fbpx
728 x 90

Українська лохина з міжнародним присмаком

Українська лохина з міжнародним присмаком

Перспективи розвитку ринку лохини в Україні обговорювали на міжнародній конференції «Вирощування ягідних культур: чорниця високоросла»

Щоправда, коли мова йде про промислове виробництво, ці цілющі та смачнючі ягоди прийнято називати чорницею або лохиною. Але від того її популярність і бажаність не міняється. Потреба в ній зростає рік від року, та, за прогнозами, зростатиме й надалі. Тому інтенсивне виробництво потребує все більше інновацій та вдосконалення технологій. А вони здебільшого приходять в Україну із Заходу, де досвід накопичено вже чималий.

 Відкриваючи конференцію Олена Поперечна, директор ТОВ «Фруктовий проект», представила можливості компанії щодо надання професійної підтримки учасникам фруктового сектору

Ще зовсім недавно нішева культура в Україні і трендова — за кордоном. Саме їй та перспективам розвитку її ринку було присвячено міжнародну конференцію «Вирощування ягідних культур: чорниця високоросла», яку організувала компанія «Фруктовий проект» за підтримки Асоціації «Укрсадпром».

Закладення 1 га чорниці коштує від 10-12 до понад 20-25 тис. євро.

Міжнародні експерти з Великої Британії, Польщі та Сербії ділилися з українськими фермерами багаторічним досвідом технологій вирощування лохини: від підготовки ґрунту та субстрату, добору якісних саджанців адаптованих сортів, догляду за насадженням аж до організації збору та післязбиральної доробки ягід. Сьогодні чорниця в Україні посідає третє місце у структурі комерційних ягідних насаджень після смородини і суниці. І про неї варто говорити.

— Огляд ринку чорниці високорослої

Олена Поперечна, «Фруктовий проект» (Україна).

Поряд з підготовкою аналітики ринку плодово-ягідних культур та організацією закордонних турів для українських виробників компанія проводить наукові заходи і в Україні із запрошенням закордонних експертів. Одним з таких стала конференція «Вирощування ягідних культур: чорниця високоросла». Для України ця культура стає дедалі актуальнішою, адже ще чотири роки тому на виставці Fruit Logistica в Берліні не було представлено жодного українського експонента в цьому сегменті. Цьогоріч було вже не менше 10 українських компаній, які сьогодні успішно займаються ягідництвом в Україні.  Ринок за ці роки зріс біль ніж на прогнозованих 25 %, а лише за 2018 рік в Україні закладено близько 700 га нових насаджень лохини. Тобто за останні 2-3 роки чорничні площі збільшилися вдвічі. Ще пару років і такими темпами будуть досягнуті результати в 2 тис. га. Валовий збір ягоди нині становить до 4 тис тонн. При цьому прогнозованого просідання ціни не відбулося. І нині фруктово-ягідний ринок України загалом готовий для виходу на міжнародний рівень.

Все свідчить про те, що лохина перетворюється на глобальний продукт. Та українському ринку чорниці є куди зростати. У сусідній Польщі, наприклад, валовий збір, експорт та площі чорничних насаджень удвічі більші, ніж в Україні. В цій країні майже 400 виробників, які мають сертифікацію GLOBAL G.A.P.

Можна говорити про серйозну конкуренцію у виробництві лохини між європейськими країнами, зокрема Іспанією, Британією, США, Канадою, країнами Південної Америки, де, наприклад, виробництво ягоди-антиоксиданту зросло в 23 рази.

Та в Україні нині створюються дуже сприятливі умови для розвитку цього бізнесу, за останній час створено багато асоціацій, які допомагають просуванню та збуту вітамінної «супер-ягоди» до Європи.

Олег Босий ознайомив учасників конференції з актуальним станом ринку чорниці високорослої в Україні та світі

Олег Босий, ТОВ «ФруТек».

Ознайомив з аналізом ринку на основі даних, зібраних протягом останніх 12 років компанією «ФруТек» та Інститутом садівництва НААН України. І ця аналітика достатньо суттєво відрізняється від офіційної статистики. Зокрема, практично стовідсоткове легальне ввезення саджанців чорниці в Україну дозволяє говорити про адекватну картину: в 2007 році в Україні було 134 га насаджень чорниці, у 2018 році — вже 660 тис. га. Змінилася географія ввезення саджанців: США та Нідерланди практично витіснила Польща.

Багато в чому розвитку чорничного напряму сприяли державні субсидії на розвиток аграрного бізнесу для українських фермерів. У 2018 році валовий збір української чорниці становив 3 тис. 700 тонн. За офіційними даними, обсяг експорту чорниці з України знизився, адже у нас лише 7 підприємств з виробництва чорниці сертифіковано за GLOBAL G.A.P. , але й не всі з них займаються експортом. Нині найбільшим покупцем української лохини є Білорусь за середньозваженою ціною 50 дол/центів за 1 кг. І орієнтовний прогноз — збільшення площі насадження на 35-40 % в 2019 році за умови збереження державної субсидії виробникам.

Важливості продуманої маркетингової кампанії, для підкорення нових ринків, була присвячена презентація Юрія Луценка

Чорниця — супер-фрукт у Японії. Перспективи для України на прикладі компанії «Лікберрі» / Юрій Луценко, Сonsulting Іntegrated/COIN (Україна).

Не оминули увагою організатори конференції аналіз стану ринку чорниці високорослої в Україні й світі та перспективи реалізації продукту з доданою вартістю на прикладі маркетингової кампанії бренду «Лікберрі» з відкриття ринку в Японії. В 2016 году було відправлено першу партію унікальної чорничної пасти у Країну сходу Сонця. Все навантаження з організації співробітництва поклала на себе  Сonsulting Іntegrated/COIN.  Враховуючи виняткову скрупульозність японського бізнесу у виборі партнерів та продуктів, підготовка була дуже серйозною.

Чому Японія може бути цікава українському виробнику? Тому що це економіка №3 у світі у дуже невеликій за площею країні. Це ринок харчування, який на 60% залежить від імпорту. Це хаб для входження на інші азіатські ринки. І це країна №5 у своїх стратегічних експортних напрямах діяльності. Бренд «Лікберрі» обрав для свого просунення аптечні мережі та «здорові полиці» супермаркетів, позиціонуючись винятково як продукт для здоров`я. Трохи передісторії: український вчений Андрій Осипенко придумав, як вилучати антиоксиданти з чорничного насіння, і з того часу народився фантастичний за своїми властивостями сертифікований та запатентований органічний гомогенізований продукт, в першу чергу орієнтований на хворих на цукровий діабет. Ринок Японії був обраний не випадково, оскільки її мешканці з особливою увагою ставляться до проблем омолодження, оздоровлення та довголіття. Вибір правильного цінового позиціонування, продумані маркетингові активності, залучення діячів державного рівня зробили продукт зрозумілим для вимогливої японської  трейдерської спільноти.

Юрій Радченко презентував можливості розсадника CIEPŁUCHA у виробництві якісних саджанців лохини та інших культур

Особливості вирощування якісних саджанців чорниці високорослої: досвід розсадника CIEPŁUCHA. Юрій Радченко, Gospodarstwo Szkółkarskie CIEPŁUCHA (Польща).

Особлива увага — розмноженню культури у розпліднику методом мікророслин. Переваги, зокрема, у порівнянні з методом живцювання — підвищений контроль за чистотою сорту, поширенням вірусів та бактерій, профілактика формування надлишкової калусної тканини, що в свою чергу є страховкою на випадок виламування рослини у процесі машинного збору ягід. Також такий метод запобігає впливу зовнішніх чинників. До того ж це стабільна і достатня база розмноження для виробництва садивного матеріалу на базі власної лабораторії.

Вимоги споживачів до якості ягід лохини та огляд сучасних її сортів навів представник «Fall Creek Europe» Маріуш Падевський

Огляд сучасних високопродуктивних сортів чорниці. Маріуш Падевський, «Fall Creek Europe» (Польща).

Пізнавальним для наших фермерів став огляд вимог європейських споживачів до сучасних сортів лохини. Сорти, які вже 15 років існують на європейському ринку, заслуговують на повагу. Найбільше — ранньостиглий Дюк (Duke), заміни якому поки що немає. Легко збирається і транспортується, відзначається хорошою лежкістю. Має розвинений габітус, легкий в обрізці, але вимагає підвищеної уваги через чутливість до підмерзання. Більш пізньостиглий сорт Ліберті (Liberty) має чи не найбільші плантації. Дуже смачний, легкий у збиранні, але багато викидає стрілок і потребує ретельної обрізки і формування врожайності для укрупнення ягоди. Потребує на 20% більше води ніж, скажімо,  Дюк.

Для кращого зберігання чорниці після збирання протягом однієї години треба охолодити її до +1оС у холодильниках з примусовим вентиляторним охолодженням. Вологу у приміщеннях для зберігання необхідно підтримувати до 95%, аби ягоди не втрачали вагу.

Один з найбільш пізньостиглих сортів — Аврора (Aurora). Пізні терміни достигання збільшують ризик потрапляння періоду достигання у сезон дощів, тому найчастіше використовують тунельні накриття насаджень.

Нові сорти — ті, що з`явилися на ринку за останні 4 роки, а з осені цього року будуть доступні в Україні. Це Блу Рібон (Blue Ribbon), який має велику ягоду з хорошими смаковими властивостями, дуже солодкий. Єдиний недолік — розлогий кущ, що передбачає використання шпалери. Не є морозостійким.

Сорт з середнього розміру ягодою — Клокворк (Clockwork). Придатний більше для переробки. Дешевий у збиранні, підходить для машинного збирання. Завдяки стислому терміну визрівання, дозволяє збирати врожай за один раз. Дуже солодка і соковита ягода. Достатньо морозостійкий.

Сорт Блукроп (Bluecrop) — середньостиглий високопродуктивний та легкий у збиранні, придатний для транспортування. Смак великих ягід посередній, часто терпкуватий. Один з найбільш морозостійких сортів, потребує посиленого обрізування.

Для отримання максимального врожаю, важливе значення має вірний вибір складових ґрунтосуміші (торф, соснова кора та щепа)

Результати застосування міндобрив OMEX для позакореневого підживлення лохини навів Василь Андрійчук з ТОВ «Агроальянс Юкрейн»

Хімічний та біологічний захист чорниці високорослої від хвороб та шкідників продуктами «Самміт Агро Юкрейн» представив Андрій Осиковий

Олександр Биковський розповів про застосування продуктів Valagro на ягідних культурах

Джеремі Дарбі, міжнародний експерт з вирощування ягідних культур (Велика Британія).

Підготовка ґрунту та вибір субстрату для чорниці високорослої. Захист насаджень чорниці високорослої від шкідників та хвороб.

Головною проблемою для українських вирощувачів чорниці є застоювання холодного повітря та загроза підмерзання. Найкраща порада — вибір ділянки з невеличким схилом. Під час вибору ґрунту важливо приділяти увагу достатньому дренажу. Коренева система рослини є дуже сприйнятливою до застоювання води,  як і до надмірного дефіциту вологи. Також вона є дуже тендітною і не виносить важких ґрунтів. pH ґрунту має бути оптимальним для цієї культури, вміст органічної речовини має бути в діапазоні 2-3%. Культури-попередники дуже важливі: наприклад, якщо на ділянці вирощували кукурудзу з використанням великої кількості гербіцидів, чорницю там висаджувати не можна.  Не підходять також площі, де були розташовані сади і де спалювали велику кількість деревини. Якість поливної води має залишатися стабільною протягом всього літа, зокрема  її  pH, який не має перевищувати показник 4-5. Тому аналіз води необхідно робити мінімум двічі  на рік — взимку та влітку, особливо у пік поливу. Також необхідний аналіз ґрунту з використанням 4 зразків для розуміння його однорідності на ділянці. Виходячи з цього слід розробляти стратегію живлення.

Велика увага до найменших деталей — це запорука отримання високих врожаїв якісних ягід лохини, зазначив Джеремі Дарбі, міжнародний експерт з вирощування ягідних культур

Особливу у вагу слід приділяти ділянкам, де попередниками були овочеві культури — існує велика вірогідність зараження землі нематодами, а вони дуже шкідливі для чорниці.

Для поліпшення структури ґрунту та зниження рН пропонують застосовувати щепу деревини хвойних порід, тирсу, торф, адже 80% ґрунтів в Україні потребують додаткового внесення органічної речовини. Кількість внесення — 300-500 м3 на га. За існуючого рН 6-7 третину органічних внесень має становити торф, який є серед них найкислішим. Решта — суміш соснової кори та щепи. Поживні речовини вносити варто у травні – червні. Як позакореневі підживлення для підвищення продуктивності, якості та лежкості ягід чорниці добре зарекомендували себе мінеральні добрива OMEX (виробництва Великої Британії). Для захисту від шкідників рекомендовано засоби біоконтролю.

Система RotoProtect для затінення та захисту насаджень чорниці від граду. Марко Коканович, «BSK» Ltd. (Сербія)

Жваве обговорення, через зростаючий в Україні дефіцит робітників, викликала відеопрезентація роботи сербського винаходу — комбайна для механізованого збирання ягід KOKAN

На згадку про конференцію учасникам залишаться презентації спікерів та символічне фото

Практика: демонстрація способів обрізування кущів чорниці високорослої

Особливе зацікавлення аудиторії викликала практична демонстрація особливостей обрізування різновікових рослин лохини — однієї з ключових технологічних операцій у ягіднику

Механізоване збирання ягід: сербський винахід — комбайн KOKAN.

 Жваве обговорення через зростаючий в Україні дефіцит робітників викликала відеопрезентація роботи сербського винаходу — комбайна для механізованого збирання ягід Kokan.

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів