fbpx
728 x 90

Доцільність виробництва ягід у захищеному ґрунті за умов центральної України

Доцільність виробництва ягід у захищеному ґрунті за умов центральної України

Вирощування ягідних культур під накриттям дозволяє застрахувати бізнес від природних катаклізмів

(Продовження)

Початок статті тут: Ягоди із захищеного ґрунту — інвестиції покриє результат

Встановлення будь-яких конструкцій вимагає додаткових капіталовкладень, порівняно з вирощуванням у відкритому ґрунті, але якщо розглядати ягідництво як агробізнес, то усе вирішуватиме економічна доцільність. Вища урожайність з одиниці площі, краща товарність ягід та реалізаційна ціна, можливість планувати обсяги та дати збору, зменшення втрат продукції від несприятливих погодних умов (весняні заморозки, дощ і вітер у період дозрівання тощо) говорять за доцільність таких інвестицій. Проте, розмір прибутків та рентабельність виробництва будуть залежати від типу культиваційної споруди, рівня агрономічних знань, маркетингу та багатьох інших чинників.

вологість і температура повітря під перфорованою плівкою

Ірина Кухтіна, президент Асоціації «Ягідництво України»: “З урахуванням змін у кліматі України і зростаючих вимог свіжого ринку ми очікуємо перехід фермерів до вирощування в закритому ґрунті. Крім іншого, це обумовлено ринковими трендом збільшення попиту на ідеальну ягоду: не секрет, що пошкоджена опадами ягода некондиційна. Вирощування у захищеному ґрунті дозволяє отримати контрольований результат в плані якості та кількості ягід, а також нівелювати вплив погодних умов і змін клімату. Нашою асоціацією було створено демонстраційну ферму на базі підприємства, яке раніше спеціалізувалося на вирощуванні суниці садової.

На базі цієї навчальної ферми ми вже проводимо навчання та агрономічний супровід щодо контрольованого вирощування ягід під накриттями. Наші агрономи консультують фермерів з урахуванням отриманих результатів. Зважаючи на стійкі ризики, пов’язані з погодними змінами останніх років, тема вирощування ягід у захищеному ґрунті надзвичайно актуальна серед українських фермерів. До речі, через несприятливі погодні умови, в минулому році якість суниці садової, вирощеної у відкритому ґрунті, була незадовільною. Цьогоріч частина регіонів і фермерів зіткнулися з такою ж проблемою.

Південь України і Закарпаття давно спеціалізуються на виробництві ягідної продукції під накриттями. Для цих регіонів теплиці дозволяють отримувати ранній урожай суниці садової та знімати цінові «вершки» з ринку. Крім того, тунелі рятують від поворотних заморозків після теплої зими, які ми спостерігаємо не перший рік. Показовим є факт, що багато тепличних господарств, які до цього спеціалізувалися на овочах, розглядають можливість контрольованого вирощування ягід. Закритий ґрунт працює і для суниці, і для малини, і для лохини. В основному, сьогодні так вирощується суниця садова, проте ожину і малину українські фермери вже теж починають «закривати»”.

 Зимові теплиці з обігрівом та досвічуванням: найнадійніші та водночас найдорожчі, тому мало цікаві для малих і середніх фермерів. Цілорічне виробництво ягід у стаціонарних теплицях на гідропоніці можна зустріти у Нідерландах, Бельгії, Великобританії та деяких інших північно-європейських країнах. Застосування комп’ютеризованих систем фертигації, клімат контроль, світлодіодне освітлення, збагачення CO2 дають можливість тепличникам збирати 2−3 врожаї за рік.

Для України виробництво ягід взимку є дуже дороговартісним, через високі ціни на енергоносії та низькі температури повітря в холодну пору року, до того ж собівартість продукції не витримуватиме конкуренцію з імпортованою із південних країн. Високі одномоментні інвестиції на придбання та будівництво таких теплиць, а також значні щорічні виробничі витрати, під силу лише потужним компаніям, які на перших етапах проекту, мають можливість перерозподілу доходів від іншого виду діяльності.

Тому для середніх та малих ягідних фермерів перспективнішими можуть бути плівкові теплиці або тунелі, які потребують значно менших інвестицій.

Читати також: Ягоди із захищеного ґрунту — інвестиції покриє результат

У плівкових теплицях з аварійним обігрівом, опалення включають лише в критичні моменти, за ризику пошкодження квіток низькими температурами, а решту часу теплиця обігрівається за рахунок сонячного тепла.

Чим більший об’єм теплиці, тим довше зберігається тепло і повільніше падає температура повітря вночі, що сприяє кращому захисту від весняних заморозків та пришвидшує початок плодоношення.

Такі теплиці можуть бути вкриті одинарною або подвійною плівкою, а повітряна подушка між шарами плівки, слугує теплоізоляційним буфером і забезпечує додатковий захист від заморозків у період бутонізації та цвітіння. Конструкція куполу промислових теплиць може бути як овальної так і готичної форми, а самі вони як одиночними, так і блочними.

Високі тунелі теж можуть бути зблоковані або соло, а їх висота дозволяє техніці в’їхати всередину, щоб механізувати певні роботи. Мобільну конструкцію тунелю можна швидко демонтувати і перенести на інше місце.. Легко регулювати мікроклімат: у дощові або спекотні дні тунель можна повністю відкрити, а за потреби можна обладнати, наприклад, ролетними воротами для щільного закриття.

Як показує практичний досвід, в умовах центральної частини України не доцільно використовувати тунелі іспанського типу з метою отримання ранньої суниці. На думку Сергія Українця, директора підприємства «Тріада-МК» це обумовлено кількома причинами.

По-перше, дозрівання ягід у тунелях співпадатиме з масовим надходженням дешевшої продукції відкритого ґрунту з південних регіонів. По-друге, вони не гарантують захист від весняних заморозків. Зокрема, у період цвітіння суниці у 2020 р. у Мурованокуриловецькому р-ні Вінницької обл. було зафіксовано на рівні ґрунту заморозки до мінус 2 °С, що спричинило втрату до 50% квіток у тунелі відкритого типу, але самі рослини збереглися і частину врожаю вдалося зібрати.

Тому, для отримання у високих тунелях максимальних врожаїв ягід, необхідно в критичні моменти укривати рослини агроволокном та/або застосовувати додатковий обігрів. Проте, такі тунелі надійно захищають ягоди від сонця, вітру та опадів у період дозрівання та допомагають організувати комфортний збір якісних сухих ягід.

Мінітунелі на металевих дугах виступають певним бар’єром між рослинами суниці та навколишнім середовищем. Вони, аналогічно іншим конструкціям, захищають ягоди суниці від вітру, дощу, граду, птахів; зменшують поширення грибних хвороб; збільшують потенціал впровадження інтегрованого захисту рослин з переважним використанням біопрепаратів; можуть збільшувати відсоток плодів першого товарного сорту; зростає розмір плодів та урожайність (в окремі роки та певних регіонах); розширюють сезон дозрівання плодів від ранньої весни до пізньої осені.

Перевагами цього типу накриття є простота та дешевизна, як правило вартість матеріалів на їх встановлення компенсується вищою врожайністю. У якості захисного матеріалу можна використовувати, як плівку, так і агроволокно. Регулювання мікроклімату відбувається шляхом підняття матеріалу на бокових стінках за сприятливих умов, та закриттям за дощової або холодної погоди. Для економії часу можна піднімати одну сторону плівки на двох сусідніх тунелях, таким чином потрібно буде пройти кожним другим рядом. Для захисту від весняних заморозків, мінітунель можна додатково обладнати системою надкронового дощування.

Гідропонне вирощування на субстратах. За ґрунтового вирощування під різними накриттями, існує небезпека, що протягом 2-3 років в ґрунті можуть накопичуватися збудники хвороб (вертицильоз, фітофтороз, фузаріоз), що викликає всихання рослин або значне пригнічення їх росту. Тому виробники час від часу змушені проводити фумігацію ґрунту токсичними препаратами, а це крім додаткових витрат, ще й негативно впливає на корисну мікрофлору, і в деяких країнах щодо цього існують законодавчі обмеження.

Для того, щоб уникнути хвороб кореневої системи суницю, малину, ожину почали висаджувати у субстрати. Таку інтенсифікацію вимушено роблять на ділянках з непридатними ґрунтами або за високої вартості землі чи її дефіциту. Також задля сівозміни, коли, наприклад, після циклу ґрунтового вирощування суниці, можна встановити на ділянці переносну тунельну конструкцію та продовжувати виробництво на гідропоніці.

Для малооб’ємної технології переважно використовують кокосові мати, контейнери, телескопічні лотки, столи тощо розміщені на висоті 150 см над рівнем ґрунту, що забезпечує зручність і високу швидкість збирання ягід. Практикують також закладати кокосовий субстрат у попередньо вистелені агротканиною та плівкою заглиблення у високій гряді.

Читати також: Malinowe Factory 2020 – акцент на субстратах

Регулювання мікроклімату та запилення

Провітрювання одна з найважливіших та затратних операцій за вирощування ягідних культур у закритому ґрунті. Для зменшення затрат праці використовують перфоровану плівку, яка забезпечує нижчу вологість повітря під накриттям, завдяки газообміну з атмосферним повітрям. Проте і вологість і температура повітря під перфорованою плівкою будуть досить високими і необхідно додатково провітрювати.

Сучасні конструкції теплиць, обладнані системою клімат контролю та спеціальними накриттями, дозволяють не розкривати постійно плівку для провітрювання. Температуру та вологість повітря там регулюють вентилюванням, дощуванням, затіняючими екранами тощо.

Новітні інноваційні антитермічні плівки не тільки захищають ягоди від дощу, а також можуть зменшувати всередині споруди кількість ультрафіолетового світла (поглинаючи ультрафіолетові промені) та інфрачервоного випромінювання (за рахунок дифузії та відбиття), що обмежить теплове навантаження на рослини, але підтримуватиме необхідний рівень ФАР.

Для формування у закритому ґрунті якісних симетричних ягід, важливо забезпечити якісне запилення. Для цього, на початку цвітіння рослин, всередині теплиці встановлюють спеціальні вулики з джмелями. Джмелі, завдяки більшому (порівняно з бджолами) розміру тіла, можуть запилювати одночасно усі маточки квітки, що сприяє формування симетричних плодів, вони також активні за нижчих температур, аніж бджоли. Слідкують у період цвітіння суниці також за температурою та вологістю повітря в теплиці, які повинні становити 20−24 °С та 40−70% відповідно.

Ризики та негативні моменти

Експерти ринку застерігають, що виробництво ягід у захищеному ґрунті, окрім того, що воно високозатратне і вимагає великих капіталовкладень на створення конструкцій, системи поливу та фертигації, вентилювання тощо, містить у собі певну кількість небезпек та розчарувань.

«Чим більшою кількістю інформації буде володіти фермер, тим менше він матиме бажання займатися сільським господарством. Проте, перш ніж робити взагалі будь які кроки в певній діяльності, варто все детально прорахувати, і включити в перелік навіть такі нюанси, які нібито можуть мати мінімальний вплив, на подальший розвиток ситуації, адже основа каменя невидима», — резюмують фахівці ПП «Ягідна колекція».

Ягідництво загалом, а тим паче перехід на технології вирощування під накриттям, вимагає високої відповідальності, серйозних вольових зусиль, підприємливості, самоорганізації та багато інших моральних та матеріальних зусиль від тих, хто вирішив займатися цим видом діяльності.

По-перше, це постійна увага та присутність, або повна автоматизація вентилювання! Саме так, адже варто один раз пропустити момент зростання сонячної активності та підняття температури і вологості у теплиці, як можна отримати епіфітотію грибних хвороб.

По-друге, потрібно розуміти для чого ви це робите і чи налагоджений у вас збут продукції. Також є небезпека, що собівартість вашої позасезонної ягоди (теплиці з обігрівом), як правило, буде вищою ніж імпортованої. Тож для зменшення ризиків, передусім, потрібно розробити чітку маркетингову стратегію та поєднувати різні технології (відкритий і закритий ґрунт). Економічна складова бізнесу повинна бути на першому плані, і, більш за все, вам доведеться її вирішувати самостійно.

Насамкінець, до негативних моментів вирощування під накриттям, можна віднести далеко не ідеальну екологічність використання поліетиленової плівки, адже вона, практично, не піддається переробці і забруднює навколишнє середовище. Залишається сподіватися, що у майбутньому для виробників будуть доступні безпечніші для довкілля види плівок.

Висновки

У цій статті ми лише акцентували на світових та українських тенденціях до збільшення площі насаджень ягідних культур у захищеному ґрунті, детально не зупиняючись на технологічних та фінансових моментах виробництва ягід під накриттям, адже технологій дуже багато і універсального рецепту не існує. Тобто, виробництво ягід у закритому ґрунті — це не панацея від усіх проблем, і рішення кожен виробник повинен приймати самостійно, на основі попередньо розробленої бізнес-моделі. Потрібно врахувати також і непередбачувані обставини, у тому числі погодні катаклізми. Саме для того, щоб застрахувати свій бізнес від таких природних несподіванок, у світі практикують вирощування ягід під накриттям. Багато українських виробників розуміють переваги захищеного ґрунту та бачать у ньому майбутнє.

Читати також: Ягоди із захищеного ґрунту — інвестиції покриє результат

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів