fbpx
728 x 90

Тарас Мельник: ми спроможні позиціонувати себе на рівних

Тарас Мельник: ми спроможні позиціонувати себе на рівних

Аналіз перспектив та можливостей експорту українських яблук на ринки Азії

Щойно закінчилася міжнародна плодоовочева виставка Asia Fruit Logistica, що проходила 4-6-го вересня в Гонконзі, та яка є однією із найбільш значущих подій не лише для азійського регіону, але й усієї світової плодоовочевої індустрії, адже майже всі великі експортери націлюють свою увагу саме на нього, одного із найбільш містких та платоспроможних ринків збуту. Україна вже вдруге поспіль була представлена на виставці низкою компаній, один із акцентів участі було сконцентровано саме на позиціонуванні України як потужного виробника та потенційного експортера яблук на азійські ринки. В очікуванні світового перевиробництва яблук у цьому сезоні експорт українських яблук  особливо актуальний, адже українські виробники за останнє десятиліття-два наростили потужну виробничу базу, спроможну забезпечити вітамінами не лише співвітчизників, але й інших охочих за її межами. Тому ми звернулися до Тараса Мельника, директора із садівництва ФГ «Гадз», одного із експонентів цьогорічної виставки Asia Fruit Logistica, із проханням прокоментувати перспективи на майбутнє від участі у ній.

Шановний Тарасе, Ви щойно повернулися із Гонконгу, де на спільному українському стенді представляли продукцію фермерського господарства «Гадз», зокрема яблука. Будь ласка, поділіться із нашими читачами своїми враженнями від участі у заході, і найбільше що їх цікавить, чи є перспективи експорту українських яблук у той віддалений азійський регіон?

Під час виставки польський галузевий ресурс www.sadownictwo.com.pl розмістив матеріал під назвою «Fruit Logistic Asia — Polski tam nie ma» (Fruit Logistic Asia — Польщі там немає). Наскільки нам відомо, польські виробники після заборони експорту їхніх яблук до Росії, активно намагалися освоїти той ринок, і нещодавно одне українське інформ-джерело повідомляло, що буцімто у польських виробників зірвалася домовленість на постачання яблук до однієї із найбільших мереж китайських супермаркетів. Проте в інших польських джерелах йшла мова, що польські яблука активно там продаються,  в Китаї зокрема. Тому через відсутність польських експонентів на виставці можна припустити, що їхні намагання виходу на нього не увінчалися успіхом, або ж навпаки — польські виробники на ньому вже є, і не мають потреби зайвий раз виставлятися. Останнє малоймовірно, адже для закріплення на будь-якому ринку необхідна постійна інформаційна присутність.

Чи можете припустити із власного досвіду спілкування із відвідувачами виставки, що в українських виробників яблук є шанси поставляти продукцію у той регіон, можливо не самотужки, а в консолідації з іншими, щоб зустріти потреби в обсягах потенційних покупців. Адже відстань до азійських ринків та їхня місткість потребують як компенсації значних витрат на логістику, так і відповідності затребуваним обсягам та якості. Чи такі великі господарства, як ФГ «Гадз», яке Ви представляєте, може самостійно впоратися із подібним завданням?

Основна мета участі у виставці: презентація українського яблука найпопулярніших сортів, популяризація та маркетинг українського яблука як брендового продукту, який не може стояти в одному ряду із польським, оскільки має низку переваг, враховуючи ґрунтово-кліматичні умови, в яких їх вирощують. Аргументація ціни на продукт — на рівні італійських та французьких виробників, адже за своєю якістю, смаковими властивостями, різнотипністю упакування та логістикою наш продукт нічим не поступається найкращим європейським виробникам.

Основні та найперспективніші ринки, пошуком клієнтів із яких ми займалися та вели переговори впродовж трьох днів, є: Середня Азія – Ірак, Іран, Туреччина; країни Перської затоки – Оман, Катар, ОАЕ, Бангладеш; Індія; В’єтнам; країни Африки. На цьому етапі Китай не розглядаємо, адже вони є найбільшими виробниками яблук у світі, валове виробництво становить 40 млн тонн щорічно.

Стосовно таких країн, як Індія, В’єтнам та країни Африки, де реалізаційна ціна та кількість споживачів є найбільшою, існує дуже велика перепона щодо експорту для українського виробника у вигляді неузгодженості на міждержавному рівні фітосанітарних умов.

Зокрема, ці країни вимагають, щоб українське яблуко заходило на їхній ринок фумігованим та обробленим метилбромідом, що  заборонено законодавством України. Тому, провівши близько 30 зустрічей із покупцями із цих країн, нам вдалося знайти серйозних партнерів, які із свого боку допомагатимуть  нам в узгодженні цього питання.

Із представниками країн Перської затоки та Середньої Азії зараз тривають досить тісні переговори, і уже  найближчим часом очікуємо підписання довгострокових контрактів та плануємо розпочати поставку фруктів.

Те саме стосується такого продукту, як українська черешня, до якої є дуже велика зацікавленість зокрема із вищеперерахованих країн та Китаю.

Узагальнюючи, можна сказати, що виставка пройшла досить успішно, і ми змогли презентувати український продукт на найвищому рівні, і дуже приємним є те, що наш продукт уже впізнають і очікують на узгодження всього переліку документів для того, щоб ми розпочали поставки на їхні ринки.

З позиції ж ФГ «Гадз» для успішного експорту нашого продукту нам необхідно мати великі партії однорідної за якістю та сортовим складом продукції, а це поодинці не зможе забезпечити жодне підприємство України. Тому власник господарства Петро Іванович Гадз виступив одним із ініціаторів створення Всеукраїнської асоціації садівників, яка нині успішно працює над підтримкою цього напряму на законодавчому та представницькому рівні та налічує близько 140 членів.

Зараз ведуться інтенсивні роботи щодо створення потужної експортної платформи, основною метою діяльності якої буде контроль технології вирощування продукції, консультаційні послуги щодо сортування, пакування та представницька місія на різноманітних виставках щодо просування усіх видів фруктів та ягід для підписання міжнародних контрактів. Це дасть змогу акумулювати великі партії однорідної продукції за якістю та сортовим складом, що зумовить велике зацікавлення наших міжнародних партнерів у співпраці із нами.

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів