fbpx
728 x 90

СВІТОВИЙ РИНОК ЛОХИНИ

СВІТОВИЙ РИНОК ЛОХИНИ

Наведено сучасний стан кон’юнктури світового ринку лохини

На 42-му тижні, на світовому ринку лохини переважає ягода з Мексики, Перу та Південної Африки. Зокрема, перуанська лохина доступна на всіх континентах. Перші партії лохини з Перу знову прибувають до Китаю, і тепер, коли закінчується європейський та північноамериканський сезони, ягода з південноамериканської країни господарює на ринку. Однак, варто зауважити, що все більше країн Південної Америки потужно заявляють про себе на світовому ринку. В Австралії ціни різко впали через надлишок пропозиції.

blueberry suppliers on the market

Нідерланди: нестача лохини, незважаючи на більший запас

Південна Америка та Південна Африка нині є найважливішими постачальниками лохини на ринку. За словами голландського імпортера, деякі нові країни-виробники представлені на ринку. «Наприклад, якщо взяти Південну Америку, то крім таких країн, як Перу, Чилі, Уругвай та Аргентина, все більше і більше ягід надходить з Бразилії та Колумбії. За якістю ці ягоди належать до середнього рівня. Якщо глянути на Африку, то ми спостерігаємо збільшення обсягів продукції з Намібії та Зімбабве».

На думку імпортера, ринкова ситуація дуже хороша. «Перу та більшість інших країн мають вищий обсяг виробництва, ніж у попередні роки, але в останні тижні на ринку спостерігається дефіцит, а попит досяг дуже високого рівня. Дефіцит зменшується, оскільки ціни високі, а попит падає, але ми все ще можемо говорити про ціну вище середньої.

Перу нині досягає свого піку за обсягом, і як результат, проводяться нові рекламні кампанії, особливо з форматом упаковки від 400 до 750 грамів, а 500 грамів — як стандарт. Це дуже сприятливий розвиток подій, оскільки це означає, що запаси швидко розпродаються. У регулярних програмах, зокрема, німецькі супермаркети також все частіше переходять з упаковки 125 грамів на упаковку 200 грамів».

Німеччина: сильний рік для місцевого виробництва

У Німеччині місцевий сезон закінчився майже скрізь. Лише подекуди доставляються невеликі партії продукції. Наразі Перу домінує у постачанні, але Південна Африка та Аргентина також присутні. Аргентина отримала хороший урожай, але через заборону повітряних вантажоперевезень, спричинену пандемією, обсяги дуже повільно надходять на європейський ринок, каже імпортер. Попит у роздрібному секторі не такий високий, і в основному пропонуються упаковки по 200 і 300 г замість 500 г.

Внутрішнє виробництво в деяких регіонах впало на 40 відсотків порівняно з середнім багаторічним, через відсутність сезонних робітників та пошкодження врожаю заморозками. Завдяки позитивному впливу лохини на імунну систему, продаж додатково стимулювала пандемія коронавірусу. Частково через це сезон також закінчився дещо раніше, ніж зазвичай. Нарешті, варто зазначити, що лохина все частіше стає цілорічним продуктом у Німеччині.

Італія: місцевий сезон уже закінчився

Сезон італійської лохини вже завершився. Нині більшість лохини на італійський ринок надходить з Перу.

Потужний торговець у Північній Італії, який закрив сезон у вересні, каже, що італійське виробництво зростає з кожним роком. Крім того, зростає увага до якості, до сортів із крупною ягодою та кращою лежкістю (shelf life). «У сезоні 2020 року врожайність з гектара була середньою, а ціни також задовільними. Вони коливались від 6 до 12 євро за 1 кг залежно від періоду, розміру та якості. На початку сезону, у травні і в червні були проблеми з пошуком працівників через коронавірус, але після цього ситуація стабілізувалася». На півночі Італії в теплицях вирощують різні сорти лохини, щоб перенести початок збору врожаю на середину травня.

У Кампанії сезон лохини завершився у серпні. «Це був, звичайно, хороший рік, але не настільки, щоб викликати ентузіазм. Зібрано хороші обсяги із середньою ціною 4–5 євро / кг», — говорить торговець. Нині на оптових ринках продається перуанська лохина першого класу, майже за 15 євро / кг.

The South African blueberry season

Південна Африка: прогнози змінено через низькі температури

Виробництво лохини є меншим, ніж спочатку очікувалося, через холодну погоду в північних регіонах країни. Компанія «Berries ZA» оцінила врожай цього сезону майже в 23 тис. т, з яких 17 тис. т було призначено для експорту. Зараз ці прогнози переглянуто до 22 тис. т, а також знижено показники експорту. До 41 тижня було експортовано 3703 т лохини, основними напрямками були Великобританія та Нідерланди. Сезон лохини у Південній Африці досягне свого піку в найближчі десять тижнів.

mports from Peru available on the Chinese market again

Китай: імпорт з Перу знову доступний на китайському ринку

Перші партії лохини вже доступні на китайському ринку. Наразі вони все ще прибувають повітряним транспортом, але через кілька тижнів надійдуть перші морські рефрижераторні контейнери. Деякі китайські експортери кажуть, що ягоди цього року мають нижчу якість, оскільки більшій кількості дрібних компаній з Південної Америки дозволено продавати свою продукцію в Китаї, і вони не завжди мають належну якість. Через цю різницю в якості продажі йдуть не так добре, як минулого року. Однак деякі великі компанії, які вже здобули репутацію на китайському ринку, не постраждали. Продажі йдуть добре для них. Тому кілька основних гравців збільшили свій експорт до Китаю.

Читати також: СОК «Big Berry» — високотехнологічний трамплін для української лохини

Цього року середня ціна на імпортну лохину дещо вища, ніж у попередньому, оскільки виробники багато чекають від китайського ринку і просять підвищення цін. Крупні експортери також тримають високі ціни, але на стабільному рівні. Цьогоріч вперше перуанська лохина також надходить на Тайвань. Перші рефрижераторні контейнери з лохиною відправлено з Перу морем на початку жовтня. Однак увага більшості експортерів залишається на материковій частині Китаю.

blueberry trader in Northern Italy

США: дефіцит на ринку

На північноамериканському ринку нині обмежене постачання лохини. Очікується значний дефіцит, особливо на 42 та 43 тижнях. Внутрішній сезон закінчився, і ринок, наразі, залежить від імпорту з Мексики та Перу. Перспектива полягає в тому, що буде на 20–25% більше високоякісної продукції, хоча це ще належить побачити.

Водночас, частина лохини з Перу також надходить до США. Там очікується більший урожай, хоча імпорт поки що не є стабільним.

Дефіцит частково є наслідком того, що певні обсяги надходять до Європи та Азії. Зрештою, коли Перу стартувало, ціна була низькою, тож лохину перенаправляли на інші напрямки. Тільки тоді, коли ягоди вистачає, США стають цікавими. Таким чином, імпортні рухи вплинули на місцеве виробництво лохини. Для багатьох регіонів їх маркетингове вікно стало конкурентним періодом. Перехід на нові сорти часто буває важким, оскільки для вступу у повне плодоношення рослинам потрібно 10–12 років.

Поки ринки зараз сильні, вони повинні вирівнятися в листопаді. Виробник у Північній Кароліні прогнозує, що ціни будуть коливатися від 28 до 32 доларів протягом перших трьох тижнів листопада, в результаті зростання обсягів. Перу розпочало збирати урожай трохи більше тижня тому, і продукція повинна дістатися до Північної Америки до 44 тижня. Мексиканське постачання також посилиться в цей момент. «Пропозиція зростає, але у нас ще є кілька тижнів до насичення ринків збуту в США», — зазначив виробник.

supply of blueberries on the North American market

Мексика: зростання обсягів на 20-25%

Сезон розпочався для мексиканських виробників у жовтні, і обсяги, як очікується, зростуть на 20-25%. США є основним пунктом експорту. Обсяги відвантажень збільшуються, а пропозиція для імпортерів з США нині все ще обмежена. Найближчими тижнями експорт повинен зростати, тоді як Перу також буде постачати більше. Зрештою це може призвести до певного тиску на ціни.

Аргентина: вища якість

Сезон лохини в Аргентині вже триває, хоча обсяги нижчі за аналогічні у Перу та Мексиці, які є основними постачальниками в цей час року. Імпортери відмічають вищу якість ягід з Аргентини цього сезону порівняно з попереднім.

Peruvian blueberries in particular are available in all continents

Перу: довший сезон і більший урожай

Цьогоріч початок сезону був дещо зсунутий. Залежно від того, як триватиме збір урожаю, очікується, що загальне виробництво зросте на 40% порівняно з минулим роком, хоча ще занадто рано говорити про підтвердження цього попереднього прогнозу. Більшість відправлень отримують Європа, США та Китай. Очікується, що сезон триватиме до лютого. У міру зростання обсягів ціни повинні падати, як це зазвичай трапляється в цей час сезону.

Австралія: ціни різко впали через надлишкову пропозицію

Сезон лохини у Новому Південному Уельсі перебуває в самому розпалі, а реалізаційні ціни різко впали за останні тижні через надлишкову пропозицію. Незважаючи на хорошу якість, ціна 125 г лотка становила у більшості великих супермаркетів майже 2,50 австралійських доларів (1,51 євро), а іноді навіть падала нижче.

New Zealand's blueberry exports

Нова Зеландія: вартість експорту продовжує зростати

Згідно з останнім щорічним виданням Fresh Facts, експорт лохини з Нової Зеландії продовжує зростати від року до року. У 2019 році експорт становив 38,9 млн. NZD (21,97 млн. євро); у 2018 році загальна вартість експорту становила 34,8 млн. NZD, а в 2000 р. — 6,8 млн. NZD. Звіт також показує, що з 640 гектарів було зібрано 3040 т, а внутрішня вартість у 2018/19 МР досягла 23 млн. новозеландських доларів (13 мільйонів євро). На внутрішньому ринку перероблена лохина коштувала 2,8 млн. новозеландських доларів (1,6 млн. Євро).

Джерело: https://www.freshplaza.com

Як раніше повідомляв ProfiHort, у 2020 р. в Україні розпочав свою діяльність перший кооператив виробників лохини

З кожним роком валовий збір ягід лохини в Україні зростає, і країна стає помітним гравцем на світовому ринку лохини. На початку 2020 р. три ягідні господарства: ФГ «ГрассАвеню», (ТМ Starberries), СВК «Ягідки», (ТМ BigBlue) та ФГ «БерріХіллс» об’єдналися у BigBerry Cooperative — перший в Україні кооператив виробників лохини. Надалі кооперативом було підписано контракти та здійснено перші відвантаження у роздрібні мережі України та Об’єднаних Арабських Еміратів.

«Вихід на ринок ОАЕ став можливим завдяки участі компаній, що представляють наше об’єднання у виставці «Фрут Логістика» у Німеччині. Адже з партнерами з Еміратів ми познайомилися саме на виставці у Берліні, будучи учасниками колективного стенду України, організованого Проєктом ITC «Східне партнерство: Готовність до Торгівлі – Ініціатива EU4Business» спільно з Асоціацією «Ягідництво України» — зазначив менеджер кооперативу Олексій Прокопчик.

Проєкт ITC «Східне партнерство: Готовність до Торгівлі – Ініціатива ЄС для бізнесу» за фінансуванням ЄС в рамках ініціативи EU4Business, працює з малими та середніми підприємствами у Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні, щоб допомогти їм орієнтуватися та виходити на зовнішні ринки, з акцентом на країни Європейського Союзу.

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів