fbpx
728 x 90

Якість та безпечність продукції – головна мотивація виробників органічних ягід у світі

Якість та безпечність продукції – головна мотивація виробників органічних ягід у світі

На міжнародній конференції проаналізовано вектори розвитку ринку органічних ягід

У Києві 26—27 квітня 2018 р. проходила міжнародна конференція з органічного ягідництва, яка зібрала майже 100 учасників. Головна тема дводенного форуму була проста, але водночас складна: «Як ефективно виростити та прибутково реалізувати органічну ягідну продукцію». Спільними зусиллями над її вирішенням працювали провідні консультанти з питань агротехнологій органічного виробництва, власники успішних органічних ферм, представники галузевих асоціацій, великі трейдери та інші оператори ринку з України та ЄС.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися організатори цієї, без перебільшення, провідної події ринку органічної ягідної продукції: Сергій Галашевський (Органік Стандарт), Олена Дейнеко (Органік Бізнес-школа), Наталія Прокопчук (Дослідний інститут органічного сільського господарства, FIBL), які побажали усім плідної творчої роботи, встановлення нових корисних знайомств для розвитку бізнесу та укладання нових контрактів.

org_yag_24_05-3

«Хочу зробити Європу у себе в господарстві, створивши відповідні умови праці для людей та забезпечити їх зарплатою, рівень якої не примушував би їхати на заробітки в країни ЄС» – Борис Кукунін.

Бізнес на органічній ягоді: реалії та глобальні тренди

Ірина Кухтіна, президент Асоціації «Ягідництво України» у своєму виступі узагальнила головні тенденції глобального ягідного ринку та представила аналітичну інформацію щодо динаміки ринку фруктів, згідно з якою у світі зростає попит на свіжі та заморожені фрукти, а зменшується на соки та консервовану продукцію. Основними драйверами зростаючої торгівлі ягодами є країни ЄС та США, де зміцнюються інтернет-канали реалізації та зростає частка брендованої продукції у загальних обсягах продажів ягід.

 Тернистий шлях українського виробника органічних ягід

Не дивлячись на проблеми та виклики, впевнено ступає цією дорогою Борис Кукунін, голова ФГ «Золота ягода», що на Черкащині. Маючи близько 30 га сертифікованих органічних земель, він у 2015 р. заклав насадження малини звичайної (‘Glen Ample і ‘Octavia®’) і ремонтантної (‘Joan J’ і ‘Himbo-Top®’) та 2 га лохини. У 2017 р. урожайність ремонтантних сортів становила понад 8 т/га, що є непоганим показником для цього віку насадження за органічної технології вирощування. Тож, пан Борис охоче ділився власним успішним досвідом з організації органічної ягідної ферми.

Як об’єднати невеликі (1-5 га) органічні ділянки в єдину систему можна було почути з виступу Віталія Ішмурата. На Волині він зумів втілити в життя просту ідею, яка допомагає йому вирішувати одне з ключових питань в ягідництві, — дефіцит кваліфікованих робітників.

ph_adw_24_05

Органічне ягідництво в ЄС: бізнес чи стиль життя

Польський досвід органічного ягідництва на форумі представляла компанія BioBerry, яка займається виробництвом та переробкою органічної продукції.

Як долає сучасні виклики (сертифікація, жорсткий контроль з боку ЄС, коливання цін) один зі світових лідерів серед трейдерів органічної плодово-ягідної продукції нідерландська компанія Tradin Organic, розповів Коен Кромхоф.

Канали збуту органічної ягідної продукції визначаються її якістю

Про умови співпраці з переробним підприємством Аграна Фрут Україна виробники органічних ягід дізналися з виступу директора із закупок сировини Сергія Довбощука.

Власний досвід продажів органічних ягід через соціальні мережі представив співзасновник ПП Френдсберрі Денис Кульгавий.

Директор Хіпп Ужгород Дмитро Панков на Закарпатті займається заготівлею органічної дикорослої ягоди для дитячого харчування.

Пролити світло на питання чи вірити кооперації в Україні намагався комерційний директор СОК «Київський» Руслан Середа.

Активне спілкування виробників органічної ягідної продукції з експертами та іншими операторами ринку, під час роботи конференції, підтвердило глибоку зацікавленість фермерів в отриманні актуальної інформації про тенденції розвитку галузі та можливості збуту продукції. Адже, саме ягідники, протягом останніх років, є рушійною силою органічного ринку в Україні.

Продовження матеріалу про міжнародну органічну ягідну конференцію читайте в травневому номері журналу ProfiHort, який можна отримати безкоштовно, попередньо зареєструвавшись за цим посиланням: http://www.profihort.com/sign-up/

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів