fbpx
728 x 90

Споживачі не хочуть платити за екологічну упаковку

Споживачі не хочуть платити за екологічну упаковку

У Дюссельдорфі 4-5 червня відбувся перший Європейський форум упаковки (European Packaging Forum). Численні учасники з Німеччини та Європи відвідали його, щоб отримати інформацію про поточну ситуацію на ринку та можливий розвиток на майбутнє.

Багато лекцій було присвячено закладанню основ роботи з упаковкою в роздрібній торгівлі: як полягає ситуація стосовно законодавства про пакування? Навіщо нам потрібна упаковка і які її переваги? Чи можете ви обійтися без упаковки? Які існують альтернативи пластику і паперу? І як певні ідеї вже комерціалізовано? Всі ці питання було обговорено під час заходу. Незважаючи на те, що наприкінці дня не було «генерального плану», настрій був позитивним, а позиції німецьких ритейлерів було підсумовано: якомога менше пакування там, де це можливо.

Переглянути фоторепортаж можна тут.

Стійка упаковка. Це те, що хоче споживач

Для аудиторії пакувальників, маркетологів і виробників машин необхідно було пролити світло на те, як це виглядає з боку споживачів. Доктор Ральф Майєр де Гроот (Dr. Ralf Mayer de Groot) з Mayer de Groot Marketing-Research і Consult GmbH задався питанням: що споживачі дійсно хочуть, коли мова йде про упаковку? Для цього він порівняв свідомі і несвідомі критерії прийняття рішення. На думку Майєра де Гроота, найважливішими для споживачів характеристиками упаковки для ягід є захисна функція (від забруднення та пошкодження), видимість плодів і термін лежкості в упаковці.

«Кліматичні критерії» менш важливі, існує суперечність щодо переваг упаковки. «У теоретичному плані екологічності надавали значення, але на практиці це було не настілки важливо».

Ціна також залежить від цього. Водночас у виборі без зазначених цін найпопулярнішою упаковкою була комбінація «groundwood bowl and flowpack», але з позиції ціни ПЕТ упаковка (PET) краща. «Багато споживачів не хочуть платити за екологічну упаковку».

Споживач купує очима

Однак питання про те, який саме тип упаковки споживач вибирає, ще не вирішено. Алессандро Ферарессо (Alessandro Ferraresso) пояснює: «У минулому упаковку не так цінували, але сьогодні нашою метою є «спілкування» через упаковку».

Ідеальна для нього упаковка має три основні риси:

— раціональність (вона має бути практичною і функціональною, вимагає ефективного використання матеріалів);
— відповідальність (упаковка має бути стійкою та забезпечувати зв’язок з самим продуктом, що міститься у ній);
— свіжість (упаковка має бути візуально привабливою та правдивою).

«Упаковка дуже важлива, і розмова про неї — це майбутнє, — зазначив Феррарессо. — Ви можете працювати з різними рівнями інформації, від суто прагматичної упаковки до наявності в інтернеті на продукті, який споживачі можуть використовувати, щоб бути в курсі». Використання соціальних медіа може сприяти залученню дітей і підлітків — батькам потрібне не більше ніж джерело інформації». Мета полягає в тому, щоб залучити всі частини суспільства до дискурсу: «Тільки таким чином кожен може допомогти з’ясувати різницю».

Рішення для пакування у точках реалізації (POS)

Ульріх Будник (Ulrich Budnik), керуючий директор Rewe Homberg & Budnik, взяв участь у форумі, щоб відповісти на запитання про досвід у двох його відділеннях у Дортмунді. По-перше, він підкреслив відмінності в очікуваннях споживачів з різним рівнем доходів у роздрібній торгівлі продуктами харчування. У регіонах з вищим рівнем життя важливим фактором є емоційність у торгівлі продуктами харчування. Наприклад, у своїй нещодавно відреставрованій філії він пропонує дегустації і, таким чином, може встановити плату за вхід. Відділ плодоовочевої продукції — це обличчя супермаркету: «Заможні клієнти приділяють більше уваги зв’язку виробника і ритейлера».

«Споживачі відчувають потребу вибирати найкращі фрукти і овочі», — говорить він. Як результат нам доводиться позбуватися багатьох продуктів наприкінці дня. Цікавим було рішення проблеми, з якою він прийшов: «Таким чином у нас з’явилася вітрина для делікатних фруктів і овочів в одному з магазинів, де гриби і кісточкові фрукти в паперових і порційних пакетах упаковують безпосередньо наші співробітники для клієнтів. Продажі в цьому сегменті повільно зростають, а відходи значно скорочуються».

Він робить висновок, підкреслюючи, що не бачить плодоовочеву індустрію як найбільшого винуватця навали упаковок у природі: «Звичайно, нам теж треба щось змінювати, але я бачу більшу проблему з іншими продуктами і особливо косметикою».

Джерело: www.freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів