fbpx
728 x 90

Як українським овочам і фруктам потрапити на полиці європейської мережі

Як українським овочам і фруктам потрапити на полиці європейської мережі

«Альберт Хейн» працює напряму з виробниками, які розташовані якомога ближче та за необхідності так далеко, наскільки це потрібно

Про те яким вимогам повинен відповідати виробник, щоб постачати свіжу продукцію у провідну голландську мережу, українським фермерам розповіли під час семінару щодо промислового виробництва лохини, організованого компанією «Розетта Агро», спеціально запрошені гості представники рітейлингової компанії «Ahold», що працює у 10 країнах світу і є оператором мережі «Альберт Хейн».

Мережа супермаркетів «Альберт Хейн» налічує майже 1000 магазинів у Нідерландах і є відомими піонером у запровадженні різноманітних інновацій та трендів, які наслідують інші мережі. Саме споживачі постійно рухають роздрібну торгівлю у напрямку сталості і соціальної відповідальності з дотриманням чесності та прозорості.

Алгоритм співпраці Альберт Хейн з партнерами

Франк Брінкман (Frank Brinkman) представив «Бакер Барендрех» (Bakker Barendrech) сервісну платформу, яка вже більше 50-ти років забезпечує стабільне цілорічне постачання плодоовочевої групи товарів (окрім яблук та грибів) для мережі «Альберт Хейн». Оскільки ця група товарів характеризується певними коливаннями ціни та об’ємів доступної продукції впродовж року, завдання «Бакер Барендрех» полягає у забезпеченні стабільної кількості продукції, відповідно до запитів мережі, щоб супермаркет міг зосередитися винятково на реалізації продукції. А реалізує ця мережа супермаркетів немало, адже займає майже 40% ринку плодоовочевої продукції в Голландії.

Для мережі абсолютно важливою є найкраща якість на полиці, оскільки якщо покупцеві прийдеться не до смаку якість свіжої продукції, то наступного разу він можуть цей товар не купити. Тому закупівлі завжди здійснюються з точки зору споживачів.

«Ми закуповуємо продукцію безпосередньо у виробників, які розташовані якомога ближче та за необхідності так далеко, наскільки це потрібно». — зазначив Поль Шольман (Paul Scholman), представник Ахольд, який відповідає за співпрацю з Альберт Хейн.

Компанія Бакер закуповує овочі та фрукти безпосередньо напряму у виробників, переважно упакованими, хоча мають власну пакувальну станцію. Своїх фермерів з усього світу вони знають особисто і часто відвідують плантації — лише так можна сформувати міцні довгострокові партнерські відносини.

Перед початком сезону складається програма постачання із зазначенням прогнозованих обсягів постачання і обговорюються особливості регулярних та акційних продажів. Нідерланди дуже чутлива країна стосовно ціни, тому тут важливо встановити «правильну ціну», яка б влаштувала і виробника, і мережу та водночас була б цікавою кінцевому споживачу.

Профіль постачальника свіжої продукції для Альберт Хейн

Обов’язковим є наявність у виробника сертифікату GlobalGap, а для пакувальної станції BRC або FSCC та соціальний аудит BSCI (Міжнародна ініціатива соціальної відповідальності бізнесу) або SMETA (один із широковживаних форматів етичного аудиту у світі).

«Важливо, щоб наш постачальник дотримувався принципів сталого виробництва і соціальної відповідальності, а також за рахунок інновацій міг забезпечити низьку собівартість продукції та розумну ціну поряд з її високою якістю».

З кожної партії продукції беруть зразок для визначення смакових якостей, щільності, співвідношення цукрів і кислот тощо, тому добре знайомі з якістю тих сортів, що їм постачають фермери протягом усього сезону.

Виробник повинен бути спроможним забезпечувати стабільне постачання певного об’єму продукції. Зокрема по лохині — 40 тонн/тиждень, а в акційний період до 350 тонн/тиждень. До речі, якщо говорити про реалізацію лохини у мережі супермаркетів «Альберт Хейн», то основними видами упаковки для цієї ягоди є такі:

— високе відерце на 500 г, яких щотижня реалізують 20 тис. шт.;
плоска пінетка на 300 г запаяна плівкою (50 тис. шт./тиждень). У поточному сезоні, в акційний тиждень, мережа реалізує до 0,5 млн таких пінеток за ціною €2,99/шт.;
пінетка на 150 г запаяна плівкою (55-60 тис. шт./тиждень).

Люди у всьому світі нині стурбовані великою кількістю пластику і мережа «Альберт Хейн» активно працює над зменшенням пластикової упаковки. Така переорієнтація проявляється у використанні замість кришки — термоплівки для запаювання пінеток, що відчутно зменшило кількість пластику, що використовується мережею.

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів