fbpx
728 x 90

Засуха впливає на урожай картоплі по всій Європі

Засуха впливає на урожай картоплі по всій Європі

Та відкриває можливості для експорту української картоплі до ЄС у цьому сезоні

Доменіко Циттеріо (Domenico Citterio) є власником компанії, що спеціалізується на імпорті та експорті картоплі для сівби та споживання, яка розташована в S. Martino Buon Albergo (у провінції Верона, Італія). Нещодавно він зробив заяву щодо посухи, яка зачепила більшість європейських країн. Він стверджує, що «ми зараз стикнулася з епохальною та безпрецедентною ситуацією. Тривалий дефіцит водопостачання є вражаючим. Не сам факт засухи є шокуючим, а те, що вона поширилася на величезну територію. Європа постраждала від Ла-Манш до Балтії!». Про це він заявив після тривалої подорожі по Шотландії, Литві, Франції, Данії, Німеччині та Нідерландах.

Наслідки посухи на полях картоплі у Східній Німеччині

За даними німецьких метеорологів, не лише травень і квітень 2018 р. виявилися рекордно спекотними в Німеччині, але в країні також спостерігалася ціла низка високих температур протягом п’ятимісячного періоду квітня – серпня, які перевищили піки,  зафіксовані у 2003 році.

Погода була дуже сухою по всьому континенту. У районах, де можливе зрошування, ситуація виглядає відносно кращою; проте здебільшого сільськогосподарські землі не були зрошувані через відсутність структур, або через чіткі заборони влади, яка виступала за цивілізоване використання існуючих (недостатніх) водних ресурсів.

Промислові насадження картоплі, які явно постраждали від посухи.
Наступні зображення також стосуються ситуації (станом на 10 серпня) у Франції в районі Аррас

«Урожаї значно нижчі  порівняно із середньостатичними за п’ятирічний період. Місцями спостерігається зменшення урожайності на 25% або 30%, і це дуже актуально, оскільки стосується всього європейського континенту. Кілька країн, у яких ситуація виглядає дещо кращою, це Італія, Іспанія, Португалія та Греція, оскільки вони є переважно покупцями “, —  каже Доменіко Циттеріо.

Окрім дефіциту врожайності, який вимірюється двозначними цифрами, виникає пересторога щодо якості: бульби сформувалися раніше, тому вони менш придатні для зберігання. «За відсутності опадів навіть неможливо копати бульби через ущільнення ґрунту, а якщо опади в подальшому виявляться надто інтенсивними, то урожай може бути знищений», — попереджає експерт.

Розмір бульб в середньому малий або середній, і вони рідко досягають 60 мм+ за розміром. Тому, якщо на насінний продукт це не сильно впливає (коли калібр менш релевантний), то це матиме значні наслідки для споживання.

«Італійський ринок не пропонує таких малих розмірів. До теперішнього часу було зібрано тільки ранні сорти, які, на щастя, не зазнали сильного впливу кліматичних умов. Проблема зараз виникає з основними сортами, які загалом розвиваються в серпні, тобто ще не підлягли збору. Оскільки продукт ще не готовий до споживання, важко усвідомлювати наслідки умов, що склалися. Однак я з жалем говорю про те, що, коли ми досягнемо листопада, ситуація може стати трагічною».

Тим часом переробна промисловість купує картоплю для виготовлення картоплі-фрі у п’ять разів більше, аніж в 2017 році, коли продукту було достатньою.

«На жаль, також існує дуже мало надії на імпортний продукт, який зазвичай покриває розрив між попитом та пропозицією: виробництва в Єгипті немає в цей період, садіння розпочнеться лише через два місяці, а врожай отримають лише через шість місяців, тому нічого не може прибути в Європу до лютого/березня 2019 року. Я бачу дедалі частіше і тривожніше коливання між екстремальними ситуаціями, такими, що створюють серйозні ризики для існування десятків тисяч фермерських господарств у всій Європі. Напруженість з цінами вже спостерігається, і з урахуванням нинішніх умов, мені важко сказати, що нинішня кричущість невиправдана», — завершує Доменіко.

Contact:
Domenico Citterio & C. Srl
Via delll’Industria, 1/b
37036 S. Martino B.A. (Verona, VR) – Italy
Tel.: (+39) 045 8780144
Fax: (+39) 045 8780311
Email: info@citteriopatate.it
Website: www.citteriopatate.it

 

Джерело: www.freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів