fbpx
728 x 90

Нідерланди як центр міжнародної торгівлі

Нідерланди як центр міжнародної торгівлі

Шістдесят відсотків експортного торговельного потоку свіжих фруктів та овочів надходить з-за кордону

Загалом Нідерланди щорічно ввозять 8 мільйонів тонн свіжих фруктів та овочів, а 11 млн. тонн залишає територію країни. Із загальної кількості плодоовочевої продукції, що прибуває до Нідерландів, навіть менше 20% призначено для внутрішнього ринку. Решту 80% просто транспортують в інші країни через Нідерланди, а це близько 7 млн. тонн або 60% від голландського експорту свіжих овочів та фруктів. Інші 40% (4 млн. тонн) із 11 млн. тонн вивезеної свіжої продукції було вирощено у Голландії.

Традиційний імпорт / експорт, реекспорт, напівтранзит і фактичний транзит

Окрім імпорту свіжих фруктів і овочів для голландського ринку, а також експорту свіжих продуктів, вирощених у Нідерландах, в країну надходить великий потік, що транспортується далі за кордон. Цей потік можна розділити на три частини.

По-перше, так званий реекспорт (близько 3,7 млн. тонн). Це продукти, які проходять післязбиральну доробку в Нідерландах і (тимчасово) стають власністю голландської компанії, перш ніж їх знову експортують.

По-друге, через Нідерланди, що називається напівтранзитом, проходить великий потік продукції (близько 0,9 млн. тонн), стосовно якого здійснюються митні формальності, але він залишається власністю іноземної компанії. В основному це стосується фруктів, оскільки, напівтранзит овочів практично дорівнює нулю.

Нарешті, залишок експортного торговельного потоку припадає на фактичний транзит. Голландські транспортні компанії можуть брати участь як у напівтранзиті так і у транзиті, але продукт залишається власністю іноземної компанії. Дані щодо фактичного транзиту не збираються систематично, але, за даними Статистичної служби Нідерландів (Statistics Netherlands), це стосується значних обсягів. При ретельній оцінці фактичний транзит лише свіжих фруктів складає 2,0 млн. тонн.

Експорт фруктів: менше 10% голландська продукція

Існує велика різниця у торговельному потоці за групами товарів «свіжі фрукти» та «свіжі овочі». У свіжих овочах важливість іноземного продукту є значно меншою, ніж у свіжих фруктах. У торговельному потоці експортованих свіжих овочів 80% — це голландський продукт. У категорії свіжі фрукти це навіть не 10 відсотків.

Із загального обсягу завезених свіжих фруктів і овочів на внутрішньому ринку не залишається навіть 20 відсотків, але різниця між овочами та фруктами не така значна. З усіх завезених свіжих фруктів близько 15% призначено для голландського ринку, а овочів на чверть менше.

На голландському ринку свіжих овочів домінує голландський продукт з часткою понад 90 %, а по фруктах локальна продукція становить близько 30%.

Значення ЄС зростає

У 2018 році значення країн ЄС для голландського експорту було більшим, ніж минулого року. До серпня частка країн ЄС становила майже 90%. Німеччина є найважливішим покупцем з часткою більше 30 відсотків.

Банан залишається найважливішим продуктом

З голландського імпорту свіжих фруктів і овочів (включно з напівтранзитом) банан посідає перше місце. Протягом 2018 року було імпортовано більше одного мільйона тонн. З них приблизно 75% реекспортується. На другій сходинці апельсин з обсягом імпорту 600 тис. тонн у 2018 році. Це трохи більше, ніж у 2017. Далі йде виноград (+3%), ананас (+16%), авокадо (+26%), грейпфрут (+8%), яблуко (+27%), диня (−2%), томат (+7%), цибуля (+15%), манго (+5%) і мандарин (+16%).

Зростає імпорт з Південної Африки

Іспанія залишається найважливішим постачальником, хоча в минулому році обсяги не зростали. З Іспанії прибуло менше апельсинів, але було завезено більше помідорів і мандаринів. Південна Африка за обсягами постачання займає друге місце, причому імпорт з цієї країни був на 10% більшим, ніж у минулому році. Менше імпортували найважливіший продукт — апельсин, але більше виноград, грейпфрут, лимон і авокадо.

Для більшої інформації:

Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com
fruitvegfacts@gmail.com

Джерело: www.freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів