продукції, що імпортувалася у цей час, надходила з США, але через торговельну війну між Китаєм і США і підвищенням тарифів обсяги цього року значно менші. Тому багато китайських компаній працюють з іншими країнами, такими як Канада та Туреччина, де також починаються сезони. Очікують, що наступного тижня прибуде перша партія турецької черешні.

Що стосується місцевого виробництва, яке почалося з тепличної черешні у квітні, то ціна відтоді різко впала. У червні на ринок потрапив великий обсяг вітчизняної черешні, що призвело до зниження цін. Ця велика кількість плодів може зберігатися у сховищах до середини липня, після чого їхня якість значно погіршиться. Як наслідок, ціна різко падає, особливо на цьому тижні, оскільки нова імпортна черешня виходять на ринок, і більшість компаній хочуть продати свою місцеву продукцію, враховуючи, що якість все ще хороша.

США: виробництво штату Вашингтон

Черешня у штаті Вашингтон помірно постраждала від дощу і вітрів минулого тижня. У цьому році очікували високої урожайності, але через помірну втрату вона буде звичною. У будь-якому випадку якість черешні не зазнала впливу. Збільшиться кількість великоплідної продукції у короткостроковій перспективі. Попит на черешню хороший завдяки просуванню, проведеному в липні, тому ціни залишаються на нинішньому рівні (від $22,90 за коробку найменшого калібру і $38,90 за найкрупнішу). Сезон у Вашингтоні триватиме до кінця серпня. Каліфорнія вже закінчує сезон. Вашингтон стикається з деякою конкуренцією з Британською Колумбією в Канаді, але виробництво тут обмежене.

Чилі: експорт до Китаю збільшився вдвічі

Нині південна півкуля вийшла з виробництва, а черешневі насадження зимують. Минулого місяця Декофрут (Decofruit) опубліковали огляд сезону 2018/2019. Незважаючи на те, що загальний обсяг черешні знизився, Чилі вдвічі збільшила експорт до Китаю.

Джерело: www.freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів