fbpx
728 x 90

Світовий ринок ягід

Світовий ринок ягід

Наведено сучасний стан кон’юнктури світового ринку ягід

Попит на малину та ожину останніми роками різко зріс у Європі та Північній Америці. На Заході малина розглядається як продукт розкоші. У Китаї це не так, і ціни, хоча й досі вищі ніж на інші ягоди, є нижчими аніж на американському та європейському континентах. Попит на малину в Китаї є мізерним, оскільки ягоди годжі особливо популярні серед споживачів. Поточний запас малини, ожини та інших м’яких ягід на ринку зменшується. Постачання від існуючих виробників зменшується, а інші країни все ще лише починають кампанію. У багатьох регіонах тепла погода спричинила втрати; проте попит залишається високим, і як результат, ціни ростуть. Завдяки попиту та плавному продажу малини, ожини та інших ягід, міжнародна торгівля набирає позиції як доповнення до локального виробництва.

Нідерланди: непередбачуваність є перевагою на ринку м’яких фруктів

Спека, зафіксована наприкінці липня, залишила свій слід на голландському ринку м’яких фруктів. «Доступність, якість та ціни на малину й ожину надзвичайно коливаються в Нідерландах та Бельгії через сильно мінливу погоду. Тому дійсно важко захопити ринок, — каже фруктовий трейдер. — Ринок дуже непередбачуваний. Малина насправді витримує спеку досить добре, але плодоношення майже не було під час сильної спеки. Згодом постачання відновиться у величезних обсягах, і тому ціни можуть знову впасти в найкоротші терміни з 10 до 5 євро за кілограм. Ми пережили тривалий період нестачі; тепер ягід знову занадто багато, але це може легко змінитися знову на наступному тижні. Те ж стосується й ожини. Нещодавно ціни на неї досягли 30 євро; тепер вони опустилися нижче 10 євро за кг. Голландські червоні ягоди зберігаються в холодильниках, тому все, що звідти виймається, повинно бути реалізоване з урахуванням цих додаткових витрат. Це зараз добре працює. Попит з боку Німеччини зростав досить швидко, оскільки спека завдала там великої шкоди. Зазвичай ми не бачимо такого високого попиту до листопада чи грудня, що дає нам хороші перспективи на сезон».

Бельгія: нестабільне постачання, правильні ціни на ринку

Після місяців з достатнім запасом, цього тижня було зафіксовано невеликий дефіцит, але очікується більший обсяг продукції протягом трьох тижнів. Це означає, що бельгійська продукція може поставлятися майже до кінця листопада. Пік постачання очікується наприкінці вересня / початку жовтня. Наразі ціни на правильному рівні завдяки доброму попиту з Бельгії та Франції.

Червоні ягоди мали дуже гарний вегетаційний період, але зазнали великої шкоди наприкінці липня через спеку. Цього року в РГС (ULO) сховищах менше червоних ягід. Стабілізація ціни зайняла деякий час, але наразі вони на гарному рівні.

На думку бельгійського трейдера, нині ожина є найскладнішою в управлінні. У Європі було посаджено багато ожини, і ситуація стала трохи важкою в кінці травня. Наразі, на ринку існує дефіцит, і ціни, можна сказати, є керованими.

Німеччина: внутрішня пропозиція зменшується

У Німеччині, особливо на півдні, все ще залишається значне постачання місцевих ягід, хоча пропозиція поступово зменшується. Ожина доступна лише в невеликій кількості, тому ціна помітно зросла. Продажі червоного аґрусу йдуть гладко, незважаючи на те, що ціни досягають 4,20 євро за 500 грам. Пропозиція малини та смородини також зараз зменшується. З іншого боку, попит залишається таким же високим, як раніше, тому ціни також швидко ростуть. Як доповнення до внутрішньої пропозиції ягід, польська продукція все більше присутня на ринку, особливо в оптовій торгівлі Східної Німеччини.

Австрія: великий попит на вітчизняну малину

В Австрії локальне виробництво розвивається достатньо стрімко, повідомляє виробник і трейдер. Малина, червоні порічки, ожина та аґрус, серед іншого, вже вирощуються на невеликій площі. «Ми спостерігаємо особливо великий попит на локальну малину. Зазвичай вона йде на переробку, хоча якість цього року настільки добра, що ми можемо запропонувати її на свіжому ринку», — зазначив виробник. Раніше в цьому році компанія, що базується в Зальцбурзі, оголосила, що збільшує існуючі площі вдвічі, а це зробить її найбільшим виробником в Австрії.

Франція: тепла погода призводить до зростання імпорту

Попит на французькому ринку був дуже добрим, але все ще крихким. Червоні ягоди не часто купують для споживання; їх більше використовують для декорування або для переробки на джеми. Попит на малину продовжує зростати, хоча її часто розглядають як продукт розкоші. Тепла погода вплинула на французький асортимент малини та ягід. Малина надходила переважно з Нідерландів, Бельгії та Португалії. Червоні ягоди переважно з Голландії та Бельгії. У Франції зростає попит на товари з такими знаками якості, як HVE — «висока екологічна цінність» (haute valeur Environmentnementale) та ZRP — «нульовий залишок пестицидів» (Zéro Résidu de Pesticide).

Італія: попит перевищує пропозицію; площа продовжує зростати

Ягоди можна розглядати як суперфуд. За останні десять років глобальне споживання м’яких фруктів збільшилось удвічі, а споживання на душу населення, як очікується, збільшиться ще більше. Враховуючи зростаючий попит на м’які фрукти, виробництво також збільшується. «Зростанню виробництва сприяють сортові та технологічні інновації, — говорить менеджер з маркетингу. — «Селекція має важливе значення для підвищення якості продукту, розширення періоду збору та для вирощування на менш придатних ґрунтах. Попит перевищує пропозицію; на півдні Італії попит виріс на 70%. Тому ми сподіваємось, що регіони вирощування зростатимуть у найближчі роки».

Деякі з найважливіших виробничих регіонів Італії — Південний Тіроль, Верона, Полікоро у Базилікаті та Калабрія. У Вероні сезон триває з травня по жовтень, з періодами збору на початку та в кінці сезону. Ціни на малину в травні були нижчими через наявність на ринку іспанських м’яких фруктів. Навпаки, ціни були високими у червні та липні. У липні це було пов’язано із меншими врожаями. Середні ціни коливалися від € 8,50 до 10,50 за кг.

Збір ожини в регіоні Базиліката завершився в липні. Продукція закінчилася на ринку на півночі Італії. У Калабрії ожину та малину також вирощують у період з червня по жовтень. Деякі виробники мають урожайність вищу, аніж попит на місцевому ринку.

Китай: годжі популярні, попит на малину мізерний

У Китаї виробляють різні ягоди, але особливою популярністю користуються ягоди годжі. Їх також багато експортують, особливо до США та Європи. Свіжі ягоди годжі продаються з червня по серпень, після чого доступні лише у дегідратованому вигляді. Виробництво та експорт збільшуються з кожним роком. На відміну від ягід годжі, малина не дуже популярна на китайському ринку. Цьогоріч малина теж не в кращому становищі. Ціна впала, але, незважаючи на це, все ще майже немає пунктів реалізації цієї ягоди. Це головним чином тому, що малина не популярна серед китайських споживачів. Ціна набагато вища порівняно з іншими ягодами, що робить її непривабливою. Виробництво також дуже обмежене, тому що в Китаї мало виробників вирощують цю ягоду, а якість та урожайність дуже сильно залежать від погоди.

США: Каліфорнія дає дорогу Мексиці; різко зростає ціна на малину

Каліфорнійський сезон закінчується, а мексиканський ось-ось розпочнеться. Перехід відбудеться протягом двох-трьох тижнів, залежно від погоди. Після цього Мексика стане головним постачальником ожини на ринок США. Перспектива полягає в тому, що ціни впадуть і попит залишиться стабільним. «У п’ятницю чи понеділок ми очікуємо, що ціни сягнуть 14-16 доларів», — зазначає трейдер. Наразі ціна на мексиканську ожину на ринку Тексан (Texan market) становить 18—20 доларів.

За останній тиждень ринок малини зазнав певних змін. У Каліфорнії більше немає запасів, і наразі не очікується жодних постачань. У понеділок ціни все ще залишалися на рівні $14—16. Зараз вони, як повідомляється, сягають до 20 доларів. Нестачу в Каліфорнії викликали температури, які спочатку були нижчими за оптимальні, а потім стали занадто високими. Тим часом попит на малину зростав на цьому тижні. Очікується, що ціни на малину деякий час залишатимуться високими — близько $18—22.

Канада: попит на ожину зростає

Сезон ожини в долині Фрейзер (Frasier Valley) у Британській Колумбії, триває з середини серпня до жовтня. Попит на ожину дещо вищий, ніж минулого року, і ціни на 10—20% вищі. Найближчими тижнями очікується сильний ринок.

Червоні ягоди та аґрус також постачаються з долини Фрейзер і користуються особливою популярністю серед споживачів з європейським корінням. Вони сприймаються як продукт для нішевого ринку. Сезон розпочався наприкінці червня, і крім постачання на місцевий ринок, частина експорту йде до Азії. Врожайність була нижчою, ніж у попередні роки, ймовірно, через пізню зиму. Ціни були порівнянні з минулорічними.

Південна Африка: експорт збільшується, але обсяги залишаються незначними

Площа під малиною та ожиною у Південній Африці дуже незначна (135 та 35 га відповідно). Очікується, що вона залишиться стабільною в найближчі роки. Половина малини експортується (875 т торік). Зростання експорту малини на 17% очікується у цьому сезоні. У 2018 році 80% цих відправлень було спрямовано до Сполученого Королівства, 14% — на Близький Схід і 6% — до Європи.

Трохи менше половини ожини експортується (107 тонн). З них 93% ягід їде в Європу, а 7% — на Близький Схід. Як і у випадку з малиною, очікується збільшення експорту; однак обсяги залишаються низькими.

Джерело: www.freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів