fbpx
728 x 90

«Проект ITC «Готовність до Торгівлі» у партнерстві з Асоціацією «Ягідництво України» здійснили прорив у просуванні української ягідної продукції на зарубіжні ринки»

«Проект ITC «Готовність до Торгівлі» у партнерстві з Асоціацією «Ягідництво України» здійснили прорив у просуванні української ягідної продукції на зарубіжні ринки»

Олена Воробйова, співзасновник фермерського господарства ‘Grass Avenue’ (StarBerries)

Наша компанія займається вирощуванням лохини на свіжий ринок. Ягоду ще не експортували, оскільки плантація тільки вступила в повноцінне плодоношення. Цього року плануємо відправити на експорт до 100 тон ягоди. З лохиною як посадковим матеріалом ми знайомі вже давно по іншому бізнесу. У 2012 році прийняли рішення закласти промислову ягідну плантацію лохини. Перед тим як закладати насадження ми відвідали кілька ягідників у Нідерландах та Польщі, вивчили світові тенденції в ягідному бізнесі й конкретно по чорниці. Багато корисної інформації дізналися на Global Berry Congress у Роттердамі і на конференціях по глохині в Польщі.

Українські трейдери експортували нашу ягоду на Близький Схід. Сподіваємося отримати цього року самостійний досвід. Ми готові укладати контракти. Азія, Малайзія, Сінгапур, країни Близького Сходу мають маленький ринок лохини, але активно розвивається, і ми уважно стежимо за цим розвитком. Якщо ж говорити про європейські ринки, то нас особливо цікавлять країни Скандинавії.

‘Grass Avenue’ – це сімейне підприємство. У 2019 ми отримали сертифікат GlobalG.A.P. Цього року будемо готуватися до наступного стандарту – Global G.A.P. GRASP. Наші сорти дозволяють збирати врожай свіжої ягоди з другої половини червня і до кінця вересня. Ще одна з наших переваг – це наявність сучасних ліцензійних сортів: Liberty, Aurora, Last Call. Ми готові надати нашим партнерам повний холодний ланцюг від поля до покупця. Маємо свій холодильник на 700 м. кв., сортувальну і фасувальну лінії. Цього року об’єдналися з колегами і створили ягідний кооператив.

Ми плануємо збільшувати плантацію за рахунок нових, перспективних сортів, виходити на зовнішні ринки, працювати з мережами. У нас є для цього технічні можливості і досить ягоди, щоб реалізувати ці цілі. Є 150 га вільної площі, і, хоча це величезні капіталовкладення, для яких потрібні дешеві кредити та державна підтримка, бажання розвиватися у нас є. Будемо вважати величезним досягненням, якщо зможемо об’єднати в нашому кооперативі велику кількість українських виробників. Зараз це світова тенденція, і люди кооперуються вже не тільки в межах своєї держави. В Європі є приклад об’єднання виробників лохини декількох країн.

У 2018 році як підприємство, що динамічно розвивається, ми розпочали спільну роботу з Проектом International Trade Centre (ITC) «Східне партнерство: Готовність до Торгівлі – Ініціатива ЄС для бізнесу». Найбільшою допомогою з боку проекту є організація нашої участі в міжнародних виставках. Проект у партнерстві з асоціацією «Ягідництво України» зайняли активну позицію щодо просування української ягідної продукції на зарубіжні ринки, чим здійснили прорив. Зокрема, позитивним моментом можна вважати створену завдяки їх зусиллям дорожню карту. Ми дуже цінуємо професійні тренінги, організовані в рамках проекту, які проводяться кваліфікованими тренерами, особливо ті, які допомагають підготуватися до виставок, працювати з іноземними клієнтами, заздалегідь готуватися до сертифікації. Ми багато років у бізнесі, але управління контрактами, ціноутворення, аналіз покупців і харчова безпека, проходження різних сертифікацій – це ті теми, де є тонкощі, і проект допомагає в них розібратися. Запрошені тренери – експерти в своїх галузях, їх консультації здатні дозволити собі не всі, але завдяки проекту вони стали доступні.

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів