fbpx
728 x 90

Світовий ринок чорниці: стартував сезон імпорту з Південної півкулі

Світовий ринок чорниці: стартував сезон імпорту з Південної півкулі

Стан кон’юнктури світового ринку чорниці підготовлено авторитетним профільним виданням www.freshplaza.com

Розпочинається сезон чорниці у південній півкулі. У деяких країнах збирачі вже працюють, але обсяги все ще обмежені. Європейські імпортери з нетерпінням чекають нового закордонного сезону. Через тепле літо європейська кампанія закінчилася рано,  тому існує загроза невеликого розриву в постачанні. Які експортні перспективи? І яка зараз ситуація на світовому ринку?

Європа: сезон імпорту набирає обертів

Європейський чорничний сезон щойно закінчився, і сезон імпорту поступово набирає обертів. Південноамериканські виробники в Перу та Аргентині, серед інших, доставляють свої перші обсяги в Європу. Крім того, також доступні південноафриканські ягоди. Час доставки є викликом, з огляду на дефіцит на ринку. Через спекотну літню погоду європейську чорницю зібрали раніше, ніж зазвичай.

Іспанія: врожай рухається на північ.

Сезон в Уельві (Huelva), найбільшому за площею вирощування лохини регіоні в Іспанії, закінчився у липні. Зараз врожай починається на півночі країни, в регіонах Кантабрія, Астурія та Галіція (Cantabria, Asturias and Galicia) і триватиме до листопада. Щорічне виробництво на цих територіях зростає; проте все ще є багато можливостей для поліпшення в таких галузях, як логістика. Це робить вирощування важчим, ніж в Уельві. У найближчі роки нещодавні інвестиції відображатимуться у зростаючих валових зборах.

Останній сезон в Уельві, найбільшому за площею вирощування регіоні в Іспанії, закінчився не так потужно, як очікувалося, в плані цін. Температура залишалася нижче звичайної навесні. Це тривало до початку літа. Внаслідок цього збір був обмежений, і ринок не завалився на початку сезону, як, наприклад, у 2017 році. В інших частинах Європи він був винятково теплим, що означало прискорення достигання врожаю. Тому виробники в Уельві вирішили не збирати частину врожаю пізніх сортів, оскільки північноєвропейські країни були на ринку.

У 2017 році ринок завалився, і ціни впали після надлишкового постачання навесні. Велика частина виробництва в Уельві виходить на ринок одночасно. Пізні сорти виявилися вигідними останніми роками, але з 2017 року їх вирощування стало менш популярним, і виробники переорієнтували свою увагу на ранні сорти, щоб уникнути піків у виробництві. Ця тенденція збережеться і в найближчі роки. Врожай в Уельві починається наприкінці грудня з перших дуже ранніх сортів, але до лютого обсяги обмежені. Сектор очікує на валовий збір аналогічний минулорічному. Іспанський чорничний сектор продовжує інвестувати у кращі методи сортування та пакування. У цьому році мільйони євро було вкладено у сучасне обладнання.

Іспанський постачальник ягід запустив найбільшу в Європі сортувальну лінію для чорниці:

Франція: популярність чорниці зростає повільно.

Чорниця повільно стає все більш популярною у Франції. За словами одного з найбільших торговців у Франції, пояснення цьому політичне. «З давніх часів чорниця лісова у Франції була відома під назвою «myrtles». Коли в країні розпочалося великомасштабне закладання лохинових плантацій, торговці дикорослою ягодою збунтувалися, внаслідок чого садівники не мали права називати свою продукцію «myrtles». Політики були втягнуті у співпрацю та сказали, що трейдери дикорослих ягід мають рацію».

Заборона змусила виробників перейменовувати їх чорницю. Вибрано було канадське ім’я «bleuets»; слово, яке було абсолютно невідомим французькому споживачеві. «Споживачі не звертали жодної уваги на продукт».

Політики змінили свою думку близько семи років тому. Раптом виробникам чорниці дозволили називати свою продукцію «myrtles». Споживачі спіймали це, і лохина зараз повільно стає все більш популярною. «Але обсяги, що продаються на французькому ринку, не зрівнянні з аналогічними у Німеччині чи Великій Британії».На цьому тижні один з найбільших трейдерів Франції продав свою останню палету французьких ягід. «Ми вже майже завершили перехід до урожаю з південної півкулі. Ціни досить високі».

Німеччина: дефіцит через ранній кінець сезону.

Як правило, наявність води не є проблемою для німецьких виробників, але в цьому році посуха бере своє. Проте у літні місяці виробники були задоволені ринком. Обсяги з-за кордону все ще обмежені. Найбільшим постачальником на німецький ринок нині є Перу. Завдяки високому попиту та обмеженій пропозиції, ціни зросли. Перуанська чорниця (імпортована кораблями) є найдешевшою, і коштує 10 євро за кілограм. Проте ціна може доходити до 15 євро за кілограм. Є також лохина, завезена авіатранспортом.

Нідерланди: спека спричинила зниження урожайності.

Хоча на початку сезону був хороший урожай, високі температури ускладнили голландське виробництво. Було настільки спекотно, що ягоди були в режимі «швидкого дозрівання», що призвело до 40%-ого зниження виробництва.

Країни, що перебувають в одному продуктивному вікні, такі як Польща та Німеччина, зазнали подібних втрат. «Ми почали сезон Північної Європи досить драматично, оскільки кожна європейська країна-виробник, від Греції до Великої Британії, мала свою власну ягоду на початку нашого сезону. У перші тижні ринок був особливо поганим через велику пропозицію. Ми закінчили сезон великими цінами, тому середня ціна все ще була розумною, але внаслідок нижчого виробництва цей сезон трохи розчарував загалом», — заявляють голландські імпортери.

Початок сезону у всьому світі був винятковим в цьому році через екстремальну погоду. Наприклад, Флорида та Каліфорнія почали пізно, як і Італія та Іспанія, тоді як врожай на півночі Європи дозрів раніше. Нині європейський ринок практично порожній, і відбувається перехід на продукцію з Південної Африки, Зімбабве та Перу. За останні роки перуанські виробники досягли значного зростання, і з усіма своїми молодими плантаціями мають забезпечувати високу якість ягід. Також вони очікують на великий урожай з Аргентини.

Аргентина починає сезон з гарними перспективами

Експортний сезон розпочався. Це сталося пізніше на два-три тижні через прохолодну погоду у всіх районах вирощування. Очікується, що урожай становитиме 158 тис. т, зростання на 15%. Варто зазначити, що велика частка органічної чорниці, а саме 3000 тонн (16% від загальної кількості). 35% відправлень (тобто 6500 тонн) здійснюється морським транспортом.

Виробникам доведеться мати справу зі зниженим поверненням податків від експорту. Уряд зменшив відсоток з 6 до 3,25%. «Торгівля здійснюється в центах за кілограм, так що це має серйозні наслідки», — говорить трейдер. Цей захід матиме прямий вплив на результати садівників.

Перу збільшує постачання в Китай

Перспективи поточного сезону дійсно добрі. Цього року очікується рекордний показник експорту. Сектор чорниці розвивається і зараз стає важливішим, ніж спаржевий. «Цього року вартість експорту чорниці збільшиться на 580 мільйонів доларів (+60%) порівняно з минулим роком», — заявили в торговій асоціації.

Крім насаджень на півдні, інвестиції вкладають у плантації у північних районах. «Вони досягають гарних результатів  порівняно з іншими районами вирощування», — говорить радник. У цьому сезоні поставлено мету для експорту 75600 тонн; що на 56% більше порівняно з сезоном 2017/2018. Минулого року найбільшим покупцем були США — 48% обсягу експорту. Інші основні ринки — Нідерланди, Велика Британія, Китай та Гонконг. Очікується, що експорт до Китаю зростатиме у цьому сезоні і посяде третє місце в рейтингу найбільших експортних ринків.

Чилі планує зберегти лідируючі позиції

Південноамериканська країна закрила минулий сезон рекордним обсягом експорту — 110 000 тонн; однак, сектор стежить за ситуацією. Конкуренція з інших країн постійно зростає завдяки кращим сортам та технологіям вирощування; отже, чилійський сектор продовжує вкладати кошти в урожай, щоб забезпечити доставку якісної чорниці.

Південний регіон Ла-Арауканія (La Araucania) посідає третє місце за площею насаджень. Ця область відіграє важливу роль у вирощуванні органічних ягід; «ніша в якій Чилі має велику перевагу перед іншими країнами», — заявив трейдер. Коли мова йде про експорт, Мауле (Maule) є найважливішим регіоном, що забезпечує 37% обсягу. У кампанії 2017/2018 експорт цього регіону становив 37 022 тонни. 60% цього було доставлено до США, а решту — у країни Європи (23,7%), Азії (13,1%) та Канади (3,9%).

З цього сезону чилійські кордони відкриті для імпорту з сусідньої Перу. Фітосанітарні вимоги до цього було підписано. Чилійські інспектори відвідують перуанські пакувальні станції, щоб перевірити, чи відповідають підприємства цим вимогам.

Мексика хоче диверсифікувати експорт

Сполучені Штати залишаються найважливішим експортним пунктом для мексиканської чорниці (95,4% всіх відвантажень). Однак виробники шукають нові ринки, такі як Велика Британія. Завдяки близькості США виробництво країни може швидко зростати. У 2017 році зібрано 36,7 тис. т чорниці. Це на 410% більше, ніж у 2012 році, коли валовий збір становив 7 211 тонн.

Халіско (Jalisco) є найбільшим виробничим районом з урожаєм 14563 тонн. За ним йдуть Мічоакан (Michoacan) 8861 тонн, Сіналоа (Sinaloa) 6149 тонн, Баха Каліфорнія (Baja California) 3388 тонн) і Коліма (Colima) 2630 тонн. Хоча США є найбільшим покупцем м’яких фруктів, в експортному списку більше країн. Останніми роками ми працюємо над диверсифікацією наших експортних ринків. Плоди нині доставляють до Японії, Китаю, Сінгапуру, Нідерландів, Канади, Бельгії, Італії, Об’єднаних Арабських Еміратів та Саудівської Аравії.

Уругвай готується до початку сезону

«Я очікую невеликої (10-15 днів) затримки дозрівання для Сноухейзера (Snowchaser), але зміна погоди може прискорити початок старту сезону», — заявив трейдер наприкінці серпня. Град, що пройшов два місяці тому, мав вплив на вирощування лохини.

Хоча виробництво зростає у всьому світі, воно не в змозі йти в ногу зі зростаючим попитом. Ринок швидко збільшується в таких країнах, як США, Велика Британія, Німеччина, Китай, Іспанія та Індія. «Найбільша складність полягає у правильному розподіленні обсягів, оскільки кожен хоче продати на найбагатших ринках», — стверджує трейдер. Експорт до США є можливим для Уругваю, але, наприклад, Китай, на нашу думку, менш доступний через тривалий час доставки.

США: імпорт перебирає ринок

Постачання чорниці зменшується внаслідок закінчення внутрішнього сезону в деяких регіонах, а сезон імпорту лише починається. «Протягом останніх двох тижнів пропозиція була жорсткою, особливо щодо нового врожаю», — говорить трейдер. Сезон в Орегоні триватиме ще тиждень чи два. Мічиган, ймовірно, залишатиметься на ринку трохи довше. Через тепле літо менше ягід є придатними для зберігання. Ціна, як очікується, зросте протягом останніх тижнів вересня.

Імпортний сезон почався першими обсягами із Південної Америки. На півночі Чилі врожай стартував наприкінці першої декади вересня, тому трейдери очікують, що перші поставки будуть на американському ринку на наступний тиждень. Трейдер пояснює, що зараз Перу може забезпечити ринок великими обсягами надійної якості. Перу та Чилі постачатимуть найбільші обсяги з жовтня по грудень. Мексика також зможе постачати чорницю в той час, але виробники там збиратимуть переважно навесні. Попит трохи знижується через зростання цін. Попит на чорницю також зростає в Канаді. «На північному заході Тихого океану ціна на новий урожай з Чилі на 40% вище, ніж старого, що на зберіганні».

Британська Колумбія закриває нормальний сезон

Британська Колумбія закрила сезон наприкінці серпня. Кампанія була дуже схожа на торішню. «Це був стабільний рік», — говорить трейдер. І обсяг, і ціни були порівнянними з минулим роком, і не було повідомлень про прогалини у постачанні. Сезон має ранній початок, до того ж перші обсяги з’являються наприкінці червня; проте, закінчується звичайною датою. «Всі місцеві продукти мають великий попит, особливо лохина», — говорить торговець.

Китай: сильна конкуренція вимагає диференціації

Попит на ягоди чорниці в Китаї, як і раніше, великий. Китайський сезон завершився наприкінці червня. Чорниця, зібрана після цього, призначена для переробної промисловості. Щоб задовольнити попит на свіжу чорницю, ринок переходить на імпорт з Перу, Мексики та Чилі. Чорниця особливо популярна через її користь для здоров’я. Це те, що приваблює багатьох споживачів.

Китайські компанії інвестують в технології збору врожаю і дослідження нових сортів, щоб поліпшити якість продукції і бути в змозі впоратися з сильною конкуренцією на внутрішньому ринку. Оскільки сезони дозрівання чорниці в різних регіонах Китаю збігаються, конкуренція жорстка. Виробники мають докладати зусиль, щоб виділитися на цьому ринку. Один зі способів охопити більше споживачів — це спеціальні поля для самостійного збору врожаю, які стали популярною активністю на свіжому повітрі.

Південна Африка очікує більшого врожаю

У липні сезон почався повільно. Перші обсяги було призначено для внутрішнього ринку. Там ціна нині становить R60 (3,41 Євро) за 350 грамів. Сектор зараз розпочинає новий експортний сезон. Очікується, що обсяги врожаю збільшаться на 93%, з 6328 тонн минулого року до близько 10659 тонн цього сезону. Пік експорту очікують у вересні-листопаді.

Більша частина експорту призначена для британського ринку. У минулому році постачання до Великої Британії становили 57% від усіх відвантажень. Далі у рейтингу — ЄС та Росія (38%), Близький і Далекий Схід (разом 5%). На думку деяких експортерів, програма постачання у британські супермаркети успішно запрацює вже у цьому році, і навряд чи будуть достатні обсяги, щоб задовольнити зростаючий попит. Деякі експортери ще не мають обсягів для того, щоб вантажити контейнери в Європу. У минулому році було експортовано 84% урожаю; решта була продана на внутрішньому ринку.

Нині в країні під чорницею зайнято близько 1700 гектарів, але експерти відзначають, що ця площа може зрости і досягти 6000 гектарів у майбутньому. Це зростання займе деякий час. Перспектива полягає в тому, що протягом п’яти років площа становитиме 3,2 тис. га. Деякі виробники все ще чекають відкриття нових, великих ринків для своєї ягоди. Південна Африка ще немає доступу до ринку Китаю, але галузь готує необхідні фітосанітарні документи.

Західний Кейп (Western Cape) є найбільшим виробничим районом. До 2023 року тут будуть дві третини лохинових насаджень. Також площі під чорницею високорослою розширюються і в інших провінціях. Мпумаланга (Mpumalanga) очікує зростання на 862%. Більшість насаджень роблять у відкритому ґрунті під сіткою. Сектор дуже зацікавлений у створенні робочих місць і позитивному впливі з цього на вирощування лохини. Саме тому галузь співпрацює з урядом.

Австралія: від літніх ягід до цілорічного вирощування

Традиційно чорниця — це літня ягода, але з недавнього часу виробники почали вирощувати її цілий рік в Австралії. На дальній півночі Квінсленду (Queensland) чорницю вирощують п’ять років. Що починалося з 1 га збільшилося до 75 га в цьому регіоні.

Внутрішній попит зростає приблизно на 10% на рік. Згідно з інформацією нещодавно створеної організації, яка відповідає за просування чорниці, є два важливі фактори, які враховують під час купівлі ягід: ціна за контейнер та смак.

У сезоні, що закінчився червнем 2017 р., виробництво сягнуло 9553 т на суму 193,6 млн дол. США. За цей період обсяг експорту збільшився на 40% у натуральному вимірі та досягнув 356 тонн. Це становить 4% від загального виробництва. Гонконг та Сінгапур є найбільшими покупцями лохини. Також 1,211 тонн імпортувала сусідня Нова Зеландія. 

Джерело: www.freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів