fbpx
728 x 90

Моніторинг та аналіз цін на лохину, малину та ожину

Моніторинг та аналіз цін на лохину, малину та ожину

Від проекту FreshBot, станом на 3 серпня 2018 року

Лохина

Минулий тиждень для виробників був дуже важким, адже дощова погода заважала збору ягід, як  результат це призвело до стрибка цін у 140-150 грн/кг.

Але вже кілька днів стоїть спека, та ціни поповзли трохи донизу до рівня минулого тижня у межах 130 грн/кг. Але кінцевою якістю продукції у магазинах споживачі дуже не задоволені, тому що зливні дощі, а за ними спека призвели до того, що цвіль та інші захворювання вже проявилися на товарі з полиць.

Нижче наведено графік зміни ціни на оптові партії лохини по Україні:

Малина

Все більше пристрастей довкола малини та її ціни, тому що переробники дають закупівельні ціни набагато нижчі уявного то реального мінімуму у головах виробників.

У деяких регіонах ціни були настільки низькі (7-10 грн/кг), що виробники навіть не збирали ягоди. На цьому тлі розвивається рух «збери сам», за якого покупцям дозволять самим збирати ягоди за символічну ціну у 5-8 грн/кг.

Мережі тиждень торгували в межах від 44 грн/кг (східні регіони) до 56-70 грн/кг (центральні та інші регіони)

Весь сезон малини міг би бути більш вдалим, якщо б працювала експортна складова. Зовнішні ринки більш привабливі ціною, але й більш вибагливі до якості.

Наші сусіди, поляки, влаштовуючи акції протестів та якісно проводячи маркетингові дії з ягодою, на виході стабільно мають 160-170 грн за підготовлену та упаковану ягоду. Натомість мережі тримають ціну в 260-270 грн/кг, що показує графік нижче.

Ожина

Великі сподівання були у виробників цього сезону на ожину, та вони були більш виправдані, ніж на інших ягодах. Висока ціна на початку сезону (100-130 грн за кілограм) трималася майже три тижні, допоки не почали масово виходити дрібні виробники. Навіть у найспекотніші дні ціни не спускалися нижче 30-35 грн/кг.

Зараз вже можна підбивати підсумки сезону та планувати наступний. Останні дні реалізації мережі тримали досить високі ціни, а останні 5 днів вже показують відсутність ягоди.

Натомість в ЄС ожина дуже популярна та досі є в мережах і за вельми високими цінами. Так, наприклад, у Великій Британії 150 г упаковка коштує стабільно в межах 1,5 фунтів стерлінгів, що еквівалентно 350 грн за кг, що бачимо на графіку нижче:

 

Продолжаем следить за ценами с FreshBot  www.freshbot.info

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів