fbpx
728 x 90

Світовий ринок часнику

Світовий ринок часнику

Наведено сучасний стан кон’юнктури світового ринку часнику

На світовому ринку часнику ціни зараз зростають, найбільше у Європі. Іспанський урожай відчутно постраждав від негоди, що призвело до значного скорочення виробництва. Попит різко зріс, особливо у Північній Америці: подвоївся у Канаді та зріс на 70% у США. Як наслідок, це спричинило дефіцит у всьому світі. Трейдер у США вже заявив, що цьогоріч вони не очікують конкуренції на ринку з боку Китаю, Іспанії, Аргентини, Перу та Мексики. У Китаї врожай часнику більший на 20–25%, але є серйозні проблеми з експортом через брак контейнерів.

Нідерланди: дефіцит часнику неминучий?

На думку голландського імпортера, ситуація на ринку часнику непроста. Іспанський урожай, наприклад, зменшився майже на 45%, а наявна пропозиція невисокої якості. Китай отримав великий і хороший урожай по якості та калібрам, але водночас мав справу з високим попитом та експортував багато у різні країни світу.

«У зв’язку із неврожаєм переважної більшості країн і великою потребою Північної та Південної Америки, ціни в Чилі, Аргентині та Мексиці швидко піднялись до рівня, який є занадто високим для європейського ринку. Ми прогнозуємо, що коли в ЄС дійсно настане холод, поточні запаси імпортерів закінчаться дуже швидко і виникне дефіцит» — зазначає імпортер.

Літні запаси реалізують набагато швидше, ніж зазвичай. А привезені партії продукції із Китаю набагато дорожчі, оскільки витрати на фрахт зросли більш ніж удвічі, а ціни в Китаї також зросли майже на 50%. В останні місяці сильні позиції знову зайняли місцеві спекулянти, які зараз не бажають продавати до кінця китайського Нового року, оскільки очікують, що ціна буде схожою на ціну попереднього сезону. Це означає, що в Китаї може відбутися наступне підвищення цін на часник ще на 50%. Крім того, проблемою є відсутність реф-контейнерів, і китайська валюта падає щодо долара. Загалом, цей сезон може прийняти дуже дивний поворот.

Німеччина: неочікувано тихий ринок часнику

За останні тижні ринок часнику в Німеччині був несподівано тихим. Коли у жовтні та листопаді було оголошено нові заходи блокування, трейдери сподівались на зростання продажів, подібно до того, яке вони спостерігали навесні. Однак споживачі поводились дуже по-різному. Основний німецький трейдер вважає, що споживачі відчувають економічні наслідки пандемії і не бажають витрачати кошти. Негативним наслідком на попит часнику є так званий «легкий локдаун» та подальше закриття галузі громадського харчування на початку цього місяця. «Відповідно різко зменшився попит за останні тижні й на очищений часник, як правило, типовий предмет для кейтерингу».

Сухий часник надходить нині в основному з Іспанії. Іспанські виробники та торговці сподівалися підняти ціни і до певної міри мали успіх; однак, через низький попит, значне збільшення стало неможливим. Те ж саме стосується китайського часнику, ціни якого порівнянні з цінами на іспанський. На німецькому ринку наразі є свіжий часник з Нідерландів з історично високими цінами. Трейдери стверджують, що запаси мізерні, і це стимулює зростання цін. «Наступного тижня прибудуть перші партії з Аргентини, яка має порівняно низькі обсяги та високі ціни» — повідомляє трейдер. Основною проблемою для продавців свіжого або сухого часнику є збільшені витрати на доставку, які подвоїлись порівняно з минулим роком і все ще продовжують зростати.

Висаджування нових площ на наступний сезон розпочалося в Німеччині та Іспанії, і все виглядає добре завдяки сприятливій погоді. У довгостроковій перспективі зростання обсягів виробництва свіжого часнику німецького походження буде надзвичайним.

«На відміну від того, що ми бачимо з популярним сушеним часником, у сегменті свіжої продукції ми стикаємось із незначною конкуренцією з боку дешевого імпорту з Китаю або взагалі її відсутністю. Більше того, нам не потрібно долати довгі транспортні шляхи для виходу на ринки збуту,адже ми реалізуємо привабливий місцевий продукт. Ця концепція приваблива для споживачів», — переконаний північнонімецький виробник, що продає свою продукцію з червня по серпень.

Великобританія: іспанський часник кращий китайського

Запаси продукції у Великобританії хороші. Нині імпорт в основному надходить з Іспанії та Китаю. Перевагу надають іспанському часнику, оскільки про його якість поширюється менше негативних історій. Також британці бойкотують очищений часник з Китаю.

Франція: зростаючий попит на місцевий продукт

Французького часнику не вистачає через погані погодні умови цього року. Зокрема посуха негативно вплинула на врожай. Попит досить хороший, що забезпечує прийнятні ціни для виробників. Конкуренція з інших ринків насправді не така велика, як минулого року. Продукція Франції та Іспанії досить популярна, головним чином тому, що на європейському ринку доступні менші обсяги китайського часнику.

Іспанія: зростання ціни через зменшення постачання

Через рясні та постійні опади, в основних районах виробництва часнику влітку, обсяги виробництва зменшились. Дощі під час збору врожаю дуже шкодять зовнішньому вигляду продукту. Незважаючи на те, що внутрішня якість, тобто хімічний склад, часнику цього року покращилася порівняно з попереднім сезоном, проте надмірні дощі спричинили значну шкоду зовнішнього вигляду часнику, що призвело до нестачі преміум-продукту цього року. Як результат, ціни зросли, досягнувши 3,60 євро за кілограм. За словами торговця, цього року серед іспанських виробників багато спекуляцій, оскільки багато хто відмовляється продавати, притримуючи продукцію, оскільки очікують підвищення ціни. Це спричиняє більший дефіцит часнику, і тому супермаркети змушені ввозити більше з інших країн, таких як Китай чи Аргентина.

Італія: ціни на часник постійно зростають

Італійський сезон розпочався наприкінці червня – на початку липня. Продукція задовільняє виробників з точки зору врожайності та якості. Проблем із сушінням також не було багато. Цього року на 10% більше часнику порівняно з попереднім сезоном. Виробник часнику з Центральної Італії каже, що у цьому сезоні продажі йдуть добре.

Що стосується цін, спостерігалося незначне загальне зростання через сильний попит під час блокування у березні-квітні. Більшість італійських мереж супермаркетів мають на полицях вітчизняну продукцію. Іноземні мережі, з іншого боку, більшість з яких є дисконтними магазинами, пропонують іспанський чи китайський часник. Існує чітка різниця у ціні: іспанський продукт дорожчий, а китайський часник коштує дешевше.

За словами торговця в Кампанії (Campania), ринок часнику демонструє досить постійну тенденцію. Однак ціни продовжують зростати нині, особливо на іспанську продукцію, через зменшення пропозиції. Ціна зросла майже на 35%, водночас попит збільшився на 10–15% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Останнім часом зріс попит на італійський нішевий часник, наприклад, Сульмона, Еуфіта чи Нубія тощо (Sulmona, Eufita or Nubia). Попит на такі особливі види часнику також зростає в європейському масштабі. Загалом, можна розраховувати на стабільні ціни на кінець 2020 та початок 2021 року, навіть якщо брати до уваги початок сезону аргентинського часнику. Попит на цей товар є великим із США, Канади, Тайваню, а також з Європи.

Південна Африка: боротьба місцевої продукції з імпортом

Внутрішнє виробництво часнику вже розпочато, але багато виробників намагаються виграти конкуренцію в імпортованої продукції, адже незвично велику кількість часнику було імпортовано цього року. Роздрібні продавці в Південній Африці також віддають перевагу імпортному товару, оскільки він гарантує цілорічні поставки. Середня ринкова ціна зараз становить 35,84 ZAR (1,98 євро) за кілограм.

США: надзвичайне збільшення попиту на часник

Попит на часник нині досягає надзвичайних рівнів у США. Порівняно з минулим роком, попит зріс на 70%. Разом із цитрусовими часник є ще одним продуктом, що отримує користь від пандемії коронавірусу, оскільки це сприяло його споживанню. Той факт, що люди більше готують їжу вдома, докладаючи більше зусиль, також відіграє певну роль.

Цього сезону виробництво часнику в Каліфорнії збільшилось і зможе задовольнити збільшення попиту на 20–25% протягом наступних 12 місяців. На початку літа багато торговців та виробників очікували, що це збільшення може призвести навіть до надлишку часнику, і вже передали частину обсягів переробній промисловості. Зараз, коли наближається грудень, ці партії викладають на полиці. Продукція для переробки зараз в основному імпортована, попередньо очищений часник з Іспанії, Аргентини та Мексики. Торговець з Каліфорнії каже: «Зазвичай ми постачаємо переробну індустрію продукцією власного виробництва, але цього року все інакше». Ціни зросли приблизно на 5–10%, але багато виробників вважають, що це скоріше результат запобіжних заходів проти коронавірусу, ніж самого ринку.

Через підвищений попит у всьому світі американські торговці цього року не очікують жодної конкуренції часнику з Іспанії, Аргентини та Китаю. Тим не менше, урожай Китаю також на 20–25% більший у цьому сезоні.

Канада: споживання удвічі збільшилось

Канада є країною де споживання часнику є одним з найбільших на душу населення в світі. Через коронавірус цей попит подвоївся у порівнянні зі звичайним роком. Попит на очищений часник від сектору громадського харчування впав на 80–90 %; однак із настанням сезону свят роздрібний попит на свіжий часник залишатиметься високим. Зазвичай попит на часник зростає на 30% у грудні, але багато торговців також очікують його подвоєння через коронавірус. Зараз ціна стабільна і навіть трохи нижча, ніж у минулому році, торговці очікують, що ціна зросте на 20%.

Перу: менше часнику, але вищий попит

Сезон розпочався вчасно в жовтні, хоча загальний урожай країни у цьому році впаде приблизно на 20%. Це пов’язано з тим, що імпорту садивного матеріалу часнику перешкоджає коронавірус у Китаї. У будь-якому випадку, наявні обсяги є якісними, а попит також хороший. Перу в основному виробляє червоний і фіолетовий часник, а основний запит на ці сорти надходить від Канади, Мексики, Європи та Австралії. Через малі обсяги, що надходять з Іспанії цього року, продукція із Перу користується попитом у Європі. Загалом, часник популярний через його користь для здоров’я та через те, що споживачі у всьому світі нині готують більше вдома. Через високий попит і меншу пропозицію ціни також високі. Вони схожі на показники 2016 року, коли Китай мав поганий урожай.

Аргентина: слабше песо призводить до збільшення попиту на світовому ринку

Південноамериканська країна почне збір врожаю на початку грудня, і перспективи на майбутній сезон є багатообіцяючими. На відміну від Перу, проблем із придбанням насіння не було. Очікують, що цього року зросте попит на аргентинський часник через низьку вартість аргентинського песо.

Китай: стабільний ринок часнику, але експортна ціна зросла

У 2020 році валовий збір китайського часнику був більшим і якість кращою, ніж у попередні роки. Спочатку ціна впала через великий обсяг виробництва. Загалом, внутрішній ринок часнику залишався стабільним з моменту появи нового врожаю. Ціна поки не показала жодних значних коливань. Тому цього року на ринку часнику стало менше спекулянтів.

Новий сезон вирощування розпочався місяць тому. Загальну площу під часником було зменшено, але обсяги виробництва залежатимуть від погодних умов у найближчі два місяці. Якщо заморозки негативно вплинуть на обсяг виробництва часнику, ціна зросте, проте, ймовірно, впродовж наступних двох місяців ціна буде стабільною.

Загальний експорт китайського часнику в цьому році зріс. Останні місяці були проблеми з розподілом реф-контейнерів, ця проблема помітною була на ринках Азії. Крім того, морські перевезення сповільнилися, ще збільшуючи дефіцит контейнерів у таких портових містах, як Шанхай, Нінбо, Циндао та Ляньюньган (Shanghai, Ningbo, Qingdao and Lianyungang). Стандартний холодильний морський контейнер на40 футів користується великим попитом, і є деціцитом.

У період з липня по серпень цього року Європа імпортувала велику кількість часнику. Через пандемію коронавірусу ресторани закрили, попит на ринку зменшився, а швидкість доставки сповільнилася. Обсягів білого часнику на зберіганні буде достатньо для задоволення ринкового попиту в найближчі два місяці. За цей час експортери часнику очікують, що попит залишатиметься відносно стабільним.

Деякі експортери часнику сплачували збори, страхові та транспортні витрати (CIF) за більшість своїх експортних операцій у Південно-Східній Азії, але зараз багато великих компаній не бажають включати вартість доставки у свою ціну, тому вони переходять на «фрахт на борту» («Freight On Board», FOB). У даний час ціна FOB на часник становить близько 1200 доларів США за тонну.

Австралія: внутрішнє виробництво зросло на 33%, але імпорт залишається найважливішим

Австралія є невеликим виробником часнику, а імпорт значно перевищує виробництво. Згідно з останньою статистикою Hort Innovation, у сезоні, який закінчився у червні 2019 року, у країні було вироблено 2812 т; збільшення на 33% порівняно з попереднім роком. Вартість зросла до 19,3 млн. австралійських доларів (на 26% більше, ніж у 2018 році). Експортовано було 88 т, тоді як імпорт зріс на 7%, до 13 тис. 060 т. Більша частина цього імпорту надходила з Китаю (9810 тонн). На переробку йде 5% вітчизняної продукції.

Джерело: https://www.freshplaza.com

 

 

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів