fbpx
728 x 90

Світовий ринок картоплі

Світовий ринок картоплі

Наведено сучасний стан кон’юнктури світового ринку картоплі

В Європі гаряча пора для виробників картоплі — саме час викопувати бульби. Попередні оцінки вказують на менший валовий збір і дуже невтішну врожайність крохмалистої. Усі очікували, що суха погода останніх місяців негативно вплине на урожай. Чи є песимізм? Як йдуть справи в Європі? А яка ситуація в Південній Африці, Сполучених Штатах Америки та Австралії? Південноафриканці споживають більше, а Ізраїль бореться за збереження експортних ринків — усе це та багато іншого знайдете в огляді світового ринку картоплі

Європа: суха погода, тепло, урожайність

У північно-західній частині континенту урожай картоплі значно нижчий через екстремальні погодні умови, зареєстровані у літні місяці. Франція, Німеччина, Нідерланди, Бельгія та Велика Британія очікують зниження обсягів порівняно з минулим роком. Через теплу і суху погоду там буде на 20–30% нижча урожайність  порівняно із середньою за п’ять років. Особливо це відчутно у тих регіонах, влада яких ввела ліміти на зрошення полів. «Результати тестових врожаїв Бінтє (Bintje) і Фонтане (Fontane) у цьому році драматичні», — говорить бельгійський виробник і торговець. Багато виробників ніколи не спостерігали такої низької врожайності. Ціна зараз становить близько 25 євро, і очікується, що вона не знизиться до червня наступного року. У Нідерландах, після деяких коливань на початку серпня ціна на картоплю для смаження стійко підвищилася вище 30 євро за 100 кг минулого тижня. Італійська картопля нині коштує від 0,27 до 0,30 євро за кілограм, що є більш високою ціною, ніж у 2017 році. Ціни, як очікується, залишаться стабільними, хоча можливе невелике збільшення через необхідність відшкодування витрат на зберігання.

Скорочення ринку для ізраїльських експортерів

Минулого року було зібрано 600 тисяч тонн картоплі, з яких 220 тисяч  експортовано. Найбільшим покупцем цієї картоплі є країни ЄС. Дані цього сезону все ще збираються, але очікується, що обсяги виробництва та експорту зростуть не більше ніж на 5-10%. Експорт повністю сконцентрований у березні – червні. Ізраїльська картопля має хороші позиції на ринку у цей період, оскільки європейська продукція зі сховищ цінується менше. Незважаючи на гарну репутацію свіжої картоплі, ціна є нестабільною і залежить від пропозиції та якості як місцевої, так і ізраїльської картоплі.

Жвавий ринок у Південній Африці

Існує пожвавлення на картопляному ринку Південної Африки. Споживачі витрачають на 1 млрд рандів (58 мільйонів євро) більше на картоплю щороку, аніж вони робили це десять років тому. Середнє споживання зараз становить близько 40 кілограмів на душу населення. Протягом січня – липня цього року обсяг реалізованої продукції зріс на 1%  порівняно з аналогічним періодом минулого року. Тим часом ціна була на 12% вищою. Ринок досяг максимуму у період з листопада 2017 року по лютий 2018. Ще один пік продажів спостерігався у червні-липні. У липні було продано більше 11 мільйонів 10-ти кілограмових мішків картоплі.

Повністю матеріал читайте у вересневому номері журналу ProfiHort Magazine

Джерело: freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів