fbpx
728 x 90

Дорожня карта для українських горіхів: експерти ІТС та представники галузі пропонують план спільних дій

Дорожня карта для українських горіхів: експерти ІТС та представники галузі пропонують план спільних дій

Документ передбачає ефективну взаємодію урядових та державних установ, організацій з підтримки бізнесу і торгівлі, підприємців та їх об’єднань

30 липня відбулося обговорення Дорожньої карти стратегічного розвитку горіхового сектору України та просування українських горіхів на експортних ринках, розробленої International Trade Centre (ІТС) у межах Проєкту «Сприяння виходу малих і середніх підприємств плодоовочевого сектору на зовнішні ринки та включення їх у ланцюжки доданої вартості».

До онлайн-зустрічі долучилися понад 40 учасників: представники приватного сектору, експерти ІТС, керівництво і члени профільних асоціацій та організацій з підтримки бізнесу і торгівлі, Посольство Швеції в Україні, а також представники Міністерства фінансів, Державної митної та податкової служб та інші.

Зустріч відкривали Перший секретар Посольства Швеції, в.о. Керівника відділу з підтримки реформ Даніель Грунвіус і представник женевського офісу International Trade Centre, Радник з питань розвитку торгівлі в регіонах країн Східної Європи та Центральної Азії Армен Заргарян.

«Ми створили реалістичну модель стану української горіхової галузі у 2030 році, – зауважив міжнародний консультант Проєкту Джеймс Фітцпатрік, – Ми враховуємо, що «дикий» зібраний волоський горіх і надалі відіграватиме важливу роль, але в Україні вже будуть промислові насадження, вирощуватимуться горіхи різних сортів, працюватимуть потужності для післязбиральної доробки горіхів та їх переробки».

«Прогнозується збільшення виробництва за рахунок невеличких господарств, індивідуальних фермерів і промислових садів; йдеться про вирощування волоського горіху, фундуку і мигдалю без застосування небезпечних пестицидів і добрив із урахуванням вимог щодо захисту ґрунтів та навколишнього середовища, – вважає Джеймс Фітцпатрік. – Це важливі елементи ланцюгу доданої вартості, що цікавлять покупців, і які обов’язково треба враховувати виробникам. Ланцюг доданої вартості характеризуватиметься більшою прозорістю, збільшенням рівня довіри між його ланками. У пріоритеті підвищення рівня якості та безпечності харчової продукції, сертифікація виробництва, адже це – обов’язкові вимоги пріоритетного для України ринку Європейського Союзу».

Дорожня карта – це комплексний стратегічний документ, план дій і перелік рекомендації щодо стратегії розвитку галузі та створення для українських деревних горіхів власного експортного бренду, який може стати основою національного плану дій, спрямованого підтримати інтеграцію українських виробників горіхів до національних і глобальних ланцюжків створення вартості й відкриття для них доступу до нових ринків.

Документ підготовлений за підсумками дослідження експертами ІТС сучасного стану українського горіхівництва, тенденцій світового ринку та динаміки експорту горіхів з України. Дорожня карта розбудови горіхового сектору України включає аналіз перспектив розвитку сектору, факторів, які його стримують, шляхів збільшення експорту їстівних горіхів (волоський горіх і фундук) та підвищення ефективності їх просування на зовнішніх ринках. Заходи Дорожньої карти передбачають участь та ефективну взаємодію урядових та державних установ, організацій з підтримки бізнесу і торгівлі, підприємців та їх об’єднань.

Національний менеджер Проєкту ІТС Альона Коломойцева підкреслила високу цінність побудови довіри між учасниками ринку – приватним сектором і органами влади. Мета проєкту ІТС – не лише інформаційна й аналітична підтримка галузі, але й створення майданчику для обговорення і вирішення проблем сектору, для залучення до діалогу якомога більшої кількості зацікавлених сторін.

20 серпня відбудеться нове обговорення Дорожньої карти стратегічного розвитку горіхового сектору України та просування українських горіхів з урахуванням отриманих зауважень та пропозицій. Запрошуємо всіх до обговорення. Зустріч відбудеться в онлайн-форматі: https://intracen.zoom.us/j/96499050928

Матеріали презентації від 30 липня доступні на каналі Проєкту ІТС в YouTube (https://cutt.ly/as571vm) та на сайті Проєкту (https://cutt.ly/Ss4XzJg).

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів