fbpx
728 x 90

Світовий ринок картоплі

Світовий ринок картоплі

Наведено сучасний стан кон’юнктури світового ринку картоплі

В Європі гаряча пора для виробників картоплі — саме час викопувати бульби. Попередні оцінки вказують на менший валовий збір і дуже невтішну врожайність крохмалистої. Усі очікували, що суха погода останніх місяців негативно вплине на урожай. Чи є песимізм? Як йдуть справи в Європі? А яка ситуація в Південній Африці, Сполучених Штатах Америки та Австралії? Південноафриканці споживають більше, а Ізраїль бореться за збереження експортних ринків — усе це та багато іншого знайдете в огляді світового ринку картоплі

Європа: посуха, спека, урожайність

У північно-західній частині континенту урожай картоплі значно нижчий через екстремальні погодні умови, зареєстровані у літні місяці. Франція, Німеччина, Нідерланди, Бельгія та Велика Британія очікують зниження обсягів порівняно з минулим роком. Через теплу і суху погоду там буде на 20–30% нижча урожайність порівняно із середньою за п’ять років.

У районах, де влада ввела заборону на зрошування, наслідки дуже помітні та очікуються великі втрати врожаю. Згідно з наведеними даними, близько 50% площ у вищезазначених місцях залежать від зрошення. У Франції зрошувані поля дають на 13 тонн з гектара більше, ніж на богарі. У цьому році площі під картоплею збільшено на 6%, зокрема +3,6% у Франції. Зростання в інших країнах було меншим. Це розширення переважно спрямовано на задоволення потреб переробної промисловості.

Нідерланди: низький рівень урожайності задає тон

Схоже на те, що урожайність картоплі в Нідерландах різко падає. Проблеми з якістю також викликають стурбованість. На багатьох ділянках дощ прийшов занадто пізно, після тривалої посухи. Таким чином, виробники сподіваються на гарні ціни. Після деяких коливань на початку серпня ціна на картоплю для смаження стійко зросла вище 30 євро за 100 кг минулого тижня.

«Результати тестових зборів сортів Бінтє (Bintje) і Фонтане (Fontane) у цьому році драматичні», — говорить бельгійський виробник і торговець. Багато виробників ніколи не спостерігали такої низької врожайності. Це п’ятий рік поспіль, що клімат негативно впливає на виробництво, але завжди було щось, що рятувало урожай. Цей рік є винятковим. Ціна зараз становить близько 25 євро, і очікується, що вона не знизиться до червня наступного року. У період зберігання у вересні – жовтні, ймовірно, буде певний тиск на ціну, тому що буде більша пропозиція.

На додаток до низького валового збору погода спровокувала повторний ріст. «Багато людей матимуть картоплю, яка не буде добре зберігатися. У мене є побоювання щодо можливого дефіциту. Вимоги значно суворіші, ніж раніше, і промисловість також зазнає важких часів. Я не думаю, що процесори матимуть достатньо картоплі до наступного червня, вони продовжуватимуть працювати, але не на 100% їх потужності», — сказав трейдер.

Два сезони тому багато виробників також мали менший урожай, але тоді були постачання з Німеччини та Польщі. «У цьому році таких альтернатив немає, і коли я говорю з моїми німецькими колегами, їх перспективи також здаються похмурими. У Європі цього року немає альтернатив, і якщо переробники мають знайти рішення, їм, можливо, доведеться купувати перероблені продукти. Це буде дуже важко», — каже він.

Франція починає сезон із сприятливою ринковою ситуацією

Через посуху французькі обсяги виробництва значно знизилися, але на щастя, поки що їх достатньо. «Через обмежений урожай, справа на ринку йде дуже добре, — каже трейдер. Він очікує на достатній попит на французьку картоплю протягом року. На даний момент експортується не так багато, оскільки у більшості європейських країн-виробників ще є достатньо картоплі, але це скоро зміниться. — Майже вся Європа зафіксувала невеликі врожаї і проблеми з якістю, так що попит буде гарним так довго, наскільки у нас вистачить запасів».

Німеччина: брак великих калібрів

У найважливіших районах посуха негативно вплинула на виробництво картоплі. Національна асоціація виробників плодоовочевої продукції та картоплі (BOGK) вже передбачила скорочення на 25 відсотків  порівняно з середнім показником. Слід також зазначити, що відмінності між різними районами вирощування є значними. Доки перспективи в Тюрінгії вказують на зменшення врожаю на 50%, у Баварії загальний обсяг буде близьким до середньобагаторічного. Незважаючи на погоду, вітчизняний продукт все ще домінує на оптовому ринку, і є безліч сортів картоплі. У доповнення до стандартних сортів, як то Анабель (Anabelle) і Марабель (Marabel), є й інші, такі як Коломба (Colоmba) й Ельф (Elfe), які також поширені в німецькій оптовій торгівлі. Незважаючи на невеликі відмінності між окремими оптовими ринками, існує загальний дефіцит великих калібрів. Як наслідок, нинішній ринок характеризується великою пропозицією картоплі, яка досягла високих цін з початку сезону.

У Австрії врожайність на гектар теж явно нижче рівня останніх років. У районах вирощування в Нижній Австрії 18 євро за 100 кг платили декілька днів тому. Для великих калібрів ціна коливалася від 15 до 18 євро. У Центральній і Верхньої Австрії ціни ще вище, у діапазоні від 20 до 22 євро за 100 кг.

Іспанія: дрібний калібр і менший урожай

Погода не сприяла виробникам у Кастилії-Леон (Castile-Leon), найбільшому картопляному регіоні країни, де зосереджено 40% іспанської картоплі. У цьому році врожайність нижче, дрібніші калібри доступні і спостерігається більше проблем. Проте ринок залишається стабільним.

Після сухої зими найбільший клопіт на початку періоду садіння полягав у тому, чи буде доступна достатня кількість води; однак, настав період з рясними дощами і садіння затрималося. Картоплю висадили наприкінці травня. Дощ, суха погода та шторми змінюють один одного і через це з’являються грибні хвороби і розміри залишаються невеликими. Ціни задовільні переважно завдяки меншому врожаю.

У квітні сезон починається з урожаю в Мурсії (Murcia) та Андалусії (Andalusia). У липні слідом йде Кастилія-Леон (Castile-Leon), де урожай триває до листопада. Тоді приходить час для другого врожаю з Іспанії та імпорту з Ізраїлю, Франції та Марокко.

Італія очікує хороший сезон

Загалом для італійського картопляного сектору перспективи гарні. Завдяки погодним умовам висаджування в Емілія-Романья, Лаціо та Абруццо (Emilia-Romagna, Lazio, Abruzzo) було відтерміноване на 15-30 діб, і цьогорічний врожай ще не викопано. Порівняно з попереднім сезоном урожайність нижча. Італійська картопля нині коштує від 0,27 до 0,30 євро за кілограм, що є більш високою ціною, ніж в 2017 році. Ціни, як очікується, залишаться стабільними, хоча можливе невелике збільшення через необхідність відшкодування витрат на зберігання.

У Емілія-Романії, одному з найбільших виробничих регіонів у країні, сезон 2018 позиціонується як гарний. Незважаючи на затримку в садінні через погодні умови, що також вплинуло на врожайність і якість, пізні сорти добре відновилися і компенсували зниження врожайності ранніх сортів. Тому загалом сектор свідчить про гарний урожай. «Незважаючи на екстремальну погоду, зареєстровану в цьому сезоні, ми задоволені урожайністю сортів, які ми випробовуємо в італійських регіонах, — каже трейдер. — На додачу до гарного результату Агати (Agata), Коломба (Colomba) і Вівальді (Vivaldi), ми отримали відмінні результати з новими сортами: Констанс (Constance), (Orlena), Гауді (Gaudi) і Монік (Monique).

Ринок ізраїльських експортерів скорочується

Експортний сезон закінчився понад місяць тому, і результати вже оцінено. Підсумовуючи результати й тенденції останніх двох років, можна сказати, що сезон був середнім, незважаючи на незначне збільшення обсягів виробництва та експорту.

У минулому році було зібрано 600 тисяч тонн картоплі, з яких 220 тисяч —  експортовано. Найбільшим покупцем цієї картоплі є країни ЄС. Дані цього сезону все ще збирають, але очікують, що обсяги виробництва та експорту зростуть не більше ніж на 5-10%.

Експорт повністю сконцентрований у березні – червні. Ізраїльська картопля посідає гідні позиції на ринку в цей період, оскільки європейську продукцію зі сховищ цінують менше. Незважаючи на гарну репутацію свіжої картоплі, ціна є нестабільною і залежить від пропозиції та якості як місцевої, так й ізраїльської картоплі. Європейські імпортери віддають перевагу місцевому виробництву, коли це можливо, і збільшення обсягів у Європі разом із зростаючими площами земель призводять до скорочення ринку для експортерів ізраїльських країн.

Внаслідок негативної цінової тенденції та стагнаційного попиту в Європі площі в Ізраїлі перебувають під тиском. Основна увага виробників спрямована більше на внутрішній ринок. Для забезпечення експорту інвестували у сорти, які відповідають вимогам європейських споживачів. Сорти, які у минулому були вибрані як високопродуктивні в ізраїльському кліматі, тепер замінюють на ринкові, які мають більший попит.

Жвавий ринок у Південній Африці

Існує пожвавлення на картопляному ринку Південної Африки. Споживачі витрачають на 1 млрд рандів (58 мільйонів євро) більше на картоплю щороку, аніж вони робили це десять років тому. Середнє споживання нині становить близько 40 кілограмів на людину. Протягом січня – липня цього року обсяг реалізованої продукції зріс на 1%  порівняно з аналогічним періодом минулого року. Тим часом ціна була на 12% вищою. Ринок досяг максимуму у період з листопада 2017 року по лютий 2018. Ще один пік продажів спостерігали у червні – липні. У липні було продано понад 11 мільйонів 10-ти кілограмових мішків картоплі.

Проте галузева асоціація картоплярів (Potatoes SA) зазначає, що витрати на оплату праці можуть стати серйозною проблемою для виробників. Зі слів організації зрозуміло, що витрати на виробництво зростають швидше, ніж інфляція. Сезон починається у період, коли ціни досягають піку. У ці місяці пропозиція надходить переважно з Лімпопо (Limpopo) і західної частини Вільної Держави (Free State — одна із провінцій ПАР, ред.).

Від 6 до 8% південноафриканського врожаю картоплі експортують у сусідні країни. Частина врожаю призначена для Середнього Сходу та інших частин континенту, що робить Південну Африку другою після Єгипту за кількістю експорту на африканському континенті.

США: у долині Скагіт (Skagit Valley) все нормально

У Скагітській долині (Skagit Valley), що у штаті Вашингтон, виробники очікують нормальний рік. «Постачання буде достатнім у нашому регіоні, — каже трейдер —. Ми маємо дуже послідовне виробництво щодо  обсягу». Ці результати досягаються, незважаючи на бурхливу весну з великою кількістю дощів. «Ситуація була трохи ризикованою на початку сезону, але коли дощ зупинився, виробникам вдалося посадити вчасно, і ми отримали врожайне літо».

Після Дня Праці (Labor Day), який святкують у перший понеділок вересня, очікується зростання попиту, проте ціни залишаться стабільними до кінця сезону. У цьому році попит гарний, але не такий як минулорічний, коли через проблеми в інших районах він був надзвичайно високим. Найбільший і актуальний виклик — збільшення транспортних витрат. Ці витрати зросли внаслідок змін законодавства, а також викликає стурбованість недостатня кількість вантажівок з усіма можливими наслідками.

Австралія: виклики зими

Завдяки відмінності за строками садіння та ґрунтово-кліматичними умовами вирощування, в Австралії цілорічно постачається картопля. Деякі виробники в Новому Південному Уельсі (New South Wales) говорять про зимові «виклики» у південній півкулі через мороз і суху погоду. Це вплинуло не тільки на урожай поточного року, але й внаслідок обмежених ресурсів для зрошення — на майбутні врожаї. Виробники сподіваються на весняні дощі. На початку цього року продукція з Південної Австралії та Вікторії отримала доступ до ринку Індонезії.

За даними Хорт Інновейшн (Hort Innovation), врожай за рік, що закінчився в червні 2017 року, становить понад 1,3 млн тонн, з яких 65% було призначено для переробної промисловості. Ця продукція становить 717 мільйонів доларів, що на 9% більше, ніж у попередньому році. Австралія експортувала майже 35 тис. тонн, а найбільшим покупцем є Південна Корея.

Нова Зеландія: експорт зростає

У грудні 2017 року загальна вартість сектору картоплі, зокрема внутрішній ринок та експорт, становила 982 млн доларів. Це на 27% більше, ніж у 2013 році. У 2017 році було експортовано картоплі на 129,3 млн доларів. Найбільша частка (91,6 млн доларів) припадала на заморожену картоплю. Вартість експорту свіжої картоплі становить 29,5 млн доларів.

Джерело: freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів