fbpx
728 x 90

Світовий ринок томатів

Світовий ринок томатів

Наведено сучасний стан кон’юнктури світового ринку помідорів

У Європі пропозиція помідорів з Нідерландів та Бельгії, вирощених без досвічування, зменшується. Імпортні помідори, наприклад, з Іспанії, де площі знову зменшено, нині надходять на ринок; також є партії з Марокко та Туреччини. У Південній Африці, через погодні умови, багато томатів одночасно з’явилося на ринку, що спричинило певний тиск на ціни. У північноамериканській Флориді спостерігається зростання пропозиції на внутрішньому ринку. У Китаї початок висаджування рослин та збір врожаю розпочався на 2 місяці раніше, через падіння обсягів виробництва томатів у відкритому ґрунті.


Нідерланди та Бельгія: «сірий» сезон для томатів

Голландський та бельгійський сезон закінчується для плантацій без досвічування. А сезон у світлокультурі уже триває деякий час. Імпортні помідори зараз також представлені у Нідерландах та Бельгії.

Результати, досягнуті на внутрішньому ринку, були поганими протягом тривалого часу, і виробники та торговці наближалися до «сірого» сезону. Навесні коронавірус спричинив «шокову терапію» і призвів до надмірних запасів у деяких операторів ринку, але паніка швидко стихла. У подальшому справи залишались складними, і виробники, які орієнтовані переважно на підприємства громадського харчування, намагалися позбутися своєї продукції за вигідними цінами, особливо у випадку великих «біфів» та насипних томатів (beef tomatoes and loose tomatoes).

Наприкінці серпня-початку вересня ситуація з цінами змінилася, і середня ціна зросла порівняно із середньою за п’ять років, але це вже не могло компенсувати решту кампанії. Ціни були кращими у вересні та жовтні, як на розсипні помідори, так і на китиці (loose and on the vine tomatoes), причому останні, здається, мали дещо кращі показники протягом усього сезону.

Водночас, сезон імпорту в Нідерландах та Бельгії почав повільно стартувати протягом останніх тижнів, зі ще одним зменшенням площі під помідорами в Іспанії та Марокко, як дедалі важливішого гравця снекових томатів, різні лінійки яких запустили основні гравці ринку. Партії помідорів з Іспанії надходять пізніше, ніж, наприклад, огірків чи перцю.

Німеччина: тиск на ціни через дешевий імпорт

Останнім часом спостерігається певний рух у поставках, частково через зменшення пропозиції з Нідерландів та Бельгії. Водночас пропозиція з Туреччини, Марокко та Іспанії продовжує зростати. Продукція, як правило, дешевша за аналогічну в Центральній Європі, і саме тому ціни впали. Погіршення якості пропонованих помідорів — ще одна причина падіння цін.

Також нині збирають урожай у місцевих теплицях, хоча пропозиція німецьких виробників все ще різко контрастує із пропозицією сусідніх країн. Однак значні інвестиції вкладаються у вирощування німецьких томатів. Південнонімецька компанія-виробник, яка також постачає у роздрібну торгівлю, нещодавно ввела в експлуатацію надсучасний тепличний комплекс зі світлодіодним освітленням. Минулого місяця вже збирали перші помідори з цих освітлених теплиць.

Франція: падіння ціни на насипні помідори

Жовтень був досить тихим місяцем з точки зору продажів. Внутрішнє виробництво було достатнім, а ціни були досить хорошими, тому конкуренція з боку імпорту була невеликою, особливо у випадку з томатами на китиці. Ситуація також тиха для помідорів насипом.

Є французькі помідори, але Бельгія, Нідерланди та Польща також все ще є на ринку. Ціни на помідори насипом продовжують падати. Іспанія та Марокко поступово виходять на ринок. Загалом споживання помідорів досить низьке; насамперед через кінець теплого сезону, оскільки люди, як правило, їдять менше помідорів, коли настає зима. Іншою причиною є закриття ресторанів у Франції. Минулого тижня ринок був динамічним після виступу президента, який оголосив про другий локдаун, але це збільшення споживання швидко сповільнилося.

 

Італія: попит перевищує пропозицію через низький урожай

Половина італійських томатів походить з острова Сицилія. Через коронавірус, а також низькі врожаї на італійських полях, попит в Італії наразі перевищує пропозицію. Невтішні врожаї пов’язані з погодними умовами та впливом ряду хвороб, таких як вірус коричневої зморшкуватості плодів томата (Tomato Brown Rugose Fruit Virus, TBRFV). Це призвело до низької пропозиції крупних червоних помідорів. У деяких районах дефіцит виробництва оцінюється у понад 40–50%.

Що стосується «помодорі» томатів (pomodori tomatoes), особливо в Апулії та Кампанії, галузі довелося закритися передчасно через відсутність сировини. Урожайність впала нижче середньої через кліматичні проблеми. У Північній Італії спостерігається незначне падіння обсягів виробництва якісних помідорів насипних. У сегменті перероблених продуктів, під час пандемії, склалася подвійна ситуація: сектор роздрібної торгівлі збільшив обсяги продажів з високими цінами та попитом, тоді як торгівля у секторі гостинності різко впала. Зараз запасів не залишилося. Крім того, обсяг у кампанії 2020/21 буде меншим, ніж у 2019/20; тому роздрібні торговці передбачають зростання цін.

Іспанія: ціни падають через конкуренцію з боку Марокко

Площі, відведені під помідори, знову зменшилась в Альмерії, що підтверджує падаючий тренд останніх років. Виробництво томатів може впасти майже на 20% порівняно з минулим роком, особливо у випадку з помідорами насипними (loose tomatoes). Вищі виробничі витрати, розповсюдження шкідників та реалізаційні ціни з низькою маржою стали основними причинами, які спонукали виробників Альмерії зосередитися на інших культурах, таких як перець та кабачки, які мають набагато нижчі виробничі витрати. До 44 тижня ціни на помідори, як й на інші овочі, за винятком баклажанів, залишалися високими. Починаючи з 45 тижня, ціни почали потроху падати, збігаючись із святом 1 листопада (День Усіх Святих) та збільшенням виробництва через зростання температури. Через два-три тижні на ринку з’являться великі обсяги з Марокко, і конкуренція для іспанських помідорів буде ще більшою.

Наразі ціни на томати на китиці (vine tomato) були дуже високими, а спеціальні томати були майже на 30% дорожчими, ніж минулого сезону. Виняток — помідор насипний (loose tomato), який дешевший. Цей томат, повсюдно вирощуваний в Марокко та Іспанії, за останні роки втратив значну частку ринку в Європі. На щастя, незважаючи на посилення конкуренції, Марокко не може забезпечити постійні поставки сливових, на китиці та інших видів помідорів. Це стосується й інших продуктів, таких як перець та цукіні, де Іспанія досі домінує. Очевидно, пандемія позитивно вплинула на споживання помідорів та інших овочів.

Туреччина: ціна нині дещо вища, ніж минулого року

Щороку експортується майже 550 тис. т помідорів. Сезон розпочався лише 2 тижні тому в регіоні Фетхіє (Fethiye), що на південному заході країни. Це пізніше, ніж зазвичай, і причиною цьому стали дощі. Перспективи вказують на 20–30% збільшення виробництва томатів. Більші обсяги та вищі ціни очікуються ближче до Різдва. Нині якість ще не є оптимальною. Ціни дещо вищі, ніж минулого року, із зростанням на 5–10%. Однак, експортні ціни повинні бути на 10% нижчими, ніж у попередні роки, завдяки обмінному курсу. Нижчі ціни на помідори, в основному, є результатом наявності більших обсягів.

Для турків зовнішній ринок чітко розділений на дві частини: добре оплачувані, але вимогливіші ринки, з одного боку; і менш оплачувані, але й менш жорсткі за вимогами ринки, з іншого боку. Що стосується перших, то головними є: Німеччина, Польща, країни Балтії, Білорусь, РФ, Великобританія та більшість інших європейських країн. Продукція нижчої якості часто йде в Румунію, Ірак, Чехію та Україну.

Південна Африка: навала томатів спричинила падіння цін

Південноафриканська зима затримала дозрівання помідорів, але через недавню спеку помідори зараз достигають скрізь одночасно, і доступні великі обсяги. Це спричинило певний тиск на ціни і викликало зниження ринкової ціни на третину. Пропозиція зросла на 46% за попередній тиждень, але торговці, здається, успішно справляються з цим напливом.

Під час локдауна, ціни досягли дуже високого рівня. Середня ринкова ціна нині становить 7,30 ZAR (0,38 євро) за кілограм. Загалом, літній попит сильний, але не такий як очікували.

Вирощування томатів у Південній Африці досі стикається з низкою проблем у боротьбі з хворобами. Зокрема, Tuta absoluta стала серйозним шкідником за останні роки (раніше місцеві виробники не зустрічали). Білокрилка (whitefly) також пошкоджує помідори. Ці проблеми значно ускладнили виробництво, особливо дрібним виробникам, яким важче застосовувати альтернативні методи боротьби для запобігання резистентності.

США: поставки з Флориди зростають

Місцеве постачання помідорів розпочалось у Флориді. Постачання виглядає стабільним і стартувало майже 10 днів тому в Центральній та Південній Флориді. «Урожайність середня як для осені», — сказав виробник томатів із регіону. Урожайність трохи краща, ніж минулого року. Традиційно в кінці жовтня та на початку листопада завжди спостерігається падіння виробництва томатів через погодні умови, але тиждень за тижнем урожай, здається, покращується. Тому фермер розраховує отримати на 4–5% більше помідорів. Існував певний страх стосовно нестачі робітників через коронавірус, але, здається, на цьому фронті справи йдуть добре, адже врожай збирають вчасно. Інший виклик — пошук нових сортів, стійкіших до хвороб.

Сезон Каліфорнії закінчився, і лише канадські тепличні помідори та невеличкі партії з Мексики все ще відіграють роль. Однак, остання часто повертається на ринок з великими партіями у січні.

Нині попит стабільний у секторі роздрібної торгівлі, але деякі позиції, такі як loose tomatoes та Roma, в основному призначені для галузі постачання, де наразі панує невизначеність, оскільки заходи проти коронавірусу різняться залежно від штату. Ціна порівнянна з минулорічною, але сектор залишається обережним, оскільки розвиток кампанії все одно залежатиме від того, які обмежувальні заходи буде вжито.

Китай: ріст цін на ринку, збільшення тепличного виробництва

Коронавірус мав значний вплив на виробництво томатів у Китаї, але ситуація загалом була контрольованою. Починаючи з травня, стан ринку нормалізувався, і все більше споживачів звертали увагу на якість продуктів. Інтернет-продаж томатів зріс, особливо у преміум-сегменті, зокрема «черрі». Цьому каналу збуту було приділено додаткову увагу.

Ціна, як правило, вища, ніж у попередні роки. Це результат поганих погодних умов у липні та серпні. Через це врожайність на плантаціях томатів у відкритому ґрунті різко впала. Як результат, пропозиція менша, тоді як попит залишається досить стабільним, що спричиняє зростання цін. Через високий попит, багато тепличників почали садити на два місяці раніше, ніж минулого року. Як наслідок, перспектива полягає в тому, що можна буде забезпечити ринок помідорами протягом дев’яти місяців. Китайський уряд планує ще більше стимулювати тепличне вирощування у найближчі роки, оскільки врожай з відкритого ґрунту є непевним через погодні умови та пандемію.

Австралія: помідори “шикують” під час пандемії

«Сіднейські ринки» (Sydney Markets) писали в недавньому щотижневому ринковому звіті, що під час пандемії помідори залишатимуться важливим продуктом для більшості домогосподарств, оскільки пропонуються численні різновиди. Зокрема, помідори «черрі» продаються за 2–2,5 доларів за контейнер, тоді як спеціалізовані сорти, такі як «кумато», коштують 4–6 доларів за контейнер, а томатні мікси реалізуються за ціною 4–8 доларів, залежно від розміру контейнера.

Нова Зеландія: у серпні ціни досягли рекордного рівня

Ціни на томати у Новій Зеландії злетіли до рекордно високих у серпні, коли середньозважена ціна склала 13,65 NZD / кг (7,79 євро), повідомляє Stats NZ. У звіті говориться, що це було внаслідок дефіциту поставок, спричиненого коронавірусною невизначеністю, тобто, багато виробників наразі сповільнили або зменшили висадку рослин. Майже 40–50 відсотків помідорів продаються незалежним роздрібним магазинам, кафе та ресторанам, які не змогли відкритися під час квітневих третього і четвертого рівнів COVID-19 тривоги. Tomatoes NZ також повідомили, що свіжий імпорт у 2019 році був значно нижчим — 175 т, порівняно з 524 т роком раніше.

Джерело: https://www.freshplaza.com

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів