fbpx
728 x 90

«Ягоди України-2019: заморозка і свіжий ринок» – підсумки проведення десятої ювілейної конференції

«Ягоди України-2019: заморозка і свіжий ринок» – підсумки проведення десятої ювілейної конференції

Десята щорічна міжнародна конференція «Ягоди України: заморозка і свіжий ринок» успішно пройшла в м. Київ 21-22 травня 2019 року і, встановивши нові рекорди, підтвердила свій статус ювілейної

Відразу за п’ятьма показниками даний захід перевершив попередні конференції, а саме:

– кількість учасників конференції перевищила 280 делегатів;
– вперше зареєстровано 206 компаній-учасників;
– експозиція основних постачальників МТР для ягідного бізнесу зросла до 28 компаній;
– географія учасників розширилася до 18 країн;
– присутність чотирьох міжнародних делегацій з Грузії, Таджикистану, Узбекистану та Молдови;
– максимально розширена програма заходу: пленарна частина, експозиція провідних постачальників технологій і МТР, три окремих виїзних бізнес-тури, торговий форум за участь покупців з ЄС, Близького Сходу, Азії та інших регіонів світу.

«Це безумовно рекорд! І ми розуміємо, що даний проект є необхідним для основних учасників ягідного бізнесу України, і будемо докладати максимум зусиль для проведення подальших заходів ще більш якісно і масштабно», – говорить Олександр Хорєв, керівник «АПК-Інформ: овочі і фрукти », організатора конференції.

Окремо слід відзначити внесок в просування, організацію та проведення заходу партнерів конференції, а саме FAO, Fruitnet Media International, East-Fruit і УПОА (Українська плодоовочева асоціація), кожен з яких надав практичне сприяння в організації окремих блоків конференції, що в підсумку вилилося в масштабну, інформативну і різнобічну подію.

21 травня конференція «Ягоди України-2019: заморозка і свіжий ринок» відкрилася з пленарної частини в Premier Hotel Rus, де, на думку організаторів, на сьогоднішній день є 100% необхідних умов для проведення міжнародних подій. Ділова програма заходу була насичена усіма ключовими для ягідного бізнесу тематичними блоками і доповнена двома цікавими панельними дискусіями.

У першому, ринковому блоці конференції, такі експерти ринку, як Том Джойс, Андрій Ярмак, Олександр Хорєв, Олег Босий і Тарас Баштанник детально розкрили питання по глобальній ситуації на ринку ягід, станом даного ринку в Україні, проблемам з експортом ягід з України і ціновим очікуванням в різних сегментах ягідних культур.

Кожна ягідна конференція проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» не обходиться без виступів практиків, і нинішня подія не стала винятком. В рамках програми про підхід до кооперативного виробництва ягідних культур розповіли представники компанії-партнера конференці з організації бізнес-туру ТОВ «Агрофірма «Весна-2011», а з презентацією про високі технології в ягідному виробництві виступив Євген Харлан, директор зі стратегії та розвитку компанії ТОВ «Нікдарія» (ТМ iBerry).

Вдало в виробничий форум влилася презентація про чергову нішеву ягідну культуру, яку в Україні ще дуже мало знають. Іраклій Парцванія, співзасновник компанії Vanrik Agro Group (Грузія), поділився з учасниками події інформацією про нову перспективноу ягідноу культуру для України – іргу, яка, на думку експерта, може гідно конкурувати з тією ж лохиною.

Відразу після обіду всіх учасників конференції чекала унікальна панельна дискусія в абсолютно новому для України форматі дуелі, присвяченій черговій нішевій ягоді – жимолості. З одного боку виступали прихильники успішних перспектив даної культури в Україні (Олександр Ярещенко та Олег Босий), яким опонували прихильники традиційних ягідних культур в розвитку галузі в Україні (Тарас Баштанник і Євген Харлан). Модератором дискусії виступив економіст інвестиційного центру FAO Андрій Ярмак.

Паралельно з дуеллю, керівник Української плодоовочевої асоціації Федір Рибалко відкрив перший вузькоспеціалізований торговий форум, де українські виробники ягід могли запропонувати свою продукцію байерам з Сінгапуру, Бельгії, Іспанії, ОАЕ, Литви, Латвії, Білорусі, Сербії та Польщі.

Друга частина пленарного дня конференції складалася з двох тематичних форумів, перший із яких був присвячений новим технологічним рішенням в ягідному бізнесі, включно з усіма етапи виробництва, збирання, охолодження, доробки й пакування свіжих ягід. Другий форум ставив акцент на ринку замороженої ягоди в Україні та світі, включаючи технологічні нюанси даного виду переробки ягідних культур.

З технологічної сесії хотілось би виділити ряд компаній, які виступили партнерами даної конференції, а саме: PIGO, ООО «Київський картонно-паперовий комбінат» і група компаній Fruktona.

Завершився пленарний день ювілейної ягідної конференції ще однією панельною дискусією, присвяченої вирішенню проблеми низьких цін на заморожену малину, але вже в форматі круглого столу. Дискусія вийшла за рамки попереднього регламенту конференції, але організатори конференції, пославшись на підтримку залу, все ж провели її за участю представників усіх провідних країн-виробників малини в Європі: Україна, Польща, Боснія і Герцеговина, Сербія і Чорногорія.

У другий день, 22 травня, для баєрів, запрошених УПОА, був організований окремий тур, в провідні господарства Житомирської області, а саме в ТОВ «Українська Ягода» і ТОВ «Нікдарія» (ТМ iBerry). В цей же час, практично 120 делегатів конференції попрямували до Макарівського району Київської області в ТОВ «Агрофірма «Весна-2011», де відбувся практичний бізнес-тур по вирощуванню практично всіх основних ягідних культур, що культивуються в Україні. Другий день конференції був також привабливий тим, що компанії, які брали участь у події три роки тому, змогли на практиці побачити всі зміни і нововведення в кооперативі, і, за їхніми словами, позитивний результат стратегії розвитку даної компанії є очевидним.

Після келиха ігристого вина зі свіжою суницею садовою, вирощеної в ТОВ «Агрофірма «Весна-2011», більшість учасників конференції роз’їхалися по домівках.

Проте 23 травня для представників делегацій з Грузії, Молдови, Узбекистану і Таджикистану організатори конференції провели ще один практичний тур, вже в Житомирську область, в рамках якого виробники-новачки змогли побачити всі технологічні і організаційні моменти ведення ягідного бізнесу в більш масштабному господарстві ТОВ «Українська Ягода», де, крім питань по вирощуванню різних ягідних культур, можна було ознайомитися з процесами доопрацювання і переробки ягід.

Отже, якщо підвести підсумки конференції, можна винести кілька основних тез, які будуть актуальні для розвитку ягідного бізнесу і надалі:

– виробництво ягід в Україні буде зростати;
– підприємства, заморожують ягоди, готові до закупівлі великих обсягів сировини;
– запорукою високих цін в сегменті більшості ягідних культур буде наявність експорту;
– в Україні є потенціал розвитку виробництва нішевих ягідних культур;
– якщо виробник планує заробляти на ягодах, він повинен всі основні зусилля спрямовувати на маркетинг і отримання якісного продукту;
– українська свіжа і заморожена ягода може і повинна підкорювати світ, а українському ягідному бізнесу вже є чому вчити своїх колег з СНД.

І що стосується 11-ї міжнародної ягідної конференції в наступному році? Конференція «Ягоди України» вже проводилася в Києві, Черкасах, Львові, Запоріжжі, Миколаєві, Вінниці та Дніпрі, а доповниться даний список новою локацією, про яку всі учасники ягідного ринку дізнаються вже в січні 2020 року!

ВІДГУКИ УЧАСНИКІВ

Сергій Бандуров, Агро Ком 1990, вирощування малини:

«Враження чудові, конференція «на п’ять зірок»! Все дуже сподобалося: і програма, і місце проведення. Були на аналогічній конференції, коли вона проходила в Запоріжжі, і хотілося б частіше бачити такі події в регіоні. Ми стежимо за заходами проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти», часто беремо участь і завжди залишаємося дуже задоволені. Плануємо продовжувати співпрацю!»

Олександр Барбанюк, Агро Буськ, вирощування ягід:

«Все було супер! Їхав, в першу чергу, за інформацією, тому цілі своєї досяг. Почув багато нового і дуже цікавого, навіть незважаючи на те, що змушений був виїхати раніше. Тепер чекаю розсилки презентацій, щоб в спокійній обстановці все перечитати і ознайомитися з тим, що не встиг побачити – впевнений, що знайду там ще багато корисного. Відвідуванням повністю задоволений, буду чекати запрошення на інші події проекту!»

Максим Храпачевский, Агроальянс МЛС, вирощування і заморозка органічної малини:

«Все дуже сподобалося – зв’язки, знайомства, склад! Вперше був на платній події і був приємно вражений різницею: немає випадкових людей, рівень на порядок вищий. Зрозумів, що платити в даному випадку має сенс. З доповідачів можу виділити Олега Босого, Тараса Баштанник і Андрія Ярмака. Незважаючи на те, що теми виступів безпосередньо мало перетиналася з моєю діяльністю, слухати їх досвід та аналітику було дуже цікаво, виловив для себе «підказку» і розуміння для своєї ситуації. Але, навіть якщо б я не слухав жодної доповіді, а весь час провів в кулуарах, я б все одно був задоволений і вважав, що конференція вдалася, – спілкування перекривало все. З нетерпінням чекаємо наступних подій!»

В’ячеслав Іванісов, заморозка ягід:

«Загалом враження позитивні. Були перший раз, багато чого не знали, але будемо вважати, що з’їздили «на розвідку», в наступний раз підготуємося краще і заявимо про себе більше. Паралельно з конференцією намагалися спілкуватися в кулуарах, знайомилися. Навіть на другому дні вдалося знайти пару цікавих контактів. Захід дуже потрібний, готові вже планувати участь в подальших, по можливості!»

Наталя Домброван, Стиль Пак Груп, виробництво упаковки і тари:

«Велике спасибі за конференцію, все пройшло відмінно! Вдалося зустріти і вже наших клієнтів, і завести нові знайомства. Програма події сподобалася, доповідачів було цікаво слухати. До місця проведення також ніяких нарікань – зал був досить великий і комфортний. В цілому, нам дуже сподобалося, будемо раді брати участь ще!»

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів