fbpx
728 x 90

Нова томатна зірка виходить на орбіту!

Нова томатна зірка виходить на орбіту!

Науковці Корнельського університету (США) створили сорт томату виноградного «Мунбім» — нову потенційну зірку в світі томатів

Новий сорт «Мунбім» є результатом досліджень, проведених у Державній сільськогосподарській дослідній станції штату Нью-Йорк (Cornell AgriTech). Він органічно доповнює лінійку з п’яти інших дрібних сортів томату колекції Гелексі Сюїт, представлених раніше. Дані сорти ідеально підходять для органічних та прецизійних комерційних технологій та аматорського овочівництва, і значно урізноманітнюють асортимент та якість упакованих томатних міксів

Довідка: Виноградні помідори(grape tomato) мають товстішу шкірку та м’ясистішу м’якоть, що забезпечує їм вищу лежкість та транспортабельність у порівнянні з томатом черрі. Завдяки цим якостям їх простіше упаковувати, зберігати та транспортувати — тому їх можна частіше зустріти в супермаркетах, ніж томати черрі, особливо у контейнерах.

«Мунбім (Moonbeam) — це дуже вдалий смаковий досвід, що зачаровує, починаючи від першого укусу і закінчуючи післясмаком», — сказав Філіп Гріффітс (Phillip Griffiths), доцент з садівництва Корнельського університету (Cornell Agritech), який почав працювати над створенням сорту ще у 2006 р.

Мунбім є сортом придатним для технологій органічного овочівництва. Створені завдяки інноваційним методам селекції, його рослини не потребують хімічного захисту пестицидами. Плоди мають біле забарвлення та виноградоподібну форму (grape tomato) із цитрусовим ароматом.

Він органічно доповнює лінійку з п’яти інших схожих дрібних сортів помідорів колекції «Гелексі Сюїт» (Galaxy Suite): «Супернова» (Supernova), мармурові міні італійського типу плоди (mini-Roma); «Міднайт Пеар» (Midnight Pear), невеликий, темно забарвлені, грушеподібні (pear-shape) плоди; «Комета» (Comet), плоди цього томату м’які, червоні виноградної форми; «Санґрейзер» (Sungrazer), виноградний помідор оранжевого кольору; і «Старлайт» (Starlight), типу дамські пальчики (finger-shaped), жовті виноградні плоди.

Каталог органічного насіння (High Mowing catalogue) назвав Мунбім «сяючим білим напівпрозорим виноградним томатом з видовженою формою плоду та чудовим фруктовим смаком».

Цей дивовижний томат має ефектну візуальну привабливість, особливо якщо його реалізовувати у суміші різних томатів. Ці білі виноградні помідори не тільки надзвичайно неповторні візуально, а також мають неперевершений аромат.

Зі слів автора сорту, крім чудового смаку, Мунбім має також й інші переваги, такі як висока продуктивність рослин із чудовою консистенцією м’якоті та винятковим виглядом. Він підходить для присадибних ділянок, комерційного вирощування та високих плівкових тунелів. Плоди мають гарну лежкість і високу стійкість до роздавлювання за транспортування.

Томатні мікси або упаковки томатів різних сортів, нині стають популярними у торгівельній мережі. Десятиліття тому привабливі невеликі томатні мікси можна було знайти лише на фермерських ринках. Сьогодні ж великі супермаркети використовують мікси для заманювання споживачів, які хочуть різних форм і кольорів, а також овочів маленьких розмірів «на один укус».

«Якщо звернути увагу на суміші в упаковках, то, як правило, кольорову гамму складають жовті, оранжеві або червоні плоди, бракує білого та чорного кольору», — зазначив селекціонер. — «Томати, такі як Moonbeam та Midnight Pear, допомагають урізноманітнити та розбавити томатні мікси, роблячи їх естетичнішими».

Гріффітс розпочав селекційну роботу над сортом «Мунбім» ще 13 років тому, але відклав його задля пошуку інших сортів. У 2015 році науковець повернувся до свого дітища і, доопрацювавши його, отримав чудовий результат.

«Зрештою я зрозумів, наскільки насправді хороший цей сорт», — заначив селекціонер.

Споживачі можуть варити або запікати плоди «Мунбім», додавати їх до пасти або кидати свіжими у салати.

«Поєднання томатів різного забарвлення, смаку та текстури — це те, що робить їжу веселішою та цікавішою», — вважаю Гриффітс. — «Мунбім — це дійсно гарне доповнення до Гелексі Сюїт. Ці томати дійсно дивовижні».

Джерело: https://news.cornell.edu
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів