fbpx
728 x 90

Щеплюй разом з нами – щеплюй краще нас!

Майстер-клас з щеплення поліпшеним копулюванням

У плодових розсадниках щеплення живцем застосовують весною за потреби провести ремонт. Тобто, перещеплюють ті підщепи, на яких не прижились або загинули (через несприятливі умови перезимівлі) щеплені за літнього окулірування бруньки. Таке явище частіше можна спостерігати для деяких кісточкових культурах, зимостійкість яких, за умов Київщини, є недостатньою.

Заготівля живців

У культур зі слабкою зимостійкістю (черешня, персик, абрикоса) пагони для щеплення (однорічний приріст) заготовляють восени, до настання сильних морозів і зберігають у прохолодному вологому місці.

Техніка виконання щеплення

Рано на весні, з настанням сокоруху і гарним відокремлення кори, проводять щеплення спеціальним ножем з довгим лезом. Спосіб поліпшене копулювання («з язичком») варто застосовувати у розсаднику, якщо діаметри підщепи і прищепи майже однакові.

Що робимо з підщепою?

Зрізують секатором надземну частину підщепи на пеньок заввишки 20 см. Потім ножем зрізують навскіс так, щоб довжина зрізу була у 3 рази більшою за діаметр. Зріз потрібно робити якомога рівнішим. У верхній третині косого зрізу потрібно (паралельно поверхні зрізу) зробити поздовжній надріз – «язичок», який забезпечить щільне з’єднання щеплених компонентів, а отже краще зростання.

Що робимо з прищепою (живцем)?

Беруть пагін у неробочу (як правило ліву) руку верхівкою від себе, відступають від нижнього кінця 5 см і з протилежного боку від бруньки робимо рівний навскісний зріз довжиною у 3 рази більшою за товщину пагона. У верхній третині косого зрізу потрібно (паралельно поверхні зрізу) зробити поздовжній надріз – «язичок». Відраховують дві-три бруньки і відрізають секатором решту пагона. Ваш живець – готовий!

З’єднання компонентів

Прикладають живець виготовленим косим зрізом до косого зрізу підщепи і, притискуючи, заводять язички один за одного; суміщують кору, камбіальні шари компонентів і обв’язують місце щеплення синтетичною плівкою (краще поліхлорвініловою). Оголену верхівку живця, можна обмазати садовим варом і одягнути «ковпачок» з пергаментного паперу чи одноразового поліетиленового кулька. Ковпачок потрібно буде зняти після розпукування бруньок прищепи (через три-чотири тижні).

Важливо!

Щеплені компоненти зрощуються за умови, якщо камбій (тонка зелена смужка розташована під корою) підщепи збігається з камбієм прищепи (живця). У місці з’єднання прищепи з підщепою, за сприятливих умов, протягом 14 днів утворюється проміжна тканина – калюс і спільне камбіальне кільце, що свідчить про вдале зростання компонентів.

Для довідки: Національний університет біоресурсів і природокористування України на базі агробіологічного факультету здійснює підготовку фахівців зі спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» за освітніми ступенями «Бакалавр» та «Магістр». За час навчання студенти набувають теоретичних знань і практичних навичок з вирощування плодових, ягідних, горіхоплідних, овочевих рослин, винограду, грибів, квітів у відкритому і закритому ґрунті. Практичне навчання студентів максимально наближене до майбутнього робочого місця. Це дозволяє їм здобути необхідні компетенції та бути конкурентоздатними на ринку праці.
Для детальнішої інформації: https://nubip.edu.ua

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів