fbpx
728 x 90

Уйфегертої Фюртеш® - нова зірка вишневих садів України!

Уйфегертої Фюртеш® - нова зірка вишневих садів України!

Завдяки інноваційному розсаднику «Голланд Плант», сертифіковані саджанці ‘Уйфегертої Фюртеш’ доступні вже й в Україні

Сорт, а точніше набір господарсько-цінних ознак, наявний в його генетичному коді, має у садівництві критичне вирішальне значення. Залежно від кінцевої мети, а у промисловому садівництві це збут вирощеної продукції, підбирають той чи інший районований сорт, тобто, адаптований до певних ґрунтово-кліматичних умов місця вирощування. Іноді, щоб першим зайняти нішу на ринку із ексклюзивним видом продукції, садівники на свій власний ризик використовують перспективний сорт із хорошими господарсько-цінними властивостями, який добре себе зарекомендував у інших регіонах.

Вишню, зокрема Вишню звичайну (Prunus cerasus), батьківщиною якої є Мала Азія (Східний та Центральний Китай) та Кавказ, українці вважають своєю найріднішою культурою. Це було одне із найдоступніших плодових дерев, яке кожен селянин міг посадити біля своєї хати шляхом поділу куща або ж висіву насіння. Згадаймо Шевченківський «Садок вишневий коло хати, хрущі над вишнями гудуть…». Тому й досі в українських садибах росте безліч місцевих форм вишні із плодами різного розміру, форми, смаку та забарвлення.

Із присадибного саду – до європейського столу

Вишня з позиції промислової цінності є стратегічною плодовою культурою, адже плоди її, зокрема вирощені в Україні, затребувані на ринках Європи та світу.

До вступу в силу «Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в частині поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВ ЗВТ)», плоди вишні мали переважно локальне споживання, а починаючи з 2017 - стали експортною позицією, коли було експортовано майже 1700 т заморожених плодів вишні. До цього Україна була нетто-імпортером цього виду замороженої продукції через слабку організованість внутрішнього ринку та, як наслідок, малі обсяги заготівлі вишень вітчизняними переробними підприємствами, низьку їх якість за високої собівартості та інші причини.

Експорту такого порівняно великого обсягу заморожених плодів вишні у 2017 р. сприяв неврожай у Польщі, найбільшому виробнику вишні в ЄС, та інших провідних країнах. У 2017 р. було максимально заготовлено продукцію із промислових садів та індивідуальних селянських господарств. Дефіцит вишні на світовому ринку дещо занизив вимоги до продукції, тому з України було експортовано усю заготовлену заморожену сировину, з кісточкою чи без неї, і українським переробним підприємствам вдалося суттєво підзаробити.

Наступний 2018 рік відобразив протилежну картину, коли пропозиція перевищила попит. Закупівельна ціна на свіжу вишню порівняно із попереднім роком знизилася майже втричі і становила 10-15 грн/кг (30-35 грн/кг у 2017 р.) і майже в стільки ж разів знизилася ціна на заморожену продукцію, яка була на рівні 25-30 грн/кг (75-85 грн/кг у 2017 р.). Як наслідок, у сезоні 2018 р. українські експортери заготовляли свіжу продукцію за порівняно високою ціною, водночас на заморожену вона значно знизилася.

Товарна партія української вишні містить в собі суміш помологічних сортів та місцевих форм. Продукт відрізняється за забарвленням та формою, дуже часто із наявністю личинок вишневої мухи чи її залишків, адже на присадибних ділянках ніхто не проводить захист рослин вишні від хвороб і шкідників, а проінспектувати кожний плід неможливо. Наслідком виявлення шкідників у продукції можуть бути рекламації та недоотримання прибутку, а інколи і прямі збитки експортера.

Вишневий сезон 2019 р. виявився складним - дефіцит якісної свіжої вишні за прийнятними цінами. Як наслідок, переробні підприємства, враховуючи минулорічні перехідні залишки, в роздумах, чи відбудеться значне зростання на заморожену продукцію, і чи варто закуповувати сировину за такою високою ціною.

Україна входить до топ-п’ятірки виробників вишні у світі

За даними ФАО, у 2017 р. світове виробництво вишні становило 1,2 млн тонн на площі 189 тис. га. Провідними країнами-виробниками вишні є Туреччина, РФ, Польща, Україна, США, Сербія, Іран та Угорщина. Виробництво вишні сконцентроване майже винятково  для потреб переробної промисловості.

Домінуючими сортами у світовому виробництві вишні є: сербський сорт «Облачинська» / «Oblačinska», німецькі «Шатенморель» / «Schattenmorelle» (син.: «Lutówka») та «Остгеймська» / «Ostheimer», угорські «Уйфегертої Фюртеш» / «Újfehértói fürtös» (син.: «Ungarische Traubige», «Balaton™») та «Ерді Ботермо» / «Érdi bőtermő» (син.: «Danube™»), і французький «Монморенсі» / «Montmorency».

В Україні під вишнею знаходиться приблизно 20 тис. га (включно із приватним сектором), а щорічний валовий збір становить понад 170 тис. тонн. Найпоширенішим сортом є «Уйфегертої Фюртеш», а також «Лотівка», «Встрєча», «Мелітопольська десертна», «Нордстар» тощо. Щороку Польща виробляє майже 200 тис. т плодів вишні, призначених для заморозки та виробництва соків (основні сорти: «Лотівка», «Уйфегертої Фюртеш», «Дебрецені Ботермо»). Найбільш розповсюдженими сортами вишні в угорських садах є «Уйфегертої Фюртеш», «Ерді Ботермо», «Дебрецені Ботермо» та «Канторяноші». Німеччина має тенденцію до зменшення площі вишневих садів і є основним у Європі покупцем (імпортером) вишні для переробки. Нині німецькі садівники заклали майже 400 га інтенсивних садів вишні для свіжого ринку сортом «Уйфегертої Фюртеш». Майже весь урожай вишні у США, а це 100 тис. т йде на переробку. Основні площі сконцентровано у штаті Мічиган. Багато мічиганських фермерів вирощують на площі майже 500 га сорт «Balaton™» (син.: «Уйфегертої Фюртеш») і влітку можна знайти вишні сорту Балатон на фермерських ринках штату Мічиган.

Останніми роками у світі розвивається ринок десертної вишні для споживання у свіжому вигляді. Нині угорські сорти «Ерді Ботермо» та «Уйфегертої Фюртеш» разом з кількома місцевими сортами вирощують по всьому світу і вони відіграють важливу роль на світовому ринку свіжої вишні. Свіжий ринок стрімко зростає, підтримуваний активною маркетинговою компанією з інформування споживачів про високий вміст аскорбінової кислоти, антиоксидантів, поліфенолів у вишні .

Крім того, продовжуються зусилля, спрямовані на розробку нових продуктів на основі вишні (лікери, вина, соки та сухофрукти) для збільшення споживання.

«Уйфегертої Фюртеш®». Дерево сильно- і пряморосле; рано вступає у пору товарного плодоношення. Посухостійкість рослин добра, а екологічна стійкість - відмінна.

Цвіте у пізні строки, разом з іншими пізніми сортами, що знижує ймовірність пошкодження нічними заморозками.

Починає дозрівати на початку липня. Плоди не схильні до опадання з дерева. Форма плоду дещо плоско-округла; вище середнього до великого розміру (5,3 г), а діаметр їх становить в межах 18-23 мм. Плоди придатні для свіжого споживання, промислової переробки та глибокого заморожування.

Колір шкірки блискучий темно-червоний (бордовий). М’якоть щільна, червона, забарвлена, смак гармонійний кисло-солодкий.

Інноваційний розсадник «Голланд Плант» реалізовує саджанці «Уйфегертої Фюртеш», щеплені на універсальній підщепі вишня магалебка, що дає можливість її поширення у більшому діапазоні кліматичних та ґрунтових умов. Рекомендується закладати сади «Уйфегертої Фюртеш» на вишні магалебка за схемою 5х3 м. Він також себе чудово показує на присадибних ділянках, адже вишневе варення за популярністю серед українців стоїть на першому місці.

Що ж робити українському виробнику та переробнику, щоб щороку отримувати стабільний прибуток від вирощування та заготівлі вишні?

Насамперед, це побудова не ситуативної, а планової стратегії виробництва та переробки, адже продукція, яку заготовлюють у приватних садах населення, не відповідає маркетинговим вимогам, і з кожним роком в українських селах стає все менше як потенційних заготівельників, так і самих насаджень, де можлива заготівля.

Як вихід - закладання промислових вишневих садів районованими високопродуктивними сортами, конкурентними на експортних ринках. Це дасть можливість планувати урожай та отримувати товарні партії продукції вирівняної якості, без наявності шкідників, адже лише у промислових садах можливо забезпечити повноцінний захист. Віднедавна у «Реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні» зареєстровано новий сорт угорської селекції «Уйфегертої Фюртеш», який входить до топ-5 найбільш культивованих сортів у Європі (зареєстрований з 2010 р.) і США та є найбільш поширеним сортом в Угорщині.

Завдяки інноваційному розсаднику «Голланд Плант», сорт «Уйфегертої Фюртеш» вже декілька років успішно вирощується в Україні (має виняткову ліцензію на виробництво та продаж саджанців сорту в Україні).

Відомо, що садивний матеріал, який зазвичай вирощують в Україні, бажає бути кращої якості. Власники розсадників мають бути більш відповідальними перед своїми партнерами, адже від матеріалу, який вони реалізовують, залежить майбутній успіх садівників та переробних підприємств.

Саджанці невідомого походження часто видають за популярний сорт та пропонують за нижчою ціною, але низька ціна та підробка не забезпечать фермеру очікуваний ним результат. Часто саджанці, хоча й виглядають зовні здоровими, можуть нести в собі внутрішні патогени, які проявляються вже в саду. За сприятливих для їх поширення погодних умов ці збудники можуть заподіяти власникам насаджень суттєвої шкоди або й зовсім доведеться розкорчовувати сад. Тому важливо купувати оригінальний, чистосортний, сертифікований садивний матеріал у розсаднику, якому можна довіряти.

Розсадник «Голланд Плант» працює вже не одне десятиліття в Україні, і за цей період зарекомендував себе як надійний та добросовісний постачальник саджанців зерняткових та кісточкових культур.

Детальніше про розсадник «Голланд Плант»: http://hopu.com.ua/uk/

І на завершення скажемо словами нашого генія: «І чужого научайтесь, й свого не цурайтесь», а в садівництві, як відомо, кордонів немає.

Замовлення саджанців та консультування: +380503726123, +380503725574

Координатор проекту: +380503721729

Розсадник плодових та енергетичних культур ДП “Голланд Плант Україна”

Закарпатська обл., Ужгородський р-н, с.Тарнівці, вул.Концівська 17.

office@hopu.com.ua

www.hopu.com.ua

Приєднуйтесь до нас в соцмережах:

FB: https://www.facebook.com/hollandplantua/

Instagram: holland_plant

©Всі права захищені. Фото: Andriy Osadchuk Photography

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів