fbpx
728 x 90

СВІТОВИЙ РИНОК ГРУШІ

СВІТОВИЙ РИНОК ГРУШІ

Наведено сучасний стан кон’юнктури світового ринку груші

У північній півкулі в розпалі збір врожаю груші. Європейський обсяг на 12% більший, ніж у минулому році, але на 4% нижчий середньорічного показника за 2015-2018 рр. Такі країни, як Нідерланди, Бельгія та Франція відзначають або стабільність обсягів, або зростання, тоді як країни південної Європи звітують про падіння виробництва. У США спостерігається незначне збільшення обсягу та зростання частки органічних груш. У Південній Африці перспективи нового сезону позитивні завдяки гарним погодним умовам цієї зими. У Китаї обсяги нового врожаю також впали, а груш сортотипу «наші» (Crown pears ) на 70% менше.

Нідерланди: торгівля знаходиться під тиском, але очікується стабілізація

У Нідерландах зібрали урожай Конференції, і груші йдуть на зберігання. Обсяги відповідають попереднім прогнозам. Є набагато більші розміри, особливо ті, що були зібрано в тиждень, який розпочався 31 серпня. Ринок зазнає певного тиску, і ціни на аукціонах постійно падають; проте торговці очікують, що ситуація найближчим часом стабілізується. Окрім голландської «Конференції», на ринку також є італійські груші, такі як «Абат Фетель» та «Кайзер» (Abate Fetel & Kaiser), а також «Вільямс» (Williams) із Франції. На відміну від минулого року, дефіцит в Італії не був таким сильним, як у 2019 р., і вантажівки, повні бельгійських та голландських груш, поїхали до південно-східної Європи.

Бельгія: калібри менші, ніж минулого року

Переважну більшість бельгійської «Конференції» вже зібрано і розміщено в холодильні камери. Незважаючи на протикороновірусні заходи, які були змушені здійснити виробники, збір врожаю пройшов гладко, а груші прибули вчасно. Бельгійський виробник фруктів і торговець дуже задоволений якістю. Груші тверді, а смак солодкий завдяки достатній кількості сонячних годин. Загалом розміри дещо менші, ніж минулого року, але обсяги більші.

Враховуючи те, що ринок груші порожній, свіжозібрані плоди розміром 55 мм і вище продаються за пристойними цінами. Ціни розмірів 45 і 50 мм все ще трохи падають, але трейдер очікує, що вони знову зростуть при перезапуску програм.

Німеччина: розширення внутрішнього постачання

Італія домінує у постачанні на німецькому оптовому ринку із «Санта-Марією», а «Абат Фетель» також отримав гарні позиції в останні тижні. «Бере Боск» та «Вільямс» (Boscs Flaschenbirnen та Williams Christ) – це інші сорти, що входять до асортименту італійської груші. Туреччина нині постачає «Санта-Марію» (Santa Maria), як й Іспанія, яка ще також експортує сорт «Лімонера» (Limonera). Попит та пропозиція вітчизняних груш «Вільямс», «Улюблена Клаппа» та «Бере Боск» (Williams Christ, Clapps Liebling та Boscs Flaschenbirne) значно зростає. Загалом, пропозиції достатньо для задоволення попиту. Незважаючи на це, ціни знижуються, щоб запобігти надлишковій пропозиції.

Що стосується місцевого виробництва, варто згадати про значне збільшення обсягів сорту «Ксенія» (Xenia) в районі Боденського озера (Lake Constance area). Якщо в 2018 році було зібрано майже 1400 т, то в 2019 році загальний обсяг врожаю досяг 2500 т. Мета – за кілька років продавати майже 5000 т. місцевих груш.

Італія: менший обсяг груші в Італії

За прогнозами кооперативу «Центр сервісів у плодоовочівництві» (CSO Italy), європейське виробництво груш становить 2 млн 199 тис т; збільшення на 12% порівняно з 2019 роком, який був особливо поганим роком щодо обсягів. Однак виробництво все ще менше (-4%), ніж у середньому за 2015-2018 роки. Це пов’язано з серйозними погодними катаклізмами у деяких виробничих районах, а саме в результаті весняних заморозків, дощу під час цвітіння та граду під час росту плодів. Тим часом Іспанія та Португалія також повідомляють про падіння виробництва внаслідок кліматичної та екологічної шкоди, тоді як Бельгія, Нідерланди та Франція досягли стабільності чи навіть зростання.

Урожай в Італії буде меншим, ніж в середньому за рік. Середній збір у період 2015-2018 рр. становив майже 730 тис. т, тоді як у 2020 р. очікується, що виробництво сягне 500-550 тис т. Це падіння можна пояснити весняними холодами та впливом альтернарії (Alternaria). Коричневий мармуровий клоп (brown marmorated stink bug) завдав меншої шкоди, ніж у 2019 році. Збір врожаю усіх сортів зараз завершено. На практиці «Абат» (Abate) – єдиний сорт, який зазнав такого помітного падіння обсягів.

9 вересня 2020 року ситуація з італійськими грушами здалася не надто драматичною. Один з операторів ринку повідомив: «листопад – це той місяць, який дасть нам перші реальні відповіді щодо кампанії груші «Абат», яка буде відзначена зменшенням обсягу на 35% порівняно з 2018 р. Калібри 60/65 та 65/70 мм можливо, зазнають певного тиску в жовтні. Що стосується решти сортів, то збір та продаж «Кармену» (Carmen) завершено, більшість партій Санта-Марії (Santa Maria) було поміщено на зберігання для подальшої реалізації, а менші розміри ніж 65 мм розпродано.

Урожай сорту «Вільямс» (Williams) хороший, відповідає середньому показнику за 2016-2018 рр. Плоди дуже великі, що призведе до додаткового тиску на ціну плодів діаметром 70мм+. Що стосується «Кайзера», то виробництво дорівнює середньому багаторічному. Найбільші калібри будуть на ринку через 2-3 тижні та залишатимуться до кінця березня.

Органічне виробництво розвинулося в останні роки і зараз становить 5-6 відсотків від загального обсягу, або близько 40 тис. т, за даними CSO Italy. Останніми сезонами експорт італійської груші сягав 145 тис. т, а органічна складова становила майже 10 тис. т.

Іспанія: сезон починається з вищого попиту на груші

У Іспанії вже розпочався сезон груші 2020/2021. У Лейді (Lleida) продажі сорту «Лімонера» (Limonera) розпочались 22 липня; перші партії «Конференції» (Conference) надійшли 31 серпня, а «Бланкілья» (Blanquilla), як очікується, з’явиться на полицях 15 вересня. Таким чином, сезон розпочався приблизно в той самий час, що і минулого року. Через сильні весняні зливи, виробництво цього року впаде на 4-5% залежно від сорту та регіону. Прогнозований обсяг майже 300 тис. т.

Хоча розмір «Конференції» цього року буде меншим (широко поширена проблема в Європі), плоди, як правило, мають більше відсоток оржавленості шкірочки (russeting on the skin), що особливо цінується іспанськими споживачами у цьому сорті. Плоди «Лімонери» досягли подібних калібрів, як і у попередні сезони. Кампанія стартувала з дещо більшим попитом порівняно з початком минулого сезону. Однак сектор очікує, що попит помітно зросте з третього тижня вересня, оскільки сезон кісточкових фруктів закінчився на два тижні раніше цього року, через значне падіння пропозиції.

Також вражає вплив пандемії коронавірусу на споживання груші в Іспанії. З моменту впровадження жорстких обмежень (lockdown), в Іспанії споживання груші значно зросло, особливо у випадку з упакованими грушами. Попит зріс настільки, що сезон завершився більш ніж на місяць раніше, аніж зазвичай. Ось чому сектор з оптимізмом очікує нового сезону.

Іспанська «Конференція» сильно конкурує з бельгійською. Виробництво в Бельгії порівняне з минулими роками, тому знову буде велика конкуренція з точки зору цін, хоча калібри дещо менші. Зі свого боку, Італія повідомила про різке падіння виробництва минулого року, але обсяги цього разу відновлюються, тому іспанські експортери не розраховують заповнювати прогалини у поставках в Італії, як це було минулого року.

Південна Африка: хороші перспективи для нового сезону, Абат Фетель популярний серед виробників

У виробничих регіонах Південної Африки нинішня зима є однією з найкращих для груші за 7-8 років. Тому перспективи майбутнього сезону для Південно-Західного Кейпу (South Western Cape) прекрасні.

Масове квітування ще не розпочалося. Це може зайняти трохи більше часу для ранніх сортів: «Бон Кретьєн», «Вільямс» чи «Бартлєтт» (Bon Cretien, Williams or Bartlett) та для сорту «Форель» (Forelle) через холодну зиму, тому сезон може затягнутися. Зараз ринок в основному вимагає ранніх груш із червоним рум’янцем, таких як «Розмарі», «Фламінго», «Чікі» та «Селіна» (Rosemarie, Flamingo, Cheeky and Celina). Водночас, старі сади оновлюються, а сорт «Бере Боск» (Beurre Bosc) вилучається через брак попиту. Також викорчовують «Бон Кретьєн», «Вільямс» чи «Бартлєтт» (Bon Chretien / Williams / Bartlett). Зазвичай 40% їхнього обсягу експортується, а решта 60% йде на переробну промисловість (на сушку або консервування). Цей бізнес більше не є фінансово вигідним.

Найпопулярнішим сортом серед південноафриканських виробників є «Абат Фетель» (Abate Fetel). Вирощувати його трохи складніше, але він забезпечує найвищу врожайність з гектара серед усіх сортів у Південній Африці.

Китай: низьке виробництво, але тихий ринок

Сьогодні більшу частину плодів зібрано та завезено в холодильні камери. Погодні умови не були сприятливими, і це спричинило падіння виробництва багатьох сортів. Виробництво груші сортотипу «наші» (сrown pears) впало на 70%.

Що стосується внутрішніх продажів, то ціна вища, ніж у попередні роки через менший обсяг, тому роздрібна ціна також зросла. Однак, споживання нижче норми, тому продажі на місцевому ринку йдуть повільніше. Загалом, зменшення обсягів не спричинило дефіциту, тому ринок відносно спокійний.

Що стосується експорту, то обсяги поступово повертаються до норми. Це перший рік, коли китайські груші дозволено експортувати до Бразилії. На початку цього року кілька компаній відвантажили груші до Бразилії, і продажі пройшли спокійно. Деякі компанії хотіли продовжувати експортувати більші обсяги, але коронавірус ускладнив відвідування місцевих садів, тому план експорту було відкладено.

США: збільшення пропозиції органічних груш

За словами виробника із штату Вашингтон, пропозиція груш із північного заходу країни зросла на 2,1%. Розміри схожі на торішні, і зараз багато плодів ще висить на деревах. Збір розпочався з «Бартлетта» (Bartlett) в серпні, на тиждень раніше, ніж зазвичай. Збір врожаю «Анжу» (Anjou) почався минулого тижня. У США зростає частка груш вирощених за стандартами органічного виробництва, а азіатські органічні груші зараз є популярною нішею.

Попит на груші стабільний, а кількість відправлень фактично зросла на 24%. У липні попит зменшився на 2% у вартісному відношенні, але це частково відбулося через падіння обсягів. Попит на внутрішньому ринку знову зросте напередодні осені. Завдяки коронавірусу більший попит на упаковані груші. Нині на полицях 25% від загального обсягу груші – це упакована продукція, порівняно з 18 % до коронавірусу.

Нині є гарна пропозиція «Бартлетта» і «Боска» (Bartlett and Bosc) з Каліфорнії. Цього тижня надійдуть «Comice», «French Butter» та «Seckels», але в штаті Каліфорнія є великі регіональні відмінності, наприклад, через невеликий врожай в Сакраменто. Урожай розпочався в штаті на тиждень пізніше, ніж зазвичай. Виробництво дещо менше, що призводить до зростання цін.

Австралія: вперше в Австралії вирощено новий клубний сорт груші

Виробники по всій Австралії почали садити перші саджанці сорту «QTee», нового ароматного червоноплодого сорту груші. Компанія «Horticulture Brand Management Australia Pty Ltd) (HBMA) має австралійську ліцензію на цей сорт. QTee – це сорт норвежської селекції.

Згідно з останніми даними Hort Innovation (червень 2019 р.), загальний обсяг виробництва груші в Австралії дещо зменшився. Обсяг впав на 4%, до майже 115 тис. т, але вартість продукції зросла до 115,4 млн. австралійських доларів (€70,9 млн.). Експорт також впав на 26% за обсягами до 9,2 тис. т, а за вартістю на 16% – до 16,4 млн. австралійських доларів (€10 млн.). Найбільшими експортними напрямками були Нова Зеландія (26%) та Індонезія (17%). Тим часом на переробку пішло 34% всього виробництва.

Джерело: https://www.freshplaza.com

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів