fbpx
728 x 90

Еволюція харчової упаковки

Еволюція харчової упаковки

Багаторазова, придатна для компостування, і навіть їстівна

Пластик став головним забруднювачем нашої землі, води та повітря. Це є проблемою не лише тому, що пластикові відходи є скрізь, — більшою проблемою є дуже довгий період його розпаду, перетворення на мікропластик, який з часом опиняється у найнесподіваніших місцях. Проте звички споживачів та урядова політика змінюються. Покупці стають творчими, у продуктові магазини люди зазвичай приносять свої сумки або доплачують за не пластиковий пакет. Нещодавно Таїланд та Китай заборонили використання одноразового пластику. Чи готова харчова індустрія до таких змін? Чи дійсно заборона на пластик вирішить проблему? Чи є кращі альтернативи, ніж пластик? Відповіді не такі однозначні. Ціна, зручність та безпека пластику продовжує робити його домінуючим у харчовій промисловості. Проте інноваційні компанії реагують на проблеми споживачів та довкілля і виготовляють упаковку для харчових продуктів із природних джерел

 

Проблема пластикових пакетів

Найпоширенішим варіантом упаковки харчових продуктів є пластик. Цей матеріал дешевий, одноразовий, за падіння не зламається, і тому має переваги над коробками та контейнерами для їжі. Переважно, на ньому є навіть позначки повторної переробки, але це все може бути оманливим. Китай припинив приймати пластикові відходи, більшість з них не переробляють й у США. Але якщо у вас немає власного саду і ви не живете на фермі, — то їжа, яку ви споживаєте, потребує (не вся) надійного пакування, щоб дістатися до вас.

Упаковка харчових продуктів, виготовлена з пластику — це світовий ринок на 28 мільярдів доларів, який зростає майже на 2,5% щорічно. З економічної точки зору, створити новий пластик часто дешевше, ніж переробити його. Десять років тому Агенція з охорони довкілля США (Environmental Protection Agency, EPA) зазначала, що 23% сміття, які надходять на наші сміттєзвалища — це, в основному, харчова упаковка. Ми можемо лише уявити, як виглядає ця статистика зараз.

Не потрібно заглядати в далечину, адже це очевидно, що пластик став головним забруднювачем нашої землі, води та повітря. Це є проблемою не лише тому, що пластикові відходи є скрізь, — більшою проблемою є дуже довгий період розпаду цих синтетичних матеріалів та їх хімічна токсичність для навколишнього середовища під час розкладання; перетворення на мікропластик, що врешті-решт опиняється у найнесподіваніших місцях та сферах нашого життя, таких як ґрунт, пляжі, шлунки тварин і дно морів й океанів. Пластик «бере у полон» нашу планету.

Проте звички споживачів та урядова політика змінюються. Покупці стають творчими, у продуктові магазини люди зазвичай приносять свої сумки або доплачують за не пластиковий пакет. Нещодавно Таїланд та Китай встановили заборони на використання одноразового пластику. Тут все ще залишається кілька серйозних питань, проте, це позитивна новина для навколишнього середовища.

Чи готова харчова індустрія до таких змін? Чи дійсно заборона на пластик вирішить проблему? Чи є кращі альтернативи, ніж пластик? Відповіді не такі однозначні.

Люди звертають увагу на інші категорії пластику

1) Поновлюваний або біопластик створюють із рослин або іншої біомаси, такої як кукурудза, деревні волокна, цукрова тростину тощо. Він не потребує витрачання корисних копалин для свого виготовлення, а отже, залишає менший вуглецевий слід, ніж «звичайний» пластик. Їх утилізують окремо від харчових відходів. Незважаючи на багатообіцяючу назву, відновлюваний та біопластик все ще має тривалий термін розкладання, і немає гарантій, що він буде розкладатися без втручання людини, оскільки для його руйнування потрібні високі температури. У разі попадання у воду, ці матеріали, як правило, завдають такої ж шкоди, як і звичайний пластик. Хоча спосіб їх виробництва дещо екологічніший, і вони не містять нафти, але поновлюваний та біопластик, аналогічно іншим синтетичним продуктам буде накопичуватися на сміттєзвалищах через сотні років, якщо його не утилізувати належним чином.

2) Біорозкладний пластик здатний руйнуватися за допомогою мікроорганізмів, таких як бактерії, гриби та водорості протягом невизначеного часу. У всьому світі компанії з переробки відходів рідко оснащені належним обладнанням для біодеградації пластику. У компаніях, що займаються утилізацією сміття, так рідко зустрічаються належні умови, що Каліфорнія заборонила використовувати термін «біологічно розкладний» для пластику, що продається в штаті. Зважаючи на те, що «біорозкладний» пластик не має суворого обмеження в часі руйнування або чітких інструкцій для управління відходами, термін є скоріше помилкою, ніж рішенням.

У компаній з реутилізації відходів так рідко виникають належні умови, що Каліфорнія заборонила використовувати термін «біологічно розкладний» для пластику, що продається в штаті.

У Китаї люди реагують на нову заборону використання одноразового пластику, переходом на біорозкладний. Поряд із тим, є і критика цієї стратегії через відсутність доступної інфраструктури для переробки біопластику в Китаї. Зрештою, заміна одного виду пластику на інший не вирішить проблему.

На зміну звичайному пластику, який з часом зникне, потрібно створювати придатний для компостування

3) Сертифікований придатний для компостування пластик відповідає дуже високим стандартам та випробуванням. І він насправді руйнується не утворюючи шкідливих вторинних продуктів. Американська міжнародна добровільна організація, що розробляє і видає стандарти для матеріалів, продуктів, систем та послуг (ASTM International) характеризує цей вид пластику, як такий, що здатний повністю зруйнуватися в «аеробних установках» як домашнього, так і комерційного використання, протягом встановленого часу, і не повинен залишати будь-яких токсичних або візуальних залишків. Інститут біологічно розкладних продуктів (Biodegradable Products Institute, BPI) пішов на крок далі, щоб створити сертифікацію поза межами ASTM (продукція з позначкою «ВРІ»). Групи, що займаються переробкою відходів, як правило, переробляють придатний для компостування пластик, але все-таки потрібно спочатку це перевірити, щоб переконатися чи вони його приймають. В іншому випадку, ваші зусилля будуть марними (#wishcycling).

Альтернатива пластику

Раніше паперові пакети вважали альтернативою поліетиленовим, оскільки вони швидко розкладаються, та виготовлені з природних матеріалів (дерев!). Однак, звіт Агенції з навколишнього середовища Великої Британії (UK’s Environment Agency) кинув певну тінь на їх екологічність. У ньому зазначено, що вам потрібно використовувати паперовий пакет чотири рази, перш ніж він зрівняється за впливом на навколишнє середовище, який дає виготовлення одного пластикового пакета. (Вони розглядали такі речі, як вага пакетів під час доставки, міцність, оскільки папір має більшу схильність до розриву, а сировина — дерева потребують тривалого час для росту). Ще гірша ситуація із багаторазовими бавовняними сумками, оскільки лише за умови 131-го використання, вони будуть еквівалентні виробництву одного пластикового пакета. Якщо ви переходите на паперові або бавовняні пакети, використовуйте їх якомога більше разів.

Упаковка з паперу та картону є звичною для перевезення харчів у наші дні. З екологічної точки зору, вона є набагато кращим варіантом, ніж пінопласт і більш стійкою, ніж пластик. Однак багато з них вистелені пластиковою смолою, щоб запобігти протіканню продукції. Як наслідок, навряд чи така паперова упаковка може бути переробленою.

Ціна, зручність та безпека пластику продовжує робити його домінуючим у харчовій промисловості. Але інноваційні компанії реагують на проблеми споживачів та довкілля. Для отримання більш екологічного продукту слідкуйте за такими компаніями, які виготовляють упаковку для харчових продуктів із природних джерел:

Munch Bowles — виготовляє тарілки з пшениці, які можна їсти;
Notpla — виробляє упаковку з рослин та водоростей;
Cuan Tec — перетворює оболонки від молюсків на антимікробну упаковку для харчових продуктів, що збільшує термін зберігання свіжих морепродуктів;
Creapaper — перетворює траву/сушене сіно із полів для гольфу тощо, у папір, який можна використовувати для виготовлення картонної упаковки для їжі. Геніально!
MarinaTex — перебуває на етапі R&D, вивчення та дослідження створення упаковки з рибної луски та водоростей.
Evesham Specialist Packaging Ltd — використовує жом (відходи заводу з переробки цукрової тростини) для створення біоупаковки.

І це ініціативи не лише пакувальних компаній, але й сама харчова промисловість змінюється. Нещодавно північноамериканські ягідівники зобов’язалися повністю перейти на упаковку придатну для вторинної переробки до 2025 року. Трейдер Джо (Trader Joe) оголосив, трохи більше року тому, що вони вживають заходів щодо зменшення пластику в упаковці своєї продукції. Мережа супермаркетів Tesco має повноцінний план, щодо повторного використання, отримування, переробки та заміни пластикових контейнерів на сталіші варіанти. Вони розпочали експеримент без пластику минулої весни. Один тайський супермаркет повідомив про використання бананового листя замість пластику для обгортання продуктів.

Інші компанії чинять тиск на споживачів, щоб бути частиною рішення. На початку цього року, Blue Bottle Coffee розпочав пілотний проект щодо усунення предметів одноразового використання у своїх кафе, таких як одноразові кавові чашки, упаковка та мішки для кавових зерен. Натомість вони просять клієнтів принести власне горнятко для кави чи мішечок для кавових зерен. Крім того, клієнти можуть сплатити депозит за надану кафетерієм чашку, а потім повернути її в магазин для наступного використання.

Споживачі беруть повторне використання у свої руки

У глобальному масштабі, від Гонконгу до Блумінгтона, штат Індіана, ми спостерігали зростання у сегменті магазинів, які пропонують товари та продукти харчування насипом (неупаковані), а споживачі приносять з собою сумки чи пляшки для пакування. Loop передає повторне використання у руки споживачів, співпрацюючи з побутовими брендами (наприклад, Haagen Dazs, Hidden Valley, Crest і навіть Tide). Ви платите 100% депозиту, і Loop відправить вам продукти у контейнерах для багаторазового використання. Як наслідок, після доставки відсутні відходи картонної упаковки. Після того, як ви використали продукт, ви відправляєте контейнер назад, не маючи проблем із відходами упаковки.

Нарешті, здається, знайдено життєздатні альтернативи, які змінюють залежність від пластикової упаковки продуктів харчування на екологічніші варіанти. Тож візьміть свою улюблену кружку для кави багаторазового використання, покладіть її в свою багаторазову торбинку та відкрийте у собі екологічне «Я».

Джерело: https://evolve.ag/packaging
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів