fbpx
728 x 90

Ягоди із захищеного ґрунту — інвестиції покриє результат

Ягоди із захищеного ґрунту — інвестиції покриє результат

Виробництво ягід у захищеному ґрунті потребує додаткових інвестицій, але суттєво зменшує погодні ризики та розширює сезон

У світі спостерігається щорічне зростання попиту на свіжу ягідну продукцію. Роздрібна торгівля та споживачі вимагають екологічно безпечних та стало вирощених ягід. Для задоволення цих потреб, назріла нагальна необхідність модернізації технологій вирощування десертних «м’яких» ягід. У переважній більшості регіонів України, отримати сталі врожаї високоякісних ягід у відкритому ґрунті не завжди вдається, через погодно-кліматичні фактори.

Для зменшення залежності від примх погоди, які з року в рік стають все відчутнішими, та, щоб підвищити сталість виробництва — нашим фермерам-ягідівникам варто взяти на озброєння успішний світовий досвід вирощування ягідних культур у закритому ґрунті. Крім зменшення погодних ризиків, це подовжує сезон виробництва локальної ягідної продукції (за рахунок надранніх та пізніх врожаїв), що дає можливість реалізувати ягоду за найвищими цінами.

 

Виклики, що стоять перед виробниками ягід

Вимоги до якості зростають. Останніми роками спостерігається зростання споживання ягід у світі. Підприємства роздрібної торгівлі та споживачі вимагають стабільного постачання якісних, екологічно безпечних та стало вирощених ягід. Вирощування ягідних культур, особливо десертних сортів суниці, малини, ожини для свіжого ринку, потребує особливих підходів.

Тут на перше місце виходить стабільність товарно-смакових якостей ягід протягом сезону. Тому, для максимальної прибутковості бізнесу, ягідівникам усі зусилля необхідно спрямовувати на отримання візуально привабливих (симетричних, дорідних, одномірних, чистих, транспортабельних) і смачних ягід, які можна буде реалізувати за найвищими цінами.

Клімат змінюється. Через кліматичні та екологічні проблеми, що спостерігаються останнім часом, виробництво ягід у відкритому ґрунті здатне забезпечити лише обмежену частину щорічно зростаючого споживчого попиту на таку цінну для організму людини вітамінну продукцію.

Яскраво це ілюструють погодні умови поточного сезону. Декілька хвиль весняних заморозків, у період цвітіння суниці, знищили значну частину врожаю у більшості регіонів України. Споживчий попит значно перевищував пропозицію, тому ягоди суниці, на початку червня 2020 р., продавалися за рекордними для останніх років цінами. Ті виробники, хто зумів у поточному сезоні (у т. ч. і завдяки закритому ґрунту) зберегти свій врожай, мали можливість реалізувати його за дуже сприятливими цінами, та суттєво підвищити прибутковість свого бізнесу.

Зміни клімату обумовлюють модернізацію технологій вирощування ягід

Природні катаклізми весни 2020 р. в Україні, не є чимось винятковим. Більше того, за даними кліматологів, такі метеорологічні явища слід сприймати як норму сьогодення. Обумовлені вони однією з найбільших екологічних загроз сучасності — глобальними змінами клімату.

За умов України глобальне потепління, не лише відкриває можливості до значного (до 200 км) зміщення ареалу вирощування культур на північ, але й збільшує частоту появи тривалих посух, градів, штормів, сильних вітрів, різких перепадів температури взимку та навесні тощо.

Все це істотно змінює умови росту рослин і викликає необхідність адаптації інтенсивних технологій виробництва ягід у відповідь на глобальні та регіональні зміни клімату, задля забезпечення стабільності плодоношення незалежно від абіотичних факторів.

Загалом, клімат центральної та північної частини України характеризується холодною зимою, а виробництво позасезонних ягід у відкритому ґрунті обмежене тривалістю вегетаційного періоду. Наприклад, ягоди літніх сортів суниці з відкритого ґрунту, зазвичай, збирають тут протягом місяця (з кінця травня до початку липня); за рахунок сортів нейтрального світлового дня, врожай можна отримувати до настання перших осінніх приморозків, але глобально проблему це не вирішує.

Спекотне або холодне літо, з частими тривалими опадами в період дозрівання врожаю, негативно впливає на якість й лежкість ягід на полицях супермаркетів. Щоб врятувати врожай виробники вдаються до частішого використання пестицидів. Водночас, виробництво так званих «м’яких ягід» (суниця, малина, ожина) у закритому ґрунті, відкриває реальну можливість подовжити сезон збору врожаю до п’яти-шести місяців та покращує сталість бізнесу.

На думку черкаського фермера Антона Сікорського, підприємство якого є сертифікованим виробником садивного матеріалу суниці садової, динаміка росту площі закритого ґрунту з кожним роком лише збільшується. Ймовірно, це зумовлено погодними умовами, що складаються останніми роками. Все більше фермерів, та навіть дачників освоюють вирощування багатьох культур, починаючи від суниці і закінчуючи часником в теплицях.

Світовий досвід виробництва ягід у захищеному ґрунті

У світовій практиці, для забезпечення безперебійного постачання якісної ягідної продукції на свіжий ринок, використовують різноманітні системи вирощування під накриттям. У деяких країнах виробництво позасезонних ягід навіть переважає виробництво у відкритому ґрунті.

Перехід до захищеного ґрунту протягом останніх років дозволив Великобританії та Німеччині частково задовольнити потреби внутрішнього ринку. Китай вирощує суницю в теплицях десятиліттями. Більшість виробництва суниці в Іспанії — це тунелі. Північна Європа, а нині й значна частина Каліфорнії, виробляють малину під тунельними накриттями. Квебек, Онтаріо та північно-східне узбережжя США також активно рухаються у цьому напрямку.

Власне для того, щоб пересвідчитися у доцільності вирощування ягід під накриттям, не потрібно їхати на інший континент. Для цього достатньо буде ознайомитися хоча б із досвідом наших сусідів — польських ягідівників. Раніше у Польщі, здебільшого, вирощували ягоди під відкритим небом для потреб переробної промисловості. Нині ж країна поступово переходить на виробництво якісних ягід суниці та малини у плівкових тунелях для місцевого свіжого ринку та експорту в ЄС.

Читати також: Malinowe Factory 2020 – акцент на субстратах

У Німеччині також, останнім часом, спостерігається збільшення виробництва «м’яких ягід», особливо малини в тунелях. Зокрема, перша місцева тунельна малина у 2020 р. потрапила на німецькі прилавки 25 травня, хоча зазвичай вона доступна лише на початку червня. Насадження ж у відкритому ґрунті все більше використовують за системою «назбирай собі сам», коли споживачі можуть приїхати на ферму і зібрати ягоди самостійно.

«Декілька років підряд ягідівники в Україні втрачають частину врожаю від заморозків та дощів. У 2019 р., коли у період достигання врожаю йшли проливні дощі, високий тунель (іспанського типу) відіграв свою позитивну роль. Він сприяв тому, що ми могли збирати під плівкою суху ягоду в дощову погоду. — зазначає директор ТОВ «Тріада-МК» Сергій Українець. — Майбутнє, звичайно, за тунелями в усьому світі. У цьому я переконався вивчаючи європейський та ізраїльський досвід. Якщо займатися не просто сільським господарством, а вести агробізнес, особливо співпрацювати з мережами, — то усі до цього приходять».

Останніми роками українські фермери, що здійснюють господарську діяльність у центральній частині України, теж почали впроваджувати позитивний світовий досвід тепличного ягідництва у своїх господарствах.

Особливо ризикують, звичайно, піонери цієї справи, але вони маючи «фору» у кілька років, допоки у регіоні поступово зростатиме кількість бажаючих зайнятися вирощуванням ягід у захищеному ґрунті, мають можливість підібрати оптимальний тип конструкції, поступово відпрацювати технологію, налагодити канали реалізації свіжої продукції, тобто, максимально закріпитися на ринку.

Цікавою, з цього приводу, є думка засновників ПП «Ягідна колекція», що займається на Уманщині виробництвом садивного матеріалу та ягід суниці у відкритому та закритому ґрунті: «Чим більше людей спробує, тим краще. Адже кожен крок, це сходинка до досконалості. Тому дорогі помилки попередників, стануть безкоштовним уроком для послідовників».

Отже, подальше вдосконалення технологій виробництва «м’яких ягід» (суниця, малина, ожина) й поступовий перехід у захищений ґрунт, для України є лише питанням часу. Проте високий поріг входу в цей бізнес та відсутність стабільності у ціноутворенні, потребують розробки належної стратегії зниження ризиків.

Існуючі типи конструкцій

Попри те, що захищений ґрунт значно зменшує погодні ризики і забезпечує стабільне виробництво високоякісних ягід, вибір типу конструкції та покриття ускладнюється величезною кількістю наявних продуктів та додатковими ризиками.

«В основному найбільшою проблемою є вартість конструкцій. Але до цього пункту додається також і нерозуміння фермерами призначення кожного типу конструкції, і як наслідок збитки, через стихійні явища. Також до недоліків варто віднести активне сонце, якому треба вміти грамотно протидіяти», зазначає Анатолій Лисько, агроном ПП «Ягідна колекція».

Позасезонну ягідну продукцію можна отримувати використовуючи різні типи споруд та накриттів: від найпростіших тимчасових низьких плівкових тунелів до стаціонарних зимових теплиць. Але для успішного виробництва ягід у захищеному ґрунті, потрібно володіти спеціальними знаннями, щоб раціонально поєднати сортову агротехніку з типом конструкції задля максимальної прибутковості.

У світі розроблено різноманітні технології отримання позасезонної ягідної продукції. Для цього над насадженнями встановлюють спеціальні конструкції. Зокрема, низькі плівкові тунелі (дугові накриття), плівкові тунелі іспанського типу, плівкові теплиці з аварійним обігрівом або без нього, стаціонарні зимові теплиці. Вирощують ягідні культури у ґрунті чи з використанням малооб’ємної культури на субстратах.

(Продовження матеріалу читайте у наступній статті)

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів