fbpx
728 x 90

Чому японські дині такі дорогі?

Дині вирощуються по всій території Японії і вони є серйозним бізнесом

Одна диня, в середньому, може вартувати біля $ 2 тис., але це дуже мало порівняно із тим, скільки окремі плоди можуть коштувати. У травні 2019 року дві дині з Хоккайдо продали на аукціоні за 5 мільйонів ієн, це трохи більше $ 45 тис. Так чому ж цей фрукт так дорого коштує?

Дині в Японії не є традиційним десертом, як їх зазвичай споживають у інших країнах, але це розкіш, яка має велику роль у японській культурі вручення подарунків, але не лише через свій унікальний смак, але й через зовнішній вигляд також.

Crown Melon – найбільш популярний підвид. Відвідавши японські топові магазини, ви побачите плоди дині із індивідуальною етикеткою. Цей вид культивується лише у префекторії Сідзуока в центральній частині Японії. В середньому, плід даного виду коштує біля $ 2 тис.

На відміну від тих динь, які вартують біля $ 5 у США та ЄС за шт, плоди Crown Melon отримують постійну дбайливість та увагу під час вирощування.

Фермер Фумійоші Чуййо з Сідзуока, сім’я якого вирощує Crown Melon вже протягом 60-ти років, розповідає: «Основною характеристикою динь, тут у Сідзуока, є те що ми вирощуємо їх на гряді, яка ізольована від поверхні ґрунту, і це обов’язкова умова. Ми робимо це для того, щоб мати можливість вирощувати її протягом усього року, тому вони однаково смачні як вирощені влітку, так і взимку.

Кожний плід вирощується із ретельною увагою та дбайливістю. Існує близько 20-ти сортів Crown Melon, вибір яких для культивування залежить від сезону. Гряди, на яких вирощуються рослини дозволяють контролювати кількість води, які вони споживають. Кондиціонування повітря та підігрів дають можливість утримувати однакову температуру протягом усього року.

Плоди Crown Melon розподіляють на 4 класи якості: FUJI, YAMA, SHIRO та YUKI. Плід із будь-яким дефектом відразу відносять до YUKI. Плоди по іншим трьом класам розподіляють по вмісту цукрів та зовнішньому вигляду. Біля 55% плодів відносять до класу SHIRO, 25% – до YAMA і лише 0,1% – до FUJI. Тобто, лише один із тисячі вирощених плодів може віднестися до найвищого класу.

Приблизно на 50-й день після висіву насіння рослини починають квітувати та зав’язуватися плоди, але це лише початок важкого шляху. Фермери залишають лише 2-3 плоди на рослині, а інші – видаляють. Потім, десь через тиждень, вони вибирають лише один плід із них, який має найідеальнішу форму та не має будь яких механічних пошкоджень, а інші – видаляють. Таким чином на рослині розвивається лише один плід, і це є особливою характеристикою культивування.

Усі процеси вирощування здійснюються вручну, по мірі росту плодів, вони загортаються у білий папір, щоб захистити їх від прямих сонячних променів та ймовірних пошкоджень. У типового плоду, сітка на поверхні шкірки формується природньо, але фермери надають їй особливу увагу, через те що ціна плоду залежатиме наскільки красивою та унікальною вона є. Різкі перепади клімату спричиняють утворення розтріскувань на поверхні шкірки, тому особливо пильно треба слідкувати щоб цього не траплялося, вручну поливаючи кожен плід водою, І це найважча та найвідповідальніша робота, тому плоди, вирощені в Сідзуока, вартують так дорого. Це плід, але разом з тим це окремий витвір мистецтва, вирощений дбайливими руками.

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів