fbpx
728 x 90

Актуальні можливості української цибулі на ринку ЄС

Актуальні можливості української цибулі на ринку ЄС

Дефіцит виробництва цибулі та інших овочів в ЄС створює потенційні передумови для експорту української продукції

Ми звернулися за роз’ясненнями до Максима Кулика, консультанта з експорту компанії Vinagrette LLC , оскільки, у минулому огляді цін на овочеву продукцію, зробленому на основі моніторингу та аналізу цін, представлених проектом FreshBot, яким він опікується, зокрема вказувалося, що, зважаючи на очікуваний недобір урожаю цибулі через спеку у ЄС, є потенційна можливість експорту української цибулі, а особливо до Великої Британії та Німеччини.

 Максиме, будь ласка, скажіть чи відповідає цибуля, вирощена в Україні, маркетинговим стандартам європейських супермаркетів, адже у європейських споживачів вже склалися певні традиції купівлі цього продукту, тобто певного калібру, форми, забарвлення? Якщо брати професійний трейдинговий рівень, то існують ще й вимоги до тривалості та режимів зберігання цього овочу?

Потенційно у цьому сезоні українська цибуля може бути експортована у великих обсягах у ЄС, не менших, ніж яблуко… Але для цього потрібно зібрати якісний товар у нас з полів, дотримати його, як мінімум до січня – лютого. Саме до цього періоду, за прогнозами, вистачить своєї цибулі у більшості країн ЄС, і попрацювати над передпродажною підготовкою товару, а саме, упаковкою і сортуванням. Оскільки для успішного продажу в ЄС розбіжність за калібром не має бути великою, основні калібри це 40–60 50–70 і 60–80 мм.

– На українських овочевих полях вирощують усю світову цибулеву селекцію і всі насіннєві овочеві компанії присутні тут, а також представлений весь спектр форм, розмірів і забарвлень. Можливо Ви знаєте, які саме сорти/гібриди, адже вони універсальні для України і ЄС, певних селекційних компаній, найбільш запитувані європейськими покупцями, а, можливо, вони усі популярні, але розраховані на певного покупця і в певній країні?

Що стосується сортів і гібридів, то нічого надприродного тут не потрібно. Кулясті сорти з яскравим жовто-коричневим забарвленням, а також приплюснуті з верхнього та нижнього боку. Така форма цибулини прийнятна в Німеччині, Великій Британії та інших країнах-імпортерах. Особливу увагу потрібно приділити тарі і фасуванню… Мішки по 18 або 20 кг мають важити саме 18 або 20 кг відповідно; піддон має бути нерухомий і непорушний з 1 т ваги на ньому, а розпізнавальні знаки, тобто наклейки, мають бути на кожній одиниці товару (на кожній сітці).

– Чи існує варіація щодо цих вимог по країнах ЄС?

Ми вже почали готуватися до цього сезону цибулі, маючи досвід минулого і кілька поставок до Туманного Альбіону, тому впевнений, зможемо не тільки цибулю заявити на всю Європу, а ще й кілька цікавих позицій з овочевої групи.

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів