fbpx
728 x 90

Світовий ринок суниці

Світовий ринок суниці

Наведено сучасний стан кон’юнктури світового ринку суниці

Якщо існує слово, яким можна охарактеризувати нинішній ринок суниці, то це — «відновлення». Ранній початок сезону не відповідав попиту на суницю, тому ситуація була драматичною. Але завдяки Дню матері та наближенню літа попит зростатиме у найближчі тижні. Перспектива полягає в тому, що ціни зростуть, оскільки попит вищий, ніж пропозиція. Обсяг суниці з відкритого ґрунту менший, ніж у минулому році. Це пов’язано з несприятливими погодними умовами, які або пошкодили врожай, або затримують процес дозрівання.

Нідерланди: на початку травня дуже дешева суниця

«Ніколи не бачив раніше; дуже дешево». Голландським фруктовим трейдерам бракувало слів, щоб описати погані умови ринку суниці на початку травня. Поєднання ранніх поставок з голландських і бельгійських тепличних господарств і затримка в іспанському сезоні призвели до надлишкової пропозиції на ринку. Більше того, низка великих роздрібних торговців все ще мали іспанську суницю на полицях на 16-му тижні, тоді як голландські поставки вже були на ринку. Особливо складною була ситуація для тепличників, які отримували від 1,50 до 2,50 євро за кілограм суниці. Добре те, що ситуація на ринку може тільки поліпшуватися відтепер. Крім того, святкування Дня матері традиційно допомагає продажу суниці.

Бельгія: ціни на суницю зростають

Ціни на суницю  нині трохи вищі, ніж вони були в останні тижні, і очікується, що вони ще зростуть, оскільки з’являється експорт з плівкових тунелів. Ситуація на ринку суниці абсолютно інша, ніж у минулому році. На початку сезону ціни були занадто низькими для найдорожчих суниць, вирощених під склом. Розмір суниці різко зменшився через тривалу спеку і пов’язаний з нею стрес рослин.

Німеччина: все більше локальної суниці на ринку

Голландська, бельгійська та німецька суниця домінують на німецькому ринку оптової торгівлі. Добра якість продукції та відмінна погода в Німеччині сприятливі для попиту. Тим часом італійська, грецька та іспанська суниця швидко зникають з полиць, оскільки ціна загалом значно нижча, ніж у західноєвропейських постачальників. У більшості місць ціноутворення було задовільним, хоча ціна за 500 грамів в деяких місцях впала нижче 0,60 євро.

Нині продукція локального виробництва надходить переважно з теплиць, хоча перша суниця з відкритого ґрунту вже потрапила на ринок півдня Німеччини. У Північній Німеччині, згідно з поточним прогнозом, перша ґрунтова суниця з’явиться до Дня Святої Трійці (ред. — 9.06.2019).

Франція: стабільний ринок для локального виробництва

Французький сезон суниці вже більше місяця працює на повну. Відомий сорт Гарігуетта (Gariguette) був на ринку протягом декількох тижнів, а інші преміум-сорти, такі як Шарлотта (Charlotte) і Сіфлоретте (Ciflorette), нині наявні на полицях. Трейдер говорить, що ринок збалансований. «Якість і кількість продукту відповідні. Попит залишається низьким через несприятливі погодні умови на заході. Як тільки потеплішає, попит зросте. Ціни стабільні. Вони не дуже влаштовують трейдерів, але привабливі для споживачів, а також достатньо високі для того, щоб виробники могли отримувати гідний прибуток».

Преміальні французькі сорти купують переважно роздрібні торговці та готельно-ресторанний бізнес. Супермаркети все ще пропонують багато іспанської суниці. На оптовому ринку Ранжис (Rungis) ціна на французький Гарігуетта становить близько € 6,50 за 250 грамів. Іспанська суниця продається за € 2,70 за кілограм. Ціни на стандартну французьку суницю коливаються від 5,50 до 7,50 євро за 500 грамів.

Італія: виробники задоволені цінами

Хоча умови на італійському ринку суниці в цьому році скромніші та більш сприйнятливі до коливань, стан справ загалом не дуже поганий.

На початку травня кращу суницю продавали за € 2,30 та € 3 за кілограм, незважаючи на низькі температури в країні. На півдні Італії наближається кінець кампанії, а в північних регіонах сезон розпочався з хорошими обсягами. Якість суниці гарна.

Попит на суницю нещодавно зріс як в Італії, так і за кордоном. Попит значно перевищує пропозицію. Це також пов’язано з погодними умовами, які призвели до того, що виробництво в Неаполі наразі на 40% менше, ніж у другій половині квітня. Виробники сподіваються, що це призведе до подальшого зростання цін, особливо з огляду на попит у Німеччині.

«Напередодні Дня матері попит на суницю зріс не тільки в Італії. Тому двері були відчинені для експорту на європейський ринок. Іспанський імпорт уже закінчився, і перша французька і німецька суниця починають виходити на ринок. Тим не менш, температура низька, і це не добре для дозрівання плодів».

Іспанія: великі обсяги надходять до переробної промисловості

Експорт суниці з Іспанії закінчиться цього місяця, оскільки у Нідерландів, Великій Британії, Німеччини та Бельгії достатньо запасів для покриття потреб власних ринків. Ціни наразі вищі  порівняно з минулим роком, але витрати на збір врожаю також зросли, тому прибуток залишився незмінним для виробників.

Внаслідок м’яких температур і дощів обсяг, доступний під час Великодня, був обмежений. У зв’язку зі святами ринок призупинився у піковий момент, що призвело до падіння цін на суницю в Іспанії. Однак внаслідок опадів якість не була оптимальною, а великі обсяги йшли на переробку. Новий сорт Росьєра (Rociera) зазнав найбільших проблем з якістю.

Греція: важкий сезон, але з відновленням на Великдень

Грецький сезон суниці триватиме кілька тижнів. Погодні умови викликали деякі проблеми, тому виробництво та ціни були нижчими. На щастя, Великдень посприяв незначному відновленню ринку.

Погода в цьому сезоні відіграла важливу роль. Початок грецького сезону пройшов погано через мороз і дощ, тому обсяг виробництва впав. Ціни на суницю також залишилися нижчими, ніж очікувалося протягом сезону.

Збільшився експорт на азіатський ринок, особливо в Сінгапур та Малайзію. Проте грецька суниця зіткнулася з жорсткою конкуренцією за межами Європи; в Азії — з домінуючою південнокорейською суницею; у країнах Перської затоки  переважно  з єгипетською та марокканською продукцією.

Європейський ринок, однак, був гарним для греків. Країни Східної Європи, зокрема, імпортували значну частину врожаю. У пік сезону, березні – квітні, спостерігали велике розчарування, оскільки росіяни тимчасово закривали свої кордони.

Враховуючи перебіг сезону, греки можуть скоротити площі на наступний сезон, якщо не зможуть знайти альтернативні ринки.

Китай: якість поліпшилася

Тепличний сезон розпочався в листопаді і завершується в травні. Нині на полицях — суниця з Шандону. Ціна трохи вище на початку сезону, тому що на ринку її поки що не дуже багато, а якість все ще дуже висока.

У Китаї багато суниці заморожують і експортують. Ще кілька років тому норовірус був виявлений кілька разів у замороженій суниці; однак, з того часу застосовують набагато суворіший контроль, і самі компанії вжили заходів для боротьби з цим вірусом. Як наслідок, випадків норовірусу майже немає, а попит високий. Ціна замороженої суниці залежить від ринку. Зараз ціна залишається високою, а попит дещо нижчим. Байєри, як правило, чекають, поки ціна трохи впаде.

Японія: ексклюзивний продукт

Подібно до того, як колись суницю завезли з Америки у Європу, продукт також має надзвичайний успіх у Японії. Суницю було інтродуковано туди лише у ХХ столітті, проте популярність та її ціна зростали швидше, ніж це зазвичай буває з абсолютно новим продуктом: Ічиго (Ichigo).

З того часу на ринку з’явилося багато різних сортів, і їх продають за високими цінами. Це відповідає іншим видам фруктів на японському ринку, які сприймають як продукт розкоші, подібний до шампанського або цукерок. Час, зусилля і технології, вкладені у суницю, виправдовують високу ціну на цей продукт. Японський сезон суниці триває у Різдвяні свята, коли попит є високим.

Австралія: мінливі перспективи

Сезон у Квінсленді почнеться в найближчі тижні. Перспективи різняться у різних фермерів. Один виробник очікує високого врожаю, а інший каже, що якість його рослин погіршується. Це пояснюється тим, що розсаду транспортують з Вікторії та Південного Квінсленду, де було важке літо; однак, ринкові умови можуть призвести до зростання цін. Через менші обсяги ціни у наступному сезоні можуть зрости. У минулому році шматочки голки було знайдено у суниці в умовах переробної промисловості в Австралії.

Наприкінці червня 2018 року в Австралії було вироблено 93545 тонн суниці загальною вартістю 445 мільйонів доларів. Експорт збільшився на 11%. На внутрішній ринок припадало 72% продажів свіжої суниці.

Нова Зеландія: товарний збір за суницю

Нещодавно було запропоновано запровадити товарний збір для суниці. Це дозволить сектору зміцнитися у сфері досліджень, експорту, безпеки та співпраці з іншими органами влади.

Мексика: хороші експортні ціни на суницю

Мексиканський сезон у штаті Мічоакан (Michoacan) закінчився позитивно завдяки зростанню цін наприкінці сезону. Експортна ціна на 4-кілограмові коробки становила від 180 до 400 песо. Це на 100% більше, ніж у попередній кампанії. Погані погодні умови відобразилися нижчою врожайністю на фоні зростаючих цін у США.

Підвищення цін на суницю є перевагою для виробників і причиною продовження вирощування суниці у наступному сезоні. Таким чином, Мексика, ймовірно, залишиться найважливішим суничним регіоном. У Долині Замори (Zamora Valley) нам доведеться почекати, щоб побачити, чи зміна кліматичних умов вплине на виробничі площі.

Сполучені Штати: складний рік

Здається, що сезон 2019 року в Каліфорнії виглядає дуже схожим на попередній. «Більша частина постачання суниці йде з південних районів, переважно, Окснард (Oxnard) (найбільший виробник) і Санта-Марія (Santa Maria) (наступний за ним). Суниця також дозріла у Ватсонвілл-Салінас (Watsonville-Salinas)», — сказав американський трейдер з Каліфорнії.

Сезон у Окснарді триватиме до кінця травня. «Це буде трохи складним завданням, оскільки урожайність ягід в Окснарді не така висока, як у Санта-Марії та Ватсонвіллі. Тому ми не можемо гарантувати, що виробництво триватиме до травня. Це багато в чому залежатиме від попиту».

Загалом виробництво суниці різко падає. «На цей момент у Окснарді валовий збір менший  порівняно з минулим роком майже на 4500 тонн. В інших регіонах загальний обсяг майже на 6800 тонн менший, ніж у минулому році. Тим не менш, виробництво дійсно збільшується в останній місяць, і Окснард нині має більше суниці, ніж в цей самий час минулого року».

Сезон у Каліфорнії триває до жовтня, після чого Мексика виходить на ринок, а Флорида йде наступною у грудні.

Стабільний попит

Попит на суницю також зазвичай росте у сезон відпусток, хоча не так сильно, як перед святами: День Святого Валентина, Великдень та День матері. Під час літніх канікул суниця стикається з конкуренцією інших літніх фруктів, таких як кавуни та кісточкові фрукти. «Я очікую, що попит розвиватиметься так само, як і минулого року».

Це означає, що ціни трохи впадуть. «Взимку ми мали високі ціни, які тривали до початку травня, але ціни все ще досить високі. Я думаю, що решта сезону буде схожа на минулорічну, і це робить його складним. Минулого року ми мали відносно слабкий ринок протягом літа. Тепер, коли достатньо запасів, що надходять з Каліфорнії, а ціни починають падати, я не бачу, як знову можна поліпшити ситуацію».

Джерело: www.freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів