fbpx
728 x 90

Світовий ринок кавуна та дині

Світовий ринок кавуна та дині

Представлено короткий огляд сучасного стану ринку кавуна та дині

У літні місяці споживання баштанних культур, зазвичай, збільшується. Завдяки справжнім літнім температурам протягом останніх декількох тижнів все має бути гаразд на європейському ринку, але насправді це далеко від істини

Південна півкуля «підводить лінію» під сезоном

Допоки триває календарне літо, країни, розташовані нижче екватора, поступаються своїми позиціями на світовому ринку. У Латинській Америці виробники підбивають підсумки минулого сезону і обережно планують майбутній. Адже баштанний сезон тут триває, зазвичай, з листопада по травень. Костариканські фермери концентрують свої зусилля на якості плодів і мають можливість постачати продукцію на ринки Скандинавії, Німеччини, Великої Британії та інших країн. Панамські трейдери намагаються розширити свою присутність на європейському ринку, але поки що програють своїм конкурентам з Бразилії та Коста-Рики. Південноафриканські баштанники, які вирощують свою продукцію на зрошенні, провели гарний сезон. Деякі з них навіть мають плоди у сховищах, які наразі потрапляють на ринок, але ціни розчаровують фермерів.

Європейський ринок захоплює Іспанія

Основними постачальниками дині та кавуна, нині, є країни північної півкулі, зокрема Іспанія. Проте в серпні очікується розрив (від двох до трьох тижнів) у постачанні продукції на ринок через перекриття сезону у різних регіонах країни, протягом яких нинішні низькі ціни (близько 0,3 євро за кілограм) можуть зрости. Після того як останніми роками спостерігався ріст експорту сортотипу Пієль де Сапо (Piel de Sapo), тенденція змінилася в цьому сезоні. Водночас один зі світових лідерів у селекції та насінництві овочевих рослин презентував масштабну п’ятирічну рекламну кампанію, спрямовану на збільшення споживання цього традиційного іспанського сортотипу у північній Європі. «Пієль де Сапо — це найсмачніша диня», — стверджують іспанські фермери.

Сезон в Італії та Франції мав слабкий початок через дощ і град, зафіксований в червні, але трейдери оптимістичні щодо його розвитку. Далі на північ настрій не такий позитивний. Голландський ринок нині характеризується надмірною пропозицією. «Ми просили 0,4 євро за кілограм кавунів, а отримуємо на десять центів менше», — говорить імпортер. Трейдери мають справу з величезним запасом дині сортотипу Галія (Galia) та кавунів, і у зв’язку з початком сезону літніх відпусток не очікується, що ринкові умови в короткостроковій перспективі поліпшаться.

В Україні настрій в у виробників кавунів теж поганий через низькі ціни на ринку. Зокрема, станом на 12 липня, херсонські фермери отримували за свою продукцію лише 4-5 центів за кілограм кавунів. Цього, на їх думку, недостатньо навіть для покриття виробничих витрат. На «Шуварі» та «Столичному» ціна кілограма кавунів становить 0,11-0,12 центів. Ціни на польських оптових ринках досягають 0,23 євро за кілограм. Однак українські експортери стикаються зі зростаючими транспортними витратами.

Транспортні витрати формують настрій на американському ринку

Незважаючи на те, що постачальники дині у США мають гарний сезон, трейдери на західному узбережжі відчувають вплив зростаючих транспортних витрат. Через це плоди потрапляють на полиці супермаркетів за більш високою ціною, а це негативно позначається на торгівлі. За словами трейдера, роздрібний попит досі непоганий, але у серпні традиційно відбувається спад на ринку. На східному узбережжі Джорджія та Кароліна вийшли на ринок, а постачання повільно рухається далі на північ.

Повністю матеріал читайте в наступному номері ProfiHort Magazine

Джерело: freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів