fbpx
728 x 90

СВІТОВИЙ РИНОК ЯБЛУК

СВІТОВИЙ РИНОК ЯБЛУК

Наведено сучасний стан кон’юнктури світового ринку яблук, підготовлений авторитетним профільним виданням www.freshplaza.com

Після повідомлень про рекордний урожай минулого літа спокій знову повернувся на європейський ринок яблук. Ситуацію на ринку диктують  заповнені сховища. Французькі експортери втратили контроль над своїм ринком у Північній Європі. Польські експортери вимушено спрямували частину свого експорту до Азії. Китай потребує яблук. Валовий збір був нижчим, ніж очікувалося, а попит високий, тому є достатньо місця для імпорту. У США врожай був меншим, ніж очікувалося, але ринок залишається спокійним. Перші ранні яблука збирають у Південній Африці та Австралії. Обсяги врожаю продовжуватимуть зростати найближчими тижнями.

Нова Зеландія розпочне сезон за місяць

Перші яблука з’являться на ринку в середині лютого. Сезон виглядає добре, з великою кількістю сонячних годин і достатнім зрошенням. Кокс (Cox) стане першим сортом, який вийде на ринок. Через тиждень піде Гала Роял. «Ми експортуємо по всьому світу, але Кокс переважно йде до Сполученого Королівства і Європи. Гала Роял дійсно підходить для всіх напрямків», — повідомив трейдер. За даними компанії, обсяг яблук сорту Черіш (Cherish) збільшився в десятки разів порівняно з минулим роком. Це яблуко поставляють на всі ринки, але більша частина призначена для Азії. «Існує зацікавленість і гарний попит на Черіш», — говорить трейдер, а також на Міранду (Miranda™) — солодке, зелене яблуко, обсяги якого подвоюються цьогоріч. Продажі в перші місяці року визначать європейський сезон для новозеландських експортерів.

Китай: зростання цін через дефіцит

Нині на ринку не так багато китайських яблук через несприятливу погоду, зафіксовану під час вирощування фруктів. Як результат минулорічного невтішного врожаю, пропозиція значно менша, ніж в інші роки, але попит залишається високим, тому ціни на яблука нині вище, ніж у попередні роки. Експорт китайських яблук також нижчий, ніж в інші роки, оскільки ціна вже не є достатньо конкурентоспроможною для експортного ринку, і вигідніше продавати фрукти на внутрішньому. Яблука також є популярним продуктом для споживання протягом святкування китайського Нового року, тому ціна залишається високою.

Китай імпортує багато яблук, а в поточному сезоні спостерігається значне зростання імпорту з Польщі. Це відбувається переважно через конкурентну ціну польських яблук і китайські споживачі цінують їх смак. Яблука зі Сполучених Штатів також дуже популярні. Незважаючи на високі імпортні ставки, які уряд встановив для яблук, їх все ще багато завозять, тому що вони дуже популярні серед китайців. Багато французьких яблук також імпортують, але вони все ще є маловивченим продуктом і нині активно просуваються.

Європа: запаси аналогічні 2014 року

У перший місяць європейського яблучного сезону обсяг продажів був більшим, ніж у 2017 році, про що свідчать показники WAPA щодо європейських запасів. Продажі особливо добре пройшли у Польщі з рекордними 385 тис. тонн у листопаді. На 1 грудня 2018 р. у європейських сховищах зберігалося 5,1 млн тонн, що можна порівняти з показниками 2014 року. Запаси на 44,7% більші, ніж у 2017 році.

Польща бачить можливості в Азії

Ринок, схоже, відновлюється від низьких цін, але не всі проблеми ще вирішені. Хоча ціна все ще може зростати, але трейдер з гордістю може казати, що польські яблука залишаються найдешевшими на ринку. Ціна на промислове яблуко подвоїлася за останні місяці, але все ще існує попит з боку переробних підприємств. Коли йдеться про експорт, то польський сектор з нетерпінням чекає на високий попит із Азії на сорти Гала Роял (Royal Gala). «Попит дуже великий, тому азіатські імпортери шукають європейські яблука». Один експортер стверджує, що Гала Маст (Gala Must), Ред Джонапринц (Red Jonaprince) і сортотип Голден (Golden) особливо цінні в Азії. Також у Європі польські яблука залишаються популярними завдяки своїй низькій ціні. Виробники бачать можливості для виробництва органічних яблук у майбутньому.

Затишшя на ринку яблук у Франції

Нині на французькому ринку яблук затишшя, це стосується також і експорту. Трейдери говорять, що продажі стагнують або навіть дещо впали. Важливою причиною цього є конкуренція з боку імпортних фруктів, оскільки у Польщі та Німеччині є дешевші яблука. Тому трейдери вважають за краще зберігати яблука у сховищах і продавати тільки тоді, коли ринок фактично потребує їх, що навряд чи станеться до лютого. Ціни стабільні порівняно з минулим роком. Змінилося експортне становище французьких яблук у Північній Європі. Такі країни, як Бельгія та Німеччина, є самодостатніми у цьому році, тому там майже немає експортних можливостей для французів. Загалом трейдери задоволені якістю фруктів. Наприклад, позитивно вплинуло на забарвлення плодів Гали тепле літо минулого року. Інші сорти, такі як Сент-Клер (Sainte-Claire), постраждали від спеки.

Німеччина: пасивність у торгівлі після грудня

На німецькому ринку яблук переважають вітчизняні яблука. Найбільш поширеними сортами є Елстар (Elstar), Джонаголд (Jonagold), Боскоп (Boskoop) і Бребурн (Braeburn). Зазвичай, також хороші запаси італійських Гренні Сміт (Granny Smith), Голден Делішес (Golden Delicious) і французьких Пінк Леді (Pink Lady). Проте Ред Делішес (Red Delicious) трохи зменшується наприкінці року. Постачання на німецький оптовий ринок завершується бельгійським Бребурном (Braeburn) і голландським Елстаром (Elstar).

Після невеликого пожвавлення на Різдво споживання та ціни знову знизилися. Наступні два тижні будуть вирішальними для подальшого розвитку кампанії до кінця сезону, вважає трейдер з району Боденського озера (Південна Німеччина). Інша проблема, яка турбує трейдерів,  — це погане зберігання вітчизняних яблук здебільшого через високі температури під час їх вирощування. Тому трейдери сподіваються на дещо краще споживання, а отже, зростання цін.

Нідерланди торгують яблуками на внутрішньому ринку

Продажі яблук сорту Боскоп (Boskoop) тривали дуже добре в останній тиждень 2018 року. Для Ельстара (Elstar) голландські трейдери очікують повільного зростання і стабільного ринку найближчими тижнями, враховуючи, що головною метою багатьох людей на початку нового року стає здорове харчування. Торгівля яблуками, здебільшого, здійснюється на локальному ринку.

Італійські сховища переповнені

Згідно з даними, опублікованими Всесвітньою асоціацією яблуні та груші (WAPA) про кампанію 2017/2018, валовий збір в Італії становив 1,7 млн тонн (збільшення на 30%). Проте цей обсяг є меншим середнього за п’ять років (2,2 млн тонн). У грудні Європа мала найбільші запаси, які будь-коли фіксували. Італійська асоціація виробників яблук і Торговельно промислова палата в Больцано (Assomela and the Chamber of Commerce in Bolzano) щомісяця публікували дані про запаси Трентіно-Альто-Адідже (Trentino Alto-Adige). На 1 січня 2019 р. у сховищах було 1 млн 31 тис. 649 т яблук, що лише на 29 тис. т менше показника 2017 р. (1060671 т) та майже вдвічі більше ніж на 1.01.2018 (642835 т). Цей обсяг переважно забезпечують Голден Делішес (503625 тонн), Ред Делішес (115450), Гала (80828), Гренні Сміт (65104), Фуджі (60482), Бребурн (49067) та Кріпс Пінк (45988 тонн).

Південна Африка починає сезон ранніх яблук

Сезон щойно розпочався на півночі Лімпопо зі збору місцевих сортів, здатних витримати спеку. Незабаром, Гала Роял зі східних провінцій Вільна Держава та Мпумаланга (Free State and Mpumalanga) також вийде на ринок. Основна частина яблук надходить із Західної Капської провінції і Лангклуфа (Western Cape and Langkloof). Через 10–14 днів урожай в цих районах розпочнеться з перших Гала Роял і Панорама Голден (Royal Gala and Panorama Golden). Водозабезпечення краще, а виробники оптимістичніші, ніж минулого року.

Австралія: експорт до Азії та втрачений врожай

Сезон розпочнеться у цьому місяці з ранніх сортів, включаючи Гала Роял (Royal Gala), Смітен (Smitten) і Мічиганські сорти (MiApple). Австралійська асоціація яблуні та груші (Apple та Pear Australia Limited (APAL) багато вклала в рекламу австралійських яблук на азіатському ринку, особливо для Пінк Леді (Pink Lady). Хоча організація визнає, що вихід на китайський ринок займе деякий час, нещодавно завершився третій за останні 12 місяців візит у Китай. Завдяки цьому організація прагне прискорити процес, показавши китайцям переваги австралійських яблук.

Влітку деякі виробники працювали у складних погодних умовах. У кількох регіонах, зокрема на Аделаїдських пагорбах (Adelaide Hills), урожай постраждав від граду. Кожен виробник у цій місцевості міг це бачити у своїх садах. У Оранджі, Новий Південний Уельс (Orange, New South Wales), 20 міліметрів дощу випало за 15 хвилин. Найбільш постраждали від цього виробники, які не мали захисних сіток над своїми садами.

США: менший валовий збір у Вашингтоні, але ціни стабільні

Трейдер звертає увагу на 25% зменшення відносно прогнозованого врожаю у Вашингтоні в цьому сезоні. Важко визначити чітку причину цього, але вказують на морози, зафіксовані взимку. Гренні Сміт (Granny Smith) постраждав найбільше, водночас виробництво Хоней Кріспа (Honey Crisp) зростає завдяки розширенню площі.

Виробництво в інших регіонах США, здається, буде нормальним. Мічиган і Пенсільванія мали хороший урожай, але вони не потрапили на ринок так рано, як тими роками. «Вашингтон зосереджується на вирощуванні для свіжого ринку, тому все, що там росте, запаковують для супермаркетів», — говорить трейдер.

Попит гарний. Гала, Фуджі, Пінк Леді та Гренні Сміт гарно почувають себе на ринку, як вважає трейдер. Ринок для Ред Делішеса (Red Delicious) перебуває під тиском клонів Гали. Спостерігають деякі зміни ціни. «Ціна на органічні яблука хороша, а для звичайних — на середньому рівні, але не висока», — говорить трейдер. Враховуючи менший урожай, у перспективі ціна зростатиме.

Джерело: www.freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів