fbpx
728 x 90

Прецизійні технології розширюють можливості яблучного бізнесу

Міжнародний технологічний семінар зібрав понад 150 садівників з усієї України

У яблуневому саду компанії  ТОВ «Органікс», розташованому у передмісті Немирова на Вінниччині, 3 серпня 2018 р. відбувся VII міжнародний технологічний семінар «Яблучний бізнес. Розширення можливостей». Понад 150 садівників та власників бізнесу, що вже займаються або планують професійно займатися інтенсивним садівництвом, зібралися, щоб поновити свої знання у сфері вирощування конкурентоздатних на світовому ринку яблук. Організатором заходу став ексклюзивний дистриб’ютор технології SmartFresh в Україні компанія «ФрешАгро» (раніше LLC «SVV Trading») та компанія «АгроФреш» (AgroFresh) у співпраці з «Файн Агрокемікалс» (FineAgrochemicals) та «Валагро» (Valagro).

«Знання — це найкраща інвестиція», — вітаючи учасників семінару, зазначив професійний консультант з садівництва Євгеній Найченко, який вже 20 років займається розвитком інтенсивних яблуневих садів і має чималий досвід практичного застосовування новітніх інноваційних рішень. На його думку, нині в Україні відчувається суттєвий брак навчальних імпрез, на яких би у деталях розкривалися тонкощі технологій вирощування якісних плодів. І це не дає можливості широкому колу наших садівників конкурувати на рівних з італійськими або ж австрійськими фермерами за якістю продукції.

«Інформація, яку ми даємо на наших семінарах, є ексклюзивною. Цінність цих технологічних рішень у тому, щ,о вміло застосувавши їх, садівник зможе виробляти плоди, які гідно виглядатимуть на міжнародних ринках. Зокрема, продукція з саду компанії «Органікс», де ми сьогодні проводимо наш семінар, йде на експорт у країни ЄС, витримуючи конкуренцію на полицях супермаркетів з італійськими яблуками. Не в останню чергу завдяки тим ноу-хау, які ми використовуємо і ділимося цими знаннями з іншими товаровиробниками. Я пишаюся українськими садівниками, які зробили за короткий час такі великі кроки у виробництві яблук преміум-класу».

На думку фахівця, основними факторами для успішної реалізації яблук є сорт, забарвлення та розмір плодів, їх щільність, соковитість і смак. Важливу роль відіграє також якісне пакування та допустимі залишкові кількості ЗЗР.

Як поліпшити забарвлення плодів?

Садівникам добре відомо, що за гарно забарвлені яблука можна отримати кращу ціну. Частина з них, навіть, розуміє механізм появи поверхневого забарвлення, але як збільшити відсоток забарвлених плодів у кроні знає далеко не кожен. Саме з цього розпочав свою презентацію пан Євгеній, який коротко розповів про біохімічні процеси, що супроводжують зміну забарвлення плодів та появу рум’янця. Науковцями встановлено, що під дією постійного подразника, зокрема, посиленої сонячної інсоляції у плодах виробляються флавоноїди — речовини, що відповідають за жовто-помаранчеве забарвлення. Унаслідок дії стресових чинників (механічні пошкодження, зниження температури) флавоноїди можуть перетворюватися на антоціани і тоді плоди набуватимуть червоного, пурпурового чи фіолетового кольору.

Далі експерт представив сучасний комплексний підхід, спрямований на отримання інтенсивного забарвлення на плодах. Він полягає, по-перше, у правильному виборі сорту та клону відповідно до кліматичних умов регіону; по-друге, поліпшенні освітлення крони; і, по-третє, потрібен специфічний вплив на рослину добривами та регуляторами росту.

Сорт. Потрібно розуміти, що місцезнаходження саду відіграє важливу роль, оскільки, антоціани є адаптогенами, тобто, без стресу викликати появу інтенсивного поверхневого забарвлення дуже складно. Саме тому, червонозабарвлені плоди краще вирощувати у тих регіонах, де є перепади денних і нічних температур, а на півдні України віддавати перевагу виробництву яблук без поверхневого забарвлення. Хоча за великого бажання у межах сорту можна знайти сучасні клони, які забарвлюватимуться краще. Освітлення. Головним чинником отримання більшого відсотка забарвлених плодів є достатнє їх освітлення. Якщо у дерева правильно сформована крона, то існує можливість поліпшити доступ світла за рахунок механізованого (контурного) видалення однорічних приростів у період достигання. Відсоток забарвлених плодів можна також збільшити шляхом використання у міжряддях світловідбиваючих плівок (білих та дзеркальних). Проте цей спосіб є досить вартісним, і в українських реаліях явного комерційного ефекту від його застосування не виявлено. Однак чудово поліпшує забарвлення плодів прорідження зав’язі, а у деяких країнах пропонують для цього робити дефоліацію листя перед збиранням врожаю. Регулятори росту рослин та добрива. У розпорядженні садівників нині з’являються інструменти, які можуть за умови правильного їх застосування допомогти збільшити відсоток плодів, які знімають за перший захід. Зокрема підвищені дози калію сприяють утворенню антоціанів, але слід враховувати, що калій є антагоністом кальцію, тому лише на фоні високого рівня обприскувань кальцієвмісними добривами можна збільшувати дози калію. У США з 2015 р. на яблуках, які пізно починають забарвлюватися або важко це роблять (Хоней Крісп, Фуджі, Пінк Леді) використовують препарат фірми «Файн Агрокемікалс» Блаш (Blush), який сприяє утворенню червоних пігментів через деградацію хлорофілів. Для українських же садівників доступним нині є препарат компанії «Валагро» Світ (Sweet), який пришвидшує процеси дозрівання і сприяє накопиченню цукрів, але забарвлення плодів поліпшиться лише за умови коливань температури повітря. Не пізніше ніж за 3 тижні до теоретичного моменту збору плодів можна застосувати Церон (Ceron) з подальшою обробкою СмартФрешом. Препарат викликає бурхливий розвиток в яблуках етилену, внаслідок цього плоди швидше дозріють і отримають краще червоне забарвлення. Але потрібно ретельно спостерігати за змінами у дозріванні плодів, вчасно їх зняти, оперативно за 3-4 дні заповнити холодильну камеру і застосувати Смартфреш. Уміле застосування Церону дозволяє знімати з дерев до 65% забарвлених плодів за перший збір.

Резюмуючи, слід зазначити, що застосування таких серйозних методів впливу на зміну забарвлення плодів вимагає високої кваліфікації садівника та злагодженої роботи із збору врожаю. За недотримання цих умов такі прецизійні технології можуть становити велику небезпеку, оскільки, яблука дуже швидко дозріють, щільність їх зменшиться, а з нею і лежкість.

Регулятори росту рослин — кращі світові практики застосування в саду

Успішний яблучний бізнес передбачає вирощування та реалізацію високоякісних плодів, а зробити це без професійного використання регуляторів росту рослин ой як не просто, якщо й взагалі можливо. На ринку існує дуже багато подібних препаратів, але за практичним використанням їх можна умовно поділити на ті, що безпосередньо впливають на метаболізм рослини, та ті, які цікаві для нас своєю побічною дією. До перших РР належать препарати на основі етефону (Етрел), які впливають на синтез етилену; НОК; гібереліни (GA4/GA7), наприклад, Новагіб та інші. Серед представників другої групи можна згадати деякі інсектициди, побічну дію яких у садівництві використовують для проріджування зав’язі та 6-бензиладенін (Ексіліс). Основна дія останнього полягає у стимулюванні ділення клітин, а побічна нормує кількість яблук на дереві.

Анрій Котенко, директор компанії ФрешАгро (раніше СВВ Трейдинг): «Основний наш продукт на ринку України — це обробіток яблук за технологією СмартФреш (SmartFresh), саме так нас знає більшість наших клієнтів. Але, враховуючи численні позитивні відгуки, останніми роками ми зареєстрували ще кілька регуляторів росту рослин, які дозволяють поліпшувати якість яблук і, відповідно, зможуть підняти позиції наших садівників на міжнародних ринках. У цьому й полягає основна мета діяльності компанії — запропонувати клієнтам прецизійні технології, які допоможуть їм підвищити якість яблук, а з нею й конкурентоздатність».

Новагіб (Novagib) — це натуральний продукт ферментації, а не штучно синтезований препарат, що містить у своєму складі суміш декількох гіберелінів. Загалом кращими вважають ті гіберелінові препарати у яких співвідношення (GA4/GA7) є більшим. За словами італійського консультанта Джованні Мігліо (Giovanni Miglio), у Новагібу таке співвідношення становить близько 95/5 і у цьому його перевага над іншими схожими препаратами. Поліпшення привабливості плодів. Багато споживачів нині віддають перевагу видовженим плодам. На думку експерта, тут виробнику може допомогти двократне внесення Новагібу на ранніх стадіях цвітіння (з інтервалом 5–7 днів). «Якщо ж ставити за мету виростити плоди без сітки (оржавленості) — то починати вносити препарат необхідно наприкінці цвітіння (достатньо буде 4 обробки по 0,25–0,5 л/га через 5–7 днів). Запобігання морозним пошкодженням. Весняні приморозки під час цвітіння та формування плодів чинять певну шкоду, а морози близько −4 °С, як відомо у більшості фенофаз спричинюють загибель генеративних органів. Проте ступінь пошкодження залежить від декількох чинників: швидкості, з якою знижувалася температура повітря, як довго тривав мороз, у якій фенофазі перебували рослини тощо. Для подолання можливих негативних наслідків негоди, на думку фахівців, необхідно швидко проаналізувати стан насадження і встановити фактори впливу, щоб обрати відповідну технологію порятунку рослини від стресу. Представниця британської компанії «Файн Агрокемікалс» (FineAgrochemicals) Александра Розенмунд (Alexandra Rosenmund) навела досвід використання препарату Новагіб у 2017 р., за важких умов росту і розвитку рослин спричинених весняними заморозками, у Бельгії, Нідерландах, Італії, Іспанії, Австрії та інших європейських країнах. Було доведено, що за незначного зниження температури застосування препарату знімає сітку на плодах, а за сильних морозів збільшує кількість плодів. Крім знайомих більшості наших агрономів технічних рішень, як то надкронне зрошення (яке потребує близько 30 м3 води на 1 га) чи підігрівання повітря в саду і перемішування теплих верхніх його шарів з холодними нижніми, існують точніші інструменти подолання сильного холодового стресу і збереження врожаю.

З власного досвіду фахівець зазначила: «Якщо у саду спостерігається критичне зниження температури і пошкодження значної кількості квіток, необхідно протягом 24–48 год, а краще одразу наступного дня (за підняття температури до +6…+8 °С) застосувати Новагіб (0,5 л/га), який спрацює у двох напрямах: перший — подолання стресу (завдяки значній кількості амінокислот, фітогормонів, полісахаридів, які стимулюватимуть відновлення пошкоджених тканин; другий — зав’язування плодів за рахунок партенокарпії (плоди без насіння). Під кінець цвітіння необхідно повторити  внесення препарату такою самою дозою, а через 2 тижні після цвітіння внести 1 кг/га прогексадіону кальцію (Регаліс), який призупинить ріст вегетативних органів, що спрямує рух поживних речовин до плодів і зменшить червневе обпадання зав’язі». Якщо ж під час цвітіння сильних морозів немає, але стоїть несприятлива погода, швейцарський фахівець радить зробити дві обробки Новагібом по 0,5 л/га (масове цвітіння і кінець масового цвітіння), що сприятиме кращому зав’язуванню плодів та їх видовженій формі. Для закріплення результату необхідно також двічі внести прогексадіон кальцію по 0,5 кг/га (2 і 3 тиждень після закінчення цвітіння).

Присутня на семінарі випускниця університету садівництва, а нині керівник ФГ «Сонячне» з Тернопільщини Іванна Шупенюк, зазначила, що сумісна дія двох препаратів Мегафол (Валагро) та Новагіб (ФайнАгрокемікалз) під час приморозків весною 2017 р. перевершила найкращі її сподівання: «У сфері садівництва я працюю чотири роки. Виробництвом плодів займаємося на площі понад 20 га. У нашому саду зростають яблуні Голден Делішеса, Джонаголда, Ред Чіфа, крім того є по 2 га сливи та груші. У своїй діяльності застосовуємо різноманітні препарати, але особливо ефективно проти заморозків минулої весни спрацювали Мегафол та Новагіб, які й надалі використовуватимемо».

Нормувати не треба перенавантажувати (де ставити кому?). Серед доступних українським садівникам хімічних методів нормування кількості яблук на дереві найбезпечнішим та доволі ефективним вважається застосування 6-бензиладенінів, зокрема Ексіліс (Exilis). Як відомо, основна дія цитокінінів, зокрема й згаданого препарату, полягає у значному стимулюванні ділення клітин на початкових етапах розвитку, але нам також цікава його побічна дія — це прорідження зав’язі діаметром 8–12 до 14 мм. Зазвичай для вчасного внесення препарату садівники мають у своєму розпорядженні цілий тиждень, який італійський фахівець назвав «магічним». Це дозволяє підібрати сприятливий (похмурий, але теплий) день для обприскування. Водночас внесення 6 БА стимулює утворення додаткових клітин, а це збільшує розмір та щільність плодів. «Препарат має дуже м’яку, але ефективну дію, тому його застосування ніколи не призведе до перепрорідження», — запевнив Джованні Мігліо.

Розумне управління живленням рослин яблуні

На важливості правильного управління живленням рослин задля отримання плодів передбачуваної якості акцентував у своєму виступі Денис Миргород, директор компанії «Агрісол» (дистриб’ютор італійського виробника мікродобрив та регуляторів росту рослин Valagro): «Нині компанія Valagro є світовим лідером з виробництва біостимуляторів, мікроелементів, водорозчинних добрив, а також активно розвиває напрям розроблення препаратів для біологічного захисту рослин». Він детально зупинився на основних рішеннях, які компанія може запропонувати українським виробникам яблук. Серед таких варто відзначити спільне застосування препаратів Бенефіт (Benefit) та Емсі Крем (Mc Cream) (4 і 2 л/га відповідно), яке забезпечує синергетичний ефект, оскільки один препарат впливає на ділення клітин, а другий збільшує їх розміри. Як відомо, дефіцит кальцію спричинює гірку ямкуватість плодів. Для подолання цієї проблеми компанія пропонує робити 9 і більше обробок препаратом Брексіл кальцій (Brexil Ca), який містить у своєму складі бор. У портфоліо компанії Валагро продуктом №  1 слід вважати антистресант і стимулятор росту Мегафол, який пройшов випробування на 46 культурах. Синергетичне поєднання складників препарату (рослинні амінокислоти, фітогормони, вітаміни) забезпечує його відмінну дію з активації генів рослини, що відповідають за захист від абіотичних стресів. Антистресова дія препарату триває 7–10 днів і застосовувати його можна як до, так і після настання стресового фактору (механічні пошкодження, високі температури, посуха, приморозки, засолення). Дозарювач Світ (Sweet) поліпшує забарвлення плодів за рахунок стимулювання синтезу відповідних пігментів, а також позитивно впливає на метаболічні процеси у рослині і підвищує вміст цукрів у плодах та їх лежкість завдяки наявності кальцію. Кращий ефект можна досягнути, поєднавши внесення Світ (2-3 л/га) з невеликою кількістю Мегафолу.

Інструменти, що розширюють можливості яблучного бізнесу

Представник американської компанії «Агрофреш» (AgroFresh) Кшиштоф Возняк розповів присутнім про розширення портфелю компанії шляхом надання клієнтам послуг та препаратів, що їх можна застосовувати на різних етапах: від збору врожаю, впродовж зберігання продукції та її транспортування до кінцевого споживача. він також представив лінійку препаратів для продовження лежкості свіжих плодів: Харвіста (Harvista), Смартфреш Протабз (SmartFresh ProTabs), Актіміст (Actimist), Адван Сто (AdvanStore), натуральні воски. Усі ці технології, за умови правильного використання, дозволяють товаровиробникам свіжої продукції доставляти плоди та ягоди на далекі азійські ринки, зберігши їх якість, що значно полегшить реалізацію фруктів. Це особливо актуально в умовах перевиробництва в ЄС.

Смартфреш. Результати застосування технології Смартфреш (SmartFresh) у наукових дослідженнях УНУС у сфері зберігання яблук представила Ольга Дрозд. Проте науковці університету досліджували застосування препарату також і на грушах, абрикосах, сливах. «Наш університет співпрацює з компанією «Агрофреш» понад 12 років і за результатами наших досліджень у 2009 р. в Україні було зареєстровано препарат Смартфреш (SmartFresh) — інгібітор етилену з д. р. 1-метилциклопропен (1 МСР) у порошкоподібній формі, а до кінця поточного року планується реєстрація препарату у іншій препаративній формі (пігулки) Смартфреш Протабз (SmartFresh ProTabs. Далі науковець охарактеризувала отримані результати за варіантами досліду, а всього їх було три (необроблені плоди, оброблені Смартфреш і Смартфреш Протабз) після п’яти місяців зберігання у холодильнику без РГС за температури +2 °С з подальшим витримуванням плодів протягом 14 днів за температури +20 °С (імітація торгового обороту) за низкою показників: вихід стандартної продукції, щільність, виділення етилену плодами, вміст цукрів та органічних кислот тощо.

Harvista. Часто можна спостерігати, як у яблуневих садах через неграмотне планування сортового складу, недостатню інтенсифікацію процесу збирання та інші чинники збігаються терміни збору багатьох сортів. Рятуючи ситуацію, садівники вимушені збирати плоди, не дочекавшись настання знімальної стиглості, що погіршує їх смак та збільшує відсоток погано забарвлених плодів, а інші сорти перестигають на деревах, що значно погіршує їх лежкість та транспортабельність. Поява технології післязбиральної обробки Смартфреш у свій час значно розширила можливості цілорічного зберігання продукції, зробивши своєрідний переворот у експортних продажах яблук. На думку Євгенія Найченка, препарат Харвіста (Harvista) також має усі шанси зробити «яблучну революцію» та поділити світ на тих, хто його використовує, і тих, хто ні, адже містить у своєму складі 1 МСР, який зупиняє розвиток етилену у плодах, а препаративна форма дозволяє вносити його безпосередньо у саду шляхом обприскування рослин. Проте застосування Харвісти в полі не виключає обробку плодів у холодильних камерах Смартфрешом.

Внаслідок застосування інноваційного препарату у плодах зменшується інтенсивність гідролізу крохмалю і відбувається гальмування дозрівання яблук, а це відтягує дозрівання плодів. Завдяки цьому збільшується розмір яблук, поліпшується їх забарвлення, оскільки з’являються перепади температури, зростає урожайність, зменшується скловидність, загалом, це суттєво поліпшує товарно-смакові якості продукції. Наразі препарат доступний садівникам у США, Чилі, Аргентині, а у країнах ЄС реєстрація йде повільно через особливу препаративну форму. Будемо очікувати, що у найближчий рік-два препарат буде дозволено до використання в Україні.

Якість чи легенда: клубні сорти — близьке і далеке майбутнє в Україні

«Через ріст виробництва, жорстку конкуренцію, одноманітність продукції гарна ціна на яблука в Україні спостерігається лише в окремі роки. Про надприбутки вже мова не йде, тут виробнику хоча б залишитися у прибутковій зоні. Врятувати ситуацію може експорт, а для тих фермерів, що працюють на внутрішній ринок додаткові можливості відкриває вирощування клубних сортів», — продовжував пан Євгеній.

Перші клуби з’явилися у 80-90-х роках минулого століття. За участь у клубі передбачено сплату внесків. Зокрема, одноразовий платіж за купівлю саджанців, а також щорічні платежі з вирощеної продукції чи з площі, зайнятої сортом у господарстві.

Клуб дає можливість контролювати баланс між попитом та пропозицією, а це гарантує стабільність ціни. Він забезпечує постійний моніторинг обсягів виробництва у кожного учасника клубу. Завдяки однаковій технології вирощування, фермерам вдається виробляти уніфіковану продукцію, з якої клубу зручно формувати велику товарну партію, чітко позиціонувати себе на ринку і реалізовувати через певну торговельну мережу, яка, до речі, теж дуже зацікавлена мати у себе на полиці клубні яблука, оскільки це унікальний товар і його можна придбати лише у певній мережі, до того ж за преміальною ціною.

Клубний сорт має бути привабливим, мати власну легенду і смачні високоякісні плоди. У серці яблучного бізнесу США — штаті Вашингтон 75 % нових садів створено клубними сортами. Найпопулярнішим клубним сортом є Хоней Крісп (Honeycrisp) та різноманітні його клони (HoneyCrunch, SnapDragon, EverCrisp та інші).

У ЄС теж багато сортів, які не мають якихось видатних смакових характеристик, але їх введено в статус клубних. Наприклад, за прогнозами, валовий збір яблук Кензі (Kanzi) зросте з 60 тис.т у 2017 р. до 100 тис. т плодів у 2020; обсяги виробництва Пінк Леді (Pink Ladyтм (‘Cripps Pink’) становлять близько 200 тис. т. у менших обсягах у Європі вирощують Грінстар (Greenstar), Енві (Envy), Джаз (Jazz) та інші клубні сорти.

В Україні планується поширення сорту Моді (Modi) за принципами клубної програми. Тож у найближчій перспективі українські фермери зможуть, оформивши ліцензійний договір у компанії, яка отримала дозвіл на виробництво яблук цього сорту в Україні, взяти участь у створенні такого клубу. Це дасть змогу отримувати за вирощену продукцію високу ціну, а клуб забезпечуватиме єдиний маркетинговий стандарт та реалізацію.

Global G.A.P. — обов’язкова складова експорту

Нині тема сертифікації продукції та виходу на світові ринки є, мабуть, найцікавішою для українських садівників. Нагадаємо нашим читачам, що стандарт GlobalGap є добровільним приватним стандартом, який є обов’язковим для експорту свіжої (первинної) продукції, а також частково охоплює зберігання і післязбиральну доробку (холодильники, сортувально-пакувальні лінії), тобто, у стандарті GlobalGap є принципи впровадження НАССР. Як зазначила консультант Ніна Дмитраш,  порівняно з минулим роком в Україні удвічі зросла кількість виробників, що бажають сертифікувати свою свіжу продукцію, тому гасло «Global G.A.P. — обов’язкова складова експорту» є актуальним і стало лейтмотивом її виступу.

«Сертифікація за стандартом GlobalGap забезпечує прозорість процесу виробництва, оскільки, з’являється можливість відстежити, на якій ділянці це яблуко виросло та які препарати і у яких кількостях було внесено. Це гарантує безпеку продукції та можливість виходу на міжнародні ринки збуту».

Експерт допомогла присутнім на семінарі виробникам свіжої продукції розібратися в усіх 218 контрольних точках стандарту, з яких 15 є рекомендаційними, 114 — другорядним і 89 — основними. Представила дорожню карту можливих варіантів сертифікації, як індивідуальних виробників так і груп виробників (кооперативи тощо). Важливе значення надається дотриманню безпечних умов праці задля збереження здоров’я працівників та довкілля, винятково з гігієною та охороною праці. Також чітко слід вести документацію в електронному чи друкованому вигляді з фіксацією усіх технологічних процесів.

Знання — це велика сила!

Не ми це вигадали, але, відвідавши яблуневий сад компанії «Органікс» під час щорічного міжнародного семінару, ще раз у цьому наочно переконалися, а разом з нами і понад 150 українських прогресивних садівників. Команда ProfiHort Media дякує організаторам за можливість взяти участь у цьому заході та проінформувати наших читачів про сучасні технологічні досягнення у галузі садівництва, що були тут представлені. Знання прецизійних технологій та уміле їх застосування — це та сила, яка сприятиме потужному розвитку вашого яблучного бізнесу!

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів