fbpx
728 x 90

Світовий ринок часнику

Світовий ринок часнику

Наведено сучасний стан кон’юнктури світового ринку часнику

Нині на світовому ринку існує надлишок часнику. Урожай в Іспанії, протягом декількох років поспіль, був гарним, а в травні почнеться новий. У Китаї ціна часнику зросла проти всіх очікувань у результаті цінових спекуляцій. Висока ціна часнику зберігається і це не робить китайський часник привабливим для експорту. Європейський ринок, в основному, чекає нового врожаю з Китаю та Іспанії. Ринок Німеччини зараз стабільний. Між тим, Північній Америці доводиться мати справу з низькими цінами на часник, оскільки на ринку існує занадто багато постачальників. У Південній Африці було вжито заходів щодо китайського імпорту, стягуючи додаткові імпортні мита на цей продукт. Це відбулося після розслідування незаконного імпорту часнику з Китаю до Південної Африки.

Китай: висока ціна через спекуляції, але невеликий попит на ринку

Протягом останніх кількох тижнів, на китайському ринку часнику відбулося багато змін. Після китайського Нового року у лютому, більшість людей очікували, що ціна на часник знизиться, але вона зросла. Це йшло проти всіх очікувань, і висока ціна зберігалася. Причиною цього було те, що багато людей спекулювали з цінами на часник. У травні новий часник з провінції Юньнань (Yunnan) потрапляє на ринок, і багато хто вважає, що ціна буде високою, тому що цього року поля скоротилися приблизно на 10%, а тому постачання буде менше. Інші області виробництва часнику в провінції Шаньдун (Shandong) постачатимуть новий часник на ринок у червні та липні.

В останні кілька тижнів купували багато часнику, тому ціна зросла. Зараз вона трохи падає, але все ще залишається високою. Якість часнику на зберіганні не завжди настільки хороша, отже часник хорошої якості, набагато дорожчий. Близько 30% минулорічного виробництва все ще має бути продане. Попит на часник зараз не високий, навіть не на експорт, головним чином тому, що ціна настільки висока, що китайський часник став менш привабливим.

Іспанія

Протягом декількох тижнів новий часниковий сезон розпочнеться в іспанському регіоні Андалусія. Площі в цьому південному іспанському регіоні зменшилися на 15-20% через низькі ціни останніх двох сезонів. Останній сезон, зокрема, був дуже поганим, з падінням цін на 30% порівняно з роком раніше.

У той же час, останні запаси з Кастилії-Ла-Манчі майже вичерпалися. Сезон був складним через сильний дощ, зафіксований у травні 2018 року, який завдав шкоди пурпуровому весняному часнику і, в меншій мірі, білому весняному часнику в Ла-Манчі. Це вплинуло на якість, різко знизивши ціни та мотивуючи виробників перейти на фіолетовий часник, ціна якого була на 0,30 € та 0,40 € вище, ніж у білого часнику. У результаті ринок знову був змушений знизити ціну пурпурного часнику, враховуючи збільшення пропозиції.

Нідерланди: неясність на ринку часнику

Нинішній ринок часнику в Нідерландах є незрозумілим для імпортерів. Ринок в Європі досить хороший, але китайці хочуть підштовхнути ціни, а великі запаси врожаю попереднього сезону все ще доступні. Новий китайський урожай очікується протягом трьох тижнів, і тому всі намагаються передбачити, що буде робити ринок. Перспективи росту хороші, хоча раніше було оголошено, що врожай часнику буде приблизно на 30% менше, ніж у минулому сезоні. Продажі нормальні, за словами імпортерів. Високі ціни, що коливаються між 19 і 22 євро, гарантують, що торгівля перебуває в руках постійних імпортерів, і що випадкові імпортери залишаються далеко від китайського часнику.

Німеччина: стабільний ринок

Німецький ринок часнику в основному стабільний. Основна частина продукції надходить з Китаю. Імпортери стверджують, що іспанські сорти важко сприймаються консервативним споживачем. Є хороший попит на стандартний білий часник цілий рік, особливо в роздрібній торгівлі. Спроби запровадити, наприклад, чорний часник на ринок, досі не мали успіху. Доступність продукту також є достатньою на даний момент. Тільки влітку (червень-липень) обсяги дещо падають.

У Німеччині, а також у Швейцарії, частково через зміну клімату, часник почали вирощувати у більшому масштабі. Збирання врожаю починається наприкінці травня-початку червня. Заморожений і перероблений часник також присутні на ринку; цей сегмент, однак, значно менший з точки зору попиту порівняно зі свіжим ринком. Органічний часник також залишається малопоширеним продуктом.

Італія: очікування нового врожаю

Попит на часник зараз не дуже високий. «Попиту майже немає, бо люди чекають нового врожаю. Ціна китайського часнику досить стабільна. Ціна на часник з Іспанії помірна. У Іспанії також чекають на новий урожай, який почнеться на початку травня. Китайський ринок зараз знаходиться у спекулятивній фазі. Ціни тут не пропорційні ринковій реальності в Європі, Північній Америці та Латинській Америці», — зазначає трейдер.

Нині на ринку з’явився новий часник з Єгипту та Мексики. «Свіжий зелений часник залишається нішевим продуктом з обмеженими продажами, оскільки він пов’язаний з весняним сезоном».

Що стосується позицій, таких як чорний і дикий часник, то трейдер бачить їх актуальними на ринку, але тільки із-за новизни. «Виключена можливість того, що вони стануть масовим продуктом; однак ми бачимо, що деякі споживачі цікавляться ними і цінують ці продукти».

Південна Африка: надлишок знижує ціни на місцеве виробництво

Південноафриканський ринок часнику сильно залежить від імпорту, особливо з Іспанії та Китаю. Імпортний часник є в даний час дорожчим, ніж місцевий продукт. Ціна імпортованого часнику коливається від 45 ZAR (€ 2,80) до 55 ZAR (€ 3,40) за кілограм. Зі свого боку локально вирощений часник коштує від 30 ZAR (€ 1,86) до 35 ZAR (€ 2,10) за кілограм.

Ціна на місцевий часник знаходиться під сильним тиском. За словами виробників, це пояснюється тим, що на світовому ринку занадто багато часнику, головним чином завдяки гарному врожаю в Іспанії. Південноафриканський урожай часнику пройшов свій пік і буде знову в повному розпалі навесні.

Минулого року в Південній Африці було проведено розслідування контрабанди часнику з Китаю. Було спіймано трьох нових імпортерів. Імпорт порушив ринок Південної Африки і саме тому уряд вжив заходів. Додаткові тарифи встановлюються на часник з Китаю поверх звичайних імпортних мит. Також сказано, що люди іноді платять до 80 ZAR (5 євро) за китайський часник.

Північна Америка: велика пропозиція знижує ціни

На американський ринок нині імпортується багато часнику, що продовжує знижувати ціни. «Є величезна кількість китайського й іспанського часнику, доступного в даний момент», — говорить Хуан Пабло Лозано (Juan Pablo Lozano), з Garland LLC, в Майамі. — «Іспанія мала гарний урожай, вони мали хороші прибутки за останні п’ять років, і я думаю, що вони йдуть слідом за Китаєм з точки зору виробництва». Він додає, що іспанське виробництво також розширюється від свіжого часнику до, наприклад, очищеного часнику.

Водночас Китай також збільшив свій експорт до Сполучених Штатів. Лозано підозрює, що збільшення імпорту пов’язане з майбутніми антидемпінговими заходами федерального уряду. «Зараз на ринку є дуже багато гравців», — зачає Лозано.

«Попит на часник зараз хороший, але водночас помітний надлишок пропозиції. Це призводить до зниження цін на часник», — говорить Лозано.

Умови ринку часнику в США були значно кращими в минулому році. Ціни майже зменшилися вдвічі. «Ринкові ціни впали на початку, потім вони трохи піднялися, і тепер вони знову різко падають».

Якщо ціни на часник не впадуть далі, Лозано прогнозує, що вони залишаться стабільними. «Наприкінці травня і на початку червня часник знову прибуває з Іспанії та Мексики, а Китай також відновлює виробництво. Все це на фоні запасів з попереднього сезону».

Латинська Америка: малі запаси

Іспанія знаходиться в небезпеці втратити ринок Бразилії у зв’язку з наміченим 19% податком на імпорт на часник з Європи. Південноамериканський ринок є важливим для Іспанії, і цей податок заважатиме конкурувати з китайським імпортом часнику; проте ціна китайського часнику зараз швидко зростає, що є гарною новиною для іспанських експортерів.

Аргентинський ринок часнику нині пакує свою продукцію на експорт. Перу, виробник який експортує часник цілий рік, наразі має невеликі запаси.

Джерело: www.freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів