fbpx
728 x 90

СВІТОВИЙ РИНОК ГРИБІВ

СВІТОВИЙ РИНОК ГРИБІВ

Наведено сучасний стан кон’юнктури світового ринку грибів

З початком осені в Північній півкулі попит на гриби знову зростає; однак вплив коронавірусу спричиняє розділення сектору. Багато грибів, які потрапляють на прилавки роздрібних магазинів, продаються надзвичайно добре. Попит на ринку Великобританії зріс від початку квітня (локдаун) до середини жовтня майже на 15%. Однак спеціальні гриби, призначені для підприємств громадського харчування, продаються набагато гірше через нові запобіжні заходи, запроваджені в різних країнах.

Нідерланди: ні продажі, ні Brexit не викликають такого занепокоєння на ринку грибів, як залучення персоналу

Незважаючи на загрозу коронавірусної кризи, торгівля свіжими грибами все ще продовжує розвиватися, запевняють голландські виробники грибів.

«Коли прийшла друга хвиля коронавірусу, ми втомилися, але замовлення з супермаркетів продовжують надходити плавно. Можливо, нам не вистачає деяких продажів у громадське харчування, але, хоча люди не можуть їсти в ресторанах, вони, безумовно, зроблять це дома, а гриби — ідеальна частина домашньої їжі. Все, що стосується роздрібної торгівлі, продовжує працювати безперебійно. Більшість супермаркетів зменшили кількість продуктів на полицях, хоча ті, що отримали своє місце, реалізовуються швидше».

Тому найбільше занепокоєння для виробників грибів викликає не продаж, а можливість продовжувати розгортати свій персонал. «У нас ще не було проблем з цим, але все більше і більше країн стають помаранчевими, і ми вкрай потребуємо трудових мігрантів, щоб вивести наш урожай на ринок». — Виробник не дуже стурбований наближенням Brexit. — «Я вважаю, що голландські гриби вже не їдуть до Великобританії. Раніше це був один з наших найважливіших експортних ринків, але сьогодні ця країна здебільшого імпортує польські гриби. Останніми роками ми не надто багато постачаємо до Великобританії».

Бельгія: восени попит на гриби знову зростає

Попит на гриби значно зріс після тихого літнього періоду. Виробництво також нормалізується після дещо повільнішого періоду в серпні. Також великий попит на каштанові гриби (chestnut mushrooms). На початку вересня каштанові гриби занепали, але продажі за останні тижні зросли на 30%–50%, говорить бельгійський торговець. Популярність каштанових грибів щороку зростає в Бельгії, але це відбувається не за рахунок білих. Каштанові сприймаються як доповнення асортименту, а не як заміна. Їх ціна відповідає ціні білих.

Німеччина: наближається кінець сезону лісових грибів

Наближається кінець сезону лісових грибів для німецьких трейдерів. Досі є деякі партії лисичок та білих грибів, які нерегулярно надходять зі Східної Європи, але ними торгують за захмарними цінами. Зазвичай це свідчить про те, що поставки скоро припиняться. «Кілька тижнів тому ми продавали білі гриби по 15 євро / кг; тепер ви можете легко отримати вдвічі більше», — сказав торговець.

Втрата підприємств громадського харчування ускладнила сезон лісових грибів. Те саме стосується звичайних білих шампіньйонів та коричневих королівських. Напередодні Різдва, зазвичай, досягаються високі рівні продажів, особливо завдяки вибору найвищої якості. Однак питання в тому, наскільки довго ці ринки зможуть тривати за часів коронавірусу.

Нарешті, спостерігається значне збільшення споживання екзотичних грибів, таких як шиїтаке та глива. Паралельно зростаючому споживанню зростає і внутрішнє виробництво. Наприклад, у Саксонії вже 5 років працює китайсько-корейська компанія Mushroom Park GmbH, яка повністю спеціалізується на виробництві азіатських грибів. Компанія також бачить можливості зростання, у секторі органічних грибів, і нещодавно оголосила, що хотіла б отримати сертифікацію в найкоротші терміни.

Великобританія: попит зріс на 15% після локдауну

Продажі грибів зросли в квітні, коли країна запровадила блокування, зокрема, у роздрібній торгівлі ріст становив 30%. Продажі дещо впали знову, але залишаються структурно сильними, продажі роздрібної торгівлі зросли на 15%. Цей ринок був дещо ослаблений зменшенням обсягів продажу у сектор громадського харчування. Ситуація у Великобританії зараз змінюється майже щодня, оскільки оголошується про більше локальних обмежень. Це вплинуло на попит з боку громадського харчування, але і тут, загалом, більше людей готують їжу вдома, тому роздрібні продажі залишаються сильними.

Характеристика грибів як замінника м’яса — це ще одна причина, чому цього року продажі залишаються сильними. Це також знайшло своє відображення у цьогорічних літніх розпродажах. Зазвичай влітку продажі дещо падають, але цього року вони залишались сильними. Цьогоріч поставки також мали певні злети та падіння. Блокування в інших європейських країнах врешті-решт вплинуло на експорт до Великобританії.

Франція: поганий сезон для лісових грибів

Наразі сезон дикорослих грибів проходив не дуже добре. Вересень був з досить високими температурами та невеликою кількістю опадів, тож грибів було не так багато для збору. Лише 15 днів тому знову зафіксували опади. У найближчі кілька тижнів торговці чекатимуть, чи стане погода сприятливою для врожаю диких грибів.

Що стосується споживання, попри коронавірусну кризу, люди все ще купують білі гриби та деякі інші. Насправді в цьому плані мало що змінилося.

Іспанія: дикі гриби сильно постраждали від другої хвилі коронавірусу

З приходом осені починається сезон дикорослих грибів. Сезон розпочинається на початку вересня, але набирає обертів в кінці вересня або на початку жовтня і закінчується приблизно в різдвяний період. Іспанія є одним з найбільших покупців та експортерів лісових грибів, а найбільшим споживачем є сектор громадського харчування.

У цьому році сезон збігся з приходом другої хвилі коронавірусу, а також з новими заходами, що вживаються в ряді країн для запобігання подальшому поширенню хвороби, наприклад, закриття готелів та ресторанів. Ця ситуація суттєво погіршує продаж лісових грибів.

У Каталонії, дуже важливому регіоні з точки зору споживання диких грибів, вся індустрія громадського харчування закрита, тому продавати стало важко. Багато дистриб’юторів не працюють або працюють дуже мало, і вимушені проводити скорочення штату. В результаті, іспанські торговці значно збільшують свій експорт. Однак така ж ситуація спостерігається і в Північній Європі. У Нідерландах, Бельгії та Німеччині, як і в Каталонії, сектор громадського харчування в основному закритий, і дозволяється лише замовляти їжу на винос.

На ринку ще є певний попит. Індустрія культивованих грибів менше постраждала від пандемії, оскільки їй надається більше місця на полицях супермаркетів, особливо для звичайних грибів.

 

Італія: великий попит на гриби, оскільки сезон триває

Жовтень — грибний місяць для Італії, тому попит нині високий, що забезпечує вигідні ціни на оптових ринках північної Італії, враховуючи те, що пропозиція відстає.

Деякі види грибів, такі як піоппіно (Pioppino) та кардончело (cardoncelo), менш поширені через несприятливі температури під час вирощування. Далі на південь, в Лаціо, виробник також повідомляє про високий попит на гриби. «Ціна боровика (Boletus) в даний час коливається між 20 і 25 євро / кг. Продажі піоппіно та ерінгій (pioppino and eryngii) також йдуть добре, і є більший попит на шиїтаке (shiitake.

У провінції Матера (Базіліката) більше замовляють гриби Pleurotus eryngii. «Ціни залишаються стабільними і приблизно на 10% вищі, ніж у 2019 році», — повідомляє виробник. — «Вони коливаються в межах 6–7 євро / кг, але якщо надійде продукція з інших італійських районів, ми спостерігатимемо зниження ціни майже на 20% протягом найближчих тижнів».

Те, що гриби зараз є великому тренді, підтверджує і оптовий продавець в Мілані: «останнім часом спостерігається явне поліпшення якості та кількості, і це стало поворотним моментом у сезоні боровиків. Нині спостерігається вища якість та ціни. Продукція також постачається з Косово та Чорногорії, де якість покращується. Ціни, як правило, відповідають очікуванням та середньорічним показникам за останні кілька років».

 

Україна: виробництво екзотичних грибів може подвоїтися

Україна зможе в короткостроковій перспективі постачати на ринок органічні екзотичні гриби. Є плани щодо органічного вирощування Шимеджі, Левової гриви / Пом-Пом та Енокітаке (Shimeji, Lions Mane / Pom-Pom and Enokitake). Оскільки ресторанна індустрія знову відкрилася на кількох ринках призначення, попит дещо зріс, хоча він ще не на допандемічному рівні. Наступного року сектор очікує збільшення попиту, оскільки виробництво екзотичних грибів подвоюється в деяких районах України. Основними ринками для шиїтаке та інших екзотичних грибів є Нідерланди, Німеччина та Бельгія, однак покупці дуже вибірково здійснюють покупки. Це означає, що лише найкраща якість вважається достатньо хорошою для експорту.

США: непередбачуваний ринок

Попит і пропозиція постійно змінюються на ринку США, що призводить до нестабільності. Це ускладнює попереднє планування, оскільки баланс може знову змінитися через два тижні, а виробникам потрібно 4–6 тижнів для визначення свого виробництва. Така ситуація триває трохи менше 6 тижнів, і деякі торговці скоротили виробництво на 80%.

Більшість грибів постачають Каліфорнія, Пенсильванія та сусідня Канада. Однак, ринок збуту було перевернуто з ніг на голову коронавірусом. Попит з боку громадського сектору майже повністю зник, але з боку роздрібних торговців та фермерських ринків виріс. Особливо останній став напрочуд новим ринком для грибників. Очікується, що споживчий попит на гриби зросте до кінця жовтня і залишатиметься сильним до січня.

Ціни на гриби зросли після спалаху коронавірусу в США. Це підвищення цін в основному є результатом більших витрат для виробників. Однак це залежить від регіону. Наприклад, ціни в Каліфорнії високі та стабільні, а в Пенсильванії нижчі, як і в Канаді, через обмінний курс між американським і канадським доларом.

Австралія: більший попит на гриби. Імпорт в основному з Китаю та Південної Кореї

В Австралії попит на фірмові страви та екзотичні види грибів значно зростає. В основному це пов’язано з тенденцією серед кухарів, але споживачі також відкривають для себе все більше і більше грибних ароматів.

Загалом, незважаючи на цілорічні поставки, Австралія є нетто-імпортером грибів, причому обсяг імпорту перевищує обсяг експорту в 50 разів. Згідно з останніми даними Hort Innovation, у маркетинговому сезоні 18-19, який завершився у червні 2019 року, було імпортовано 3839 т, що на 17% більше, ніж у попередньому році. Найбільше грибів було завезено з Південної Кореї (3160 т) та Китаю (574 т). Водночас було експортовано лише 71 т, що на 20 відсотків менше порівняно з попереднім роком, причому на Фіджі (23 т) припадає більша частина поставок. Дані також показали, що 69% австралійських домогосподарств купували гриби протягом року, а 3% від загального виробництва надійшло у переробну промисловість.

Нова Зеландія: найбільші компанії зібрали 8,5 тис. т грибів

За останнім даними Fresh Facts було виявлено, що обсяг врожаю семи основних комерційних виробників Нової Зеландії склав майже 8500 т. Внутрішні продажі у 2018 році склали 42 млн. NZD (23,6 млн. євро), а експорт свіжих грибів — 1,3 млн. NZD (730 тис. євро).

Джерело: https://www.freshplaza.com

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів