fbpx
728 x 90

Технології харчового ланцюга допомагають зменшити втрати

Технології харчового ланцюга допомагають зменшити втрати

Технології харчового ланцюга допомагають зменшити втрати

Відповідно до доповіді IQ від Intel такі технології холодного харчового ланцюга, як комп’ютерне розпізнавання, штучний інтелект та аналіз даних, дозволяють простежувати свіжі продукти від ферми до вантажівок/магазинів, щоб зменшити продовольчі відходи

В момент, коли суницю вибирають у полі, вона починає свій розпад. Звідти і розпочинається гонка, щоб постачати її свіжою споживачеві. Це було легше робити кілька поколінь тому, коли більшість людей працювали в сільському господарстві та жили поруч з виробництвом продуктів харчування. Логістика продуктів сьогодні є складнішою, оскільки більше споживачів покладаються на супермаркети, щоб отримувати їжу.

Сьогодні доставка їжі, яка швидко псується, базується на тому, що називається харчовим холодним ланцюгом. Цей надзвичайно складний комплекс дистрибуції продуктів харчування від ферми до вилки залежить від максимального збільшення якості та здатності довготривалого зберігання

Додавання штучного інтелекту (artificial intelligence, AI), комп’ютерного розпізнавання та хмарних обчислень для перевірки харчових продуктів, транспортування та охолодження приносить продуктивність логістиці.

«Мета прямолінійна і досить проста, — каже Ден Ходжсон (Dan Hodgson), партнер із групи компаній з венчурним капіталом, що базується на сільськогосподарських підприємствах «Linn Grove Ventures», район Фарго, штат Північна Дакота (США). — Навколишнє середовище навколо зібраного урожаю, будь то у вантажівці або літаку, має бути правильним протягом усієї його подорожі, яка має складний комплекс».

Тримати полуницю у потрібній температурі, вологості та потоці повітря є лише однією проблемою. Фрукти також слід доставити на правильні ринки в потрібних кількостях у потрібні дні, де їх  фактично придбають.

«Управління якістю означає управління багатьма різними людьми на кожному етапі дистрибуції та різними швидкостями, що відбуваються», — додає Ходжсон.

«Датчики та хмарні обчислення дійсно допомагають отримувати відповідні дані».

Згідно з каліфорнійською компанією AgShift, яка займається створенням штучного інтелекту, саме тут додатки смартфонів для інспекції продуктів харчування стають у пригоді. Компанія використовує алгоритми, які допомагають перевіряти продукти харчування на різних етапах їхньої дистрибуції і поширення.

«Припустимо, ми розглядаємо 20 суниць, — каже Міку Джа (Miku Jha), генеральний директор компанії AgShift. — Двоє різних інспекторів можуть надати два різних результати. Те, що робить ця технологія, —  допомогає інспекторам робити більш об’єктивні спостереження».

Фотографування та передача фото в хмару для аналізу дозволяє AgShift використати алгоритми комп’ютерного бачення та поглибленого вивчення для оцінювання якості продукції щоразу під час огляду в дорозі.

 «Оцифрування та автоматизація дійсно впливають на ефективність», — каже Міку Джа.

Точніші перевірки дають продавцям краще уявлення про термін зберігання та ціноутворення на конкретні відвантаження продукції. Якість кожної коробки суниці та інших швидкопсувних продуктів є базовою для багатьох видів рішень у холодному ланцюжку харчових продуктів.

Технологія перед посадкою

Ланцюг виробництва харчових продуктів починається набагато раніше, навіть ніж насіння висаджують у землю. Сучасні фермери, які займаються виробництвом, буквально вивели на карту кожний дюйм поля з технологією GPS, знаючи, які фактори можуть вплинути на планові культури.

Taylor Farms використовує конвеєрну систему для швидкого пакування салату (зображення Taylor Farms)

«Ми маємо заздалегідь прогнозувати наш наступний рік, якими будуть наші потреби, тому що ми беремо на себе контракт та відповідальність на весь наш салат та плоди брокколі», — говорить Брюс Тейлор (Bruce Taylor), генеральний директор компанії Taylor Farms із Салінасу, штат Каліфорнія.

«Якщо ми втратимо клієнта, у нас залишиться занадто багато салату. Якщо ми здобуваємо клієнтів занадто швидко, у нас виявляється нестача продукції. І це потребує величезного планування».

Тейлор каже, що це потребує настільки точності, що операційні заводи мають планувати найбільший обсяг салату за кілька місяців до самого великого дня салату року в Сполучених Штатах — Дня Матері.

«І це дуже важливо, щоб ми закрили увесь попит на салат у той день», — каже Тейлор.

Taylor Farms відома тим, що вона швидко впроваджує такі технології, як комп’ютерне бачення, хмарне обчислення та робототехніку, особливо її рух до автоматичного збирання врожаю.

Самостійне керування

З новими автомобілями, що здатні самостійно рухатися, які наразі дуже часто анонсують у новинах, легко зрозуміти, що основа розподілу їжі — вантажоперевезення  буде без водія.

«Це було б чудово», — зазначає Стів Гераці (Steve Geraci), директор з перевезень у Certified Freight Logistics, компанії, яка забезпечує розподіл продуктів для Costco в Санта-Марія на центральному узбережжі Каліфорнії.

Це не тільки підвищить ефективність, але й підтягне за собою дефіцит робочої сили.

«Винайм водіїв — це постійне питання для нас, тому що дорога і автоперевезення — це стиль життя, і це не для всіх», — каже він.

Гераці вказує на рішення урядової політики, які можуть тривати роки, щоб розібратися, перш ніж дистриб’ютори продуктів харчування потраплять у технології вантажних автомобілів без залучення людського керування. Проте можна багато дечого сказати про досягнення в холодильних установках причепів, які використовує Costco.

«Вони мають велику комп’ютерну оснащеність, — каже він. — Вони постійно контролюють двигун, температуру, вологість та приплив і відтік повітря, що циркулює в них».

Інформація передається в хмару, де доступ до поточного стану пристрою здійснюється в режимі реального часу, коли вантажівка знаходиться в дорозі.

Рефрижераторні вантажівки зменшують втрати харчових продуктів у логістиці холодного ланцюга (фото належить United Technologies Corp.)

«Це те, чого ми не мали іще якихось п’ять років назад», — каже Гераці.

Харчовий холодний ланцюг та вирішення питання втрат

United Technologies Corp. (UTC) працює над технологіями харчового холодного ланцюга, спрямованими на вирішення проблеми харчових відходів.

«Ми вирощуємо і виробляємо достатню кількість їжі на планеті, щоб годувати 10 мільярдів людей», — каже Джон Мандік ( John Mandyck), головний співробітник служби стабільності в UTC і співавтор «Безглузда іжа: Прихований зв’язок між продовольчими відходами, голодом та зміною клімату!» (Food Foolish: The Hidden Connection Between Food Waste, Hunger and Climate Change).

«Ми живемо на планеті із 7 мільярдами населення, і лише близько 6 мільярдів людей отримують достатню кількість їжі, тому, прямо тут стає зрозуміло, що у нашій системі існує 40 відсотків неефективності, де близько 40 відсотків нашої їжі ніколи не потрапляє з нашої ферми до нашої виделки».

Вирішення харчових відходів з більшою ефективністю холодного ланцюга не тільки означає вирішення питання із задоволення потреб населення в їжі до 2050 року, але також, на думку Мандік, він вирішує важливі проблеми викидів вуглецю.

Організація Об’єднаних Націй повідомляє, що викинуті продукти — це 3,3 мільярда тонн вуглекислого газу.

«Якщо це взяти у масштабах країни, то продовольчі відходи стануть третім найбільшим джерелом викидів парникових газів у світі», — каже він.

Мандік передбачає скорочення продовольчих відходів шляхом впровадження основних технологій холодного харчового ланцюга до таких місць у світі, як Індія та Африка, де надзвичайно важливо, щоб половина врожаю, подібного до помідорів, не було втрачено під час перевезення.

Використовуючи інтернет-технології, ферми можуть краще керувати продовольчими відходами (зображення люб’язно надано New Holland)

«Якщо б фермери мали доступ до капіталу для використання невеликої холодильної вантажної машини, вони могли б доставити 100 відсотків помідорів на ринок, отримати кращий прибуток від своїх інвестицій та нагодувати більшу кількість людей», — каже Мандик.

Команда Мандіка допомогла створити просту систему охолодження вантажу для Індії та Китаю. Ця технологія може забезпечити їжу тим, кому її не вистачає. Хоча це і не інтелектуальні синхронізовані із хмарними технологіями вантажівки, на кшталт UTC, розроблені для північноамериканських та європейських ринках, ці дешеві холодильні вантажівки підтримують 40 градусів за Фаренгейтом (4,5°С), що може продовжити термін життя швидкопсувних продуктів.

Можливо, найбільша втрата їжі відбувається у найбагатших країнах, де фермери іноді дозволяють урожаю гнити, оскільки вони не можуть отримати вигідну ціну, супермаркети відкидають надлишкову продукцію, а споживачі купують занадто багато їжі та в кінцевому підсумку викидають її.

«Те, що ми робимо, допомагає з’єднувати точки між людьми, котрі зосереджені на цьому, — каже Кевін Фай (Kevin Fay), виконавчий директор Глобальної Ради продовольчого холодного ланцюга (Global Food Cold Chain Council). — Ми виявили, що існує безліч програм з протидії відходам харчових продуктів, але вони не поєднані воєдино».

Фай вважає, що вирішення проблем з харчовими продуктами — це величезна пропозиція, яка відкриває вирішення інших основних глобальних проблем.

«Сімдесят відсотків нашої прісної води в усьому світі використовують на потреби сільського господарства, — каже Фай — Якщо ми витрачаємо 40 відсотків їжі, яку ми ростемо, це означає, що ми витрачаємо 30 відсотків нашої прісної води».

Нові технології, такі як хмарні бази даних та штучний інтелект, можуть допомогти скоротити витрати на продукти харчування. Фай вказує на споживчі програми, такі як YourLocal, що інформує споживачів про місцеві супермаркети, які пропонують знижку на їжу, в іншому випадку її утилізують.

«Сполучивши точки, ви зможете годувати більше людей, зменшити викиди парникових газів, зменшити витрати прісної води та поліпшити економічне життя суспільства в усьому світі», — каже Фай.

Майбутнє в даних про ферми

«Час до мети призначення — це одна змінна, яку багато компаній хотіли б оптимізувати в ланцюжку постачання, а тим більше — у холодному ланцюгу постачання їжі», —каже Гібі Рафаель (Giby Raphael), директор з логістики та рішень з управління активами в Internet’s The Things Group.

Дані є ключовим чинником у вдосконаленні холодного продовольчого ланцюга

«Спроби зробити літаки швидшими, кораблі та вантажні автомобілі допомагають лише в певній точці ланцюга», — каже Рафаель. Все це призводить лише до збільшення вартості  і втрат продуктів харчування.

Тому, потрібен цілісний підхід до оптимізації, і здатність отримувати високоякісні дані від кінцевого ланцюжка постачань — ключ до скорочення продовольчих відходів.

«Необхідно об’єднати безліч технологій і стандартів, щоб зробити це можливим, – говорить він. —Технологія дозволяє отримувати дешеві, структуровані та якісні дані з допомогою Інтернет-технологій».

Сара Менькер (Sara Menker,) генеральний директор компанії Gro Intelligence із Нью-Йорка, має аналогічний глобальний погляд на використання даних для зменшення продовольчих відходів.

«Мене особливо займає те, що ми робимо дані про харчову екосистему корисними»,  — каже Менкер.

За її словами, інформація є однією з найпотужніших засобів у сільському господарстві, розподілі та маркетингу. Проте отримання доступу до неї є однією з найбільших проблем. Інформація існує, але просто немає центрального порталу, щоб застосовувати її економічно ефективно.

Організація, очолювана Менкер, приймає великі обсяги даних про глобальну сільськогосподарську продукцію по всій екологічній системі харчування та економічно ефективно синтезує її для користувачів, зокрема консалтингових фірм, хеджевих фондів, урядів та інших груп.

Ходжсон (Hodgson) з Linn Grove Ventures погоджується з тим, що інформація є ключовим чинником у вдосконаленні холодного харчового ланцюга.

«Що більше я знаю про ґрунт і його умови, про здоров’я рослин, коли вони ростуть, про стан врожаю після його збору, коли він знаходиться e вантажівці, — все це означає вищу якість продукту, яку я можу вивести на ринок».

Джерело: vegetablegrowersnews.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів