fbpx
728 x 90

Підсумки восьмої міжнародної конференції «Яблучний бізнес України – 2018»

Підсумки восьмої міжнародної конференції «Яблучний бізнес України – 2018»

Кам’янець-Подільський став справжнім центром яблучного бізнесу, зібравши 16-17 серпня провідних представників сектора не тільки України, а й світу в рамках восьмої міжнародної конференції «Яблучний бізнес України – 2018».

За словами організаторів заходу, представників проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти», в нинішньому році конференцію відвідали понад 240 делегатів з 12 країн світу, таких як Україна, Грузія, Молдова, Узбекистан, Таджикистан, Австрія, Нідерланди, Польща, Франція тощо.

Організатором конференції є проект «АПК-Інформ: овочі і фрукти». Подія відбулася за підтримки FAO (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН) і ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку). Технологічним партнером виступала компанія «Житомирський картонний комбінат». Партнер бізнес-туру конференції — група компаній VITAGRO. Партнерами заходу були компанія «Інсолар-Холод» і Українська плодоовочева асоціація. Генеральний медіа-партнер — проект ProfiHort Media. Спеціальний медіа-партнер — проект East-Fruit.

«Нам приємно констатувати, що географія учасників конференції розширюється з кожним роком, — зазначив Олександр Хорєв, керівник проекту« АПК-Інформ: овочі і фрукти». — Це свідчить про те, що Україна викликає все більше інтересу у іноземних «баєрів»  як постачальник яблук, а також зміцнює свої позиції на міжнародній арені».

Ринок свіжих яблук України та світу

Перша сесія конференції була присвячена прогнозам і перспективам розвитку яблучного сектора в Україні і світі в сезоні-2018/19. За словами провідних галузевих експертів, поточний яблучний сезон тільки набирає обертів, проте вже сьогодні вони порівнюють його початок зі стартом справжнього марафону, для успішного фінішу в якому учасникам ринку необхідно буде докласти максимум зусиль.

«Вже  сьогодні можна констатувати, що в новому сезоні виробників яблук, як українських, так і європейських, чекає чимало випробувань. Галузеві асоціації та аналітики прогнозують зростання врожаю цих фруктів в ЄС і  Україні до рекордних показників. Водночас світовий ринок яблука продовжує стагнувати: обсяг глобальної торгівлі цією продукцією не росте вже 6 років поспіль. Більш того, глобальний ринок яблучного концентрату стрімко скорочується, оскільки відновлені соки перестали вважатися корисними. За оцінками FАО, тільки за останні 5 років світова торгівля концентратом скоротилася на 15%, а за 10 років — на 22%», — коментує ситуацію Андрій Ярмак, економіст Інвестиційного центру FАО.

Відповідно до початкових прогнозів Всесвітньої асоціації виробників груш і яблук (WAPA) у сезоні-2018/19 валовий збір яблука європейських садівників може стати максимальним за останнє десятиліття. Очікується, що урожай цих фруктів в ЄС становитиме 12,611 млн тон, а це на 36% більше, ніж роком раніше, і на 11% перевищує середні показники за останні 5 років. За словами Євгена Кузіна, менеджера з маркетингу проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти», це пов’язано як з відновленням виробництва яблука в європейських країнах після істотних втрат від погодних катаклізмів навесні минулого року, так і з тенденцією інтенсифікації виробництва.

«У нинішньому сезоні WAPA прогнозує незначне падіння врожаю тільки в Португалії (на 15%) та Іспанії (на 1%). У всіх інших країнах Європейського союзу очікується істотне збільшення валового збору. Так, наприклад, в Польщі, провідному виробничому регіоні, зростання врожаю може становити відразу 56%! Якщо такі прогнози збудуться, нас очікує помітне збільшення експорту яблука з ЄС, а також можливі проблеми з поставками на європейський ринок з країн, які не входять до Європейського союзу», — повідомив експерт.

Водночас Є. Кузін зазначає, що посуха і підвищені температури у другій половині літа в Європі можуть негативно позначитися на калібрі і забарвленні яблука. При цьому українські фермери поки не бачать причин для занепокоєння щодо якості врожаю, проте і вони не виключають проблем зі збутом.

«У поточному році Україна не стане винятком: за попередніми прогнозами, нас очікує помітне зростання виробництва, що може призвести до надлишку продукції на ринку і чинитиме тиск на ціновий рівень. За нашими оцінками, надлишок становитиме майже 160-200 тис. тонн, реалізувати які на зовнішньому ринку буде непросто. Так, Україна помітно зміцнила свої позиції на ринку ЄС, при цьому довівши, що українське яблуко не тільки дешевше, але і часто якісніше. Однак в цьому сезоні в умовах зростання виробництва в європейських країнах поставляти у цьому напрямку буде вкрай непросто!» — коментує ситуацію О. Хорєв, керівник проекту«АПК-Інформ: овочі і фрукти».

При цьому експерт зазначає, що поки в Україні тільки 8 компаній сертифікували своє виробництво згідно з міжнародним стандартом, таким як Global G.A.P. Для порівняння: в сусідній Молдові таких господарств уже 43, і їх кількість щороку зростає. Крім того, за словами Андрія Збанки, представника Національної федерації сільгоспвиробників Молдови AGROinform, ця країна продовжує активно нарощувати власне виробництво яблука. Тільки за останні 7 років площі під яблуневими садами в Молдові розширилися на 114% і в 2017 році перевищували 132 тис. га. При цьому близько 65% нових садів становлять яблука червоних сортів.

«Нині молдавські садівники все більше роблять акцент на вирощуванні червоного яблука, оскільки воно найбільш затребуване як на внутрішньому ринку, так і на експорт. При цьому особлива увага приділяється диверсифікації експортних поставок. Ми намагаємося максимально відходити від ринку Росії, оскільки він занадто політизований і нестабільний. Водночас які перспективні напрямки для експорту ми розглядаємо Єгипет та Індію», — сказав А. Збанка.

Крім того, перспективним напрямом експерти вважають органічне яблуко. За даними аналітиків, цей тренд залишається актуальним як в ЄС, так і в Україні, оскільки ціни на органічні фрукти можуть бути в рази вище, ніж на конвенційні. Як зазначила Валентина Лановенко, засновник Академії органічного садівництва «Ekogarden», світовий ринок органічної яблука демонструє щорічне зростання на 3-5%. Сьогодні лідерами з вирощування органічного яблука в ЄС є Італія, Німеччина і Франція. При цьому найбільш часто органічним способом вирощують фрукти таких сортів, як Гала, Голден Делішес, Ельстар, Джонаголд і Топаз. В Україні ж поки на частку органічних садів припадає лише близько 7% загальних яблуневих садів або близько 2,5 тис. га.

 Сучасні технології вирощування яблука

Другий блок презентацій конференції був цілком присвячений сучасним підходам до вирощування яблука і містив доповіді провідних українських і міжнародних практиків щодо всіх аспектів виробництва — від правильного вибору посадкового матеріалу до догляду за насадженнями і підбору техніки у полі. Експерти зійшлися на тому, що в сучасних реаліях стрімко зростаючої конкуренції і посилення вимог до якості продукції саме усвідомлений підхід до всіх виробничих процесів є гарантом отримання продукції високої якості. Більш того, в ході виступів фахівці наголошували на необхідності інвестицій не тільки в саджанці і МТР, а й у співробітників,  їх освіту і кваліфікацію.

Крім того, спікери запропонували учасникам конференції розглянути варіанти диверсифікації плодового бізнесу. Зокрема, Генадій Юдін, віце-президент Української горіхової асоціації, представив презентацію про потенціал поєднання горіхового і яблучного бізнесу в одному господарстві, а також про перспективи й тенденції горіхового сегмента в Україні.

За словами експерта, сьогодні в умовах стрімкого зростання популярності так званих «Суперфудів» досить динамічно збільшується попит на волоський горіх. Однак поки що небагато українських садівників приділяють увагу цій культурі, що зумовлено досить тривалим періодом вступу в повне плодоношення цих насаджень.

Ринок продуктів переробки яблука

Тенденції розвитку сектора переробки яблука стали одним з найбільш актуальних аспектів бізнесу в поточному сезоні з огляду на перспективи надлишку яблука на свіжому ринку. Як вже зазначалося раніше, ринок соків з концентратів у світі демонструє впевнене зниження, і покупці в розвинених країнах все частіше віддають перевагу сокам прямого віджиму або NFC (Not From Concentrate), до того ж популярність набирають як фруктові, так і овочеві соки. Однак, за словами Олександра Самойленка, керівника департаменту плодоовочевої продукції ТОВ «АПК «Маїс», в Україні поки ситуація у цьому сегменті складається дещо по-іншому: соки прямого віджиму помітно дорожчі, ніж соки з концентратів, що негативно позначається на попиті з огляду на невисоку купівельну спроможність українців. Більш того, впізнаваність таких соків на полицях досить невисока, оскільки їх рідко рекламують і популяризують.

Водночас альтернативою переробці промислового яблука на соки і концентрати може стати виробництво різного роду снеків, які стають все більш популярними як у європейських, так і  українських споживачів. Перш за все, це пов’язано з глобальним трендом ЗСЖ, як результат люди стали все більше замислюватися не тільки про зручність перекусів, а й про їхню користь для здоров’я. Як альтернативі картопляним чіпсам споживачі все частіше стали віддавати перевагу чіпсам яблучним, про що в рамках своєї презентації розповіла Наталія Зеленська, менеджер з розвитку бізнесу компанії «Томса Україна». За словами експерта, такий варіант снеків не тільки зберігає всі корисні властивості яблук, але і більш зручний для споживання на ходу, ніж свіжі фрукти. Крім того, яблучні чіпси оптимально підійдуть для дітей, багато з яких відмовляються від свіжих фруктів, зокрема через носіння брекетів.

Сучасні підходи для успішного експорту свіжих яблук

Однак, незважаючи на зростання різноманітності яблучних снеків та інших продуктів переробки цих фруктів на ринку, головним товаром все ще залишається свіже яблуко. При цьому вимоги покупців до якості, калібру, окрасу і упаковки яблука ростуть практично щодня в міру збільшення пропозиції. Як зазначив під час свого виступу Кловіс Денуаль, менеджер з імпорту та експорту компанії Distrimex, українське яблуко має дуже хорошу лежкість і може транспортуватися на досить далекі відстані, зокрема і морським транспортом. Проте далеко не всі українські фермери на цьому етапі готові до системного експорту.

«Сьогодні в кулуарах конференції я відзначив, що багато українських учасників ринку налаштовані досить оптимістично, і це мене тішить. Водночас змушений констатувати, що такий оптимізм виправданий лише частково. Вам необхідно усвідомити, що експорт — це не просто разові продажі за кордон. Це — багаторічна стратегія, починаючи від вибору сортів і клонів, до «фідбека» від іноземних покупців», — підкреслює експерт.

Другий день конференції 17 серпня був присвячений бізнес-туру до групи компаній VITAGRO, де учасники змогли на практиці ознайомитися із сучасними технологіями для яблуневого саду, зберігання яблука, а також з лініями з передпродажної доробки та пакування плодів.

Команда «АПК-Інформ: овочі і фрукти» дякує всім учасникам конференції за проявлений інтерес до події, а партнерів і спонсорів — за допомогу в проведенні цього заходу. Ми сподіваємося, що інформація, отримана в ході конференції, допоможе вам у виборі оптимальної стратегії розвитку в сформованих реаліях, обрати правильний вектор для розвитку і успішно фінішувати в цьому яблучному марафоні-2018/19! З нетерпінням чекаємо нових зустрічей!

ВІДГУКИ ПРО КОНФЕРЕНЦІЮ

Олександр Левосюк, засновник «Флора-Захід», вирощування яблук і ягід:

«Загалом враження від конференції досить позитивні, хоча і є кілька зауважень. На мій погляд, у програмі конференції слід ще більше часу приділити прогнозам, оцінкам і обговоренню думок щодо майбутнього сезону, щоб розуміти, що робити, а теми добору посадкового матеріалу, ЗЗР тощо — мінімізувати, оскільки їх краще обговорювати навесні. Місце проведення також має свої плюси і мінуси: місто гарне, регіон цікавий, але логістика досить складна.

З виступів хотілося б виділити презентацію Андрія Ярмака і експертів «АПК-Інформ: овочі і фрукти». На мій погляд, саме вони були найбільш інформативними і корисними».

Василь Гайдамащук, директор «Гай-3», вирощування яблук і слив:

«На мій погляд, захід пройшов чудово. Було так багато учасників, що зал навіть здавався замалим й іноді було трохи тісно. Саме місце проведення, на мій погляд, вибрано вельми вдало: по суті, це місце перетину трьох областей, які відіграють одну з головних ролей в яблучному секторі України.

Окремо для себе виділю доповіді Андрія Ярмака, а також експерта з Франції Кловіс Денуаля. Такі презентації завжди дуже корисні, і в подальшому хотілося б більше виступів від аналітиків на тему маркетингу та презентацій від експертів-практиків.

Обов’язково плануємо відвідати подальші заходи проекту».

Максим Буряченко, директор компанії «Фрут-Логістик», оптова торгівля овочами та фруктами:

«Особисто мені все сподобалося: цікаво, інформативно.

Майже всі доповіді вважаю цікавими і корисними, особливо виступ Андрія Ярмака: все грамотно і винятково по справі. Видно, що людина знає, про що говорить, відчуває ситуацію. Також хотілося б виділити виступ представників «Житомирського картонного комбінату 2.

Місце проведення вважаю відмінним! Так, деяким довелося подолати неблизький шлях, але воно того варте! Це ж, можна сказати, центр яблучного бізнесу!

Загалом, відвідуванням конференції я залишився задоволений і планую і далі брати участь у ваших заходах. Зокрема, вже вніс у свої плани підсумкову конференцію в грудні і торговий форум».

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів