fbpx
728 x 90

Моніторинг та аналіз цін на ягоди

Моніторинг та аналіз цін на ягоди

Від проекту FreshBot, станом на 27 липня 2018 року

Кавун

Пристрасті навколо смугастої ягоди зростають через погодні умови, за останні кілька днів ціна на оптові партії майже подвоїлася з 1,4-1,5 грн кг до 2,4, -26 грн/кг. Але пропозиція на ринку лімітовано і ціни продовжують рости.

Ціни по регіонах України виглядають так:

Ринки ЄС не так схильні до коливань погоди і демонструють завидну стабільність. У найзалежному від імпорту регіоні – Англії, кавун продається протягом місяця по 15-16 грн/кг, що показує графік нижче

Ожина

Великих сподівань позбавила ця ягода виробників. Початок сезону був приємним при реалізації в 100-130 грн/кг, але ближче до його завершення ціни опустилися в середньому на 50-60% і сьогодні зустрічаються ціни навіть по 25-30 грн за кг.

Ситуація у наших європейських сусіднів кардинально протилежна. Культура споживання ягоди, правильний маркетинг і упаковка, дозволяють виробникові протягом усього сезону мати ціну не нижчу 270-280 грн/кг. Приклад ціни в Польщі на графіку нижче (ціни в польських злотих за кг)

Малина

Паніка серед українських виробників та відсутність планування збуту, привели до того, що на даний момент закупівельні ціни переробників нижче рівня собівартості ягоди. Багато дрібних виробників навіть відмовляються від збору взагалі, ніж продавати нижче умовного мінімуму. Залежно від регіону на переробку пропонують ціни від 9 до 14 грн/кг. Оптовики ж за ягоду в тарі та упаковці хочуть не нижче 25-30 грн кг. Цінники в супермаркетах країни різні і коливаються в межах 40-60 грн.

Орієнтиром для експортної складової повинні бути країни Азії, ціни на свіжу ягоду в яких досягають 50 доларів за кг. У сусідній Європі більш приземлені ціни, але значно приємніше українських і варіюються від 2,5 до 5,5 євро за кг.

Приклад за ціною на свіжу малину в Англії нижче:

Полуниця

Сезон української ягоди досягає свого кінця і ціни злітають до таких меж, що полуниця стає екзотикою. Цінники в супермаркетах України починаються з позначки 54-55 грн/кг і не зупиняються навіть на 100-120 грн/кг.

Виробники резюмують необхідність пізньої ягоди і тепличних продуктів, щоб продовжити сезон на психологічному максимумі для покупця і залишатися в ринку довше. А ось в ЄС і Азії ціни впали на 5-10% в зв’язку з тим, що масово вийшли такі позиції як кавун, диня і персик, але критичним таке зниження назвати не можна.

Лохина

Підвищений інтерес до лохини попередні кількох років зіграв свою роль на динаміці ціни. Ягода стала більш доступною покупцеві, акції супермаркетів були досить приємні і бар’єр нижче ніж 100 грн за кг був подоланий.

Оптові ринки в пік сезону торгували ягодою від 80 до 110 грн/кг, а виробники активно шукали альтернативні канали збуту, щоб отримати максимум за свої труди. Безпосередньо доставляючи в ресторани і заклади, можна було отримати до 200-220 грн/кг за преміум-якість і 180-190 за вищий сорт

А ось Європа і Англія в цій культурі місцями навіть були трохи дешевше України і показали ціни в межах від 120 грн/кг на оптові партії і 145-155 грн/кг в ритейлі.

Лідером серед найпривабливіших ринків для цієї культури залишається Сінгапур, ціна на якому тримається на рівні 4 $ за упаковку 125 г.

 

Продолжаем следить за ценами с FreshBot www.freshbot.info

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів