fbpx
728 x 90

Німецький банк вологи для українських супертоматів

Німецький банк вологи для українських супертоматів

ПП «Інтер Кемікал Продактс» та фахівці компанії BASF New Business GmbH (Німеччина) презентували революційний і водночас дуже простий у застосуванні вологоутримувач

Maik Schacht з BASF New Business GmbH, Німеччина (ліворуч) та Олег Макарчев (ПП «Інтер Кемікал Продактс», Україна) — офіційний дистриб’ютор Be-Grow® Boost L в Україні

Місце

— Приміщення Київської торгово-промислової палати, 6 лютого 2019 р.
— На подіумі — Be-Grow® Boost L.
—Експерт — Maik Schacht, фахівець BASF New Business GmbH.

Досьє

Be-Grow® Boost L, суперабсорбуючий полімер,  гранули зшитого поліакрилату калію.
— Рік народження — 2009.
— Контактуючи з рідиною, кристали збільшуються у розмірі до 400%, вбирають у себе поживні речовини з добрив і, активуючись водою, поступово віддають їх кореневій системі рослини.
— Продукт доступний у мішках по 20 кг.
— Ціна відповідає отриманому від його застосування ефекту та становить €12,6 за 1 кг, або €252 у розрахунку на 1 га.

Be-Grow® Boost L (суперабсорбуючий полімер) — це гранули зшитого поліакрилату калію, здатні мінімізувати абіотичні ризики (нестачу води та поживних речовин)

На часі

Є декілька шляхів інтенсифікації томатного бізнесу: тепличні технології, новітні добрива, високотехнологічні системи зрошення тощо. Зупинятися на них немає сенсу, оскільки всі вони дорогі. Наприклад, зведення більш-менш пристойного тепличного комплексу обійдеться в середньому у 3 млн євро. Звідки такі гроші у простого фермера? До того ж справжній господар постійно дбає про екологічність своєї продукції та чистоту своїх ґрунтів, що практично неможливо у разі активного використання хімікатів. Який же українець не мріє про це, часом жахаючись від того, як по-варварськи ставляться до своєї землі, наприклад, у Китаї!

Maik Schacht, фахівець BASF New Business GmbH рекомендував вносити кристали Be-Grow® Boost L (20 кг/га) в ґрунт разом з мінеральними добривами

Доведено комерційними випробуваннями

Навіть у технологічних інноваціях рано чи пізно настає фаза плато, коли, здавалося б, усі винаходи та відкриття вже зроблено і розвиток зупиняється. І тут необхідно переосмислити проблему з самого початку, тобто з коріння. BASF пішов саме у цьому напрямку, почавши заглиблюватися у проблему.

Фахівці рекомендують вносити кристали Be-Grow® Boost L у ґрунт разом з мінеральними добривами.

Для концерну BASF Be-Grow® Boost L  — продукт абсолютно інноваційний, і не є представником традиційних засобів захисту рослин, у винахідництві та виробництві яких вже багато років успішно спеціалізується компанія. І одразу — прорив! Але  статусу прориву передувала дуже копітка праця, багато випробувань і тестувань,  зокрема у співдружності з компанією ICP:  більш ніж сто досліджень, що їх за останні вісім років проводили в Південній та Північній Америці, Європі та Азії, і які підтвердили здатність засобу під час виробництва томатів збільшувати прибуток на 50%. Вдвічі! Втім, як результат експериментів результативність досягала й 75%, а місцями й 14%. Безумовно, ефект залежить від типу ґрунту,  від середнього рівня врожайності, що вже було досягнуто на початок тесту: наприклад, в Іспанії, де врожай становив 140 т з га і в Китаї, де врожайність становила 30 т з га. При цьому продукт абсолютно нешкідливий, дружній до корисної бактеріальної флори ґрунтів, а от на відверту хімію у вигляді препаратів проти шкідників та хвороб реагує негативно (це яскраво спостерігали у Китаї, де існує «біле забруднення» полімерами). При цьому засіб здатний суттєво оздоровити ґрунт, а його основний складник розкладається як органіка у біологічному циклі протягом 8-10 років під впливом рідних ґрунтових бактерій.

Контактуючи з рідиною, кристали набухають, досягаючи рівня абсорбції у 400%, вбирають у себе поживні речовини з добрив, і активуючись водою, поступово віддають їх кореневій системі рослини

— Чому томати? В усьому світі ця культура посідає лідируючі позиції, та в Україні за популярністю впевнено наздоганяє «другий хліб», тобто картоплю. Приміром у 2016 році на планеті було вироблено та спожито близько 177 млн тонн томатів. За даними Продовольчої федерації ООН, Україна посідає 14 місце у світі з виробництва томатів. Що найважливіше для фермера у будь-якому куточку світу? Збільшити врожайність культури та відповідно зростити прибутковість свого бізнесу, заощадивши при цьому на інвестиціях та максимально знизивши ризики втрат врожаю. Томати до того ж особливо чутливі саме до втрати вологи і посухи. Цю проблему і допомагає вирішувати Be-Grow® Boost L.

З солоною водою система не працює, а от з теплою — залюбки

— Чому Україна? Проаналізувавши показники врожаїв томатів у різних куточках світу, бачимо, що очевидним є те, що вони доволі суттєво різняться. У таких високотехнологічних країнах,  як Іспанія та Італія, врожайність становить понад 90 тонн (у деяких успішних господарствах до 160 тонн) томатів з га за рік. Туреччина, яка теж не пасе задніх щодо томатів, поступається, виробляючи до 40 тонн з га. Україна, нагадаємо, посідає 14 місце в світі, при цьому в середньому українські овочівники збирають до 80 тонн томатів з га за крапельного зрошування. І це оптимальний показник для застосування Be-Grow® Boost L. До речі, томати — далеко не єдина культура, яка відгукується на застосування препарату. Це дозволяє спокійно залишати свій город на тиждень і більше і не турбуватися про його долю.

Творці Be-Grow® Boost L сподіваються вдосконалити технологію застосування продукту у співпраці з українськими овочівниками та надають супровід і підтримку

Недитяча турбота

Це дуже спрощена форма продукту, природою якого є хімічний супер абсорбент. Схожі кристали застосовують у виробництві дитячих памперсів — вони весь час поглинають вологу. Проте кристали із звичайних памперсів, внесені у ґрунт, стануть для рослини згубними. Чимало наукових та комерційних випробувань народили ідеальну форму, розміри, фізичні та хімічні властивості кристалу саме для рослини з урахуванням її потреби у поживних речовинах і у кореляції з фазами її життєвого циклу. Більш того, прослідковуються особливості  залежно від сорту томата, яких існує величезна кількість. Так, пік потреби настає безпосередньо перед збором врожаю. У разі вирощування у теплиці, приміром, томати отримують оптимальну кількість вологи, але поживні речовини при цьому постійно вимиваються з ґрунту. Та основну масу томатів вирощують на полі, просто неба, іноді під палючим сонцем.

Більш ніж 100 досліджень, які за останні 8 років проведено в обох Америках, Європі та Азії, підтвердили здатність засобу за виробництва томатів збільшувати прибуток до 50%

Кристали «висівають» безпосередньо в землю і вони активуються під час поливу, набухають, досягаючи рівня абсорбції у 400%. Але акцент виробники Be-Grow® Boost L роблять не на здатності кристалів утримувати воду, а на тому, що часточки, іони поживних речовин абсорбуватимуться разом з водою з ґрунту у кристалах, акумулюватися та зберігатися там.  При цьому ефективність будь-якого добрива досягає максимуму. Так, щороку на 1 га площі поля використовують добрив приблизно на суму 2500 євро. Використання засобу допомагає суттєво зменшити ці витрати, зменшивши необхідну кількість добрив. Це один з пунктів Кодексу еколога, якого дотримуються виробники Be-Grow® Boost L.

Щоб найкраще відчути дію Be-Grow® Boost L, застосуйте його при вирощуванні базиліку або медичної марихуани

Гранули наче магніт притягують до себе кореневу систему, зміцнюючи та посилюючи її, стимулюють розвиток мікрокорінців, які саме і проникають у гранули за вологою та «їжею».  Коли гранула спустошується, вона сама набирає свої багатства з ґрунту. Це можна порівняти з батарейкою, що сама заряджається — вічний енерджайзер. Рослина перебуває у постійному стані комфорту, не відчуває абіотичних стресів від нестачі вологи чи поживних речовин. Міцніша коренева система — міцніший габітус та багатший урожай. Концентрація цукрів у рослині збільшується, плоди достигають швидше у середньому на 2 тижні, смакові властивості їх поліпшуються.

На запитання, щодо вартості продукту пролунала відповідь: «Ціна відповідає отриманому від його застосування ефекту та становить €12,6 за 1 кг, або €252 в розрахунку на 1 га»

Агротехніка кристалів

Продукт постійно вдосконалюють, як і технологію його застосування. У цьому його творці сподіваються на співдружність з українськими фермерами. У свою чергу гарантують тим овочівникам, що зважилися на використання Be-Grow® Boost L у своїх господарствах, супровід та підтримку.

Продукт доступний також і у мішках по 20 кг

Прикладом застосування полімерного абсорбенту запропоновано технологію італійських господарств. Єдине, що використовують там з інноваційного вирощування томатів, — це високотехнологічні системи поливу. Проведений комерційний тест передбачав використання  Be-Grow® Boost L на  9 рядках. Решту поля обробляли у традиційний спосіб.

Щоб найкраще відчути дію Be-Grow® Boost L, застосуйте його під час вирощування базиліку або медичної марихуани.

Ґрунти відрізнялися високою сухістю. У лунку  вносили мінеральні добрива та сорбент (ними наповнювали окремі резервуари, але можливе і змішування за наявності спеціального обладнання) із розрахунку 3 г (пів столових ложки) на лунку з подальшим висаджуванням розсади, поливом та закриттям ґрунтом. Дозу перевищувати не рекомендовано. Більш того, на другий рік застосування сорбенту доцільно зменшити його кількість удвічі. Ряди, оброблені  Be-Grow® Boost L, більше не зволожували протягом вегетації, решту рослин зволожували як зазвичай. Як результат урожайність томатів з га на площах з використанням сорбенту була вищою приблизно на 7%. При цьому вдалося зберегти оптимальний показник коефіцієнта Брікс (показник рівня сухих речовин)  на рівні 0, 6.

Присутніх неабияк зацікавила інформація про продукт

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів