fbpx
728 x 90

Перетворення відходів фруктів та овочів на природні пігменти

Випускниця Імперського коледжу Лондона запропонувала природну альтернативу використанню штучних пігментів, які зазвичай є токсичними

Система Kaiku перетворює фруктові та овочеві відходи на природні пігменти. Авокадо, гранат, буряк, лимон і цибуля — це лише частина фруктів і овочів, які можна помістити у Кайку і перетворити на сировину для фарби, чорнила чи барвників

Ніколь Стюрнсворд (Nicole Stjernsward), випускниця Імперського коледжу Лондона (Imperial College London ) винайшла систему Кайку (Kaiku), яка перетворює рослини у порошкоподібні пігменти за допомогою технології випаровування. Насправді, система перетворює фруктові та овочеві відходи на природні пігменти. Авокадо, гранат, буряк, лимон і цибуля — це лише частина фруктів і овочів, які можна помістити у Кайку і перетворити на сировину для фарби, чорнила чи барвників.

Стєрнсворд розробила Kaiku, щоб запропонувати природну альтернативу використанню штучних пігментів, які зазвичай є токсичними.

Шкірку і лушпайки потрібно закип’ятити у воді для отримання забарвленої рідини, яку переливають у резервуар системи Кайку. Завдяки гарячому повітрю, що знаходиться під тиском, цей барвник переганяється через розпилювальний патрубок у вакуумний очищувач. Утворюється дрібний гарячий туман, який випаровується майже миттєво, і сухі частинки витягуються через камеру в резервуар для збору.

«Перейшовши на пігменти природного походження, нам буде легше переробити продукти та зробити їх більш циркулярними», — зазначила Стєрнсворд.

«Оскільки багато синтетичних пігментів сьогодні є токсичними або виготовлені з неоднозначних матеріалів, фарба зазвичай вважається «забрудненням» у принципах циркулярної економіки, — додала вона. — Я сподіваюся змінити цю парадигму» (ред. — основні принципи циркулярної економіки або економіки замкнутого циклу засновані на відновленні ресурсів, переробці вторинної сировини, перехід від викопного палива до використання відновлюваних джерел енергії.).

Стєрнсворд розпочала свій проект з того, що взяла інтерв’ю у художників та зустрілася з Девідом Пеггі (David Peggie) — хіміком, який працює у Лондонській Національній галереї (London’s National Gallery), щоб краще зрозуміти пігменти фарб, які використовували як старі майстри в історії мистецтва, так і сучасні художники.

Спочатку пігменти отримували у природі, зокрема, синій — з лазуритних каменів, жовтий — з глини охри, а червоний — з розчавлених крил жуків. Овочі, такі як цибуля, традиційно використовували для фарбування тканин.

Джерело: www.freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів